ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑ 28%
Να σημάνει ταξικός συναγερμός για την προστασία των ανέργων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 130.000 μέσα σ' ένα χρόνο

Η στήριξη των ανέργων να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης (φωτ. από κινητοποίηση των συνδικάτων στη Ζώνη)
Η στήριξη των ανέργων να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης (φωτ. από κινητοποίηση των συνδικάτων στη Ζώνη)
Τη βαθιά ταξική και γι' αυτό σκληρά αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν από κοινού οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο και τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία. Σύμφωνα με αυτά οι άνεργοι ξεπέρασαν τον Απρίλη του 2010 το μισό εκατομμύριο (596.979) και έτσι το ποσοστό της ανεργίας έφτασε το 11,9% (από 9,4% τον Απρίλη του 2009). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 130.101 (αύξηση 27,9%) σε σχέση με τον Απρίλη του περασμένου χρόνου.

Την ίδια στιγμή που οι επίσημα άνεργοι τον Απρίλη του 2010 έφτασαν τους 596.979, τον ίδιο μήνα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στις λίστες του ΟΑΕΔ ήταν 711.669! Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σοβαρό πλήγμα συνεχίζουν να δέχονται οι γυναίκες και οι νέοι καθώς το ποσοστό ανεργίας των γυναικών έφτασε το 15,5% (από 13,3% τον Απρίλη του 2009) και το ποσοστό ανεργίας των νέων 15 έως 24 ετών έφτασε το 30,8% (από 25,2%). Τέλος, το ποσοστό ανεργίας των ανδρών σκαρφάλωσε στο 9,3% (από 6,7% τον αντίστοιχο περσινό μήνα).

Η ραγδαία αύξηση των ανέργων, συνέπεια και της καπιταλιστικής κρίσης, αναδεικνύει την ανάγκη να δυναμώσει η ενιαία πάλη της εργατικής τάξης, εργαζομένων και ανέργων, για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων, όπως αυτά που προβάλλει το ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρωτοστατήσει στην πάλη ενάντια σε όσους θέλουν να αφεθούν στις τύχες τους οι χιλιάδες οικογένειες που καθημερινά μένουν χωρίς μεροκάματο. Μεταξύ άλλων το ΚΚΕ διεκδικεί:

  • Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς.
  • Το ύψος του επιδόματος ανεργίας καθορίζεται στο 80% του βασικού μισθού. Ως κατώτερος βασικός μισθός θεωρούνται τα 1.400 ευρώ που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Οι απολυμένοι που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και παραμένουν άνεργοι επί 2 χρόνια και έχουν συμπληρώσει 4.050 μέρες ασφάλισης δικαιούνται πλήρη σύνταξη, κύρια και επικουρική.
  • Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε χτεσινό του σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η αύξηση της ανεργίας τον Απρίλιο του 2010 στο 11,9%, από 9,4% τον αντίστοιχο μήνα του 2009, είναι μια ακόμα τραγική συνέπεια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τρανή απόδειξη των αντιλαϊκών συνεπειών της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ. Ολοι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, ιδιαίτερα οι νέοι και γυναίκες, πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους για την άμεση λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Να περάσουν αποφασιστικά στην αντεπίθεση ώστε να μην πληρώσουν αυτοί την κρίση, να αποκρούσουν και να ανατρέψουν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική».

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Τους πιέζουν οι πρωτοπόροι εργάτες

Τις απολύσεις μελών της ΚΝΕ που εργάζονταν σε καφετέριες και τον ΟΤΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΟΠ ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ. Οπως αναφέρει η ΟΠ ΤΕΙ σε ανακοίνωσή της, οι απολύσεις έγιναν «επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις με το ΠΑΜΕ στο χώρο δουλειάς και στις σχολές τους».

Οι νέοι, που απολύθηκαν μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, έρχονται να προστεθούν στα κρούσματα τρομοκρατίας από πλευράς της εργοδοσίας με απειλές απέναντι σε νέους που έδωσαν το «παρών» στις απεργίες, πρωτοστάτησαν στους αγώνες και στην προσπάθεια όλο και περισσότεροι νέοι να εντάσσονται στα σωματεία και να ακολουθούν το δρόμο της οργανωμένης πάλης.

«Οι απολύσεις αυτές αποτελούν πολιτικές διώξεις των μελών της ΚΝΕ, επειδή έκαναν το καθήκον τους να κινητοποιούν τους συναδέλφους τους ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, που θέλουν να γονατίσουν τη νέα γενιά. Γι' αυτό χτυπούν τους κομμουνιστές που στέκονται μπροστάρηδες στον αγώνα, θέλουν να τρομοκρατήσουν όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΟΠ ΤΕΙ της ΚΝΕ.

«Δε θα μας τρομοκρατήσουν! Να παρθούν τώρα πίσω όλες οι απολύσεις! Τα μέλη της ΚΝΕ θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε την πάλη», τονίζει η ΟΠ ΤΕΙ Λεκανοπεδίου, καλώντας στους σπουδαστές να μπουν στον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολή με το ΚΚΕ και τις ταξικές, αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τις απολύσεις καταγγέλλει και η Επιτροπή Αγώνα ΣΔΟ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, καλώντας τους εργαζόμενους να σταθούν αλληλέγγυοι.

ΚΑΤΕΡΓΟ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΑΜΠΕΡΟΣ»
Ασπίδα αντίστασης το κλαδικό συνδικάτο

Την ανάγκη να δυναμώνει η συσπείρωση στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής αναδεικνύει η κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στις μεταφορικές επιχειρήσεις «ΚΑΜΠΕΡΟΣ», στην Ελευσίνα και τη Μάνδρα. Αλλωστε, η δράση μέσα από το συνδικάτο είναι αυτή που έχει πιέσει σημαντικά την εργοδοσία το τελευταίο διάστημα, ορθώνοντας εμπόδια στην ασυδοσία της. Ακύρωσε την προσπάθεια της εργοδοσίας να καταβάλλει με μεγάλη καθυστέρηση τα δεδουλευμένα κάθε μήνα, να μην ασφαλίζει εργαζόμενους, να μην κολλά κανονικά όλα τα ένσημα.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο σημειώνει: «Καθυστερεί η καταβολή δεδουλευμένων για μεγάλο μέρος εργαζομένων. Στους εργαζόμενους στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ DIA στη Μάνδρα συνεχίζουν να υπάρχουν ανασφάλιστοι. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τόσο στις εγκαταστάσεις, όσο και στα φορτηγά του, παραμένουν άθλιες και επικίνδυνες, ενώ, για να καταστείλει τις όποιες διεκδικήσεις, ασκεί τρομοκρατία με εκβιαστικές και αυθαίρετες απολύσεις». Και μιλά καθαρά για τη συνενοχή των κυβερνήσεων του δικομματισμού: «Η ασυδοσία της εταιρείας αποθρασύνεται από τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που συνειδητά αφήνουν ανενόχλητη την εργοδοσία να παραβιάζει ακόμα και την εργατική νομοθεσία, να τρομοκρατεί, να εκβιάζει και να απολύει εργαζόμενους. Ευθύνη έχει και προσωπικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, γιατί, αν και πλήρως ενήμερη, με τη στάση της αποθρασύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία», σημειώνει το Σωματείο.

Καταλήγοντας, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να συστρατευθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, που παρά την επίθεση που δέχεται, δεν πτοείται και συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα. «Μόνο έτσι θα βάλουμε τέλος στα "γκέτο" του Καμπέρου και κάθε μεγαλοεπιχειρηματία, αν παλέψουμε για ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Για μια κοινωνία και μια οικονομία που θα έχει στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων», σημειώνει.

«ΠΡΟΜΟΤ ΛΑΪΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Επιχειρεί να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία

Eκ περιτροπής εργασία 4 ημέρες τη βδομάδα επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία της «Πρόμοτ Λαϊνόπουλος», αξιοποιώντας την καπιταλιστική οικονομική κρίση για να αυξήσει τα κέρδη της. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει απολύσεις το τελευταίο διάστημα (σ.σ. από τους 180 έχουν απομείνει 130 εργαζόμενοι) και τώρα θέλει να μετακυλίσει στους εργαζόμενους και νέα βάρη από τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων.

Την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι έλαβαν μια επιστολή, στην οποία αναφέρονταν τα ...άσχημα οικονομικά της εταιρείας και σήμερα η εργοδοσία έχει καλέσει περίπου 20 υπαλλήλους σε διαβούλευση για μείωση των ωρών εργασίας και των αποδοχών τους. Αμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων που αρνήθηκαν να συνεχίσουν τη δουλειά, αν δεν ματαιωθούν τα εργοδοτικά σχέδια και αναγκάζοντας έτσι σε ελιγμούς την εργοδοσία. Η οποία, ωστόσο, επενδύει στη διάσπαση του προσωπικού, προσπαθώντας να περάσει το μέτρο σταδιακά, ανά ειδικότητα και ανά κατάστημα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΙΟΛΕΪΔΗ»
Γενική συνέλευση τη Δευτέρα

Σε γενική συνέλευση, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο του μετάλλου το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία του αγώνα ενάντια στο αντεργατικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας που επιβάλλεται στους εργαζόμενους της επιχείρησης «Κιολεΐδης».

Η αναγκαιότητα αγωνιστικής δράσης επισημάνθηκε και στη σύσκεψη διοικήσεων σωματείων και συνδικαλιστών που συγκάλεσε προχτές το απόγευμα η διοίκηση του Συνδικάτου, το οποίο επισημαίνει πως η αντεργατική απόφαση της εργοδοσίας ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕ να θέσει το προσωπικό της σε εκ περιτροπής εργασία είναι η αρχή να καταργηθεί η μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ