ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2010
Σελ. /32
Κάθε χτύπημα κατά του ΚΚΕ σημαδεύει τα δικαιώματα του λαού

Πετυχημένη, μαζική η εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας το περασμένο Σάββατο, με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Γέμισε από κόσμο, κυρίως από νέες και νέους το Σάββατο το βράδυ, τον προαύλιο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου, το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας.

Τον όμορφο χώρο του Παντείου στόλιζε ένα τεράστιο πανό με το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ: «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση. Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής». Μέσα από την έκθεση των ταμπλό, τις εύστοχες λεζάντες, το φωτογραφικό υλικό, αναδείχθηκαν, η ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού και η αναγκαιότητα της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, ώστε να απαλλαγεί ο λαός από τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι νεολαίοι που μαζικά συμμετείχαν στη Φεστιβαλική εκδήλωση παρακολούθησαν την παρουσίαση της μπροσούρας του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά που εξελίχθηκε σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Βάση της συζήτησης αποτέλεσε η διαλεκτική υλιστική ανάλυση, που αναδεικνύει το φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες ως ακραίο φαινόμενο κοινωνικής αποξένωσης που αντανακλά την καπιταλιστική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Η παρουσίαση έγινε από την Υπεύθυνη του Τμήματος Κατά Των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, Λούλα Καρατζά.

«Κάθε χτύπημα κατά του ΚΚΕ, σημαδεύει το λαό μας και τα δικαιώματά του»

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Τους ενοχλεί το ΚΚΕ γιατί αντιπαλεύει την υποταγή και οργανώνει την αντίσταση και την αντεπίθεση του λαού. Τους ενοχλεί γιατί συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική, με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, πρωτοστατεί στην πάλη για κάθε λαϊκό πρόβλημα, έχει πρόταση εξουσίας που δίνει δύναμη στο λαϊκό αγώνα. Τους ενοχλεί γιατί εκπληρώνει ιδιαίτερο ρόλο στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και μάχεται για την ανασυγκρότησή του.

Ο κάθε εργαζόμενος να σκεφτεί καλά ένα διαχρονικό συμπέρασμα που αποδεικνύεται μέσα από την ιστορική πείρα. Κάθε χτύπημα κατά του ΚΚΕ, σημαδεύει το λαό μας και τα δικαιώματά του. Ο αντικομμουνισμός στον οποίο καταφεύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον ΛΑ.Ο.Σ. είναι ένα από τα πιο αντιδραστικά, επικίνδυνα αντιλαϊκά μέσα γι' αυτό η αντιμετώπισή του είναι ευθύνη των εργαζομένων, της νεολαίας, των ανθρώπων του μόχθου, των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Αναμφισβήτητα σε κάθε πτυχή της οικονομικής, κοινωνικής ζωής προβάλλει το πραγματικό δίλημμα: Ανάπτυξη για το λαό ή για τα μονοπώλια, για την πλουτοκρατία; Από αυτό το δίλημμα δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς, γιατί τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Ο δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων έχει δοκιμαστεί, εφαρμόζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όλα τα χρόνια και έχει φέρει οδυνηρά αποτελέσματα για την εργατική τάξη, τη μικρή αγροτιά, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους και τις νέες από τις λαϊκές οικογένειες.

Το ΚΚΕ καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να μελετήσουν, να σκεφτούν σοβαρά την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Να προχωρήσουν μπροστά, να στηρίξουν το δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Το βασικό σήμερα είναι να συνειδητοποιηθεί πλατιά ότι υπάρχει λύση προς όφελος του λαού.

Η ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού είναι θέση του ΚΚΕ από το 1918, είναι θέση αρχών που στηρίζει την ύπαρξή του. Οι κινδυνολογίες για το αστικό σύνταγμα και την αστική νομιμότητα δεν θα περάσουν, οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν. Το δικαίωμα του λαού να επιλέγει το δρόμο ανάπτυξης που θέλει δεν θα του το στερήσει ο Πάγκαλος, ο Καρατζαφέρης και οι άλλοι αντικομμουνιστές. Να οπλιστούμε με υπομονή, επιμονή, με αντοχή, με σταθερότητα, με ταξική αδιαλλαξία, και ανυποχώρητα με αυτοπεποίθηση ότι ανοίγουμε δρόμο με προοπτική».

Είχε προηγηθεί αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι και το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι που κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα.

«Θα τρίβουν τα μάτια τους» από τη δύναμη του λαού!

Περιήγηση στον Ταΰγετο και την περιοχή της Αλαγονίας έκαναν το Σάββατο οι Οργανώσεις Μεσσηνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τιμώντας τον αγώνα του ΔΣΕ

Τον Ταΰγετο, ένα βουνό - σύμβολο στους αγώνες του λαού μας ενάντια στο αστικό, μοναρχοφασιστικό κράτος κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, επισκέφτηκαν το περασμένο Σάββατο οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Μεσσηνία, στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Τίμησαν τους χιλιάδες νεκρούς και ζωντανούς κομμουνιστές που πολέμησαν σε αυτά τα βουνά για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Η περιήγηση στα χνάρια του ΔΣΕ και στους τόπους που πάτησαν και πολέμησαν οι ήρωες της 3ης Μεραρχίας, η επίσκεψη στα πολυβολεία του ΔΣΕ στην τοποθεσία Τριεθνές, έφεραν κοντά τους νεολαίους της ΚΝΕ με την ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Τα πολυβολεία ήταν σε σημείο που οι αντάρτες είχαν ορατότητα και μπορούσαν να οργανώσουν τον αγώνα έχοντας καθαρή εικόνα για τρεις νομούς (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία).

Είναι ενδεικτικό ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αλαγονίας, που ήταν και το κέντρο της οργάνωσης του Κόμματος, δεν τόλμησε να φανεί συμμορία του παρακράτους, αφού την περίοδο της Κατοχής δεν υπήρξε ούτε ένας Αλαγόνιος ταγματασφαλίτης ή άλλης απόχρωσης προδότης.

Μετά από την επίσκεψη στα πολυβολεία του ΔΣΕ ακολούθησε συγκέντρωση στην Αλαγονία όπου μίλησε ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η επίθεση στο ΔΣΕ και η επίθεση στο Κόμμα τώρα έχουν ένα βασικό κοινό: Μας κάνουν επίθεση για την πρόταση εξουσίας που έχουμε για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που προτείνουμε. Αυτό βλέπουν και σκυλιάζουν. Τους είδατε με την επίθεση που εξαπέλυσαν ενάντια στους ναυτεργάτες. Αφρισαν και έβγαλαν όλα τα βέλη τους από τη φαρέτρα. Μας είπαν για τα όρια της νομιμότητας του ΚΚΕ, για μια μικρή μειοψηφία που εμποδίζει τον τουρισμό, για το δικαίωμα στην απεργοσπασία. Τους απαντάμε πως ακόμα δεν είδαν τίποτα, η ταξική πάλη θα οξυνθεί πολύ τα επόμενα χρόνια και θα τρίβουν τα μάτια τους από τη δύναμη του λαού».

Ηρωες - «φάρος» στους αγώνες τού σήμερα

Εκδήλωση στις φυλακές Γυθείου διοργάνωσαν την Κυριακή οι Οργανώσεις Λακωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «στόλισαν» το κτίριο του... κολαστηρίου, έξω από το οποίο ξεκίνησε η εκδήλωση
Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «στόλισαν» το κτίριο του... κολαστηρίου, έξω από το οποίο ξεκίνησε η εκδήλωση
Φόρος τιμής στους κομμουνιστές και στους άλλους λαϊκούς αγωνιστές που μαρτύρησαν στο κάτεργο των φυλακών Γυθείου απότισε την περασμένη Κυριακή πλήθος κόσμου στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λακωνίας της ΚΝΕ.

Την εκδήλωση, μπροστά από τις φυλακές, άνοιξε ο Λευτέρης Αναστασάκος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, σημειώνοντας: «Ηρθαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έβαλαν τα κορμιά τους μπροστά από τα φασιστικά στρατεύματα την περίοδο 41-44, εκείνων που συνέχισαν τον αγώνα μετά την απελευθέρωση, διωγμένοι απ' αυτούς που δεν είχαν ούτε τη θέληση ούτε το κουράγιο να υπηρετήσουν την πατρίδα. Τιμάμε τη μνήμη των κομμουνιστών της Λακωνίας των οπαδών και των φίλων της ευρύτερης περιοχής ανάμεσα στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, των μαχητών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Αυτό το ερειπωμένο κτίριο, που φέρνει την προμετωπίδα «ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΑΙ ΦΥΛΑΚΑΙ ΓΥΘΕΙΟΥ», έγινε το άντρο διωγμών, βασανισμών και δολοφονιών των κομμουνιστών και των οπαδών τους από το κράτος και το παρακράτος, γιατί πάλευαν για την απελευθέρωση της πατρίδας, την κοινωνική δικαιοσύνη. Εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές πέρασαν απ' αυτό το κάτεργο. Αλλοι γδάρθηκαν, άλλοι δολοφονήθηκαν, άλλοι στάλθηκαν στα στρατοδικεία της Τρίπολης και με την κατηγορία του ΑΠΑΤΡΙΔΟΣ δικάζονταν σε θάνατο και τους εκτελούσαν στον Αγ. Νικόλαο, λίγο πιο πάνω από το άλλο κολαστήρι των φυλακών της Τρίπολης».

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Γυθείου και συγκέντρωση στην πλ. δημαρχείου, με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Οικονομάκο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε: «Η εκδήλωση αυτή αποτελεί τιμή για όλους τους κομμουνιστές και είναι αφιερωμένη στους μαχητές του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που φυλακίστηκαν στις φυλακές Γυθείου. Σήμερα, έχουμε για φάρους και θα συνεχίσουμε να τους έχουμε, όση λάσπη και να ρίξουν, τον Ρογκάκο, τον Κονταλώνη, τον Πρεκεζέ, τον Λεβεντάκη, την ηρωική δασκάλα Μπενέκου και τους χιλιάδες αγωνιστές που αγωνίστηκαν παλικαρίσια μέχρι το '49 σε συνθήκες πρωτόγνωρου αποκλεισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ