ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογικά ευρήματα στην Αντίπαρο

Τρεις νέοι αρχαϊκοί τοίχοι, που προσθέτουν νέα σημαντικά στοιχεία αναφορικά με την κάτοψη του νότιου συγκροτήματος και του λατρευτικού περιβόλου του ιερού, αποκάλυψε η ανασκαφική σκαπάνη κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο στη θέση Μάντρα Δεσποτικού στην Αντίπαρο, όπου έχει αποκαλυφθεί ένα εκτεταμένο αρχαϊκό ιερό του Απόλλωνα. Επιπλέον, η ανασκαφή στο «πηγάδι», που είχε αποκαλυφθεί το 2007 βορειοδυτικά της κτιριακής ενότητας Ι, απέδειξε ότι τελικά πρόκειται για δεξαμενή βάθους 3,40μ. με πυθμένα και τοιχώματα καλυμμένα με κονίαμα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των τοίχων των ύστερων κτισμάτων. Με τον καθαρισμό εντοπίστηκαν και αποτοιχίστηκαν αρχιτεκτονικά μέλη, όπως τμήματα σπονδύλων, τμήμα επιστυλίου, τμήμα γείσου και τμήμα πώρινης τριγλύφου, στοιχείο που υποδείχνει ότι υπήρξε και μια πρωιμότερη οικοδομική φάση στο ιερό.

Τα μέλη αυτά μεταφέρθηκαν και ταξινομήθηκαν στο μη ανεσκαμμένο χώρο, νοτίως της Νότιας Στοάς, προκειμένου να γίνει μελέτη για την αποκατάσταση και αναστήλωση του λατρευτικού Κτιρίου Α. Πολύ σημαντικά, επίσης, ήταν και τα κινητά ευρήματα. Αποκαλύφθηκε, σε ύστερο τοίχο, εντοιχισμένο μαρμάρινο κεφάλι αρχαϊκού Κούρου, που είναι αρκετά διαβρωμένο. Το κεφάλι αυτό προστίθεται στα τέσσερα, ήδη, αποκαλυφθέντα κεφάλια Κούρων στο ναό αυτό. Η ανακάλυψη κεφαλιών Κούρων είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού μέχρι πρότινος σωζόταν από το νησί της Πάρου μόνο ένας αρχαϊκός Κούρος, του οποίου το κεφάλι βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Επίσης, αποκαλύφθηκαν μαρμάρινο δάκτυλο χεριού αγάλματος, φυσικού μεγέθους, ίσως λατρευτικού, ακέραια σιδερένια αιχμή δόρατος, τρία χάλκινα νομίσματα και θραύσματα ερυθρόμορφου κρατήρα αττικού εργαστηρίου της εποχής του πλούσιου ρυθμού (δ' τέταρτο του 5ου αι. π.Χ.). Η εύρεσή του επιβεβαιώνει τη σχέση του ιερού με την Αττική.

«Αυλαία» σε Σύρο και Κασσάνδρα

George Christakos

Με την περίφημη όπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ άρχισε το 6ο Φεστιβάλ Αιγαίου, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», στην Ερμούπολη Σύρου. Το λυρικό έργο επαναλαμβάνεται σήμερα και την Κυριακή, σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τσανέλα και μουσική διεύθυνση Πίτερ Τιμπόρις. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κάρλα Ντιρλίκοφ, Ραούλ Μέλο, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Ρούσσι Νίκοφ, Κωστής Ρασσιδάκης, Τάσσος Αποστόλου κ.ά. Αύριο, πραγματοποιείται συναυλία του διάσημου κλαρινετίστα Στάνλεϊ Ντράκερ (γιόρτασε πέρσι τα 60 χρόνια συνεργασίας του με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης), ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, επίσης κλαρινετίστα, Ναόμι Ντράκερ, συμπράττουν ως σολίστ με την ορχήστρα Pan-European Philharmonia (στη βραδιά συμμετέχουν και άλλοι καλλιτέχνες). Στις 20/7 πραγματοποιείται γκαλά όπερας, στις 21/7 «Τραγούδια χωρίς σύνορα» με την Μαρία Φαραντούρη και την Ιρίνα Βαλεντίνοβα (πιάνο). Στις 23, 24, 25/7 «Γκαλά Χορού» σε καλλιτεχνική διεύθυνση Ρενάτο Ζανέλα.

  • Με συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου ξεκινά το Σάββατο (17/7) το 18ο Φεστιβάλ Κασσάνδρας που θα διαρκέσει έως 28/8. Στο αμφιθέατρο της Σίβηρης, στη Χαλκιδική, θα ξεδιπλωθεί ένα αξιόλογο πρόγραμμα δεκαπέντε μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, με τη συμμετοχή καταξιωμένων αλλά και νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών. Το μουσικό μέρος περιλαμβάνει επίσης συναυλίες των Μιχάλη Χατζηγιάννη, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Ελευθερίας Αρβανιτάκη - Τάνιας Τσανακλίδου, Αλκηστης Πρωτοψάλτη - Στέφανου Κορκολή. Το θεατρικό μέρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραστάσεις, όπως, «Σεβάχ ο θαλασσινός» (παιδική, σκηνοθεσία Χάρη Ρώμα), «Αρχοντοχωριάτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, «Ιππής» από τη «Θεατρική Διαδρομή», «Οιδίπους τύραννος», από το «Αμφι-Θέατρο», κ.ά.
«Εφυγε» παλαίμαχος μουσικός

Ενας εξαιρετικός μουσικός, ο βετεράνος κοντραμπασίστας Αλέκος Τζουμάνης, στυλοβάτης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και επί 43ετία καθηγητής του Ωδείου Αθηνών, «έφυγε» από τη ζωή στις 7 Ιουλίου. Γεννημένος το 1925 - γιος και μαθητής του «θρυλικού» Ιωάννη Π. Τζουμάνη - αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών το 1953. Υπήρξε μέλος της ΚΟΑ, της ΣΟΕΙΡ και διαφόρων άλλων αθηναϊκών μουσικών συγκροτημάτων, καθώς και καθηγητής λαμπρών μουσικών, διδάσκοντας, πέρα από την τέχνη του, απαράμιλλο ήθος, τιμιότητα, αγάπη για τη μουσική και τη ζωή. Και ο ίδιος υπήρξε πάντοτε αγωνιστής της ζωής, διδάσκοντας τους νεότερους πως μόνο οι «αγώνες που δε γίνονται, είναι χαμένοι». Τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος (1966) και με τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου, Γ΄ Τάξεως (1986). Κηδεύτηκε από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία μαθητών και συναδέλφων του.

«Εντός» κι ... «εκτός»

Την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Η Λοκαντιέρα», παρουσιάζει η «5η Εποχή», σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη και 19-20/7 στο θέατρο Παπάγου. Απόδοση - σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικό - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Θοδωρή Οικονόμου, κινησιολογία- χορογραφία Ελενας Γεροδήμου, φωτισμοί Νίκου Σωτηρόπουλου. Παίζουν: Ρένια Λουϊζίδου, Κώστας Κόκλας, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Τάσος Γιαννόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη, κ.ά. Πρόκειται για απολαυστική κωμωδία, δαιμόνιας πλοκής, με διαρκείς φαρσικές καταστάσεις. Πάνω στην αιώνια διαμάχη αρσενικού - θηλυκού, ο Γκολντόνι πλέκει αριστουργηματικά την πλοκή της. Εργο λαϊκό και ταυτόχρονα κοινωνικά καυστικό, επίκαιρο σε κάθε εποχή.

  • Η «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ θα παρουσιαστεί αύριο στην Ηλιδα και την Κυριακή στο Πόρτο Ράφτη. Σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη - υποδύεται τον Πετρούκιο, με την Σμαράγδα Καρύδη στο ρόλο της Κατερίνας. Παίζουν επίσης: Νάστια Βραχάτη, Νίκη Γαβριηλίδου, Στέλιος Γούτης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Χρύσανθος Καγιάς, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Πατρίκιος Κωστής, Χρήστος Πλαΐνης, Δημήτρης Τσέλιος, Ηλίας Τσιάρας, Σόλωνας Τσούνης. Μετάφραση Μαριαλένας Κωτσάκη, σκηνικά - κοστούμια Μανώλη Παντελιδάκη, χορογραφίες Μαρίας Μανιώτη.
Κινητοποίηση μουσικών στο Χαϊδάρι

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου πραγματοποίησε χτες ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), καθώς οι μουσικοί της Φιλαρμονικής του δήμου δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα επτά μηνών, παρά την υπόσχεση του δήμου ότι θα πληρώνονταν την πρώτη δόση τον περασμένο Απρίλη. Ηταν η δεύτερη κινητοποίηση του ΠΜΣ γι' αυτόν το λόγο. Παρότι η Δημοτική Αρχή είχε υποσχεθεί ότι θα καταβάλει τα χρήματα, μέχρι χτες δεν το είχε κάνει.

Ετσι, χτες οι εργαζόμενοι της Φιλαρμονικής, μαζί με μέλη του ΠΜΣ, προχώρησαν στην κινητοποίηση και ...εν οργάνοις, μέσα στο δημαρχείο, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα. Στο πλευρό τους ήταν και εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ. Μετά απ' αυτό, ο γενικός γραμματέας του δήμου δέχτηκε αντιπροσωπεία του ΠΜΣ και των εργαζομένων στη Φιλαρμονική, στους οποίους ανακοίνωσε ότι τα χρήματα θα καταβληθούν από την ερχόμενη Δευτέρα και ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε διαδικαστικά ζητήματα. Η κινητοποίηση ανέδειξε, για άλλη μια φορά, την ανάγκη επαγρύπνησης και αγώνα ακόμα και για την είσπραξη των δεδουλευμένων.

Διεθνές Φεστιβάλ στο Διακοπτό

Ο Πολιτιστικός - Μορφωτικός Σύλλογος Ελίκης του Δήμου Διακοπτού «ΙΩΝΕΣ», σύλλογος που παράγει πραγματικό πολιτισμό, πιστό στη λαϊκή παράδοση, παρά την οικονομική ασφυξία των ημερών, οργανώνει το 6ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών (24-29/7, 9.15μμ) στην πλατεία των Νικολέικων του Δήμου Διακοπτού στο Αίγιο, με συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από Κίνα, Κορέα, Σλοβακία, Σερβία, Βουλγαρία, Γεωργία και πολλά μέρη της Ελλάδας. Τα χορευτικά συγκροτήματα θα συναντηθούν σε αυτό το «φόρουμ» ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών, μεταφέροντας τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας τους, θα ανταλλάξουν απόψεις για το σήμερα και τη διεθνή οικονομική κρίση και θα διακηρύξουν την αντίθεσή τους ενάντια στο ρατσισμό.

Στο φεστιβάλ (τις εκδηλώσεις θα καλύπτουν το κανάλι της περιοχής και η κρατική σερβική τηλεόραση) θα βραβευτούν οι τρεις πρώτοι αριστούχοι απόφοιτοι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων - Γυμνασίου και Λυκείου του Δήμου Διακοπτού.

Τέλος να σημειωθεί ότι στις 28/7 το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου οργανώνει συναυλία με τον γνωστό Αιγιώτη τραγουδιστή, Γιάννη Καραμάνο.

Οι ταινίες της Δράμας

Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν στο φετινό, 33ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (20-25/9), είναι οι εξής: «13» Χρήστος Κανάκης, «13 1/2» Χάρης Βαφειάδης, «1,2 Million Children» Εφη Παππά, «12.410 και ένα τριαντάφυλλα» Ιορδάνης Ανανιάδης, «2 Γυναίκες» Βασίλης Γιάτσης, «Casus Belli» Γιώργος Ζώης, «Don't you forget about me» Ευθύμιος Μιχελουδάκης, «Ketchup» Κωνσταντής Φραγκόπουλος, «Masterpiece (Μέρος 2ο)» Στέφανος Μονδέλος, «Oedipus» Ιωακείμ Μυλωνάς, «Puzzle» Ελλη Σφήκα, «RF» Σταύρος Λιόκαλος, «Vibes» Δημήτρης Κόλλιας, «Απ' τη θάλασσα» Σήφης Μάϊνας, «Διάλειμμα» Παναγιώτης Αυλωνίτης, «Εκτός εποχής» Σ. Κραουνάκης - Ε. Λατσούδη, «Ευαγγελισμός» Τάσος Γουδέλης, «Κλεμμένος χρόνος» Ευγενία Καρύδη, «Λευκή συμφωνία» Γιώργος Μπουγιούκος, «Ο Μάριος και το κοράκι» Γιάννης Μπουγιούκας, «Μικρό βουνό» Δημήτρης Μπίτος, «Ο περαστικός» Βασίλειος Καλαμάκης, «Πούλησέ το» Ορφέας Περετζής, «Πυραμίδες της Αθήνας» Γιολάντα Μαρκοπούλου, «Σ' ένα Συνοριακό σταθμό» Νάνσυ Σπετσιώτη, «Τι ώρα θα γυρίσεις;» Μαριτίνα Πάσσαρη, «Τσάρλι» Σάσα Αγγελίδη, «Το Χωριό» Στέλιος Πολυχρονάκης.

Κατηγορία «Ελληνες του κόσμου»: «All Clean» Γιάννης Γεωργίου, «Double Fault» Ελίνα Φέσσα, «Peters Rum» Νικόλας Κολοβός, «Reverse» Τζώρτζης Γρηγοράκης, «The Last Wedding» Γιώργος Τσαμπουτζόγλου, «Underground Odyssey» Χρήστος Δάσσιος.

Μαραθώνιος ... προς επενδυτές

Αρχισε χτες, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Π. Γερουλάνου, η αποξήλωση υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων στη λεωφόρο Μαραθώνος. Την αποξήλωση ζήτησε το ΥΠΠΟ-Τ, προκειμένου «να αναβαθμιστεί αισθητικά» η διαδρομή που θα διανύσουν 20.000 μαραθωνοδρόμοι, από διάφορες χώρες, στις 31 Οκτώβρη. Αφορμή του φετινού Μαραθωνίου είναι τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα. Στόχος, όμως, είναι να γίνει «γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, με δυνατότητα προσέλκυσης χιλιάδων επενδυτών. Η Μαραθώνια Διαδρομή θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα. Με το να βγάλουμε τις πινακίδες από τη διαδρομή κάνουμε ένα βήμα ακόμα προς την ανάδειξη του πλούτου μας», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ