ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπόριο ελπίδας με μαστίγιο το μνημόνιο

Αφού καταβαράθρωσαν το επίπεδο διαβίωσης για εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες, τώρα τάζουν αδίστακτα «προστασία» για τους πιο εξαθλιωμένους!

Η κυβέρνηση τάζει φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό. Η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών επιβάλλουν τον ξεσηκωμό με το ΠΑΜΕ
Η κυβέρνηση τάζει φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό. Η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών επιβάλλουν τον ξεσηκωμό με το ΠΑΜΕ
Κρατώντας στο ένα χέρι το «μαστίγιο» του μνημονίου και το «καρότο» των κάλπικων υποσχέσεων για τη δημιουργία «κοινωνικού δικτύου προστασίας» των ασθενέστερων στρωμάτων στο άλλο, ο Γ. Παπανδρέου επεδίωξε χτες να «εξωραΐσει» τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Το μνημόνιο είναι μια αναγκαία προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας μας, καθώς και η πιστή τήρηση βέβαια όλων όσων έχουμε εμείς συμφωνήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, προτάσσοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει όλες τις αντεργατικές ανατροπές που θα σακατέψουν τα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων.

Σε μια προσπάθεια, παράλληλα, να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την άγρια λιτότητα της κυβέρνησης, ανακοίνωσε τη συγκρότηση δύο επιτροπών μέχρι τα τέλη Αυγούστου, «μίας για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας και μίας δεύτερης που θα αφορά το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα «δίχτυ προστασίας» για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού, ώστε να αποτρέψει τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας, ειδικότερα σε μια περίοδο που ετοιμάζεται να προσφέρει νέες επιδοτήσεις και το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο για να πραγματοποιήσει «επενδύσεις», ώστε να ενσωματώσει τις λαϊκές αντιδράσεις.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού έρχονται να υπηρετήσουν το οργανωμένο σχέδιο που έχει εκπονήσει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση στους εργαζομένους ότι το Φθινόπωρο θα υπάρξουν φιλολαϊκές κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Στη συνεδρίαση, στην οποία παρέστη και ο «Συνήγορος του Πολίτη», Γ. Καμίνης, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε υποκριτικά «πως η κυβέρνηση έχει τον πολίτη στο επίκεντρο της προσοχής της και αυτόν υπηρετεί», ενώ υποστήριξε ότι «κανένας στο ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση».

Σ' αυτό το σχεδιασμό εντάσσονται και οι χτεσινές «σικέ» αντιπαραθέσεις σε σύσκεψη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό να δεσμευτεί ότι «μετά από τρία χρόνια θα επανέλθουν στα σημερινά επίπεδα η 13η και 14η σύνταξη». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στις «δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», υπονοώντας το αυτονόητο: Οτι οι ανατροπές είναι μόνιμες, όπως μόνιμη είναι και η δίψα του κεφαλαίου να απαλλαγεί από το «κόστος» της ασφάλισης και να εξασφαλίσει ακόμα πιο φτηνούς εργάτες.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν χτες ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσουν «επί της αρχής» το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι «δε θα ανεχτεί ούτε την καταψήφιση άρθρων του νομοσχεδίου».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στηρίζει το τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Αβαντάρει την κυβέρνηση στις στρατηγικές ανατροπές, επιλέγοντας δημαγωγικά να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο

Προσχηματική και δημαγωγική είναι η καταψήφιση επί της αρχής του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τη ΝΔ, αφού επί της ουσίας δε διαφωνεί με τις διατάξεις που τσακίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και κατεδαφίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απαρίθμησε χτες επτά λόγους για να δικαιολογήσει το δημαγωγικό «όχι» επί της αρχής. Αυτό όμως που στην πραγματικότητα καταφέρνει, είναι να επιβεβαιώσει περίτρανα τη σύμπλευσή του στο αντεργατικό ανοσιούργημα.

Πουθενά στη μακροσκελή δήλωσή του ο Αντ. Σαμαράς δεν αναφέρει λέξη για τη δραστική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για τα 40 χρόνια κανονικής δουλειάς για πλήρη σύνταξη, ενώ αφήνει σκόπιμα να διαφανεί και η συναίνεσή του στη βάρβαρη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα, αλλά και στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Η φραστική αντίθεση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στους παρακάτω λόγους:

-- «Πρώτον, γιατί το κράτος αποσύρεται, "δραπετεύει" από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη εγγύηση της Κοινωνικής Ασφάλισης». Ξεχνάει βέβαια ότι πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζουν σταθερά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλές δεκαετίες.

-- «Δεύτερον, γιατί η σύνταξη πρέπει να είναι μία και ενιαία. Απορρίπτουμε το διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική». Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας, αρχή που προωθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

-- «Τρίτον, γιατί οι κρίσιμες αλλαγές, που αφορούν στα έτη ασφάλισης, στα όρια ηλικίας και στα ποσοστά αναπλήρωσης, εισάγονται χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση». Εδώ αποκαλύπτεται όλο το μέγεθος της υποκρισίας της ηγεσίας της ΝΔ, αφού επιχειρεί να κρύψει τη συμφωνία της στις αντιασφαλιστικές διατάξεις πίσω από την έλλειψη αναλογιστικών μελετών!

Ανατριχίλα προκαλεί και η «ανησυχία» που εκφράζει ο πρόεδρος της ΝΔ μήπως με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων «δημιουργούνται κίνητρα μαζικής εισφοροαποφυγής, ειδικά για τους χαμηλόμισθους, χωρίς σταθερή εργασία, που θα έχουν, πλέον, κάθε συμφέρον να χρησιμοποιούν το σύστημα (!) μόνο για μια 15ετία, ώστε να διασφαλίζουν μόνο τη βασική τους σύνταξη». Για την εισφοροδιαφυγή, δηλαδή, υπεύθυνοι σύμφωνα με τη ΝΔ είναι οι εργαζόμενοι και όχι η μεγαλοεργοδοσία που χρωστάει ήδη δεκάδες δισ. ευρώ στα Ταμεία.

Σήμερα το πρωί, στο Ζάππειο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει τη λεγόμενη «στρατηγική της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση και την ταχύτερη αποδέσμευση από το μνημόνιο», η οποία θεωρεί δεδομένη την εφαρμογή του μνημονίου και το σάρωμα των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Ο εμπλουτισμός του «μείγματος» που επαγγέλλεται η ηγεσία της ΝΔ είναι αυτός που εξήγγειλε ήδη το ίδρυμα μελετών του ΣΕΒ (ΙΟΒΕ) και ήδη έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Σύνταγμα στη ... λογική του κεφαλαίου

Εμφανίζονται σαν θεματοφύλακες του Συντάγματος. Κραδαίνουν τους αστικούς νόμους και «μεταφράζουν» κατά το δοκούν συνταγματικά άρθρα, για να χτυπήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Οταν όμως πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τότε το Σύνταγμα γίνεται κουρελόχαρτο. Ιδιαίτερα οι διατάξεις εκείνες που δεν έχουν προλάβει ακόμα να τις προσαρμόσουν στις σύγχρονες ανάγκες των πολυεθνικών. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ελευθεροτυπία» την προηγούμενη Κυριακή. Ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός: «Το Ελεγκτικό Συνέδριο αμφισβητεί τη συνταγματικότητα διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;». Η απάντηση του πρωθυπουργού είναι πράγματι αποκαλυπτική: «Σεβόμαστε τους θεσμούς του κράτους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει συγκεκριμένη θεσμοθετημένη αρμοδιότητα και εν προκειμένω εκφράζει μη δεσμευτική γνώμη. Θα τη μελετήσουμε και θα τη λάβουμε σοβαρά υπόψη, όπως θα λάβουμε υπόψη μας και άλλες γνώμες που διατυπώνονται ή θα διατυπωθούν. Πολιτική μας επιλογή είναι να προωθήσουμε μια συγκεκριμένη τομή που βοηθάει στην εξοικονόμηση δαπανών και στον εξορθολογισμό του συστήματος: Ολοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Και η απόφασή μας αφορά όλους τους μισθωτούς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών. Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες. Δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες».

Τι είπε ο πρωθυπουργός; Οτι η κυβέρνηση σέβεται το Σύνταγμα, αρκεί οι διατάξεις του να μην εμποδίζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική και στην προκειμένη περίπτωση τις ανατροπές που προωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο πρωθυπουργός, το Σύνταγμα δεν «μπορεί να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό». Μόνο που για την κυβέρνηση «λογικό» είναι ό,τι υπηρετεί το κεφάλαιο. Τι έλεγε όμως ο πρωθυπουργός πριν από δυο περίπου βδομάδες, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα για το μνημόνιο; «Τα δικά σας στελέχη (σ.σ. του ΚΚΕ) δημοσίως αρνούνται την τήρηση του ελληνικού Συντάγματος». Η κυβέρνηση, με τους νόμους που ψηφίζει, σμπαραλιάζει ακόμα και αυτό το Σύνταγμα που η ίδια ψήφισε, επειδή τα μέτρα που προωθεί είναι «λογικά» από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, θεωρεί εκτός Συντάγματος την πάλη που κάνει ο λαός, προσπαθώντας να διατηρήσει τα ελάχιστα δικαιώματα που του έχουν απομείνει και τα οποία προστατεύονται από το ίδιο το Σύνταγμα! Είναι ψεύτες και υποκριτές. Είναι επικίνδυνοι για το λαό και τα συμφέροντά του. Πρέπει να τιμωρηθούν πολιτικά, να τους γυρίσει ο λαός την πλάτη. Να τους σαρώσει με τη μαζική πολιτική του πάλη.


Π. Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ