ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Βαρύ, πολύ βαρύ το τίμημα

Το πιο βαρύ τίμημα των φετινών πυρκαγιών - κι αυτό είναι η πραγματική τραγωδία, ίσως και η πιο μεγάλη ειρωνεία - το πλήρωσε η πιο αδικημένη, η πιο εγκαταλειμμένη γωνιά της χώρας μας. Η Ηπειρος, αυτά τα χωριά που στέκουν μιαν ανάσα δίπλα στην Αλβανία, αυτά τα χωριά που ποτέ κανένα δημόσιο πρόσωπο δεν πάτησε το πόδι του να δει, να καταλάβει και να κατανοήσει τι είναι αυτό που κρατά τους ελάχιστους ανθρώπους να μένουν εκεί και τι είναι αυτό που διώχνει όσους φεύγουν, «παρέδωσε» στις φλόγες εφτά ανθρώπους. Ολοι υπερήλικες, όλοι μόνοι κι ανήμποροι. Τυχαίο γεγονός; Οχι, φυσικά...

Οι ευθύνες για την ανυπολόγιστη αυτή καταστροφή δεν ξεκινούν μόνο από τις 3 Αυγούστου. Από τότε, δηλαδή, που ένα πύρινο μέτωπο μεταξύ των χωριών Αγίας Μαρίνας και Καστανής «κουφόβραζε», χωρίς να έχει εντελώς σβήσει. Δε φταίει μόνο το σημείο αυτό της εστίας, ούτε οι δυνατοί άνεμοι που έπνευσαν στην περιοχή, που αναζωπύρωσαν το μέτωπο και προκάλεσαν την ανυπολόγιστη καταστροφή. Οι ευθύνες βρίσκονται στην πολιτική που για δεκαετίες ολόκληρες εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, στην πολιτική που έχει οδηγήσει σε πραγματικό αδιέξοδο συνολικά την ύπαιθρο, που έχει μαραζώσει χωριά κι ανθρώπους, που άφησε πίσω ανήμπορους τους γέρους να νοσταλγούν και... διηγώντας τα να κλαιν. «Τα πράγματα θα μπορούσαν να 'ναι τελείως διαφορετικά, εάν σ' όλα αυτά τα χωριά υπήρχε έμψυχο "υλικό". Δε θα θρηνούσαμε νεκρούς. Δε θα καίγονταν έτσι σπίτια. Εάν υπήρχε ένας νεαρός άνθρωπος να μπορεί να τραβήξει το λάστιχο. Να μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του τους γέρους, να τους σώσει», ήταν τα λόγια τους στον ευρωβουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη, ο οποίος επισκέφτηκε -μαζί με τον Αποστόλη Τασούλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου- τις τραγικές αυτές περιοχές προχτές το πρωί και το απόγευμα.

Κι ακριβώς σ' αυτό το σημείο εστιάστηκε η προσοχή, αλλά και το «κατηγορώ» του κλιμακίου του ΚΚΕ. Γιατί τι μπορεί να κάνει ο νεαρός στα απόκρημνα χωριά της Ηπείρου, όταν κανείς δε φρόντισε να του προσφέρει μια διέξοδο; Αλλά παράλληλα τι μπορεί να κάνει, πού μπορεί να πάει ένας γέροντας με μια σύνταξη μετά βίας 40.000 δραχμών; Ούτε τα γηροκομεία δεν του ανοίγουν τις πόρτες... Βέβαια το ζητούμενο από δω και πέρα είναι τι θα γίνει με όσους απέμειναν να κοιτούν τις στάχτες τριγύρω, αλλά κυρίως μέσα τους. Κήποι και χωράφια κατεστραμμένα. Οι ελιές και τ' αμπέλια μακρινό παρελθόν. Τα ζώα - άρα και το γάλα, και τ' αυγό και το κρέας - «ολοκαύτωμα». Πού να γείρει, πού ν' ακουμπήσει η 80χρονη γριά, ο 90χρονος παππούς; Υπάρχουν, άραγε, πλάτες στις πολιτείες - «αυτές που πήραν τα παιδιά και τα εγγόνια μας» - να τους στηρίξουν;

Αν τώρα θελήσει κανείς να περάσει και στην οικολογική καταστροφή, τα μαντάτα είναι πιο μαύρα κι απ' τις στάχτες που άφησαν πίσω τους οι πύρινες φλόγες. «Πάνω από 150.000 στρέμματα, όλα με δρύες κι έλατα», ήταν η εντελώς «πρόχειρη» - με το μάτι θα έλεγε κανείς - αποτίμηση του Απ. Τασούλα. Αυτά τα δάση, αυτός ο φυσικός πλούτος, που έστω και για 15 μέρες το χρόνο οδηγούσε χιλιάδες ξεριζωμένους στον τόπο τους, αυτή η ανάσα ομορφιάς, υγείας και ξεκούρασης δεν υπάρχει πια. Ποιος θα απολογηθεί και ποιος θα πληρώσει γι' αυτόν τον όλεθρο; Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες είναι γνωστή και αυτή η απάντηση...

ΑΡΚΑΔΙΑ
Αναρίθμητα τα «πώς» και τα «γιατί»

Ολοκληρωτική καταστροφή, που όμοιά της δεν έχει ξανασυμβεί στο οικοσύστημα της περιοχής, προκάλεσαν οι φωτιές στην ορεινή Αρκαδία. Το χωριό Χρυσοβίτσι στις πλαγιές του Μαίναλου, τη Στεμνίτσα, την Καρύταινα κι ακόμα δυτικότερα, προς τα χωριά Ατσίχωλο, Βλαχοράφτη, Σαρακίνι, δάση αιώνων, χιλιάδες στρέμματα εξαιρετικής ομορφιάς καταστράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Μεγαλύτερη απώλεια θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί η καταστροφή της κοιλάδας του Λούσιου ποταμού, με τα πέτρινα γεφύρια, ακριβώς πίσω από το ύψωμα που είναι χτισμένη η Καρύταινα. Πρόσφατα ιδιώτες προσπάθησαν να ιδρύσουν υδροηλεκτρικό εργοστάσιο εκεί, που όμως δεν τους επιτράπηκε από τη Νομαρχία. Ισως να 'ναι η απελπισία που προκάλεσε η καταστροφή, ίσως η αναζήτηση εύκολης απάντησης για το ποιος φταίει, ή ακόμη και η «εγγενής καχυποψία» των Γορτύνιων. Πάντως, ο συσχετισμός στο μυαλό των κατοίκων γίνεται αυτόματα...

Στην πλατεία του χωριού Βλαχοράφτη, ο «Ρ» συνάντησε κάποιους από τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους που έχουν απομείνει. «Αυτά τα χωριά θα ερημώσουν. Τις ελιές εδώ και χρόνια δεν τις καλλιεργούν. Ολη η οικονομία του τόπου στηριζόταν στην κτηνοτροφία. Τώρα πλέον θα χαθούν και τα κοπάδια μας», λέει στο «Ρ» ο Θ. Δημητρακόπουλος, κάτοικος του χωριού και συνεχίζει: «Τα χωράφια ήταν εγκαταλειμμένα και γεμάτα ξερόχορτα. Το μπαρούτι δηλαδή για να επεκταθεί η φωτιά».

Απάντηση στα αναρίθμητα πώς και γιατί που προκάλεσε η φωτιά οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν μπορούν να δώσουν, τουλάχιστον ακόμη. Το σημαντικότερο που τους απασχολεί αυτή τη στιγμή, είναι πώς θα μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους.

«Αυτά τα χωριά είχαν εγκαταλειφθεί πολλά χρόνια πριν. Εμείς οι γέροι μείναμε εδώ, είτε γιατί δε θέλαμε να φύγουμε, είτε γιατί δεν μπορούσαμε. Δεν έχει σημασία. Το θέμα είναι ότι τώρα κινδυνεύουμε να φύγουμε και μεις οι λίγοι. Απαγορεύεται πλέον πλήρως η βοσκή. Αν δεν οριστούν αμέσως ζώνες βοσκής θα χαθούμε και μεις οι λίγοι που μείναμε εδώ πάνω. Αυτά τα χωριά θα τα ξέρουμε μόνο απ' τα βιβλία της Ιστορίας», μας είπε ο Μανώλης Πανταζής.

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ

Στα χωριά της ορεινής Αρκαδίας βρέθηκε χτες ο βουλευτής του Κόμματος, Παναγιώτης Κοσιώνης

Για έβδομη μέρα συνεχίστηκαν χτες οι πυρκαγιές που έχουν μετατρέψει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους στην ορεινή Αρκαδία και πλέον οι απελπισμένοι κάτοικοι αρχίζουν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη μείωση των ανέμων και στη... βροχή.

Για μια ακόμη φορά η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού βοήθησε στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση της φωτιάς. Χτες στην καιόμενη Αρκαδία περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, περνώντας από την πλειοψηφία των χωριών που άγγιξε και κατέστρεψε η μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων ημερών (Στεμνίτσα, Καρύταινα, Χρυσοβίτσι, Λυκόχια κ.α.). Συνομιλώντας με τους κατοίκους και τα μέλη των πυροσβεστικών συνεργείων, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» το μέγεθος της τρομακτικής καταστροφής. Οι ελλείψεις στη δασοπροστασία και η ανύπαρκτη πολιτική πρόληψης ήταν τα σημαντικότερα ζητήματα που έθεσαν οι κάτοικοι στον κομμουνιστή βουλευτή.

Ακούγοντας τα παράπονα, βλέποντας την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου, ο Π. Κοσιώνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναρωτηθεί μήπως κάποια στιγμή οφείλει να οργανώσει καλύτερα τη δασοπροστασία, βάσει συγκεκριμένων επιστημονικών προτάσεων που υπάρχουν κλεισμένες στα συρτάρια. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη δραστικής ενίσχυσης και ανάπτυξης των τομέων φύλαξης, προστασίας και πυρόσβεσης ως βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. «Αυτή τη στιγμή, είπε, προέχει να σωθεί ό,τι απέμεινε από το δάσος και κύρια να μην επεκταθεί η ζημιά στις περιουσίες των κατοίκων».

Ανέφερε, τέλος, ότι το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό τους τόσο ώστε να δοθούν πραγματικές αποζημιώσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν, αλλά κύρια - υπογράμμισε - θα παλέψει ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μην ξανασυμβούν ανάλογα φαινόμενα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Να γίνει άμεσα συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, ζήτησε με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Επίσης το Γραφείο Τύπου του Κόμματος σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε την Παρασκευή 25 Αυγούστου, σημειώνει:

«Οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές που πλήττουν σχεδόν όλη τη χώρα, με αποκορύφωμα το θάνατο τουλάχιστον 7 πολιτών και τον τραυματισμό αρκετών πυροσβεστών, αποτελούν τη φυσική κατάληξη της κυβερνητικής πολιτικής που συρρικνώνει τις δημόσιες δαπάνες για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, ιδιωτικοποιεί τα δάση και τα ξεπουλάει στους μεγαλοκαταπατητές και οικοπεδοφάγους. Της πολιτικής πλήρους εγκατάλειψης ολόκληρων περιοχών της υπαίθρου και φυσικά των κατοίκων τους, που η ύπαρξή τους αποτελούσε προστασία και για τα δάση. Απόδειξη αυτής της πολιτικής εγκατάλειψης είναι ότι έπρεπε να θρηνήσουμε νεκρούς για να μάθει ο λαός για την πυρκαγιά στην περιοχή της Ηπείρου που καίει εδώ και 20 ημέρες!

Το ΚΚΕ εκφράζει την αγανάκτησή του για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Η δραστική ενίσχυση και ανάπτυξη των τομέων φύλαξης, προστασίας και πυρόσβεσης είναι βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση. Να συγκροτηθεί άμεσα Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας. Να αυξηθούν δραστικά οι δαπάνες για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, ώστε να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος και επαρκής τεχνικός εξοπλισμός, καθώς και η άμεση πρόσληψη προσωπικού στις υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Εφτασε στο σημείο ακόμη και αυτό το ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την προστασία των δασών όχι μόνο να το πετάξει στο καλάθι των αχρήστων, αλλά και να παίρνει μέτρα στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ' ό,τι αυτό προέβλεπε. Η επίκληση από την κυβέρνηση των "ακραίων καιρικών φαινομένων" είναι απλώς το άλλοθι. Ο λαός δεν πρέπει να της επιτρέψει να συγκαλύψει τις ευθύνες της. Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, αλλά και εγκατάλειψης περιοχών της υπαίθρου είναι αυτή που οπλίζει τελικά το χέρι των εμπρηστών. Είναι αυτή που έχει ως αποτέλεσμα, παρά τις ηρωικές και απεγνωσμένες προσπάθειες των πυροσβεστών, να χάνονται ζωές, να καταστρέφονται εκατομμύρια στρέμματα δάσους, να καίγονται σπίτια, να ερημώνονται χωριά.

Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τις πληγείσες περιοχές. Καλεί το λαό να μετατρέψει την οργή και αγανάκτησή του σε αγώνα και πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που ξεπουλάει ακόμη και αυτό το οξυγόνο του λαού».

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ
Τρομακτική η οικολογική καταστροφή

Ως τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζει τη φετινή - «κι ακόμα δεν τέλειωσε η τραγική αυτή καταστροφή» - ο Γιάννης Στάμου, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Ξεκαθαρίζει απ' την αρχή πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για εκτιμήσεις και απολογισμό της καταστροφής, αφού «δυστυχώς η ροή καθημερινά συνεχίζεται κι ό,τι στοιχεία και να βγαίνουν στη δημοσιότητα, το σίγουρο είναι πως δεν είναι πλήρη».

Ζητώντας απ' τον Γ. Στάμου να κάνει μια πρώτη εκτίμηση για το τι έφταιξε φέτος, θα πει πως ναι μεν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για κακές μετεωρολογικές συνθήκες, για ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες «έχουν μια βάση, αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος και βασικός λόγος». Γι' αυτόν ο κυρίαρχος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει από κοινού την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών. «Μπορεί να δόθηκαν μέσα, να προσλήφθησαν εποχικοί πυροσβέστες, αλλά το κύριο είναι ότι διασπάστηκε η καταστολή από την πρόληψη. Και σ' αυτό το σημείο υπάρχουν τραγικές ευθύνες», υπογράμμισε ο Γ. Στάμου.

Για τους πυροσβέστες και τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους θα σημειώσει πως οι άνθρωποι αυτοί, που δίνουν το παν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αντιμετωπίζονται απάνθρωπα. «Δεν είναι δυνατόν να απασχολούνται 24 ώρες το 24ωρο. Είναι φυσικό να εξαντληθούν. Ο πυροσβέστης πρέπει να απασχολείται το πολύ 10 - 12 ώρες την ημέρα και τις υπόλοιπες να ξεκουράζεται. Το ότι αυτό δε συμβαίνει δείχνει ότι υπάρχει κι άλλο πρόβλημα: Αυτό της κακής οργάνωσης», θα επισημάνει.

Οσον αφορά τέλος την εκτίμησή του για τα όσα έχουν έως σήμερα συμβεί, θα πει: «Είναι όντως θλιβερό να θρηνούμε τόσους ανθρώπους. Ακόμα πιο θλιβερή είναι όμως η τρομακτική οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί. Μιλάμε ότι χάθηκαν ελατοδάση που είναι δύσκολο να αναγεννηθούν ακόμα και μετά από 100 χρόνια. Και δεν είναι μόνο αυτή η καταστροφή. Θα 'ρθουν κι άλλες το χειμώνα. Θα υπάρξουν πλημμύρες σε όλη την Ελλάδα, που είναι αδύνατον σήμερα ακόμα και να φανταστούμε»...

Ο χάρτης των πυρκαγιών

Χαραυγή - Καστανή Πωγωνίου - Αγ. Μαρίνα - Φωτεινό - Αετόπετρα - Λάβδανη Ιωαννίνων. Η φωτιά ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη. Στην περιοχή επιχειρούν 200 πυροσβέστες με 25 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Εχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους τα χωριά Αγ. Μαρίνα, Ριζό, Χαραυγή, Καστάνη, Αετόπετρα, Λάβδανη, Κ. Λάβδανη, Φωτεινό, Αετόπουλο, Κουρνοράχη, Γρανιτσοπού, Βρυσούλα και Λεπτοκαρυά. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες (ισχυροί βόρειοι άνεμοι) που επικρατούν και το δύσβατο της περιοχής δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η πυρκαγιά έχει φτάσει στα όρια του Νομού Θεσπρωτίας. Είναι σε έλεγχο.

Θεριακίσι Ιωαννίνων. Η φωτιά άρχισε προχτές το μεσημέρι και στον τόπο βρίσκονται 30 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Φωτιά καίει και στο Ανήλιο Μετσόβου. Είναι σε ύφεση.

Λυκόχια - Παυλιά - Παλαμάρι - Ψάρι - Σύρνα - Χρυσοβίτσι Αρκαδίας. Η φωτιά καίει από τις 22 Αυγούστου και στον τόπο επεμβαίνουν 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα και τέσσερα αεροσκάφη. Ελέγχεται.

Βλαχοράφτη - Σαρακίνι - Κ. Κοτύλιο Μεγαλόπολης. Μαίνεται από την περασμένη Δευτέρα, ενώ η Πυροσβεστική επεμβαίνει με 300 πυροσβέστες, 35 οχήματα και έξι ελικόπτερα. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί τα χωριά Κ. Κοτύλιο, Ν. Κοτύλιο, Α. Καρυές, Ισωμα, Σαρακίνι, Καστανοχώρι, Καλυβάκια, Μαυριά, Καρυές. Ο Νομός Αρκαδίας έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι σε ύφεση.

Ξηρόκαμπος Μαινάλου. Καίει από την περασμένη Κυριακή και η Πυροσβεστική επεμβαίνει με 100 πυροσβέστες και 20 οχήματα. Είναι υπό έλεγχο.

Ανδρίτσαινα, Ροδιά, Μάτεσι. Η πυρκαγιά καίει από τις 22 Αυγούστου. Στον τόπο είναι 70 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ένα αεροπλάνο κι ένα ελικόπτερο. Είναι σε εξέλιξη.

Λαϊλιά Σερρών. Καίει από το περασμένο Σάββατο. Η Πυροσβεστική επεμβαίνει με 40 πυροσβέστες, δέκα οχήματα κι ένα ελικόπτερο. Ελέγχεται.

Αχλαδοχώρι Κομοτηνής - Μενίγγειο όρος. Καίει από τις 20 Αυγούστου. Η Πυροσβεστική επεμβαίνει με 30 πυροσβέστες και δέκα οχήματα. Είναι σε εξέλιξη.

Δεσποτικά, Φανάρι Πρέβεζας. Η φωτιά καίει από τις 20 Αυγούστου και στον τόπο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Είναι σε ύφεση.

Α. Κουτρουμπά - Καστρί - Αγιόπετρος Πάρνωνα Αρκαδίας. Ξεκίνησε την Παρασκευή και στον τόπο βρίσκονται 65 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Ελέγχεται.

Σε ύφεση ήταν οι πυρκαγιές στο Δίλοφο - Νικολίτσι Σπερχειάδας, όπου βρίσκονταν 40 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα και δυο αεροπλάνα και σε Φτέρη, Αγ. Παντελεήμονα Αιγίου όπου επενέβαιναν 30 πυροσβέστες με έξι οχήματα.

ΣΕΡΡΕΣ
Ανυπεράσπιστος ο Λαϊλιάς

Το πύρινο μέτωπο της καταστροφικής πυρκαγιάς που σαρώνει αυτές τις μέρες τη χώρα τύλιξε και το πανέμορφο δάσος Λαϊλιά στο νομό Σερρών, ένα από τα μοναδικής ομορφιάς δάση οξιάς στη Βόρεια Ελλάδα, που έχει χαρακτηριστεί σαν τόπος ειδικού φυσικού κάλλους.

Η πυρκαγιά, που σύμφωνα με πληροφορίες από τις Σέρρες, έχει τεθεί υπό έλεγχο στην περιοχή του δάσους, εξακολουθεί όμως να μαίνεται ανεξέλεγκτα στην περιοχή Αχλαδοχωρίου Σερρών και στη Μισολακιά Παγγαίου, έκαιγε για μέρες στο Λαϊλιά και αποτέφρωσε πάνω από 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Οι φλόγες έφτασαν σχεδόν το χιονοδρομικό κέντρο και από τις δύο πλευρές και απείλησαν το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου. Στην κατάσβεση της φωτιάς πήρε μέρος ένα ελικόπτερο, η έλλειψη όμως πυροσβεστικών αεροσκαφών, ιδιαίτερα τις δυο πρώτες κρίσιμες μέρες, δε βοήθησε στον έγκαιρο έλεγχο της φωτιάς και την κατάσβεσή της. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ήταν απαραίτητα, αν ληφθεί υπόψη ότι το δύσβατο του εδάφους καθιστούσε αδύνατη την προσέγγιση των πυροσβεστικών οχημάτων στις εστίες της φωτιάς. Κάτοικοι της περιοχής εκφράζονται με αγανάκτηση για το γεγονός ότι ένα βασικό δασικό συγκρότημα όπως ο Λαϊλιάς, έκτασης 33.000 στρεμμάτων, δε διαθέτει καθόλου αντιπυρικές ζώνες, ούτε δεξαμενές για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ