ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επιταχύνουν την πλήρη παράδοσή της στα μονοπώλια

Στο φόντο των διακηρυγμένων αποφάσεων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο

Ο λαός πρέπει να καθορίσει τη στάση του με βάση τις δικές του ανάγκες (φωτ. από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων)
Ο λαός πρέπει να καθορίσει τη στάση του με βάση τις δικές του ανάγκες (φωτ. από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων)
Η επιτάχυνση των διαδικασιών, για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο των συναντήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Με την τελευταία να ζητά άμεσα την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ και την κυβέρνηση να προσπαθεί, με τη στήριξη, ουσιαστικά, και της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ, με μια σειρά από επικοινωνιακούς ελιγμούς να θολώσει τα νερά γύρω από τις στοχεύσεις της. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιχειρείται είναι η ικανοποίηση της απαίτησης των πολυεθνικών και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να εδραιώσουν την κερδοφορία τους μέσα από τον ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα.

Η πλήρης απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε απερίφραστα τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν δήλωνε μετά τις συναντήσεις του με την τρόικα ότι «η απελευθέρωση της ενέργειας δεν είναι θέμα του μνημονίου. Εμείς θα την υλοποιούσαμε, αφού ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα και προτεραιότητά μας μετά τις εκλογές». Από κοντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μετά τη διυπουργική σύσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης υπό τον Θ. Πάγκαλο σημείωνε πως «εμείς παίρνουμε σήμερα τις αποφάσεις με διάλογο και αποφασιστικότητα για την απελευθέρωση της ενέργειας».

Ετσι, φραστικοί ελιγμοί όπως «συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ» (βλ. δηλώσεις ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη), απλώς επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει κάθε τρόπο για να επιβάλει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας που, ναι, δεν περνάει αποκλειστικά και μόνο μέσα από την πώληση μονάδων. Εξ ου και πίσω από τις κορόνες περί δήθεν «διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ» και «προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών» αυτό που προετοιμάζει η κυβέρνηση είναι η παράδοση στις κερδοσκοπικές ορέξεις των ενεργειακών κολοσσών τμημάτων και δραστηριοτήτων της ΔΕΗ που, έτσι κι αλλιώς, εδώ και χρόνια, με ευθύνη των πολιτικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λειτουργώντας με κριτήριο το κέρδος των μετόχων του 49% και την προετοιμασία για την παράδοσή της στους ιδιώτες επιχειρηματίες, μόνο δημόσια δεν είναι.

Ολα τα ενδεχόμενα «ανοιχτά»

Το θέμα, επομένως, για την κυβέρνηση δεν είναι το εάν θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση, κάτι που διακηρύσσει ως δεδομένο σε όλους τους τόνους, αλλά το πώς θα το «σερβίρει», για να περιορίσει τη λαϊκή αντίδραση. Σ' αυτό το πλαίσιο, και ενώ, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν από κοντά τα πράγματα, η κυβέρνηση παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, δεν έχει αποκλείσει την απαίτηση της τρόικας για πώληση του 40% των μονάδων, απεργάζεται τρία ακόμη ενδεχόμενα που μπορούν να εφαρμοστούν και συμπληρωματικά προς την πώληση:

  • Την εκχώρηση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας σε Δράμα, Βεύη, Ελασσόνα και Βεγόρα.
  • Την πώληση μέρους της παραγόμενης ενέργειας της ΔΕΗ σε τιμές κόστους σε ιδιωτικούς ομίλους που θα τη μεταπωλούν στους καταναλωτές.
  • Τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στις νέες μονάδες που κατασκευάζονται από τη ΔΕΗ μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο με ΔΝΤ και ΕΕ, μέσα στο φθινόπωρο, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η διαδικασία απελευθέρωσης της χονδρικής αγοράς ενέργειας και ο εξορθολογισμός των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. διπλασιασμός των τιμολογίων). Καθόλου τυχαία, την περασμένη Παρασκευή και εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ήρθε η Υπουργική Απόφαση για το λεγόμενο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που είχε δώσει η κυβέρνηση σε διαβούλευση το προηγούμενο διάστημα.

Μερικές από τις επιπτώσεις της «απελευθέρωσης»

Ιδιαίτερα διδακτικά όσα μεσολάβησαν από την ψήφιση του ν.2773/99

Τα σχέδια που αφορούν τη ΔΕΗ εντάσσονται στους συνολικούς ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται στην Ενέργεια
Τα σχέδια που αφορούν τη ΔΕΗ εντάσσονται στους συνολικούς ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται στην Ενέργεια
Εχουν περάσει 11 χρόνια από τότε που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν στη Βουλή την πρώτη ρύθμιση απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας με την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ. Εκείνη την περίοδο, τα δύο αστικά κόμματα προπαγάνδιζαν τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα είχε ο ελεύθερος ανταγωνισμός πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Το διάστημα που μεσολάβησε από την ψήφιση του ν. 2773/99 ήταν αρκετά διδακτικό, για να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί στόχοι - και οι αρνητικές συνέπειες για το λαό - της πορείας απελευθέρωσης, αφού στην Ευρώπη υπήρχε ήδη πλούσια, αρνητική πείρα. Οι μύθοι της αστικής προπαγάνδας άρχισαν να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον.

Ας δούμε τι συνέβη συγκεκριμένα και επιπλέον μερικά παραδείγματα από τη διεθνή πραγματικότητα:

1. Μέσα σε μια 5ετία (2003-2008) η παραγωγικότητα των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΕ αυξήθηκε ετησίως 5,3% κατά μέσο όρο. Ομως, αυτή η αύξηση δεν αξιοποιήθηκε για τη μείωση του συνολικού χρόνου εργασίας, αλλά για τη μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων. Ετσι, σε σχέση με το 1993, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων ξεπέρασε το 28%.

Το ίδιο έγινε και στη Βρετανία την πενταετία 1990-1995 όπου μετά την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 42%, ενώ την ίδια περίοδο στη Γαλλία που δεν προχώρησε η «απελευθέρωση» η αντίστοιχη μείωση ήταν μόλις 1,7%.

Ενα λοιπόν το κρατούμενο είναι ότι δεν ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι του κλάδου από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Τι έγινε με τα λαϊκά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση;

2. Το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων δείχνει ότι το λαϊκό νοικοκυριό δεν ωφελήθηκε από την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ. Την περίοδο 2000-2006 που η παραγωγικότητα στη ΔΕΗ ΑΕ αυξάνεται σημαντικά, οι τιμές της οικιακής κατανάλωσης αυξάνονται ετησίως κατά μέσο όρο πάνω απ' τον πληθωρισμό, ενώ η αύξηση του 2007 έφτασε το 7%. Στα τέλη Απρίλη 2010 τα τιμολόγια επιβαρύνθηκαν και με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας που αντιστοιχεί σε αυξήσεις από 5,7% έως 8%, ανάλογα με την κατανάλωση.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε τη μείωση των πραγματικών μισθών, τη φορολογική αφαίμαξη, την αύξηση των τιμών σε προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης, που «πνίγουν» ακόμα περισσότερο το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε χώρες όπως Δανία, Βρετανία, Σουηδία, όπου έχει προχωρήσει η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους, οι τιμές οικιακής κατανάλωσης αυξήθηκαν από 77% έως 91% μεταξύ του 2001 και του 2006.

Τρανή απόδειξη για το τι πρόκειται να γίνει στη χώρα μας είναι η όλη κουβέντα που γίνεται για τον «εξορθολογισμό» των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα ακολουθήσει τα μέτρα της κυβέρνησης. Κάτι που εκτιμάται ότι θα επιφέρει μέχρι και διπλασιασμό των τιμολογίων!

3. Μία άλλη πτυχή που σχετίζεται με την απελευθέρωση της ενέργειας είναι το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης οι ιδιωτικοί όμιλοι επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο καύσιμο θα χρησιμοποιήσουν, με μοναδικό γνώμονα το μέγιστο κέρδος τους. Γι' αυτό προκρίνονται επενδυτικές προτάσεις δημιουργίας νέων μονάδων παραγωγής από λιθάνθρακα που αφορούν τους Νομούς Εύβοιας, Μαγνησίας, Καβάλας, Βοιωτίας. Και αυτό, τη στιγμή που είναι γνωστές οι επιπτώσεις στο Περιβάλλον και κυρίως στη Δημόσια Υγεία, απ' την έκλυση οξειδίων αζώτου και θείου, σημαντικών ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς και απ' τη δημιουργία στερεών αποβλήτων.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστεί η συμμετοχή του λιθάνθρακα στο συνολικό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Ομως, η χωροθέτηση σχετικών μονάδων, όταν γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος των λίγων μονοπωλιακών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θυσιάζει Δημόσια Υγεία, προστασία του Περιβάλλοντος, ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων.

Ο ρόλος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Μπορεί σήμερα η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να καταγγέλλει τα σχέδια για την πλήρη παράδοση της ΔΕΗ στους ιδιώτες, όταν όμως ξεκινούσε αυτή η διαδικασία... περηφανευόταν, επειδή συμπεριλάμβανε και δικά της αιτήματα. Ετσι, σε δελτίο Τύπου με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 1996 η Ομοσπονδία σημείωνε ότι «επέβαλε με την πίεσή της να γίνουν οι θέσεις της ΓΕΝΟΠ δεχτές στο σχέδιο νόμου» (σ.σ. από το οποίο προέκυψε ο μετέπειτα νόμος 2773/99). Μάλιστα, η συνδικαλιστική πλειοψηφία έκανε επίθεση στις συνεπείς δυνάμεις που από τότε μιλούσαν για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και ειρωνικά σημείωνε: «Σημείωση: Ο πυρήνας των αντιφρονούντων με εντολή του Περισσού διά του Ριζοσπάστη καταγγέλλει τους άλλους για διολίσθηση».

Ηταν τέτοια η αγωνία της πλειοψηφίας να «σκεπαστεί» κάθε φωνή διαφωνίας και πάλης ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ που σε ανακοίνωση με ημερομηνία 5/12/2001 η ΓΕΝΟΠ γράφει με μεγάλα γράμματα: «Να πέσουν οι μάσκες τώρα. Ποιοι διαφωνούν με τη μετοχοποίηση; Η ΓΕΝΟΠ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ειδικά αυτές που αφορούν στη διαδικασία μετοχοποίησης της ΔΕΗ, επιδιώκοντας την αδιατάραχτη πορεία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στα συνέδριά της». Συνεχίζει «ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα της δημόσιας εγγραφής, συνδικάτα του χώρου μας επέλεξαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα παίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι των παραγόντων που τους "πατρονάρουν"» για να καταλήξει: «Για μια ακόμα φορά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επισημαίνει ότι θα στηρίξει τη διαδικασία μετοχοποίησης, ακολουθώντας πιστά τις αποφάσεις των συνεδρίων της και στην κατεύθυνση της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, των Ελλήνων καταναλωτών και των εργαζόμενων στη ΔΕΗ». Το κατά πόσο βέβαια προστατεύτηκε το συμφέρον του, ο λαός το είδε.

Ακόμα και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις που τις τελευταίες μέρες έκανε η πλειοψηφία, διαψεύστηκαν κατευθείαν. Στις αρχές της περασμένης βδομάδας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος δήλωνε ότι «θα ματώσουμε» για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Στα τέλη της βδομάδας, ο ίδιος δήλωνε «ικανοποίηση» για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Τι μεσολάβησε; Απλά, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους όχι μόνο ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι βασική της προτεραιότητα αλλά και ότι αυτό αποτελεί μέρος του προεκλογικού της προγράμματος. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ξανά ότι ο ρόλος των συνδικαλιστικών ηγεσιών είναι να στέλνουν τους εργάτες στο στόμα του λύκου. Τα ίδια έκαναν με τον ΟΤΕ, με τα Λιμάνια, με την «Ολυμπιακή», με τον ΟΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ