ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καυστικά και διάσημα έργα

«Αρχοντοχωριάτης»
«Αρχοντοχωριάτης»
Τη διάσημη κωμωδία του Μολιέρου «Ο αρχοντοχωριάτης» θα παρουσιάσει στο θέατρο «Ρεματιά» Χαλανδρίου, αύριο και μεθαύριο (9 μ.μ.), το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Σε αυτό το έργο, ο Μολιέρος προχωρεί σε μια καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού και της αστικής τάξης, που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές φτάνοντας στα όρια του γελοίου. Μετάφραση - Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος. Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς. Κοστούμια: Βάλια Μαργαρίτη. Μουσική: Δημήτρης Λέκκας. Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου. Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Καλατζόπουλος, , Τάκης Παπαματθαίου, Ελένη Κρίτα Νικολέτα Βλαβιανού, Γιώργος Χρανιώτης, , Θεοδώρα Σιάρκου, Ιωάννα Μυλωνά, Στέλλα Δρογγίτη.

  • Την επίκαιρης αξίας σατιρική κωμωδία του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή «Ο απηλπισμένος σύζυγος» (1868), θα παρουσιάσει την Πέμπτη (15/7, 9.30 μ.μ.) στο θέατρο «Πέτρας», στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης, ο θίασος «Τέττιγες». Πρόκειται για μια καυστική κριτική της κοινωνίας και πιο συγκεκριμένα των συμπεριφορών και των ηθών, των ανθρωπίνων ελαττωμάτων, των κοινωνικών συμβάσεων και καταστάσεων. Σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, σκηνικά Μπάμπη Δαραδήμου, κοστούμια Μπέττυς Λυρίτη, μουσική επιμέλεια Γιάννη Νικολάου, επιμέλεια οπτικού υλικού Κώστα Σταματόπουλου, φωτισμοί: Ξενοφώντα Βαρδαρού, κίνηση Αγνής Παπαδέλη - Ρωσσέτου. Παίζουν: Πάνος Ξενάκης, Κωνσταντίνα Κούτσιου, Κώστας Τζουβάρας, Δέσποινα Πόγκα, Λεωνίδας Βαρδαρός, Γιάννης Νικολάου.
  • «Ο απηλπισμένος σύζυγος»
    «Ο απηλπισμένος σύζυγος»
    Εναρξη στα «Αισχύλεια», αύριο, στο Παλαιό Ελαιοτριβείο Ελευσίνας, με τους «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία - μετάφραση και κοστούμια Τηλέμαχου Μουδατσάκι. Μουσική Σταύρος Σιόλας, χορογραφία Αλέξανδρος Ζαχαρέας. Παίζουν: Νόνη Ιωαννίδου, Αντώνης Σιώπκας, Δημήτρης Βογιατζής, Αργύρης Σαζακλής, Στάθης Γκάτσης, Νικόλας Μακρής, Αλέξανδρος Ζαχαρέας.
Τουριστικά ... εγκαίνια του Μουσείου Θάσου

Ακρως τουριστικό «χρώμα» είχαν τα εγκαίνια (10/7) του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου, από τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και η «Friendship Arabia Expedition», μια ομάδα επιχειρηματιών στον τομέα του Τουρισμού, με επικεφαλής τον Αli Mushaima, που ξεκίνησαν από το Μπαχρέιν, με τελικό προορισμό το νησί της Θάσου. Ο Α. Mushaima είχε γνωστοποιήσει στον Ελληνα υπουργό την «επιθυμία» του γι' αυτό τον προορισμό, στη διάρκεια της Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης στο Ντουμπάι, τον περασμένο Μάη, όπου παραβρέθηκε ο Π. Γερουλάνος.

Οσον αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, ο υπουργός, αφού είπε ότι «τα σπουδαία εκθέματά του συνθέτουν "μικρές ιστορίες" που αφηγούνται μιαν άλλη ιστορία μεγαλύτερη: Την ιστορία μιας ακμαίας αρχαίας ελληνικής πόλης, ενός νησιού που σήμερα δημιουργεί το δικό του πολιτισμό», μπήκε στην ουσία του κυβερνητικού προσανατολισμού, τονίζοντας: «Αυτά που εγκαινιάζουμε σήμερα δεν αποτελούν μόνο μια σπουδαία επένδυση στον πολιτισμό. Αποτελούν, ταυτόχρονα, μια σπουδαία επένδυση και στον τουρισμό, που είναι ο σημαντικότερος μοχλός ανάπτυξης για τα νησιά μας και συνολικά για την οικονομία της πατρίδας μας. Κάθε περιφέρεια της χώρας βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: Να επιλέξει και να ισχυροποιήσει την αναπτυξιακή ταυτότητά της. Και ένα μουσείο δίνει τεράστιες δυνατότητες ορισμού και ανάδειξης μιας ταυτότητας, αν η κοινωνία την αναδείξει, επίμονα».

Τέλος, είπε ότι τους επόμενους 6-12 μήνες θα εγκαινιαστούν (ξαναεγκαινιαστούν στην πραγματικότητα ) περισσότερα από 20 μουσεία σε όλη την Ελλάδα, και ότι το αν «πετύχουν το στόχο τους» (σ.σ. εννοούσε τον τουριστικό στόχο τους) «εξαρτάται από την τοπική κοινωνία».

Πειραματική «Κάρμεν»

Μέχρι τις 15/7 θα παρουσιάζεται στην αυλή νεοκλασικού σπιτιού (Κεραμεικού 28, Μεταξουργείο) η «Κάρμεν». Μια παράσταση που για πρώτη φορά προσεγγίζει το θέμα Κάρμεν όχι μόνο βάσει του λιμπρέτου της πασίγνωστης όπερας του Μπιζέ, αλλά και από τη νουβέλα του Μεριμέ, που αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς του λιμπρέτου. Ο Στάθης Λιβαθινός αποπειράται να προσεγγίσει την τραγική ιστορία της «Κάρμεν», με συνεργάτες τους Ελένη Μανωλοπούλου (σκηνικά - κοστούμια), Αλέκο Αναστασίου (φωτισμοί), Κώστα Μαγγίνα (τζαζ μουσική διασκευή και ενορχήστρωση της μουσικής του Μπιζέ), Στρατή Πασχάλη (μετάφραση, προσαρμογή των στίχων των τραγουδιών), Μαρία Σαββίδου (συνεργάτης στη σκηνοθεσία) και τους ηθοποιούς: Μελέτη Ηλία, Χρήστο Σουγάρη, Ευθύμη Παπά, Πηνελόπη Μαρκοπούλου. Στο ρόλο της Κάρμεν η Μαρία Ναυπλιώτου.

Μουσικά «ταξίδια»
«Αbsolute Ensemble»
«Αbsolute Ensemble»
  • Την πρώτη του συναυλία στην Ελλάδα με ένα πρόγραμμα που συνομιλεί δημιουργικά με τον Μπαχ δίνει το μουσικό σύνολο «Absolute Ensemble»της Νέας Υόρκης, σήμερα (9 μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Με διεύθυνση του Κρίστιαν Γιάρβι και τους Matt Herskowitz, Δημήτρη Παπαθεοδώρου και Μιλτιάδη Παπαστάμου διατρέχει τις «Παραλλαγές» του Μπαχ, προσφέροντας ένα «εκτός ρυθμού» ταξίδι από την μπαρόκ μουσική στο ροκ, παραδοσιακές τσιγγάνικες μελωδίες και χιπ - χοπ.
  • Συναυλία - αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο δίνει ο Σταύρος Ξαρχάκος, με την Ελλη Πασπαλά, σήμερα (9 μ.μ.), στο Θέατρο «Δόρα Στράτου» , στο πλαίσιο του Αθηναϊκού Φεστιβάλ. Με μαέστρο τον συνθέτη που ανέλαβε και την ενορχήστρωση, θα παρουσιαστούν τραγούδια σε ποίηση Ν. Γκάτσου, που υπογράφουν οι Ξαρχάκος, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μούτσης. Είσοδος: 10 ευρώ.
  • Μια παράσταση, βασισμένη στους σημαντικότερους σταθμούς της καλλιτεχνικής πορείας του, από την αρχή της δισκογραφικής του παρουσίας έως σήμερα, παρουσιάζει ο Νίκος Ξυδάκης. Αύριο (9 μ.μ.), εμφανίζεται στο Θέατρο Δόρας Στράτου, στο πλαίσιο του «Αθηναϊκού Φεστιβάλ», συνοδευόμενος από την Νανά Μπινοπούλου και την Γιώτα Νέγκα.
«Εξοδος» ζωής

Συναυλία για τους σκοπούς του Συλλόγου Οικογένειας «ΚΕΘΕΑ Εξοδος» θα δώσουν (14/7) στη Λάρισα (Κηποθέατρο Αλκαζάρ) τα «Υπόγεια Ρεύματα» και ο Στάθης Δρογώσης. Το «ΚΕΘΕΑ Εξοδος» είναι ένα από τα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και λειτουργεί από το 1989 στη Λάρισα. Στόχος του είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής των χρηστών με την πλήρη αποχή τους από ουσίες και η κοινωνική επανένταξή τους. Τα «Υπόγεια Ρεύματα» - Γρηγόρης Κλιούμης (κιθάρα - τραγούδι), Κώστας Παρίσης (κιθάρα - τραγούδι), Απόστολος Καλτσάς (ηλεκτρικό μπάσο), Τάσος Πέππας (τύμπανα) - παρουσιάζουν τραγούδια της 20χρονης πορείας τους και ιδιαίτερα της νέας τους δουλειάς «Τους έχω βαρεθεί!...» - διασκευές πολιτικών τραγουδιών του Θάνου Μικρούτσικου, σε ποίηση Μαγιακόφσκι, Χικμέτ, Μπρεχτ, Ρίτσου κ.ά. Τραγούδια δίσκων του, αλλά και διασκευές έκπληξη θα παρουσιάσει ο Στάθης Δρογώσης, τραγουδοποιός, με το προσωπικό μελωδικό και εκφραστικό στίγμα.

«Τεχνόραμα Νέων» στη Νίκαια

Μαθητές, φοιτητές, και νεανικά σχήματα της Νίκαιας συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στο «Τεχνόραμα Νέων» που πραγματοποιείται από χτες Δευτέρα και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 16 Ιούλη, καθημερινά στις 8.30 μ.μ. στο θεατράκι της Πλατείας Κουμπάκη (πρώην Σπάθα).

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συναυλίες ελληνικής και ξένης ροκ μουσικής, έντεχνο τραγούδι, θεατρικά, μουσικά δρώμενα και διοργανώνονται από το Δήμο Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του. Να σημειώσουμε όμως, ότι ακυρώνεται η παράσταση «Η ζωή σαν μιούζικαλ...» της θεατρικής ομάδας μιούζικαλ «ΝRG» που επρόκειτο να δοθεί (16-18/7) στο «Κατράκειο» του Δήμου Νίκαιας.

Την Κυριακή (18/7, 8.30 μ.μ.), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγίου Κηρύκου, στην Ικαρία, ο δήμαρχος Αγίου Κηρύκου προσκαλεί το κοινό, ντόπιους και παραθεριστές, στα εγκαίνια του Λαογραφικού - Ιστορικού Μουσείου (ΝΠΔΔ) Αγίου Κηρύκου.

Ματαιώνεται η προγραμματισμένη για τις 16 Ιουλίου συναυλία της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, λόγω κωλύματος της Κρατικής Πολυφωνικής Χορωδίας της Τουρκίας. Οσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια μπορούν να απευθυνθούν για επιστροφή των χρημάτων τους στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου), ή στο τηλέφωνο 210-3222720.

Από τις 30/8 μέχρι και τις 9/9/2010 πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι νέοι τα δικαιολογητικά τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, οι οποίες θα αρχίσουν στις 13/9. Η υποβολή των αιτήσεων και δικαιολογητικών θα γίνεται καθημερινά (πλην Σαββάτου και Κυριακής) στη Γραμματεία της Σχολής (Πειραιώς 35, 10πμ- 4μμ). Αναλυτικές πληροφορίες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα δικαιολογητικά και την ύλη των εξετάσεων δίδονται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου: www.n-t.grκαι στο τηλέφωνο 210.5225.634.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ