ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΗΜΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ Η ΧΤΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Εργάτες και καλλιτέχνες αντάμωσαν στο δρόμο της αντίστασης

Διαδήλωσαν τραγουδώντας, τα συνθήματα «πλέχτηκαν» με τα τραγούδια. Χτες το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, έγινε μια ξεχωριστή διαδήλωση: Χιλιάδες εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους, νεολαίοι, μετανάστες, από κάθε γωνιά της Αθήνας, ένωσαν τις φωνές τους με σημαντικούς καλλιτέχνες του τόπου, στη συγκέντρωση - συναυλία, που συνδιοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα άρχισαν να γεμίζουν ασφυκτικά, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, όταν οι διαδηλωτές έφταναν οργανωμένα, πίσω από τα πανό των ταξικών συνδικάτων, των μαζικών φορέων, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Ενα ακόμα αγωνιστικό βήμα κλιμάκωσης ήταν το χτεσινό. Οχι ανάπαυλα από τους πολύμηνους απεργιακούς αγώνες, μα δήλωση ότι συνεχίζουν και εντείνουν τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους. Ταυτόχρονα, η χτεσινή συγκέντρωση αποτέλεσε πλατύ κάλεσμα στο λαό της Αθήνας για τη συμμετοχή του στην αυριανή απεργία.

Ανάμεσα στα τραγούδια ακούγονταν διαρκώς συνθήματα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ενώ σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης κόσμος κατέφθανε, περαστικοί κοντοστέκονταν, σιγοτραγουδούσαν, κοιτούσαν το συγκεντρωμένο πλήθος που δηλώνει αποφασιστικά και πεισματικά: «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!».

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ, Αλέκα Παπαρήγα, ο Κλεάνθης Κλεάνθους από το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ο Κ. Χ. Βακατσελάν από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ινδίας και ο Πάολο Σαβόια από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Βραζιλίας.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος σημείωσε μεταξύ άλλων πως το κίνημα που αναπτύσσεται με μπροστάρη το ΠΑΜΕ εκφράζει σήμερα την πρόοδο. Οσα εμπόδια κι αν βάλουν στο λαό εκείνος θα νικήσει, ακόμα κι αν χάνονται μάχες ο πόλεμος θα κερδηθεί, συμπλήρωσε, για να πάρει μυριόστομη απάντηση από το πλήθος που ξανά και ξανά φώναζε: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη!».


Εμψύχωσαν τους αγώνες του λαού μας

Δε θα αφήσουμε τον πολιτισμό μέσο χειραγώγησης του λαού, τονίστηκε στους χαιρετισμούς του ΠΑΜΕ, του ΣΕΗ και του ΠΜΣ

*

«Η σημερινή πρωτοβουλία είναι μια ακόμα μορφή κλιμάκωσης του αγώνα, πριν και μετά τις σκληρές απεργιακές μάχες, την καθημερινή δράση στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς. Αποτελεί βήμα για την ανάδειξη της σημασίας που έχει η αγωνιστική συμπόρευση προοδευτικών καλλιτεχνών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους», σημείωσε «ανοίγοντας» τη χτεσινή εκδήλωση ο Νίκος Καραγιώργης, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

«Μας λένε ότι είναι πατριωτική στάση να δεχτούμε να γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα», είπε αναφερόμενος στις μεθοδεύσεις και τα σχέδια όσων θέλουν να φορτώσουν στις πλάτες του λαού και την κρίση και την ανάπτυξη των μονοπωλίων. «Από την άλλη, υπάρχει η γραμμή της ανυπακοής, της αντεπίθεσης. Είναι η γραμμή, που παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις πολυεθνικές, για να μη φορτωθούν τα βάρη της κρίσης οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. Είναι γραμμή συμμαχίας με όποιον βασανίζεται από αυτήν την πολιτική, γραμμή προοπτικής και ελπίδας», υπογράμμισε εξηγώντας γιατί «ανησυχούν και εξαπολύουν λυσσασμένη επίθεση απέναντι στο ΠΑΜΕ».

Το χιούμορ επιστράτευσε η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, που απευθύνοντας χαιρετισμό, εκ μέρους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), έδωσε ξάστερη απάντηση σε όσους τρομοκρατούν πολύμορφα το λαό για να γίνει όμηρος των πολυεθνικών. Οπως σημείωσε, λοιπόν, «έγκριτοι "αγωνιστές" δημοσιογράφοι κατακεραυνώνουν καθημερινά το ΠΑΜΕ για την αναλγησία που επιδεικνύει απέναντι στη δοκιμαζόμενη από τη Διεθνή Κρίση Εγχώρια Πλουτοκρατία». Γι' αυτό και ...συμβούλευσε το ΠΑΜΕ: «"Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία". Δεν είναι ωραίο να λέτε άσχημα λόγια... να βρίζετε έτσι. Προκαλείτε την ειρωνεία του δημοσιογραφικού πάνελ του Mega και των άλλων "αγανακτισμένων" καναλιών. Υπάρχουν πιο λάιτ εκφράσεις, πιο λάιτ αντιδράσεις, πιο λάιτ συνδικαλισμός. Υπάρχει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ (αυτές κατ' ευθείαν εν συντομία διότι ξέχασαν και οι ίδιες σε τι ανταποκρίνονται), υπάρχει ο διάλογος. Υπάρχει και ο διαλογισμός σ' έναν κόσμο ιδεατό, όπου η νηστεία και η προσευχή δίνουν συμφέρουσες λύσεις στο Σύστημα! Σύστημα; Τι είπα; Φτου κακά! Δεν θα το ξαναπώ. Οχι. Ούτε το "για όλα φταίει ο καπιταλισμός" θα πω».


Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) Βασίλης Παρασκευόπουλος, τόνισε: «Σήμερα που το τραγούδι έχει γίνει μέσο χειραγώγησης και υποταγής των συνειδήσεων, ο μόνος δρόμος είναι ένα τραγούδι που να αντιστέκεται, να εκφράζει τις αγωνίες και τους αγώνες των εργαζομένων, των γυναικών, των νέων, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση».

Και σημείωσε: «Με τη συναυλία αυτή θέλουμε να εμψυχώσουμε τους αγώνες όλων των εργαζομένων της χώρας μας. Να δώσουμε μέσα από το τραγούδι το μήνυμα ότι το δίκιο μας είναι πάνω από τους νόμους τους. Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες για την εργατική τάξη, αλλά και ιστορικές. Ολοι έχουμε την ευθύνη να τοποθετηθούμε με ποιον είμαστε: Με τον εκμεταλλευτή ή τον εκμεταλλευόμενο, με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες. Δύσκολες, μα και σπουδαίες μέρες είναι μπροστά μας και όπως λέει και ο Κ. Καβάφης "έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Οχι να πού(ν)με"».


Εργατόκοσμο γέμισε το Σύνταγμα (φωτ. στη σκηνή ο Β. Παπακωνσταντίνου)

*

Εργατόκοσμο γέμισε το Σύνταγμα (φωτ. στη σκηνή ο Β. Παπακωνσταντίνου)

Μια φωνή χιλιάδες στόματα

Σε εποχές δύσκολες, πάντα η τέχνη ήταν το καταφύγιο των κατατρεγμένων, το χέρι συμπαράστασης σε όλους τους αγώνες. Οι ποιητές παρόντες πάντα αιώνες τώρα δίνουν πνοή, ζωή και μήνυμα αντίστασης. «Οι αδύνατοι δεν αγωνίζονται. Οι δυνατότεροι αγωνίζονται ίσως μια ώρα παραπάνω. Αυτοί που δυνατότεροι ακόμα είναι αγωνίζονται χρόνια πολλά, αλλά οι δυνατότεροι από όλους αγωνίζονται όλη τους τη ζωή».

Το ποίημα αυτό του Μπρεχτ, διάβασε χτες στη μεγάλη συναυλία η ηθοποιός Καίτη Ιμπροχώρη. Παρών και στη συνέχεια ο Μπρεχτ, όπως τον απέδωσε ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. «Εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν για αγορές. Οι άνεργοι πεινούσαν. Τώρα πεινάνε και όσοι εργάζονται. Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάνε θυσίες».

Επίκαιρος και διαχρονικός και ο Κώστας Βάρναλης το λόγο του οποίου μετέφερε στον κόσμο ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός. «Εγώ δεν είμαι ένας λαός. Ολοι οι λαοί της γης! Της ιστορίας, παλιάς και νέας, τα πτώματα! Ακούτε; Ο κόκκορας λαλάει το ξύπνο της αβγής. Ολοι ενωμένοι μια φωνή χιλιάδες στόματα. Τρέμε φονιά, τρέμε άρπαγα και τρέμε απατεώνα. Κάποιο κρασίμι, που βροντάς και κλέβεις τον αιώνα».

Υπογράφοντας σχετικό κείμενο, τη χτεσινή αγωνιστική πρωτοβουλία στήριξαν μεταξύ άλλων και οι ηθοποιοί: Αντώνης Αντωνίου, Αγγελος Αντωνόπουλος, Μπέτυ Βαλάση, Γρηγόρης Βαλτινός, Τάκης Βαμβακίδης, Νικολέτα Βλαβιανού, Κώστας Βουτσάς, Αννα Γεραλή, Ελένη Γερασιμίδου, Θανάσης Θεολόγης, Θύμιος Καρακατσάνης, Λίλα Καφαντάρη, Παύλος Κοντογιαννίδης, Γιώργος Κορμανός, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Ελισάβετ Ναζλίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Θέμις Πάνου, Ιωάννα Πηλιχού, Ελένη Ράντου, Αλέξανδρος Ρήγας, Τιτίκα Σαριγγούλη, Νίκος Σιδέρης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.


«Θάλασσα» με «φλογισμένους» στίχους

Ο Δημ. Ζερβουδάκης

ΛΕΠΙΔΗΣ

Ο Δημ. Ζερβουδάκης
Μια «θάλασσα» μαλαματένιων τραγουδιών και «φλογισμένων» στίχων για όσα θέλουμε, για όσα μπορούμε, «κύκλωσε» την πλατεία Συντάγματος.

Η συναυλία «στον πιο δύσκολο καιρό» ξεκίνησε με τον Βαγγέλη Κορακάκη να ταξιδεύει στο «Λαύριο». Για να ακολουθήσει ο Αλκης Κωνσταντόπουλος με το «Δυαράκι» του, «αφιερωμένο» στον Ακη Τσοχατζόπουλο, να καλεί στους δρόμους. Και αμέσως μετά «Φυσάει ένας αέρας που σαρώνει» με τον Μίλτο Πασχαλίδη - πάντα «Αγύριστο κεφάλι» και μαζί με τον Παντελή Θαλασσινό - «Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν» και «Καράβια είμαστε» από τον Π. Θαλασσινό. Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη μετέφερε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, που μόλις είχε φτάσει για τη συναυλία στο Σύνταγμα. «Κι εκείνος που σωπαίνει θα χαθεί» και με τον κόσμο να τον συνοδεύει με χειροκροτήματα και στη συνέχεια «Αραγε να' ναι κάποιος άλλος». «Θέλει μαγκιά» από την Ευσταθία, «Τι μας ενώνει» και «Σ' αυτόν τον κόσμο» από τον Μάνο Πυροβολάκη. Ο Βασίλης Λέκκας: «Κάστρα ψηλά και βουνά κρατάτε γερά», ο «κόσμος μη χαθεί» μαζί με τον «Γκεβάρα» του Καββαδία. «Για ένα κομμάτι ψωμί» και «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον» από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και στη συνέχεια ο Λάκης Χαλκιάς με την παντοτινή «Φάμπρικα» και το ήταν «Ο τόπος μου βράχος και χώμα». Ακολούθησαν ο Χρήστος Θηβαίος με τον «Αμλετ», η Αφροδίτη Μάνου «Για ποια Ελλάδα».

Ο Π. Θαλασσινός και ο Μ. Πασχαλίδης

*

Ο Π. Θαλασσινός και ο Μ. Πασχαλίδης
Το μουσικό φινάλε έγινε με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου να τραγουδά τον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο («Τρίτος Παγκόσμιος» και «Τσε Γκεβάρα»). «Ζούμε ήδη τον τρίτο παγκόσμιο» είπε από σκηνής, «όπου μια χούφτα εκατό οικογενειών θέλει να καταστρέψει τον κόσμο, να εξολοθρεύσει την ανθρωπότητα. Δε θα τα καταφέρουν. Η ανθρωπότητα θα αντισταθεί. Το παιχνίδι παίζεται ακόμα». Εστειλε για μια ακόμα φορά «Χαιρετίσματα στην εξουσία», καλώντας «αύριο στους δρόμους»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ