ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΙΝΤΡΑΚΑΤ»
Μοιράζει εκ περιτροπής δουλειά και απολύσεις

Στη Λάρισα, οκτώ εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τους εργάτες να παλέψουν, όχι να παζαρέψουν τι θα χάσουν

Στον καπιταλισμό, η πορεία των κατασκευών και κατά συνέπεια η τύχη των εργατών του κλάδου, υποτάσσονται στο κυνήγι του κέρδους των μονοπωλίων

Eurokinissi

Στον καπιταλισμό, η πορεία των κατασκευών και κατά συνέπεια η τύχη των εργατών του κλάδου, υποτάσσονται στο κυνήγι του κέρδους των μονοπωλίων
Σε άλλες 8 απολύσεις προχώρησε η επιχείρηση ΙΝΤΡΑΚΑΤ, στη Λάρισα. Αφού «πρότεινε» στους εργαζόμενους να δεχτούν «εκ περιτροπής εργασία», προκειμένου «όλοι μαζί να σηκώσουν τα βάρη της κρίσης», δίνει συνέχεια με απολύσεις, διαμηνύοντας «τι περιμένει» όποιον δε δεχτεί την «εκ περιτροπής εργασία».

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σημειώνει: Η εργοδοσία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ αποθρασύνεται από την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, (υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ), που απελευθερώνει το όριο απολύσεων, τη μείωση στο μισό των αποζημιώσεων και συνολικότερα κάνει ό,τι μπορεί να περιφρουρήσει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Εχοντας στο πλάι της άξιους συμπαραστάτες την ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ. επιχειρεί να σαρώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, για να στοιχίζουν οι εργάτες λίγο και να γεμίζουν έτσι τα σεντούκια της πλουτοκρατίας.

Μεγάλη ευθύνη - συνεχίζει - φέρνουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ, που, τώρα με την αύξηση της ανεργίας, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους απολυμένους, ενώ λίγο πριν ήταν αυτοί που «βγάζαν στο παζάρι» με τον ΣΕΒ κάθε εργασιακό δικαίωμα. Είναι αυτοί που καλούσαν και καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν θυσίες για να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα - κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: Οι εργαζόμενοι της ΙΝΤΡΑΚΑΤ καμία ανοχή δεν πρέπει να δείξουν. Καμιά διαπραγμάτευση δεν πρέπει να κάνουν για το πόσα θα χάσουν. Καμιά επιλογή ανάμεσα στην «εκ περιτροπής εργασία» και την απόλυση, ανάμεσα στη «Σκύλλα και τη Χάρυβδη».

Να αντιδράσουν στο μαύρο μέτωπο που έχει κηρύξει τον πόλεμο στη ζωή τους. Να αντιδράσουν άμεσα με συλλογικές διαδικασίες - γενικές συνελεύσεις και μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, αφήνοντας στην άκρη τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Σε κάθε περίπτωση, να διατρανώσουν την απαίτηση να πάρει η εργοδοσία πίσω τις απολύσεις, καθώς και την απόφασή τους πως καμιά άλλη θυσία δεν πρόκειται να κάνουνε για την πλουτοκρατία.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ «ΠΛΑΙΣΙΟ»
Ακόμα πέντε νέες απολύσεις

Τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι μαζί με το επιχειρησιακό τους σωματείο

Σε 5 νέες απολύσεις προχώρησε χτες η επιχείρηση κουφωμάτων «ΠΛΑΙΣΙΟ» στη Θεσσαλονίκη, προφασιζόμενη την κρίση, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή της, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που της δίνουν οι νόμοι του κράτους των πλουτοκρατών να συνεχίσει τις απολύσεις. Και οι 5 απολυμένοι είναι ιδρυτικά μέλη του επιχειρησιακού Σωματείου, που στήθηκε πριν ενάμιση χρόνο, στο καμίνι του αγώνα, ενάντια στα τότε σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει τετραήμερη εκ περιτροπής εργασία. Οι δύο μάλιστα από τους 5 απολυμένους είναι μέλη της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην επιχείρηση. Οι εργάτες δεν υπέγραψαν τις απολύσεις τους και αμέσως η επιχείρηση - προφανώς είχε προετοιμαστεί - έστειλε τα σχετικά εξώδικα στα σπίτια τους.

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του σωματείου πως η εργοδοσία θα επέλεγε τη χτεσινή μέρα για να ανακοινώσει νέες απολύσεις, καθώς κλείνει το εργοστάσιο για 3 βδομάδες λόγω καλοκαιριού. Συνολικά, απασχολεί 135 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και στα εμπορικά καταστήματα που έχει σε μια σειρά πόλεις.

Τα στελέχη του σωματείου καταγγέλλουν ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να χτυπήσει το σωματείο, που είναι το μοναδικό επιχειρησιακό στον κλάδο των κουφωμάτων στη Θεσσαλονίκη και μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια που συντονισμένα επιχειρούν να βάλουν σε εφαρμογή οι εργοδότες του κλάδου, για πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θέλουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να τους αναγκάσουν να αποδεχθούν να παραδώσουν άνευ όρων τα κεκτημένα τους.

«Δε θα τους περάσει», δήλωσε στο «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του σωματείου Σ. Μπαμπαράτσας. «Θα οργανώσουμε την αντίστασή μας ακόμη πιο αποφασιστικά, μαζί με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ».

Τη Δευτέρα θα πάνε στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να ζητήσουν να οριστεί άμεσα τριμερής συνάντηση. Παράλληλα, συζητούν την αγωνιστική δράση που θα αναπτύξουν αμέσως μετά την επαναλειτουργία του εργοστασίου και επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΠΛΑΙΣΙΟ» καλεί τους εργαζόμενους, μαζί με το ΠΑΜΕ, να δυναμώσουν την αντίσταση στις κάθε είδους μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. «Ο δρόμος που διαλέξαμε είναι ο δρόμος δίχως επιστροφή. 'Η θα μεγαλώσουν τα κέρδη τους οι εργοδότες ή θα επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Μπροστά στη συνεργασία κυβέρνησης - εργοδοτών έχουμε να αντιπαραθέσουμε την ενότητά μας και το αγωνιστικό μας μέτωπο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

71 ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ
Νέα παρέμβαση έκαναν οι ταξικές δυνάμεις

Με τη συμμετοχή του κλαδικού συνδικάτου και της Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με τη διοίκηση του ΗΣΑΠ πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία ταξικών συνδικάτων, για τις απολύσεις 71 καθαριστριών από τον οργανισμό και την εργολαβική εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ που έχει αναλάβει την υπηρεσία καθαρισμού. Το Σωματείο Καθαριστριών Νομού Αττικής και Περιχώρων, η ΔΑΣ ΗΣΑΠ, καθώς και αντιπροσωπεία από τη Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ απαίτησαν να μην απολυθεί καμιά καθαρίστρια.

Μάλιστα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, η διοίκηση του ΗΣΑΠ και η εταιρεία εργολαβίας έχουν, επί της ουσίας, συμφωνήσει να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις που λήγουν, επικαλούμενοι το γνωστό επιχείρημα της οικονομικής δυσκολίας. Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η ΔΑΣ ΗΣΑΠ με τη διοίκηση του ΗΣΑΠ, για το ίδιο θέμα, ο προκλητικός ισχυρισμός ήταν πως με τις απολύσεις εξοικονομούνται λεφτά για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ, εκβιάζοντας ουσιαστικά τη συναίνεση και υποδαυλίζοντας τη διάσπαση των εργαζομένων. Αναφορικά με το έτερο επιχείρημα της διοίκησης, πως λόγω έργων οι σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί και δεν υπάρχει ανάγκη από τόσες καθαρίστριες, είναι εντελώς διάτρητο, μιας και από Δευτέρα, το τρένο θα περνά από όλους τους σταθμούς εκτός από δύο (Βικτώρια και Ομόνοια).

Η αντιπροσωπεία των ταξικών συνδικάτων απαίτησε να φύγουν οι εργολάβοι καθαριότητας και να παραμείνουν όλες οι εργαζόμενες καθαρίστριες. Ενδεικτικό της πολιτικής που ασκείται στον ΗΣΑΠ - αλλά και συνολικά στις πρώην ΔΕΚΟ με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης - είναι να μην υπάρχουν καθαρίστριες εργαζόμενες στον ΗΣΑΠ, αλλά μόνο μέσω εργολαβιών! Η αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε πως θα δυναμώσει τον αγώνα της ενάντια στις απολύσεις.

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ «ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟΣ»
«Απομακρύνει» όσους την ενοχλούν

Καταγγελία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής

Εκδικητικές και τρομοκρατικές απολύσεις 5 εργαζομένων, 4 φυλάκων και ενός εργάτη, από τη μεταφορική εταιρεία «ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟΣ» που δραστηριοποιείται στον Ασπρόπυργο, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «η εταιρεία προχώρησε στις σταδιακές απολύσεις των εργαζομένων, μετά από καταγγελίες των ίδιων και του Σωματείου τους στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οι εργαζόμενοι στον "ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟ" έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες επειδή δεν αμείβονται σύμφωνα με τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά με πολύ χαμηλότερα ημερομίσθια, προσδιορισμένα "κατά το δοκούν" από την επιχείρηση, ενώ επιπλέον δεν τους καταβάλλονται αμοιβές για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινή εργασία και εργασία κατά τα ρεπό, Κυριακές και αργίες. Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται για περισσότερο από δύο χρόνια και, παρά τις καταγγελίες, συνεχίζει να υφίσταται.

Επίσης, η εταιρεία όφειλε στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα του μήνα Μάη, που, μετά τις καταγγελίες και την πίεση που της ασκήθηκε, τα κατέβαλε. Η εργοδοσία, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων και να τους διασπάσει, έχει προχωρήσει σε μπαράζ τρομοκρατικών απολύσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ