ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Διαφορετικές ταχύτητες καπιταλιστικής ενοποίησης

Στις 5 Ιουλίου στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν, Αστάνα, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), στην οποία πήραν μέρος οι Πρόεδροι των 5 χωρών-μελών της ΕΟΚ (Ρωσία, Καζαχστάν, Λευκορωσία, Κιργισία και Τατζικιστάν), καθώς και των χωρών - παρατηρητών της ΕΟΚ (Αρμενία, Ουκρανία).

Η ΕΟΚ δημιουργήθηκε το 2000 ως διεθνής οικονομικός οργανισμός, στόχος του οποίου είναι η διαμόρφωση κοινών τελωνειακών συνόρων των κρατών - μελών του και η επεξεργασία κοινής εξωτερικής οικονομικής πολιτικής και τιμών, με στόχο τη δημιουργία κοινής αγοράς. Στα 10 αυτά χρόνια οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση της ΕΟΚ ήρθαν αντιμέτωπες τόσο με την πραγματικότητα της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης των χωρών - μελών της, όσο και με τη διαπάλη των εγχώριων και διεθνών μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών της περιοχής αυτής. Ετσι και στο εσωτερικό της ΕΟΚ εμφανίστηκαν διαφορετικές ταχύτητες καπιταλιστικής ενοποίησης.

Ως απόρροια αυτής της εξέλιξης ήταν και η δημιουργία (στο πλαίσιο της ΕΟΚ) της Τελωνειακής Ενωσης. Ετσι, στην Αστάνα οι Πρόεδροι Ρωσίας, Καζαχστάν και Λευκορωσίας (Ντ. Μεντβέντεφ, Ν. Ναζαρμπάεφ και Α. Λουκασένκο), υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη στην οποία επιβεβαιώνεται πως από την 6η Ιούλη τίθεται σε ισχύ σ' αυτές τις 3 χώρες ο Τελωνειακός Κώδικας, το βασικό ντοκουμέντο της τριμερούς Τελωνειακής Ενωσης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντ. Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Καζαχστάν, Ν. Ναζαρμπάεφ, υποστήριξε πως η λειτουργία της Τελωνειακής Ενωσης θα οδηγήσει στη δημιουργία κοινής αγοράς κι ενιαίας νομισματικής αγοράς. «Ουσιαστικά πλησιάσαμε σε πολύ υψηλό επίπεδο στην ολοκλήρωση. Σήμερα υπάρχει η Τελωνειακή Ενωση, αυτή ήδη άρχισε να λειτουργεί. Μπροστά βρίσκεται η συνεργασία στα πλαίσια του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και, στο μέλλον, επί της ουσίας είναι μια κοινή αγορά και νομίζω τελικά θα 'χουμε τη δημιουργία των βάσεων του κοινού νομισματικού χώρου», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Λευκορωσίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής ήταν αρκετά πιο συγκρατημένες. Ο Α. Λουκασένκο δήλωσε πως «βασιζόμαστε στο ότι οποιαδήποτε ένωση ιδιαίτερα κοντινών αδελφικών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Τελωνειακή Ενωση, πρέπει να είναι για το καλό του λαού τους», αφήνοντας, ωστόσο, αμφιβολίες για το αν αυτό θα επιτευχθεί, λέγοντας «θα ζήσουμε και θα δούμε». Να σημειωθεί πως στις παραμονές της συνάντησης της Αστάνα, για άλλη μια φορά, οι Πρόεδροι Ρωσίας και Λευκορωσίας αντάλλαξαν φραστικές βολές.

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Ζιρίχιν, υποδιευθυντή του Ινστιτούτου χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), η δημιουργία του ενιαίου τελωνειακού χώρου για τους Ρώσους θα σημαίνει μείωση των τιμών στα εμπορεύματα από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, ενώ αναμένεται να επιταχύνει τις συγχωνεύσεις μεταξύ βιομηχανικών επιχειρήσεων των τριών χωρών, στην οποία είναι σαφές πως κυρίαρχο ρόλο θα παίξει το ισχυρότατο ρωσικό κεφάλαιο.


Ι. Π.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση του ... ανθρωπιστικού πολέμου

Ο Αμερικανός νέος κατοχικός επικεφαλής στρατηγός Πετρέους εμφανίζεται έτοιμος για επέκταση του πολέμου στο Πακιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αποφασισμένος «να νικήσει» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Αφγανιστάν, δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός, Ντέιβιντ Πετρέους, κατά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του ως διοικητής των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων. Ο Ντ. Πετρέους υποστήριξε ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον αφγανικό στρατό βρίσκονται στο Αφγανιστάν για «την προστασία του λαού», υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα στο μέτωπο του πολέμου. Επί της ουσίας η παρουσία του Ντ. Πετρέους στο Αφγανιστάν δεν αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στην ιμπεριαλιστική στρατηγική, με εξαίρεση την πρόθεση επέκτασης του πολέμου στο Πακιστάν...

Παράλληλα, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα κονδύλια του πολέμου, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί βουλευτές απαιτούν από την εγκάθετη κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι να δώσει αποφασιστική απάντηση στη διαφθορά.

Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σκότωσαν περισσότερους από 63 εμπόρους ναρκωτικών και «τρομοκράτες» σε επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα νότια της χώρας και «απελευθέρωσαν» 14 αμάχους, που κρατούσαν ομήρους στην επαρχία Χελμάντ. Το Σάββατο σε αεροπορικές επιδρομές των κατοχικών δυνάμεων στη Χελμάντ αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκε ένας διοικητής των «Ταλιμπάν» και ακόμα 16 «συνεργάτες τους», ενώ 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες επιθέσεις των «Ταλιμπάν».

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, συμφώνησε χτες να πραγματοποιηθεί στη χώρα εθνική διάσκεψη, με τη συμμετοχή και του κόμματος του Ναουάζ Σαρίφ, που είναι στην αντιπολίτευση, με θέμα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη βελτίωση της ασφάλειας». Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά την επίθεση στο τζαμί των Σούφι στη Λαχόρη την περασμένη βδομάδα και απαντά και στις πιέσεις από τις ΗΠΑ, που ζητούν από την πακιστανική κυβέρνηση να βρει τρόπο περιορισμού της δράσης των «Ταλιμπάν», η οποία στηρίζεται κυρίως στις σχέσεις τους με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, εδώ και δεκαετίες. Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι σκότωσε ένα διοικητή των «Ταλιμπάν», επικηρυγμένο για 180.000 δολάρια.

ΙΝΔΙΑ
Μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας

Από τη μεγάλη διαδήλωση όπου συμμετείχαν οι κομμουνιστές στην περιοχή Αντρά Πραντές. Η αστυνομία συλλαμβάνει τον γραμματέα του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)
Από τη μεγάλη διαδήλωση όπου συμμετείχαν οι κομμουνιστές στην περιοχή Αντρά Πραντές. Η αστυνομία συλλαμβάνει τον γραμματέα του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Γενική απεργία παρέλυσε χτες το μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας, με τους εργαζόμενους να καταδικάζουν τη νέα αύξηση τιμών στα καύσιμα, που επηρεάζουν την αλυσίδα της οικονομίας. Η συμμετοχή στην απεργία που οργάνωσαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής, καθώς πάγωσαν σχεδόν τα πάντα. Τα αεροδρόμια του Νέου Δελχί, της Βομβάης και της Καλκούτας παρέμειναν κλειστά, ενώ ματαιώθηκαν και πτήσεις σε άλλα κρατίδια, χειρόφρενο τράβηξαν ιδιοκτήτες φορτηγών, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έκλεισαν σχολεία, μαγαζιά και δημόσιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι δρόμοι σε πολλές πόλεις να είναι έρημοι.

Η Ινδία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ ο λαός της ζει στην ανέχεια, πουλώντας την εργατική του δύναμη σε εξευτελιστικές τιμές. Η κυβέρνηση του Κογκρέσου, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εδώ και πολύ καιρό έχει πάρει την ανιούσα, επέλεξε για ακόμα μία φορά να δώσει το πράσινο φως για μεγαλύτερες αυξήσεις στα καύσιμα που θα επηρεάσουν όλη την αλυσίδα των βασικών καταναλωτικών αγαθών, χτυπώντας τα λαϊκά στρώματα.

Σε ανακοίνωσή τους τα Αριστερά Κόμματα, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), το ΚΚ Ινδίας, το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Προωθημένο Μπλοκ χαιρετίζουν την μεγαλειώδη - όπως αναφέρουν - επιτυχία της απεργίας, καθώς στα κρατίδια της Δυτικής Βεγγάλης και της Κεράλα παρέλυσαν, ενάντια στις νέες αυξήσεις, χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, συγχαίροντας τις λαϊκές δυνάμεις για τη σθεναρή τους αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς το ντόμινο που θα προκαλέσουν οι αυξήσεις των καυσίμων αναμένεται να πλήξουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα, σε μία χώρα όπου ο λαός για να επιβιώσει πουλά ζωτικά όργανά του στη μαύρη αγορά...

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Ορκίστηκε πρόεδρος η Ρ. Οτουμπάγεβα

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Πρόεδρος του Κιργιστάν ορκίστηκε το Σάββατο η Ρόζα Οτουμπάγεβα που μέχρι πρόσφατα υπήρξε επικεφαλής της «προσωρινής» κυβέρνησης της χώρας μετά τη βίαιη ανατροπή του Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ στις αρχές του Απρίλη. Η θητεία της Οτουμπάγεβα θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2011, ενώ το τελευταίο διάστημα η χώρα έχει πληγεί από μια σειρά βίαια επεισόδια που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 300 άτομα, επίσημα, ενώ ο αριθμός αυτός εικάζεται πως μπορεί να προσεγγίσει τους 2.000.

Η Οτουμπάγεβα, μιλώντας στον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε επίσης πως «είμαστε προετοιμασμένοι» για νέες εκρήξεις βίας στη χώρα, ενώ υποστήριξε πως το Κιργιστάν περνά «μία από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία του». Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε τη στήριξή του στην Ρόζα Οτουμπάγεβα και εξέφρασε την ελπίδα πως θα μπορέσει να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. «Μπορείτε πάντα να βασίζεστε στο ρωσικό λαό και το ρωσικό κράτος», πρόσθεσε, παρά το γεγονός ότι είχε νωρίτερα επικρίνει έντονα το συνταγματικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιούνη, υποστηρίζοντας πως το έθνος μπορεί να καταρρεύσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ