ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστικό κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση

Σε συσπείρωση γύρω από τα αιτήματα της ΠΑΣΕΒΕ και αγωνιστική παρουσία στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, καλούν οι βιοτέχνες της Αθήνας

Αγωνιστικό κάλεσμα στα σωματεία και ενώσεις - μέλη της, σε όλους τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), μέλος της ΠΑΣΕΒΕ, για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, την Πέμπτη 8 του Ιούλη, στις 11 το πρωί στην Ομόνοια, μαζί με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ. Καλεί επίσης σε προσυγκέντρωση, στις 10.30 το πρωί, στην Πλ. Κάνιγγος.

Η ΟΒΣΑ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες ΕΕ - ΔΝΤ - μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων οδηγούν τον ΟΑΕΕ στη χρεοκοπία, μειώνοντας δραστικά και αυτήν την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση, φορτώνουν τα βάρη στους ασφαλισμένους, κάνουν τη σύνταξη άπιαστο όνειρο». Και συνεχίζει: «Με τη μαζική μας συμμετοχή στη συγκέντρωση, εναντιωνόμαστε στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που ξεδιπλώνεται με αφορμή την καπιταλιστική κρίση. Τα δισεκατομμύρια που πληρώσαμε πήγαν στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτοί να πληρώσουν την κρίση του συστήματός τους. Η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία συκοφαντούν τους αγώνες μας, ότι δήθεν αυτοί βλάπτουν τα συμφέροντά μας, ότι με αυτούς δεν γίνεται τίποτα, δεν έχουν αποτέλεσμα, γιατί γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Λένε ψέματα. Οι αγώνες μας έχουν αποκαλύψει ότι οι ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα δεν γίνονται γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, γίνονται ακριβώς για να ενισχύσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, τον ανταγωνισμό.

Οι αγώνες μας, τους είναι εμπόδιο γιατί αμφισβητούν την πολιτική τους που γεννάει φτώχεια και εξαθλίωση, ενώ σήμερα ο πλούτος που παράγεται είναι υπεραρκετός για να καλυφθούν οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Οι λαϊκοί αγώνες είναι ο μοναδικός δρόμος για καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας, γιατί με αυτούς διεκδικούμε αυτό που θέλει κάθε λαϊκή οικογένεια, δουλειά, ασφάλιση, παιδεία, λαϊκή στέγη και εισόδημα που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της.

Η ομοσπονδία μας καλεί τα σωματεία και ενώσεις, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΕΒΕ, για να γίνει πιο δυνατή η φωνή μας, πιο μαζικοί και αποτελεσματικοί οι Αγώνες μας.

  • Να αποδυναμώσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική.
  • Να δυναμώσουμε τη συνεργασία μας με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και την ΠΑΣΥ.
  • Να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα.
  • Να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Σε δυο χρόνια ο «παράδεισος» του κεφαλαίου

Μήνυμα με διπλή ανάγνωση, ανάλογα με τον αποδέκτη, έστειλε χτες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, υποσχόμενη «βιώσιμη ανάπτυξη» σε 2 χρόνια. Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες και σε ξένους ανταποκριτές, η Λ. Κατσέλη θέλησε να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες στα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής ότι σε 2 χρόνια από τώρα τα μέτρα που λαμβάνονται κάτω από τη γενική «ομπρέλα» του μνημονίου θα οδηγήσουν σε «ανάπτυξη». Παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει ότι αυτή η «ανάπτυξη» δε θα φέρει πίσω μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και τα εργασιακά δικαιώματα που σαρώνονται. Ουσιαστικά, έστειλε μήνυμα στις αγορές και στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο ότι σε 2 χρόνια από σήμερα θα έχουν αποδώσει 100% τα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνονται σήμερα και ότι οι στρόφιγγες του δημόσιου χρήματος, κι αυτού που θα λεηλατηθεί επιπρόσθετα από τους εργαζόμενους, θα είναι πλήρως ανοιχτές και στραμμένες στις τσέπες του.

Εξάλλου, όλη η τοποθέτηση της υπουργού περιστράφηκε γύρω από τη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης για τη «στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων» και τα σχετικά μέτρα. Περίοπτη ήταν η αναφορά της στο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων με νομοσχέδιο προς το τέλος του χρόνου. Αναφερόμενη στα κάθε είδους προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ενεργοποιηθούν, η υπουργός αράδιασε κάμποσα δισεκατομμύρια που θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα. Λίγα από αυτά θα στραφούν και στις λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη γνωστή πεπατημένη όπου δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις «ωφελούνται», αλλά στο τέλος χιλιάδες από αυτές κλείνουν η μία μετά την άλλη, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που διατηρούν την ισχύ τους και την μεγαλώνουν μέσα από κάθε κρίση ή μη.

Χαρακτηριστικά σημεία αποτελούν η επισήμανση ότι μέσα στον Ιούλη ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος θα εξεταστεί στο υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί πριν τη ΔΕΘ, αλλά και η προαναγγελία των ρυθμίσεων για την «απλοποίηση» της ίδρυσης επιχειρήσεων. Είπε, μάλιστα, ότι σήμερα χρειάζονται 49 άδειες για να ανοίξει μια επιχείρηση, γεγονός που θα ανατραπεί με τα μέτρα της κυβέρνησης. Η συνολική τοποθέτηση της υπουργού συνιστούσε επίσης μια πρόκληση προς τους επενδυτές, οι οποίοι σύντομα θα απολαμβάνουν νέα και περισσότερα προνόμια δραστηριοποίησης, χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο τέλος του Σεπτέμβρη θα ενεργοποιηθεί η τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου από τα Επιμελητήρια.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Παραινέσεις για επιτάχυνση

«Εύγε» και παραινέσεις στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δίνει η Κομισιόν, σε έκθεσή της σχετική με τη εφαρμογή των σαρωτικών αντιλαϊκών πακέτων που προβλέπονται στο μνημόνιο. Ηδη ξεκίνησαν να κάνουν αναφορές για τυχόν «κινδύνους» που, βέβαια, σχετίζονται με τα συμφέροντα των μεγαλοπιστωτών και της πλουτοκρατίας.

Η Κομισιόν επισημαίνει τα παρακάτω:

  • Με απίστευτο θράσος διαπιστώνουν ότι οι αυξήσεις φόρων κατανάλωσης έχουν περάσει στις τελικές τιμές και αυτό παρά την «ύφεση» στην οικονομική δραστηριότητα. Αξιοποιώντας την αρνητική για το λαό εξέλιξη, κάνουν λόγο για «έλλειψη ανταγωνισμού», δηλαδή για μέτρα απελευθέρωσης βασικών τομέων και κλάδων, που να σημειωθεί ότι ήδη ετοιμάζονται από την κυβέρνηση. Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός για το μήνα Ιούνη 2010, που φτάνει σε νέα επίπεδα ρεκόρ!
  • Την παραπέρα καρατόμηση για τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, όπου η «πρόοδος φαίνεται να είναι αργή και τα διαθέσιμα στοιχεία ελάχιστα».
  • Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι δαπάνες επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή το να προχωρήσουν λουκέτα, συγχωνεύσεις και πάνω από όλα οι απολύσεις εργαζομένων που, να σημειωθεί ότι, ήδη έχουν ξεκινήσει.
  • Κάτω από το στόχο βρίσκεται, σύμφωνα με την έκθεση, η συγκέντρωση φόρων, δηλαδή η φοροαφαίμαξη του λαού. «Μπράβο» δίνουν στην κυβέρνηση για το μέχρι τώρα έργο στην καρατόμηση άλλων δαπανών του προϋπολογισμού.
ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Με αποδείξεις οι αγορές μέχρι 300 ευρώ

Τα πρατήρια υγρών καυσίμων δεν εκδίδουν τιμολόγιο για ποσά μέχρι 300 ευρώ ανά συναλλαγή, επισημαίνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας σε εγκύκλιο προς τα μέλη της, επικαλούμενη τις διατάξεις της ΠΟΛ1091/14-6-2010.

Στις περιπτώσεις αυτές, η απόδειξη αντικαθιστά το τιμολόγιο, ενώ πρέπει να μπει η σφραγίδα του πρατηρίου στο πίσω μέρος της απόδειξης και να γραφτεί ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος που εφοδιάστηκε. Οι λήπτες της απόδειξης, επαγγελματίες κλπ., μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν ως τιμολόγιο.

Για τις πωλήσεις πετρελαίου κίνησης ή βενζίνης άνω των 300 ευρώ είναι υποχρεωτική η έκδοση τιμολογίου.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Την επιβολή κυρώσεων στις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία και τις παρέπεμψε για την υπόθεση της άδοξης προσπάθειας εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από την κοινοπραξία «Μυτιληναίου» - «Μότορ Οϊλ».

Η ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς) ελέγχεται για την παρεμπόδιση πρόσβασης τρίτων στο δίκτυο, ενώ η ΔΕΠΑ για την άρνηση να παραχωρήσει δεσμευμένα μεταφορική ικανότητα. Βεβαίως, η κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει και τυπικά τα όποια κενά του νόμου και αυτήν την περίοδο εισάγονται πλέον φορτία φτηνού υγροποιημένου αερίου και από τη ΔΕΗ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Νέα αγορανομική διάταξη

Νέους κανόνες για τις προωθητικές ενέργειες συσκευασμένων προϊόντων θέτει το υπουργείο Οικονομίας με αγορανομική διάταξη που θα ισχύσει από 1 του Σεπτέμβρη, υποστηρίζοντας ότι θα διασφαλίσει «καθαρές τιμές» στα ράφια των σούπερ μάρκετ και μείωσή τους, αφήνοντας βεβαίως τις εξελίξεις στην ευχέρεια της αγοράς και των επιχειρήσεων!!!

Το υπουργείο δεν απαγορεύει το σύστημα των προσφορών, ωστόσο με τη διάταξη ορίζεται ότι κάθε προωθητική ενέργεια σε κλειστή συσκευασία, μπορεί να γίνεται εφόσον το όφελος του καταναλωτή προκύπτει άμεσα και επαγωγικά. Επίσης, πρέπει να αναγράφονται οι τιμές της μονάδας μέτρησης και της μονάδας συσκευασίας. Μπαίνουν και κάποιοι περιορισμοί για το πόσες φορές το χρόνο μπορούν να γίνονται προσφορές και πότε. Ορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της τιμής του προϊόντος που προσφέρεται ως δώρο, όταν δεν είναι ίδιο με το προϊόν που συνοδεύει.

Για τα συσκευασμένα απορρυπαντικά πλυντηρίου θα πρέπει, επιπρόσθετα, να αναγράφεται ο συνολικός αριθμός πλύσεων ή ο συνολικός αριθμός των μοναδιαίων δόσεων, καθώς και η αξία κάθε πλύσης ή μοναδιαίας δόσης κατά περίπτωση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ - ΣΙΔΗΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η Γενική Συνέλευση

Την τακτική Γενική Συνέλευσή της πραγματοποιεί η Ενωση Βιοτεχνών Αλουμινίου - Σιδήρου Αθήνας, σήμερα Τετάρτη, 7 του Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της (Ναυπλίου 9, Κολωνός). Μεταξύ των θεμάτων της ΓΣ είναι: Εκλογή Προεδρείου, διοικητικός απολογισμός, οικονομικός απολογισμός, προγραμματισμός δράσης, προϋπολογισμός.

Και στη Θεσσαλονίκη

Σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, αύριο στις 10.30 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ