ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν τρένα που θα «μεταφέρουν» γρήγορα κέρδη στις πολυεθνικές

Η ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου, είτε με παραχώρηση εταιρειών του ΟΣΕ στο πολυεθνικό κεφάλαιο, είτε μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των μεταφορών, που αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ. Το ερώτημα, που είναι ουσιαστικό να απαντηθεί και που αναδεικνύει τους στόχους πάλης που πρέπει να προτάσσουν τόσο οι εργαζόμενοι του κλάδου όσο και συνολικά ο λαός, είναι: Γίνεται σήμερα ο ΟΣΕ να υπηρετεί το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας σε ασφαλή, φτηνή και γρήγορη μετακίνηση, όσο λειτουργεί με στόχο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», τη δική του και όσων τον χρησιμοποιούν; Οχι.

Η ασφαλής, φτηνή και γρήγορη μετακίνηση της λαϊκής οικογένειας, σε τοπικό, περιφερειακό και πανεθνικό επίπεδο, απαιτεί συνολικό σχεδιασμό για τα θαλάσσια, τα εναέρια και τα χερσαία μέσα μεταφοράς. Χρειάζεται δηλαδή ένας Ενιαίος φορέας Μεταφορών και Συγκοινωνιών, που όμως αν δεν είναι δημόσιος, όχι μόνο το δίκτυο θα έχει ακριβά εισιτήρια, αλλά και η ανάπτυξή του θα εξαρτάται από το αν και ποιες επενδύσεις θα (θελήσει να) κάνει κάθε επιχειρηματίας, από το αν και πόσο θα δυναμώνει τη θέση του έναντι των ανταγωνιστών του. Γι' αυτό και οι μεταφορές δεν μπορούν να είναι εμπόρευμα. Οσο συμβαίνει αυτό, οι συρμοί, τα δρομολόγια, οι σιδηροδρομικές υποδομές συνολικά, αλλά και οι συνθήκες εργασίας στον ΟΣΕ θα μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους, με δυσμενείς συνέπειες για εργαζόμενους και επιβάτες.

Χρειάζεται αποκλειστικά δημόσιος σιδηρόδρομος που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία. Αλλά και εργοστάσια (στον κλάδο του μετάλλου κ.α.) που θα παράγουν τα απαραίτητα τρένα, εξαρτήματα κλπ. για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου προσαρμοσμένου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας (γεωγραφικά, εδαφολογικά, πληθυσμιακά κλπ.), εργοστάσια που όμως δε θα εκτελούν την αποστολή τους αν ανήκουν σε πολυεθνικές. Χρειάζονται εργαζόμενοι με την κατάλληλη ειδίκευση και γνώση που όχι μόνο θα θέτουν ένα τέτοιο δίκτυο σε λειτουργία, αλλά και θα επιδιώκουν τη βελτίωσή του, εκμηδενίζοντας κινδύνους για εργαζόμενους και επιβάτες, επεκτείνοντας τις ανέσεις και τις παροχές για το κοινό κλπ.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ετοιμο το σχέδιο ξεπουλήματος

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση τους άξονες της «εξυγίανσης»

Οι ταξικές δυνάμεις έχουν πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη των συνεπειών που θα έχει η «απελευθέρωση» των μεταφορών συνολικά για το λαό (φωτ. από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Σταθμό Λαρίσης)
Οι ταξικές δυνάμεις έχουν πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη των συνεπειών που θα έχει η «απελευθέρωση» των μεταφορών συνολικά για το λαό (φωτ. από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Σταθμό Λαρίσης)
Ταχύτατες διαδικασίες ξεπουλήματος και για τον ΟΣΕ δρομολογεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού ελάχιστες μέρες απομένουν μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων - αυτή τη βδομάδα ενδέχεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο - γύρω από το σχέδιο... «εξυγίανσης» του Οργανισμού. «Πολιορκητικό κριό» της κυβερνητικής προπαγάνδας και των αστικών ΜΜΕ για την οριστική παράδοση του δημόσιου σιδηρόδρομου και των υποδομών του στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο, αποτελούν τα «συσσωρευμένα χρέη» του ΟΣΕ, που πλέον φτάνουν περίπου τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το σχέδιο «εξυγίανσης», σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, προβλέπει μείωση του προσωπικού του ΟΣΕ και περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων. Είσοδο «στρατηγικού επενδυτή» στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ - εδώ η κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά επενδυτές «εκ Παρισίων» - με παραχώρηση του μάνατζμεντ και πλήρη δυνατότητα «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, με άμεση πώληση του 49% της εταιρείας, αφού προηγουμένως θα έχει «απαλλαχθεί» από τα σημερινά της χρέη, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα και με όσα δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Μεταφορών, Δ. Ρέππας, ειδικά για τις θέσεις εργασίας αναμένεται από τους περίπου 6.500 εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στον ΟΣΕ, να παραμείνουν 4.000, με τους υπόλοιπους 2.500 να χαρακτηρίζονται «πλεονάζον προσωπικό». Από αυτούς που «περισσεύουν» η κυβέρνηση επιλέγει για τους 1.500 να τους «σπρώξει» προς τη συνταξιοδότηση, μέχρι το 2011 - 2012, ενώ για τους υπόλοιπους 1.000 γίνεται συζήτηση το αν θα απολυθούν ή θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, με τα μισθολόγια φυσικά εκείνων των υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει το βάρος της ευθύνης για την «υπερχρέωση» του ΟΣΕ στους ίδιους τους εργαζόμενους, αφού τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτη και καλύτερη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, διαδίδουν ότι «το μισθολογικό κόστος του Οργανισμού είναι πάρα πολύ μεγάλο» (συνέντευξη Ρέππα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, 5/8/2010) και ότι «αυτό ακριβώς δείχνει πως δεν υπήρξε καλή διαχείριση». Σε δεύτερο πλάνο όμως περνάει το γεγονός ότι η κρατική επιχορήγηση το 2000 κάλυψε μόλις το 30% των ελλειμμάτων, ενώ μετά το 2002 μηδενίστηκε πλήρως, υποχρεώνοντας τον ΟΣΕ να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του μέσω δανεισμού με την εγγύηση του δημοσίου. Ετσι, οι «ζημίες» το 2000 είχαν φθάσει τα 400 εκατ. ευρώ, το 2003 τα 473 εκατ. ευρώ και το 2004 τα 576 εκατ. ευρώ, για να φτάσουμε στα σημερινά δυσθεώρητα ύψη. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα ποσά των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους, σε ποσοστό 60% της ετήσιας ζημιάς. Ετσι, τα ελλείμματα του ΟΣΕ αφορούν σε συντριπτικό ποσοστό (περίπου 60%) τόκους που πληρώνει σε τράπεζες. Το υπόλοιπο 40% αφορά κατά κύριο λόγο σε χρέη που προέκυψαν από τη λειτουργία του ΟΣΕ ήδη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε συνθήκες εγκατάλειψης και «κακοδιαχείρισης», εδώ και χρόνια, από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ώστε να λένε σήμερα πως το ξεπούλημά του θα «απαλλάξει» το λαό από ένα μεγάλο βάρος.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

Σε μια στιγμή που αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής που υπολείπονται και έχουν γίνει με χρήματα του ελληνικού λαού, ο ΟΣΕ παραδίδεται ως ένα «εκσυγχρονισμένο δωράκι» στο μεγάλο κεφάλαιο. Η εξέλιξη αυτή - που μπαίνει και ως όρος στο μνημόνιο - δε σχετίζεται με τα χρέη και τα ελλείμματα του ΟΣΕ, τα οποία άλλωστε το ίδιο το καπιταλιστικό κράτος προκάλεσε. Είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου σε συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού. Ετσι, η κυβέρνηση «βγάζει στο σφυρί» κάθε δραστηριότητα του ομίλου εταιρειών όπου ο ΟΣΕ είναι επικεφαλής:

  • ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Είναι η εταιρεία του ΟΣΕ, που είναι υπεύθυνη για τα δρομολόγια. Το 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα δοθεί σε επενδυτή και θα παραχωρηθεί επίσης το μάνατζμεντ. Ενδέχεται και ο προαστιακός να παραχωρηθεί σε ιδιωτικά κεφάλαια μέσω ΣΔΙΤ. Με την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών δίνεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε εταιρεία να δρομολογεί δικά της τρένα.
  • ΓΕΑΟΣΕ: «Αποστολή» της είναι να εκποιήσει την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού, η οποία υπολογίζεται στα περίπου 8 δισ. ευρώ. Στην ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ περιλαμβάνονται αποθήκες, σταθμοί, οικόπεδα σχεδόν σε όλες τις πόλεις της χώρας, πάρκα, μηχανοστάσια κλπ. Για παράδειγμα, στο Σταθμό Λαρίσης ετοιμάζεται να γίνει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο. Στο Θριάσιο συζητιέται η κατασκευή εμπορευματικού κέντρου, το οποίο θα παραδοθεί σε ιδιώτες για 40 χρόνια. Για το έργο υπάρχει ενδιαφέρον από τον ΟΛΠ, που έχει συστήσει θυγατρική εταιρεία «Συνδυασμένων Μεταφορών και Εμπορευμάτων». Στο κοινοπρακτικό σχήμα, εκτός των κατασκευαστικών εταιρειών, ενδιαφέρονται να μετάσχουν τόσο η «Cosco» όσο και ελληνικές μεταφορικές εταιρείες.
  • ΕΡΓΟΣΕ: Είναι η εταιρεία του ΟΣΕ, που είναι αρμόδια για τα έργα των σιδηροδρομικών υποδομών. Σήμερα αναθέτει μόνο σε ιδιώτες εργολάβους τα έργα που χρειάζονται.
  • ΕΔΙΣΥ: Παραμένει η εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρομικής υποδομής, αλλά δεν έχει προσωπικό, ούτε ουσιαστικές αρμοδιότητες. Το κόστος συντήρησης των υποδομών μετακυλίεται στον ελληνικό λαό και η εκμετάλλευσή τους θα γίνεται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Οδυνηρές συνέπειες για όλο το λαό

Τα κριτήρια με τα οποία θα απασχολούνται οι εργαζόμενοι εγκυμονούν κινδύνους και για την ασφάλεια των επιβατών

Τα ατυχήματα στους σιδηρόδρομους είναι αποτέλεσμα και της εντατικοποίησης της εργασίας

MotionTeam

Τα ατυχήματα στους σιδηρόδρομους είναι αποτέλεσμα και της εντατικοποίησης της εργασίας
Το σίγουρο είναι ότι οι εταιρείες που θα προκύψουν στον κλάδο θα θέλουν να μειώσουν το λεγόμενο «εργατικό κόστος», κάτι που σημαίνει είτε νέα μείωση προσωπικού είτε νέο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων (π.χ. με επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης). Ταυτόχρονα οι επιπτώσεις για την κοινωνία, για τα λαϊκά στρώματα που χρησιμοποιούν ως μέσο μεταφοράς το τρένο θα είναι: Ακριβά εισιτήρια, λιγότερο ασφαλή τρένα και εγκατάλειψη της Περιφέρειας, η οποία δε θεωρείται τόσο κερδοφόρα. Οι επιχειρηματίες θα βάζουν δρομολόγια στην επαρχία μόνο αν επιδοτούνται (σ.σ. όπως οι εφοπλιστές για τις λεγόμενες "άγονες" γραμμές) ή θα τα «περάσουν» στη διαχείριση της τοπικής διοίκησης. Δηλαδή, ο λαός θα κληθεί να βάλει το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη, είτε για «κίνητρα» στους ιδιώτες είτε με νέους φόρους κι αυτό για υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Η ασφάλεια στις μεταφορές είναι κομβικό σημείο. Οι κανονισμοί ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων καθορίζουν πόσο προσωπικό πρέπει να έχει ένας συρμός και σε ποιες ειδικότητες, τον έλεγχο και τη συντήρηση των γραμμών, έχει, δηλαδή, κάποιο κόστος, το οποίο δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει κανένας επιχειρηματίας. Ο προσανατολισμός είναι να αλλάξει ο κανονισμός ασφαλείας, για να δοθεί πιο ...«υγιής» ο σιδηρόδρομος στις πολυεθνικές.

Απαξίωση έμπειρου εργατικού δυναμικού

Η κυβέρνηση, προκειμένου να απαλλάξει τους αγοραστές από τα «βαρίδια» που λέγονται εργαζόμενοι με σταθερή δουλειά και δικαιώματα, ανακοίνωσε πρόσφατα 2.500 μετατάξεις ή και απολύσεις από τον ΟΣΕ. Πώς κρίνεται αν τελικά όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι δε χρειάζονται στον σιδηρόδρομο; Με τι κριτήρια αποφασίζεται ότι αντί για αύξηση χρειάζεται μείωση προσωπικού; Με το πόσο σήμερα αδειάζουν τα ταμεία ενός κράτους που τα θέλει γεμάτα ώστε να μπορεί ολόπλευρα να στηρίζει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Πρόκειται για τεράστια απαξίωση εργατικού δυναμικού, ειδικευμένου και έμπειρου, που είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ποιότητα του σιδηροδρόμου.

Το Οργανόγραμμα του ΟΣΕ προβλέπει 9.340 θέσεις εργασίας και σήμερα εργάζονται λιγότεροι από 6.000. Η κυβέρνηση από τη μια μιλάει για πλεόνασμα εργαζομένων, που τους πληρώνει άδικα ο ελληνικός λαός και από την άλλη επικαλέστηκε για τις πρόσφατες περικοπές δρομολογίων στην Περιφέρεια (π.χ. Πελοπόννησο, Μακεδονία) έλλειψη προσωπικού! Την ίδια στιγμή συκοφαντεί τους εργαζόμενους του ΟΣΕ στον υπόλοιπο λαό, για να διασπάσει την εργατική τάξη. Δε λέει βέβαια π.χ. ότι καθημερινά εκτελούνται 460 δρομολόγια σε όλη τη χώρα από 400 εν ενεργεία μηχανοδηγούς - ένα δρομολόγιο πόσες ώρες είναι!!! Τα δρομολόγια «βγαίνουν» μόνο με συνεχή υπερωριακή εργασία των μηχανοδηγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την προσωπική τους υγεία και ασφάλεια, όσο και για την ασφάλεια των επιβατών...

Δρομολόγια «μακριά» από τις εργατικές ανάγκες

Μόνο από τον Αύγουστο του 2009 οι αυξήσεις στα εισιτήρια ξεπέρασαν το 30%

Αλλά και ως κρατική επιχείρηση, ο ΟΣΕ μέχρι σήμερα λειτουργούσε με όρους αγοράς και σε όφελος των μονοπωλίων, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι προμήθειες υλικών και ανταλλακτικών από μεγάλες επιχειρήσεις όσο και με την ανάθεση των έργων ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού σε μεγαλοεργολάβους. «Αγοράζαμε ανταλλακτικά που είχαμε πάψει να χρησιμοποιούμε από το '70, μόνο και μόνο για να ενισχύουμε τις πολυεθνικές!», υπογραμμίζουν στον «Ρ» συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο. Οπως τονίζουν, το 1,5 τρισ. δραχμές που προέβλεπε το Γ' ΚΠΣ για τον Οργανισμό, δόθηκε όλο στα μονοπώλια και τους μεγαλοεργολάβους, δεν ολοκληρώθηκε το έργο εκσυγχρονισμού και επέκτασης του δικτύου.

Ωστόσο, ακόμα και αυτή η ανάπτυξη των υποδομών, έγινε με κατεύθυνση κυρίως τη στήριξη ενός δικτύου μεταφορών που βολεύει τις μεταφορικές ανάγκες των πολυεθνικών. Σ' αυτό πλαίσιο δόθηκε βάρος κυρίως στη μεταφορά των εμπορευμάτων. Η «κίνηση» (βλ. δρομολόγια, εκσυγχρονισμός γραμμών) επικεντρώθηκε στον κεντρικό άξονα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πάτρα), άξονα μέσω του οποίου μετακινούνται όσα αγοράζουν και πουλάνε οι επιχειρηματίες από αμέτρητους κλάδους. Δεν είχε όμως την ίδια τύχη το δίκτυο που αφορά το υπόλοιπο κομμάτι της χώρας, που δεν είναι τόσο απαραίτητο για τη φτηνή και γρήγορη μεταφορά προϊόντων. Και, βέβαια, η ασφάλεια και η ταχύτητα που μπορεί να εξασφαλίσει στη λαϊκή μετακίνηση ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο και εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν υπερτερεί στη ζυγαριά μιας κυβέρνησης που υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας. Ετσι η περιφέρεια ερήμωσε.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ήδη εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ είναι προγραμματισμένες νέες αυξήσεις, ώστε να τις βρουν έτοιμες οι εταιρείες που θα μπουν στον ΟΣΕ. Ακόμη, αναμένονται νέες περικοπές δρομολογίων, αυξήσεις στα κόμιστρα των εμπορευματικών μεταφορών. Γι' αυτό και οι εξελίξεις στον ΟΣΕ δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, αλλά το σύνολο των λαϊκών οικογενειών.

Επιπρόσθετα, η χρόνια συνειδητή απαξίωση του σιδηρόδρομου από τη μια «έστελνε» τους επιβάτες «πεσκέσι» στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ και από την άλλη στη συνείδηση των επιβατών απαξίωνε το σιδηρόδρομο για να ξεπουληθεί χωρίς αντιδράσεις. Για παράδειγμα: Αν ένα δρομολόγιο του σιδηρόδρομου έφτανε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη στις 5 το απόγευμα, το δρομολόγιο για Αλεξανδρούπολη ήταν προγραμματισμένο να αναχωρεί λίγα λεπτά πριν φτάσει το τρένο στη Θεσσαλονίκη! Οσοι επιβάτες είχαν για προορισμό τους την Αλεξανδρούπολη αναγκαστικά έπρεπε να καταφύγουν στο ΚΤΕΛ. Αντίστοιχα πριν δύο περίπου χρόνια υπήρχε δρομολόγιο του ΟΣΕ από Πάτρα για Αθήνα στις 6.15 το πρωί, ενώ το πλοίο από Ιταλία έφτανε στις 6.30 το πρωί!

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Αύγουστο του 2009 έχουν επιβληθεί αυξήσεις ύψους 33% στις τιμές των σιδηροδρομικών εισιτηρίων για τα απλά τρένα, σε σχέση με τα προηγούμενα τιμολόγια, στα «Ιντερσίτι» είχε επιβληθεί αύξηση 13% και στα «Ιντερσίτι εξπρές» 7%.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΣ
Είναι συνυπεύθυνη

Μπορεί σήμερα η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών να εμφανίζεται ότι καταδικάζει τα σχέδια ξεπουλήματος του ΟΣΕ, αλλά έχει μεγάλες ευθύνες για όσα απειλούν εργαζόμενους και επιβάτες. Οταν, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου προειδοποιούσαν και καλούσαν σε έγκαιρη οργάνωση κατά της «απελευθέρωσης» των μεταφορών, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ουσιαστικά απαντούσαν πως δεν τρέχει και τίποτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 28ο Συνέδριο της ΠΟΣ (Οκτώβρης 1998), με ευθύνη αυτών των παρατάξεων, δεν εξετάστηκε καν ο νόμος που από τότε έστρωνε το έδαφος για το ξεπούλημα. Στο «πρόγραμμα δράσης» που ενέκριναν τότε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, το πάγιο - ομόφωνο αίτημα όλων των σιδηροδρομικών, για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΣΕ, αντικαταστάθηκε από την αναφορά στη «διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της επιχείρησης». Για την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων τομέων του ΟΣΕ, τη σύσταση θυγατρικών εταιρειών και την εισβολή των εργολάβων, το μόνο που έλεγαν ήταν πως αρκεί «η δημιουργία θυγατρικών να αφορά μόνο εξωσιδηροδρομικές δραστηριότητες».

Ακόμα και σήμερα, όμως, οι «διαφωνίες» που έχουν, αφορούν στον τρόπο που θα γίνει το ξεπούλημα. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, από τη μία ο πρόεδρος της ΠΟΣ διαμήνυε ότι η Ομοσπονδία είναι έτοιμη «να ματώσει» για να εμποδίσει τα κυβερνητικά σχέδια, κι από την άλλη η ΠΟΣ μοίραζε ανακοινώσεις όπου ζητούσε «να αφεθεί να λειτουργήσει με επιχειρηματικά κριτήρια, διαμορφώνοντας μόνος του τη δρομολογιακή και τιμολογιακή πολιτική του». Δηλαδή, κι αυτοί επιχείρηση το θέλουν τον ΟΣΕ. Ομως, μία επιχείρηση που αναζητά γρήγορο και μεγάλο κέρδος, δε θα σεβαστεί την ασφάλεια ούτε των εργαζομένων ούτε των επιβατών, όπως άλλωστε το επιβεβαιώνει η πορεία του ΟΣΕ και την τελευταία δεκαετία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ