ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Κλιμακώνουν την επίθεση σε ορίζοντα 10ετίας

Νέους τρανταχτούς φόρους επιστρατεύει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Στο μικροσκόπιο η «πρόοδος» της αντιλαϊκής πολιτικής

Η κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργάτες, συνολικά στα λαϊκά στρώματα των κρατών της ΕΕ, με μέτρα που αφορούν θωράκιση των κανόνων και των μηχανισμών τους μπαίνουν στην ατζέντα των συμβουλίων υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ - Γιούρογκρουπ).

Η Κομισιόν, σε απόλυτη ταύτιση και προσυνεννόηση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διατυπώνει ανησυχίες για «ρίσκα» ως προς την ταχύτητα και το βαθμό κλιμάκωσης του μνημονίου και των συνοδευτικών πακέτων, ειδικά για τις δαπάνες σε Υγεία, Ασφάλιση, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στη βάση αυτών των κατευθύνσεων το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει από τώρα τον προϋπολογισμό για το 2011, μέσω του οποίου κλιμακώνουν παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση με νέους φόρους, μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης από το λεγόμενο χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, παραπέρα αυξήσεις σε άλλους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Τα ζητήματα αυτά, συνολικά η εφαρμογή και η «πρόοδος» των μέτρων του μνημονίου συζητήθηκαν και στο πλαίσιο της ειδικής «ομάδας εργασίας» υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Ρομπάι και με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Να σημειωθεί πως ούτε τα μέτρα είναι έκτακτα ούτε και το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα έχει ημερομηνία λήξης. Στην ατζέντα του σημερινού συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ σχεδιάζουν και την εφαρμογή της «στρατηγικής 2020», την πολιτική ενίσχυσης της κοιναγορίτικης πλουτοκρατίας κάτω από το φόντο των οξυμένων ανταγωνισμών και με ορίζοντα 10ετίας.

Μετά τη λήξη της χτεσινής συνεδρίασης ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούνκερ, απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «δείχνει θέληση να διορθώσει τη δημοσιονομική κατάσταση και έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας». Ο κοινοτικός Επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε ότι «η πορεία υλοποίησης του μνημονίου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση ενώ και η μείωση των δαπανών στο α' εξάμηνο ήταν καλύτερη του αναμενόμενου». Το επόμενο διάστημα επανέρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας για επιτόπιους ελέγχους.

Ο «συντονισμός της οικονομικής πολιτικής», που μπαίνει στην ατζέντα των διαβουλεύσεών τους, σηματοδοτεί την παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Στο εισηγητικό κείμενό τους βλέπουν να «έχει ενταθεί ο κίνδυνος από τις νέες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Στο διά ταύτα αποφασίζουν την προώθηση μέτρων «δημοσιονομικής προσαρμογής και κυρίως μέτρων που να ενισχύουν τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές» όπως οι «μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας». Ουσιαστική είναι η παρέμβαση που επιχειρούν απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ειδικά για τις αποκαλούμενες «αναδυόμενες οικονομίες», καλώντας σε ευρύτερη συνεννόηση για τη διαμόρφωση των μεταξύ τους συναλλαγματικών ισοτιμιών. Σε αυτό το πλαίσιο κάνουν λόγο για «αποκατάσταση της ισορροπίας στην παγκόσμια ζήτηση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μεγαλύτερης ευελιξίας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες». Για τους λαούς κρατών όπως η Ελλάδα, που είναι ενταγμένη στην ευρωζώνη, ο μονόδρομος που βλέπουν προκειμένου να ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητα» είναι το να κάνουν φτωχότερους τους εργάτες, κόβοντας παραπέρα μισθούς, συντάξεις, καρατομώντας εργατικά δικαιώματα. Για το συγκεκριμένο η «πρόοδος των μέτρων» που έχουν προβλέψει και στο μνημόνιό τους θα συζητηθεί στο επίπεδο της «ομάδας εργασίας».

Στην ατζέντα των ΕΚΟΦΙΝ - Γιούρογκρουπ, στη χτεσινή και σημερινή συνεδρίαση, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

  • Χρηματοπιστωτικό σύστημα: Τα «τεστ αντοχής» στις «σημαντικότερες ευρωπαϊκές τράπεζες» είναι και το κεντρικό θέμα τους, γύρω από το οποίο διαφαίνεται να έχουν ξεσπάσει και νέοι ανταγωνισμοί. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 23 Ιούλη. Στο πλαίσιο καλύτερης εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος εξετάζουν τη δημιουργία και τον κανονισμό λειτουργίας «εποπτικής αρχής» για τις λεγόμενες επαγγελματικές συντάξεις. Εύσημα στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση του «ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» έδωσε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μέσω του νέου μηχανισμού και από τα δάνεια ΕΕ - ΔΝΤ οι ντόπιοι τραπεζίτες θα ενισχυθούν με ακόμη 10 δισ. ευρώ. Η κεντρική τράπεζα επικροτεί τη διάρκεια ζωής του ταμείου που φτάνει μέχρι και τις 30 Ιούνη 2017.
  • Εσωτερική αγορά: Eπίσημα διακηρυγμένος στόχος τους είναι να «αποφευχθεί ο οικονομικός εθνικισμός», δηλαδή οι ειδικές κρατικές ενισχύσεις σε μερίδες της πλουτοκρατίας που το κάθε κράτος, στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού, έχει βάλει κάτω από τη δική του ομπρέλα προστασίας.
  • «Στρατηγική 2020»: Συζητιούνται οι «κατευθυντήριες γραμμές» και το «πλαίσιο για το σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο κρατών - μελών», δηλαδή η κλιμάκωση των αντιλαϊκών πακέτων σε ορίζοντα 10ετίας.
  • Σύμφωνο Σταθερότητας: Ξεκινά η διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος» για Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία και Φινλανδία. Τέλος αναμένεται απόφαση για την είσοδο της Εσθονίας στη λυκοσυμμαχία της ευρωζώνης.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακόμα 10 δισ. στις τράπεζες!!!

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση των τραπεζών

Νέο πακέτο με ζεστό χρήμα στις τράπεζες προσφέρει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που από χτες συζητείται στη Βουλή και προβλέπει την ίδρυση ταμείου «για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος». Η ίδρυση του ταμείου προβλέπεται στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα και με τα κονδύλια αυτά αναμένεται να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προβλήματα στα λεγόμενα τεστ αντοχής στα οποία θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση, αφού προχώρησε στο σφαγιασμό των μισθών και συντάξεων, ανέτρεψε ολοκληρωτικά το σύστημα συνταξιοδοτήσεων, επέβαλε τις ρυθμίσεις για την ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, έρχεται σήμερα να δώσει νέο πακτωλό δισεκατομμυρίων στις τράπεζες, όπως προβλέπει το εφιαλτικό μνημόνιο που υπογράφηκε με την τρόικα, τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης.

Ο βουλευτής του Κόμματος υπενθύμισε ότι αυτά τα 10 δισ. ευρώ που δίνονται τώρα προστίθενται στα 28 δισ. που είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι τράπεζες, συνέχισε, δανείζονται με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δανείζουν στο Δημόσιο με 5% και με πολλαπλάσιο επιτόκιο δανείζουν στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες. Πρόκειται, είπε, για καθαρή τοκογλυφία, για εγγυημένα κέρδη για τους τραπεζίτες, την ίδια στιγμή που για το λαό η κυβέρνηση επιφυλάσσει φτώχεια και ανέχεια ακολουθώντας μια ταξικά ανάλγητη πολιτική που πλέον δεν κρύβεται και για την οποία έχουν διαχρονικές ευθύνες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι οι κυβερνώντες αγωνιούν για τη σταθερότητα του τραπεζικού κεφαλαίου και κατήγγειλε ότι ενώ το υπό ίδρυση ταμείο έχει αμιγώς ιδιωτικό χαρακτήρα εν τούτοις αυτό θα απολαμβάνει όλα τα προνόμια σαν να ήταν δημόσιο, ενώ είναι εξασφαλισμένο και από τις όποιες ζημιές. Δηλαδή, είπε, τα κέρδη τους είναι εξασφαλισμένα και τις ζημιές θα τις ρίξουν στο λαό μέσα από τη φορολογία.

Στο πλαίσιο του καπιταλισμού, πρόσθεσε, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει φιλολαϊκό χαρακτήρα το τραπεζικό σύστημα και είπε ότι με την πολιτική του μνημονίου που ψήφισαν η κυβέρνηση και ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο Αντ. Σαμαράς δεσμεύεται να υλοποιήσει οδηγείται σε χρεοκοπία ο λαός, προκειμένου να συνεχίσουν να κερδίζουν οι καπιταλιστές.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Γείτονας υπερασπίστηκε το νέο μποναμά στις τράπεζες, λέγοντας ότι το κύριο θέμα σήμερα δεν είναι να αποτραπεί το μνημόνιο, αλλά να αποτραπούν οι κίνδυνοι που σήμερα διατρέχει η χώρα. Το ταμείο, ισχυρίστηκε, ενισχύει τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος και αποτελεί ένα δίχτυ ασφαλείας και ένα εργαλείο για τη διασφάλισή του.

Υπέρ του δημιουργίας του ταμείου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει όταν με παρόμοιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στις τράπεζες τα γνωστά 28 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα κάνει ακριβώς το ίδιο.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Η. Πολατίδης, του κόμματος που μαζί με το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το νόμο για το μνημόνιο, χτες τάχθηκε κατά της ρύθμισης, λέγοντας, όμως, ότι οι τράπεζες είναι χρήσιμες και απαραίτητες για τη λειτουργία του κράτους, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σκανδαλώδες.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Ελλειμμα 9,6 δισ. στο α' εξάμηνο

Πάνω και από τον πήχη που βάζει το κατάπτυστο μνημόνιο βρέθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά την εφαρμογή μέτρων για τη συρρίκνωση κονδυλίων, όπως για μισθούς, συντάξεις, ασφάλεια, υγεία κ.ο.κ. Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζουν το παραγόμενο έλλειμμα να υποχωρεί μέσα στο α' εξάμηνο του 2010 με ρυθμό 46%, ενώ να σημειωθεί πως για το β' εξάμηνο άφησαν για εφεδρεία τη δεύτερη στη σειρά ανατίμηση του ΦΠΑ αλλά και άλλων ειδικών φόρων πάνω στη λαϊκή κατανάλωση που ελπίζουν να μαζέψουν στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

  • Καθαρά έσοδα: Φτάνουν σε 23,8 δισ. ευρώ παίρνοντας αύξηση 7,2%
  • Δαπάνες: Εμφανίζονται στα 30,1 δισ. ευρώ (από 34,6 δισ. στο α' εξάμηνο του 2009) με το ρυθμό κατρακύλας να φτάνει σε 12,8%
  • Ελλειμμα: Διαμορφώνεται σε 9,6 δισ. ευρώ (από 17,9 δισ. ευρώ) με πτώση 46%.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Τα χειρότερα είναι μπροστά

Ερευνα από τη Στατιστική Υπηρεσία για το έτος 2007

Εξάρτηση από την πραμάτεια των τραπεζών (δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.ά.) είχε μεγάλη μερίδα των νοικοκυριών της χώρας, πολύ πριν από την εμφάνιση της καπιταλιστικής κρίσης. Η πραγματικότητα αυτή καταγράφεται σε έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας (εισοδήματα 2007) τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες. Είναι απόλυτα φανερό ότι η σημερινή κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Τα δάνεια που οι τραπεζίτες βγάζουν στο κόκκινο σπάνε πλέον κάθε κοντέρ, ως συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσαν κυβερνήσεις και τράπεζες σε ολόκληρη την προηγούμενη περίοδο και ειδικά μετά το έτος 2000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2007:

  • Πιστωτικές κάρτες διέθετε το 42,2% των νοικοκυριών.
  • Ποσοστό 17,9% των νοικοκυριών είχε μηνιαία οφειλή (πιστωτικές κάρτες) που ξεπερνούσε το μηνιαίο εισόδημα.
  • Το 40,7% των νοικοκυριών είχε πάρει δάνειο για επισκευή κατοικίας, το 6,3% για δαπάνες εκπαίδευσης ή φροντίδας των παιδιών, το 4,4% για δαπάνες υγείας.
  • Στους κυριότερους λόγους απώλειας εισοδήματος αναφέρονται η απόλυση από την εργασία (29%), αλλαγή ωρών εργασίας ή αποδοχών (16,9%), συνταξιοδότηση (8%), ασθένεια ή αναπηρία (7,2%), μητρότητα - γονική άδεια (4,8%).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ