ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αποφάσισαν τη συγκρότηση κλαδικού συνδικάτου

Ποιοτικό βήμα στην οργάνωση του κλάδου μπροστά και στις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει ο «Καλλικράτης»

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Η δημιουργία Ενιαίου Συνδικάτου για όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης - Δήμους, Περιφέρεια, Επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ κ.ά. - και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας - στο νομό Λάρισας, αποφασίστηκε στην ιδρυτική συνέλευση, την οποία συγκάλεσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Συνδικαλιστών και Εργαζόμενων που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό. Στη συνέλευση, που συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από όλους τους χώρους της Αυτοδιοίκησης στο νομό, εγκρίθηκε το καταστατικό του Συνδικάτου, συγκροτήθηκε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία ήδη δρομολογεί τις σχετικές διαδικασίες για τη νομική υπόστασή του.

Η δημιουργία ενός μαζικού, ταξικού ισχυρού, ενιαίου συνδικάτου - αφορά περίπου 3.500 εργαζόμενους - είναι «γέννημα» της ανάγκης ενιαίου αγώνα όλων των εργαζομένων, ενίσχυσης της ταξικής ενότητάς τους. Αποτελεί ποιοτικό βήμα συσπείρωσης και δράσης και βασικό στοιχείο στην αναγκαία πορεία ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, ενόψει και των αντιδραστικών αλλαγών στη διοικητική δομή της, που προωθούνται με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Στην εισηγητική ομιλία που έκανε στην ιδρυτική συνέλευση ο Ζ. Γκαραλιάκος, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Νομού Λάρισας, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια, τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΕΕ, της αναθέτουν όλο και πιο αποφασιστικό ρόλο στις ιδιωτικοποιήσεις, στη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, στην ιδεολογική πολιτική χειραγώγησης, στην καταστολή, στο χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλισης. Οι αντιδραστικές αυτές μεταρρυθμίσεις, έχουν προχωρήσει σημαντικά και αγκαλιάζουν το σύνολο σχεδόν των Δήμων και των Νομαρχιών. Το σχέδιο "Καλλικράτης" αποτυπώνει όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι εκείνο που θα επιδιωχθεί και μέσα από τη σύσταση - συσπείρωση - οργάνωση του Συνδικάτου «είναι να γίνει πιο εύστοχη η αντιπαράθεση, κυρίως από τη σκοπιά της κάλυψης των λαϊκών αναγκών και της πάλης για μια σχεδιασμένη ανάπτυξη, που το βασικό της κίνητρο θα είναι οι λαϊκές ανάγκες και η ικανοποίησή τους».

Και επισήμανε: «Με το Συνδικάτο, που θα συνενώνει όλους μας, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ειδικότητα και χώρο δουλειάς, σε οποιαδήποτε βαθμίδα Αυτοδιοίκησης, Τοπική, Νομαρχιακή, Περιφερειακή, θα αντιμετωπίσουμε πιο οργανωμένα και αποτελεσματικά:

  • Την ενιαία επίθεση κεφαλαίου και κυβερνήσεων, που στο όνομα της κρίσης αφαιρεί και ισοπεδώνει δικαιώματά μας.
  • Τις αλλαγές στη δομή της Αυτοδιοίκησης, που την καθιστούν πιο συγκεντρωτι­κή και, ταυτόχρονα, πιο αντιλαϊκή - εχθρική για τους εργαζόμενους και το λαό συνολικά.
  • Την πολυδιάσπαση των εργαζομένων, που σκόπιμα συντηρείται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με στόχο να τους χειραγωγούν καλύτερα και να διατηρούν τα οφίτσιά τους.
  • Τη γραμμή στήριξης των αντιλαϊκών πολιτικών και κυβερνήσεων, που έχουν χαράξει ομοσπονδίες και σωματεία σ' όλους τους βαθμούς Αυτοδιοίκησης, που ελέγχονται από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΠ-ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, κλπ.).
  • Τη μοιρολατρία, τη συναίνεση και την υποταγή, που οδηγεί στο πιο εύκολο πέρασμα της αντεργατικής πολιτικής».

Οσον αφορά στις άμεσες διεκδικήσεις του Συνδικάτου είναι: Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά τους ΟΤΑ επι­χειρήσεις. Κατάργηση του «Καλλικράτη», φορέα αντιλαϊκής πολιτικής. Δημόσια και Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση αντίστοιχη με τις σύγχρονες ανά­γκες των εργαζομένων. Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης και στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, στα 50 χρόνια και στα 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Καμιά απόλυση εργαζόμενου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση όλων των ελαστικών και ανασφάλιστων μορφών εργασίας και του θεσμού των εκτάκτων. Κατώτερος βασικός μισθός 1.400 ευρώ, ανάλογες αυξήσεις για όλα τα μισθο­λογικά κλιμάκια και ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο και 30ωρο - 6ωρο - 5ήμερο για τα ΒΑΕ.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΝΗΣΙΩΝ
Σοβαρά προβλήματα μες στο κατακαλόκαιρο

Μόλις ένα πλοίο συνδέει Ικαρία, Σάμο και Φούρνους με Πειραιά, αφού πρώτα περάσει από Κυκλάδες!

Την ώρα που κορυφώνεται η θερινή περίοδος, νησιά όπως η Γαύδος, η Ικαρία, η Σάμος, οι Φούρνοι και άλλα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή τους σύνδεση, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη ο αγώνας των ναυτεργατών και το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν - ταυτόχρονα με την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων - για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού και όχι για τα κέρδη των εφοπλιστών, να γίνει υπόθεση όλων των νησιωτών και των εργαζομένων. Η Γαύδος χτες «έκλεισε» 12 μέρες χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση! Τα δύο μικρά επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που προσέγγιζαν το νησί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που αφορούν ακόμα και τους υποτυπώδεις κανονισμούς ασφαλείας, όπως αυτοί προκύπτουν από κοινοτική οδηγία που τέθηκε σε ισχύ την 1η του μήνα.

Ενα και μόνο καράβι εξυπηρετεί τη γραμμή Πειραιάς, Ικαρία, Σάμος, Φούρνοι, το οποίο πρώτα περνάει από Κυκλάδες! Ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τις ώρες άφιξης και αναχώρησης του πλοίου στα νησιά αυτά. Με επιστολή τους στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας οι τρεις δήμαρχοι της Ικαρίας επισημαίνουν ότι η κατάσταση με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού Σάμου και του νησιού είναι δραματική, με τραγικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, στον τουρισμό, στους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Και ενώ η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι οι ναυτεργατικοί αγώνες, ενάντια στην αντιλαϊκή καταιγίδα, αφορούν όλο το λαό, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ («Αυτόνομη Παρέμβαση») στη διοίκηση της ΠΝΟ, ως γνήσιο φερέφωνο των εφοπλιστών και της πολιτικής που τους στηρίζει, επιχειρεί απροκάλυπτα να προκαλέσει σύγχυση στον κλάδο και να υπονομεύσει τους μεγαλειώδεις αγώνες του. Χτες ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γ. Χαλάς έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για να ...διαμαρτυρηθεί, επειδή στον επαίσχυντο νόμο του Ασφαλιστικού «εισάγεται η διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων ναυτεργατών ασφαλισμένων»! Αυτό, όταν είναι σαφές ότι από τη λυσσαλέα επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων όχι μόνο δεν εξαιρούνται οι «παλιοί» ναυτεργάτες, αλλά ήδη οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ είδαν τη δραστική μείωση των αποδοχών τους με το πετσόκομμα του επιδόματος αδείας, για το οποίο ο Γ. Χαλάς δεν αναφέρει κουβέντα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΙΟΛΕΪΔΗ» - ΒΟΛΟΣ
Αντιδρούν στα αντεργατικά σχέδια

Ξεκίνησαν κινητοποιήσεις, ενάντια στην επιβολή εκ περιτροπής εργασίας

Εκ περιτροπής εργασίας επιβάλλεται στους εργαζόμενους της επιχείρησης μετάλλου «Κιολεΐδης», στο Βόλο, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τους. Χτες, ύστερα από κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και έξι Σωματείων του κλάδου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του εργοστασίου απαιτώντας να παρθεί πίσω το αντεργατικό μέτρο. Σύμφωνα με την απόφαση της εργοδοσίας, οι περίπου 90 εργαζόμενοι θα δουλεύουν 2 βδομάδες το μήνα.

Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, θα πραγματοποιήσουν νέα αγωνιστική συγκέντρωση αύριο το πρωί. Σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου, που μοιράστηκε χτες στους εργαζόμενους, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται: «Η μονομερής και αντεργατική απόφαση της εργοδοσίας ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ Α.Ε. να θέσει το προσωπικό της σε εκ περιτροπής εργασία, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους γιατί είναι η αρχή να καταργηθεί η μεγαλύτερη κατάκτηση της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, το 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο. Επίσης οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το μισό του ήδη κουτσουρεμένου τους μισθού και θα τους επικαλούνται τα μισά ένσημα.

Οι εργοδότες επικαλούμενοι την οικονομική κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν φορτώνουν τα βάρη της και πάλι στους εργαζόμενους, προκειμένου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, αρνούμενοι να συμβάλουν έστω και στο ελάχιστο συναινώντας στις προτάσεις που τους έγιναν από την πλευρά των εργαζομένων.

Για μας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αποκρούσουμε τα σχέδιά τους παρά μόνο ο ενωμένος και οργανωμένος αγώνας μας.

Εχει αποδεχτεί και στο παρελθόν ότι όταν οι εργαζόμενοι ήταν σαν μια γροθιά, η δύναμή τους επέβαλε στους εργοδότες να πάρουν πίσω όλες τις αντεργατικές τους επιλογές».

«ΚΟΥΝΣΤΟΦ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας

Σε επίσχεση εργασίας και περιφρούρηση του εργοστασίου έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ξύλου «Κούνστοφ» στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία από τις αρχές του χρόνου. Οι περίπου 60 εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας, αλλά και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που της κάνει πλάτες. Η εργοδοσία με εξώδικο που τους έστειλε τους καλεί να επιστρέψουν στην εργασία τους, να δουλέψουν για να ετοιμάσουν τις παραγγελίες που έχει και είναι πολλές, ώστε να τους πληρώσει στη συνέχεια. Στην ίδια λογική προσπαθεί να τους εγκλωβίσει και η πλειοψηφία του κλαδικού σωματείου τους. Αυτό ακούνε όμως από τις αρχές του έτους και λεφτά δεν είδαν, παρά κάποια ελάχιστα χρήματα ως έναντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ