ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Να καταδικαστούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Την καταδίκη της κυβέρνησης για την προσπάθειά της να προχωρήσει στην περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα καθώς και την προσπάθεια φακελώματός τους, μέσω τραπεζών, για την εκδήλωση του πολιτικού τους φρονήματος, ζήτησε χτες από το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) Χρήστος Τέγος. Η παρέμβαση έγινε με αφορμή την κατάθεση - προς διαβούλευση στη Βουλή - του προσχεδίου νόμου για τις εκλογικές δαπάνες υποψηφίων και συνδυασμών στις προσεχείς τοπικές εκλογές.

Ο Χρ. Τέγος έθεσε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, ζητώντας το θέμα να απασχολήσει ξεχωριστή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, ενώ αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία της παράταξης σχετικά με το όλο ζήτημα, υπογράμμισε ότι με το προσχέδιο νόμου παρεμποδίζεται - αν δεν απαγορεύεται επί της ουσίας - σε υποψηφίους προερχόμενους από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» αφού:

  • Απαγορεύεται η άμεση και έμμεση χρηματοδότησή τους από τα κόμματα που τους στηρίζουν.
  • Καταργείται η προσφυγή τους στη λαϊκή χρηματοδότηση του αγώνα τους μέσω κουπονιών.
  • Η μόνη δυνατότητα χρηματοδότησης που επιτρέπεται είναι μέσω τραπεζών πράγμα που λειτουργεί αποτρεπτικά για την πλειοψηφία του λαού που δίνει μικροποσά (ποιος άραγε θα πάει στην τράπεζα για να δώσει σε υποψήφιο ή συνδυασμό 5 ή 10 ευρώ;) ενώ το όλο σύστημα χρηματοδότησης μέσω τραπέζης σημαίνει καταγραφή και φακέλωμα των πολιτών για τα πολιτικά τους φρονήματα.

«Στην πραγματικότητα, τόνισε ο Χρ. Τέγος, αυτά τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στοχεύουν πρώτα και κύρια στη δική μας παράταξη και στο ΚΚΕ. Εμείς στηρίζουμε τη χρηματοδότηση του αγώνα μας στη μέθοδο του κουπονιού και στην οικονομική βοήθεια του Κόμματος, εμείς είμαστε αυτοί που τα ψηφοδέλτιά μας αποτελούνται από φτωχούς λαϊκούς ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα από μόνοι τους να χρηματοδοτήσουν την προεκλογική τους δραστηριότητα».

Τοποθετούμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης σημείωσε: «Η άποψή μου είναι ότι δεν το έκαναν για τη διαφάνεια. Μετά το ασυμβίβαστο που λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε πολλοί συνάδελφοι να θέσουν υποψηφιότητα, στην ουσία αυτό που κάνει το προσχέδιο νόμου για τις εκλογικές δαπάνες είναι να φύγουν οι πετυχημένοι και να έρθουν οι πλούσιοι. Γιατί μόνο οι πλούσιοι που έχουν χρήματα, που είναι τακτοποιημένοι φορολογικά και μπορούν να δικαιολογήσουν τις εκλογικές τους δαπάνες μπορούν να χρηματοδοτήσουν από μόνοι τους την προεκλογική τους εκστρατεία. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει γιατί έχω αποφασίσει να κάνω μηδενική σε δαπάνες - πλην των πλέον απαραιτήτων - εκλογική εκστρατεία. Ομως έτσι έχουν τα πράγματα. Και θέλω να δω αυτό το νόμο σε συνδυασμό με τον τελικό εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές ώστε να σας πω και τα τελικά μου συμπεράσματα».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Απ. Κοιμίσης είχε υποστηρίξει ότι το προσχέδιο νόμου προωθεί τη διαφάνεια.

Με την τοποθέτηση του Χρ. Τέγου για το ζήτημα του προσχεδίου νόμου συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΝ.

Οχι νέα οικονομικά βάρη στο λαό

Εν τω μεταξύ το κύριο θέμα της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ αφορούσε τα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ. Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ομόφωνα αποφάσισε στο αμέσως προσεχές διάστημα - και μετά τη αναμενόμενη, νέα, συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την ερχόμενη βδομάδα - να δημοσιοποιήσει αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων, οπότε και θα καθορίσει και τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα. Επίσης αποφάσισε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων.

Τοποθετούμενος στο θέμα, ο Χρ. Τέγος είπε: «Το όλο ζήτημα αντιμετώπισης των οικονομικών της Τοπικής Διοίκησης, αφού δέχεστε τις περικοπές χρηματοδότησης στο όνομα εφαρμογής του μνημονίου και τη διαχρονική υποχρηματοδότηση απ' όλες τις κυβερνήσεις, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να πληρώσει ο λαός είτε μέσω της αύξησης των τελών, είτε μέσω της σύναψης νέων δανείων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό. Για μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είναι με την πλευρά του λαού, να αγωνίζεται μαζί του και να διεκδικεί». Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της παράταξης στην πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ να διερευνηθεί η δυνατότητα μελλοντικής σύναψης δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ώστε να χρηματοδοτηθούν δραστηριότητες των ΟΤΑ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
Φιλοπεριβαλλοντική ή πολιτική η εκστρατεία του ΣΚΑΪ;

Εύλογα ερωτήματα και την άμεση αντίδραση της δημοτικής αρχής Νίκαιας προκάλεσε η εκστρατεία καθαρισμού που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ στην περιοχή του άλσους του Αγίου Φίλιππα στη Νίκαια.

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Νίκαιας καταγγέλλει: «Ο ΣΚΑΪ μέσω της ψευδεπίγραφης φιλοπεριβαλλοντικής εκστρατείας του επιχειρεί να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Μαζί με τον νυν δήμαρχο του Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη, τον πρώην δήμαρχο Νίκαιας Στ. Λογοθέτη και άλλους εκκολαπτόμενους κυβερνητικούς υποψήφιους δημάρχους, επιδόθηκαν σε εικονικό καθαρισμό του άλσους του Αγίου Φίλιππα στη Νίκαια».

«Το άλσος, τονίζεται στην ανακοίνωση, συντηρείται σε πολύ καλή κατάσταση από τη δημοτική αρχή, όπως δήλωσαν και οι ίδιοι οι εθελοντές που παραβρέθηκαν εκεί από το κάλεσμα του ΣΚΑΪ (...) Γι' αυτή του τη δραστηριότητα ο ΣΚΑΪ δεν είχε καμιά συναίνεση ή άδεια από το Δήμο Νίκαιας».

«Ο ΣΚΑΪ, επισημαίνει η δημοτική αρχή Νίκαιας, επιδίδεται ακόμη μια φορά σε επιχείρηση συκοφάντησης της δημοτικής αρχής της Νίκαιας στον ίδιο χώρο. Περιμένουμε ακόμη να διορθώσει το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε πριν 6 μήνες για τα λεφτά που "σπαταλήθηκαν" από τη δημοτική αρχή, για τον εξωραϊσμό του πάρκου, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο διευθυντής του ΣΚΑΪ, στον δήμαρχο της Νίκαιας».

«Να προσφέρουμε όλοι στο ΚΚΕ»

Αγαπητέ «Ριζοσπάστη»

Συζητώντας με αγαπητούς συντρόφους /σες, φίλους και φίλες του ΚΚΕ για τα εγκληματικά - αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και των αφεντικών τους της ΕΕ και του ΔΝΤ που παίρνονται με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. κατά του λαού μας και των όποιων κατακτήσεων απέμεναν στους εργαζόμενους, ειδικότερα, συζητώντας για τα μέτρα που στόχο έχουν να πλήξουν οικονομικά το ΚΚΕ, καταλήξαμε στο εξής, που καταθέτω ως πρόταση στο Κόμμα:

Αν υπήρχε τρόπος, ο κάθε ψηφοφόρος, φίλος και φίλη του ΚΚΕ, να πληροφορηθούν σχετικά, αλλά και για τη δυνατότητα αντιμετώπισης από το Κόμμα μας των όποιων αρνητικών συνεπειών μεθοδεύουν, με την προσφορά, έστω 10 ευρώ από τον καθένα μας στο Κόμμα. Το μέγα πρόβλημα, καταλήξαμε, είναι να ενημερωθούν γι' αυτά όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ο λαός, με επάρκεια, και τότε θα ανταποκριθεί.

Λοιπόν, ξεκίνησα, δοκιμαστικά, σ' αυτήν τη λογική, να θέτω αναλυτικά το θέμα αυτό και συνέχισα αυτήν τη δράση, όσο ο χρόνος μού το επέτρεπε. Και βρίσκω παντού, χωρίς εξαίρεση, ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΟΧΗ! Προϊόν αυτής της προσπάθειας, καταθέτω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Αμπελοκήπων - Τουρκοβουνίων, το ποσό των 170 ευρώ, συνολικά, που προέρχονται από τους παρακάτω συντρόφους και φίλους:

Κ. Μ. 20 ευρώ, η σύζυγός του Κούλα 10 ευρώ, η Νότα Τσάμη 20 ευρώ, ο Θύμιος Μαυρής 20 ευρώ, ο σ. Λίπεν 30 ευρώ, η Χρυσούλα Καλαμάρα 10 ευρώ, η Α. Π. 10 ευρώ, η Γεωργία Δεληβοριά (στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου της σ. ΣΟΦΟΚΛΗ) 50 ευρώ.

Κ. Μ.

Εκδηλώσεις ΣΦΕΑ 1967 -1974

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, την Παρασκευή 23 Ιούλη στις 8 το βράδυ, διοργανώνει εκδήλωση Μνήμης για την επέτειο των 36 χρόνων από την πτώση της χούντας. Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85, όπισθεν μνημείου Ελ. Βενιζέλου). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

-- Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, ώρα 8.30.

-- Χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΦΕΑ 1967-1974, Νίκου Τριανταφύλλου.

Θα ακολουθήσει ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ με τραγούδια που ερμηνεύουν οι: Βασίλης Λέκκας, Νατάσα Μανίσαλη, Λάκης Χαλκιάς, Αλέξανδρος Χαντζής, Γιάννης Ματσούκας και Θανάσης Ζώης. Στο πιάνο: Ο Γιάννης Τσόλκας.

Επίσης, συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κολοβός, Εφη Θανοπούλου και ο συνθέτης Σάκης Τσιλίκης.

Την Επιμέλεια - Παρουσίαση του προγράμματος έχει η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ