ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σκληρά μέτρα λιτότητας με αύξηση ΦΠΑ

Από πρόσφατη διαδήλωση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας
Από πρόσφατη διαδήλωση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από το 19% στο 24% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ, προσθέτοντας νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού που ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρά μέτρα λιτότητας. Με πρόσχημα τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 6,8% του ΑΕΠ έναντι του 7,2% που ήταν το 2009, αλλά και για να μπορέσει να λάβει τη νέα δόση του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Μποκ, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το Σάββατο, δήλωσε πως απέστειλε επιστολή στο ΔΝΤ με τη συγκεκριμένη απόφαση.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε πως ορισμένες διατάξεις των πρόσφατων μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικές, χωρίς όμως να έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται τόσο στη μείωση κατά 15% των συντάξεων όσο και στον επανυπολογισμό των συντάξεων των δικαστών. Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα άλλα επιβάλλονται μείωση κατά 25% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση 15% σε συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, «πάγωμα» των πρόωρων συντάξεων, 70.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2010 κ.ά.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για χτες συνάντησή του με την οποία θα αποδέσμευε τη νέα δόση δανείου, ωστόσο ο Μποκ ανακοίνωσε πως νέα συνάντηση προγραμματίστηκε για την Τετάρτη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Κλείνουν» οι πόρτες για τους μετανάστες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με στόχο τη δραστική «μείωση» του αριθμού των μεταναστών από χώρες εκτός της ΕΕ, η Βρετανία θέτει σε εφαρμογή σε πρώτη φάση τον προσωρινό περιορισμό του αριθμού των μεταναστών και ο οποίος δε θα υπερβαίνει τις 24.000 μέχρι τον Απρίλη του 2011, οπότε και θα ισχύσει μόνιμος περιορισμός.

Από τον επόμενο μήνα και έως τον Απρίλιο του 2011 περίπου 24.100 άνθρωποι που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ θα μπορούν να εγκαθίστανται σε βρετανικό έδαφος, δηλαδή 5% λιγότεροι απ' ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι όπως ανακοίνωσε χτες η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι προσθέτοντας ότι στον περιορισμό θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, κυρίως για αθλητές υψηλού επιπέδου ή για υπαλλήλους ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται και σε βρετανικό έδαφος.

Η δραστική μείωση του αριθμού των μεταναστών, κυρίως εκτός της ΕΕ, αποτελεί προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος σήμερα Συντηρητικού Κόμμα και του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Εντούτοις, πρόκειται για μεταναστευτική πολιτική που φέρεται να είναι διαμετρικά αντίθετη με την πολιτική του εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Ολα αυτά προεκλογικά. Καθώς οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παρά τις «κεφαλαιώδεις διαφορές» για λόγους πολιτικού ρεαλισμού στηρίζουν αναφανδόν τα ληστρικά για τους εργαζόμενους μέτρα λιτότητας, παρά τη «δυσαρέσκεια» που έχει αρχίσει στους κόλπους του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Δυσαρέσκεια» που θα κλιμακωθεί εξαιτίας της φθοράς που ήδη έχουν υποστεί οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της YouGov/Brand Democracy για την εφημερίδα «Observer» και η οποία δείχνει ότι το 48% όσων τους ψήφισαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου είναι λιγότερο πιθανό να τους στηρίξουν και στο μέλλον.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΑΓΑ.-- Ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, όρκισε πρωθυπουργό τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών Πετρ Νέτσας, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τα κόμματα της χώρας. Το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών μαζί με το «ΤΟP 09» και το κόμμα Δημόσιες Σχέσεις ελέγχουν τις 118 από τις 200 έδρες του Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές του Μάη. Μέχρι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, καθήκοντα πρωθυπουργού ασκεί ο Γιαν Φίσερ, υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

ΟΥΛΙΑΝΟΒΣΚ.-- Απεργία πείνας πραγματοποιούν από τις 24 Ιούνη δάσκαλοι και γονείς στο δημοτικό σχολείο Νο.7 της περιοχής Ουλιάνοβσκ της Ρωσίας, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση του δημάρχου να κλείσει συνολικά πέντε σχολεία στην πόλη, επικαλούμενος οικονομικές δυσχέρειες. Αρχικά 14 άνθρωποι είχαν ξεκινήσει την απεργία πείνας, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις ο αριθμός είχε φτάσει τους 36. Συμπαράσταση στους δασκάλους και τους γονείς έχει εκφραστεί και από άλλα σχολεία της περιοχής.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πάνω από 400 φτάνει πλέον ο απολογισμός των νεκρών από τις πλημμύρες που πλήττουν εδώ και μία βδομάδα τη Νότια Κίνα και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να συνεχιστούν, ενώ διασώστες και στρατός δίνουν μάχη ανακούφισης των πληγέντων και αναζήτησης επιζώντων.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η 27 Ιούνη καθιερώθηκε την Κυριακή στην Ισπανία ως «μέρα κατά της τρομοκρατίας». Η ημέρα επιλέχθηκε εις μνήμην του πρώτου χτυπήματος στις 27 Ιουνίου 1960, της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ.

ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Ολοένα και διευρύνεται η καταστροφή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μεγάλα κομμάτια πηχτό πετρέλαιο εκβράστηκαν την Κυριακή σε δύο τουριστικές παραλίες στο Οσιαν Σπρινγκς στο Μισισιπή και είναι η πρώτη φορά που πετρέλαιο από τη διαρροή της πετρελαιοπηγής της BP στον Κόλπο του Μεξικού πλήττει την ακτή της Πολιτείας αυτής. Εντούτοις και άλλες περιοχές θα ακολουθήσουν μετά βεβαιότητας καθώς η διαρροή που ξεκίνησε στις 22 Απρίλη συνεχίζεται.

Στο μεταξύ, ο Γουίλιαμ Αλεν Κρους, 55 ετών από την Αλαμπάμα, καπετάνιος μικρών σκαφών, αυτοκτόνησε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, εξαιτίας της καταστροφής που υπέστη λόγω της πετρελαιοκηλίδας και της μόλυνσης και ενώ είχε εργαστεί στις εργασίες καθαρισμού χωρίς να πληρωθεί.

Προφανώς ο Κρους δεν απασχόλησε διόλου τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που πραγματοποίησαν συνάντηση στο πλαίσιο των Συνόδων G8-G20 για θέματα κοινού ενδιαφέρον και την εξομάλυνση των εντάσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος στις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας κυρίως της ΒΡ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν επιθυμεί την πιθανή «καταστροφή» της πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ ειδικά καθώς όπως τόνισε «διακυβεύεται το μέλλον εκατομμυρίων Βρετανών συνταξιούχων», που τα ταμεία τους ...«κρέμονται» από την μετοχή της ΒΡ. Ο Ομπάμα από την άλλη επιζητά κυρίως για λόγους πολιτικού κόστους να πληρώσει η ΒΡ το κόστος από τις επιπτώσεις της καταστροφής στους κατοίκους των ακτών του Κόλπου του Μεξικού.

Στο μεταξύ, οι εργασίες στην πλατφόρμα της ΒΡ αναμένεται να διακοπούν εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας «Αλεξ» που έφτασε στο Μεξικό και στην περιοχή του Κόλπου αφού πρώτα έπληξε στην Κεντρική Αμερική, με αποτέλεσμα δέκα άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους στη Νικαράγουα, τη Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Προς υπερψήφιση του νέου Συντάγματος

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Το νέο Σύνταγμα του Κιργιστάν - που μετατρέπει τη χώρα από προεδρική δημοκρατία σε κοινοβουλευτική - φαίνεται να έχει λάβει την υπερψήφιση του λαού στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στη χώρα. Συγκεκριμένα, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή χτες, το 90,84% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος και μόλις το 7,84% κατά. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα υπολογίζεται κοντά στο 70%, ενώ «διεθνείς παρατηρητές» δήλωσαν ότι όλα εξελίχθηκαν ομαλά.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε προχτές από τον Καναδά όπου συμμετείχε στις συνόδους των «G8» και «G20» πως είναι «σκεφτικός» σχετικά με το γεγονός αν ένα μοντέλο κοινοβουλευτικής δημοκρατίας θα μπορούσε να λειτουργήσει στο Κιργιστάν «παίρνοντας υπόψη την έλλειψη των αρχών να εγκαταστήσουν την τάξη, τη μειωμένη νομιμότητα των αρχών». Ωστόσο, πρόσθεσε, πως πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση (...) ενός κυρίαρχου κράτους». Στο σημερινό Κιργιστάν μπορεί να υπάρξουν και δυσάρεστες εξελίξεις, που θα μπορούσαν ακόμα να σημάνουν και την κατάρρευση του κράτους, τόνισε ο Μεντβέντεφ. Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, η χώρα χρειάζεται καλά οργανωμένες αρχές που θα πάρουν υπόψη τους τις ιστορικές πραγματικότητες και τη θέληση του λαού, συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρία Νόβοστι». Φυσικά, και στις δηλώσεις αυτές διαφαίνεται η διάθεση της καπιταλιστικής Ρωσίας να παίξει ρόλο στην περιοχή, που θεωρεί δικό της ζωτικό χώρο.

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες βδομάδες είχαν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις στη χώρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 283 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και να τραυματιστούν χιλιάδες, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών πιθανά να φτάσει τις 2.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ