ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο αρχιτρομοκράτης και πάλι προκαλεί

Η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών για την «τρομοκρατία» φωτογραφίζει στόχους που περιλαμβάνουν την Κούβα και τη Βενεζουέλα

Αμερικάνοι κομάντος στην Ονδούρα, μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού που έχουν οι ΗΠΑ για την Λατινική Αμερική
Αμερικάνοι κομάντος στην Ονδούρα, μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού που έχουν οι ΗΠΑ για την Λατινική Αμερική
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τους γνωστούς ιμπεριαλιστικούς στόχους των ΗΠΑ, για άλλη μια φορά, υπηρετεί και η φετινή ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (υπουργείο Εξωτερικών) για την «τρομοκρατία», η οποία ωστόσο σημειώνει στη συνοπτική έκθεσή της ότι οι «τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσίασαν μείωση κατά 6%», εκτός του Αφγανιστάν όπου μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και «παρουσίασαν αύξηση το 2009».

Ο ... χρήσιμος φαντομάς «Αλ Κάιντα» παραμένει πρώτη στη λίστα, καθώς όπως εκτιμάται, παρά το γεγονός ότι «έχει καταγράψει σημαντικές αποτυχίες», η απειλή «είναι πιο διάχυτη». «Η "Αλ Κάιντα" έχει αποδείξει ότι είναι μία προσαρμόσιμη και ελαστική τρομοκρατική ομάδα, η επιθυμία της οποίας είναι να επιτεθεί στις ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση.

Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «μαύρη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», όπου σταθερά συγκαταλέγονται το Ιράν, το Σουδάν, η Συρία και βέβαια η σοσιαλιστική Κούβα αλλά και η Βενεζουέλα «που δε συνεργάζεται».

«Το Ιράν παρείχε υποστήριξη στους εξτρεμιστές στην περιοχή του, έχοντας άμεση επίπτωση στις διεθνείς προσπάθειες, που γίνονται για την προώθηση της ειρήνης, απείλησε επίσης την οικονομική σταθερότητα του Κόλπου, έθεσε σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη στον νότιο Λίβανο και υπονόμευσε την ανάπτυξη της δημοκρατίας», τονίζεται στην έκθεση για το Ιράν.

Στόχος η Κούβα και η Βενεζουέλα

Για την Κούβα, η έκθεση σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση χρηματοδότηση προς τρομοκρατικές οργανώσεις για το 2009», αν και το «κομμουνιστικό καθεστώς συνεχίζει να παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε μέλη των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης - ELN της Κολομβίας καθώς και σε μέλη της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ και τους παρέχει επιμελητειακή και ιατρική υποστήριξη και δυνατότητα διαβίωσης».

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συμπεριλάβει για μια ακόμη χρονιά την Κούβα στη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, που απαιτεί από το Λευκό Οίκο την άμεση και δίχως όρους αφαίρεση της Κούβας από τη λίστα. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες σε δηλώσεις από τη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη δήλωσε ότι «πρόκειται για μια παντελώς αυθαίρετη, άδικη και υποκριτική ενέργεια»» από μια χώρα που παρέχει άσυλο σε εγκληματίες όπως ο Ορλάντο Μπος και ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες.

Η Λατινική Αμερική είχε την «τιμητική της», πάντως, στη φετινή ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τη Βενεζουέλα να «αποσπά» το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του υπουργείου Εξωτερικών, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στρατηγική της Ουάσινγκτον στην περιοχή, στρατηγική που περιλαμβάνει πραξικοπήματα όπως στην Ονδούρα, περικύκλωση με στρατιωτικές βάσεις, υπονόμευση εκ των έσω, μυστικές επιχειρήσεις, εξαγορά ΜΜΕ κ.ά.

Ετσι η έκθεση απλώς επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις επιθετικές ενέργειες, καθώς κινείται ακριβώς στο πλαίσιο των εξωφρενικών κατηγοριών που εκτόξευσε η Κολομβία ενώπιον του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ζητώντας μάλιστα και «διεθνή επέμβαση». Η έκθεση τονίζει τους «ιδεολογικούς δεσμούς της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με τους FARC», καθώς και την «αδυναμία που επιδεικνύει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, για να συνεργαστεί σε θέματα καταπολέμησης ναρκωτικών» γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα παρέχει ένα «ανεκτικό περιβάλλον για ναρκέμπορους, ενώ υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να βελτιώσει την κατάσταση».

Κατά την έκθεση τόσο οι FARC όσο και ο ELN «χρησιμοποιούν συστηματικά το έδαφος της Βενεζουέλας για να υποχωρήσουν από τα πεδία μαχών και να ανασυνταχθούν, να επιδοθούν σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών καθώς και να αποσπούν χρήματα μέσω εκβιασμών και απαγωγών Βενεζουελάνων, ώστε να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους». Παρόλα αυτά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει εντάξει φέτος τη Βενεζουέλα στη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, αλλά απλώς παραμένει από το 2006 στη λίστα των χωρών «που δεν συνεργάζονται πλήρως». Το ίδιο εκφράζεται και για τη Βολιβία και τη Νικαράγουα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η προεδρία Σάντος φέρνει νέα δεινά

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Αλλαγή φρουράς στην προεδρία της Κολομβίας καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Χοσέ Μανουέλ Σάντος και του αντιπροέδρου Ανχελίνο Γκαρσόν και παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται τεχνηέντως ότι ενδεχομένως οι τεταμένες σχέσεις της Κολομβίας με τις γειτονικές της χώρες θα εξομαλυνθούν, τίποτα θετικό δεν προμηνύεται.

Προφανώς πρόκειται για «τακτική» και οι δηλώσεις του Μάικ Χάμερ, εκπροσώπου Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζει απολύτως τους στόχους της κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο Σάντος «για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βενεζουέλα», δηλώσεις που έπονται της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που στοχοποιεί τη Βενεζουέλα, για τις σχέσεις με τις ανταρτικές οργανώσεις, το «εμπόριο ναρκωτικών» και άλλα ωραία, απλώς επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τακτική κίνηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλη την τελευταία περίοδο, με την κλιμάκωση των απειλών και των επιθέσεων εκ μέρους της Κολομβίας προς τη Βενεζουέλα, με βάση όπως αποκαλύπτεται σχέδιο που έχει εκπονηθεί στις ΗΠΑ, ο Σάντος κρατά απόσταση και δε σπάει με κανέναν τρόπο τη σιωπή του. Εντούτοις, ο Σάντος ήταν ο «έτερος Καππαδόκης» της κυβέρνησης του αντιδραστικού Ουρίμπε, που ήταν και επιχειρησιακός υπεύθυνος, ως υπουργός Αμυνας, όλων των απειλητικών στρατιωτικών ενεργειών έναντι των άλλων χωρών, όπως οι πολλαπλές κρίσεις με τη Βενεζουέλα, η εισβολή στο Εκουαδόρ κ.ά., αλλά και ο βρώμικος πόλεμος εναντίον του λαϊκού και αντάρτικου κινήματος. Πολιτική που θα συνεχιστεί - εάν όχι ενταθεί - εξ ου και οι δηλώσεις του πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Φρέντι Παντίγια ότι «η θητεία Σάντος θα σημάνει το τέλος των FARC», όπως δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελ Τιέμπο».

Εξάλλου, η «κληρονομιά» του Σάντος είναι βαριά και δεσπόζει η θηριωδία των δολοφονιών αθώων πολιτών από το στρατό - «falsos positivos» όπως έχει γίνει γνωστή η υπόθεση - ο οποίος παρουσίαζε τα θύματα ως αντάρτες, από το 2006 ως το 2009.

Τα θύματα πιστεύεται ότι είναι χιλιάδες. Οι πρώτες λεπτομέρειες είχαν δει το φως της δημοσιότητας στα τέλη του 2008, όταν είχαν εξαφανιστεί 14 νέοι στη Σοάτσα, κοντά στην Μπογκοτά, τους οποίους ο στρατός παρουσίασε ως αντάρτες που σκότωσε σε μάχες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ τελευταίο φρικαλέο εύρημα της πολιτικής αυτής ο ομαδικός τάφος που ανακαλύφθηκε στην Λα Μακαρένα και περιέχει πάνω από 2.000 σορούς τοπικών ηγετών, αγροτών, συνδικαλιστών, αγωνιστών που παρουσιάστηκαν φυσικά ως «αντάρτες». Περίπου 1.200 μέλη των ενόπλων δυνάμεων αντιμετωπίζουν έρευνες και 234 έχουν ήδη καταδικαστεί.

ΡΩΣΙΑ
Το ΝΑΤΟ επιχειρεί «επιστροφή» Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας στη Γεωργία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε χτες πως ΝΑΤΟικές χώρες επιχειρούν να πετύχουν την επαναφορά της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας στη Γεωργία με διπλωματικές πιέσεις και κυρίως με οικονομικές μεθόδους.

Στη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε στο Ιτάρ-Τας, ο Ρογκόζιν υποστήριξε ότι η Γεωργία είναι αποδέκτης «μεγάλης οικονομικής βοήθειας» από τη Δύση «προκειμένου να φανούν τα θετικά επιτεύγματα του γεωργιανού καπιταλισμού στη γραμμή των συνόρων με τη Νότια Οσετία και να προσελκύσουν τους κατοίκους των νέων δημοκρατιών με τα θετικά επιτεύγματά του». Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι ενώ η Βορειοατλαντική Συμμαχία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας «την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ πιέζει άλλες χώρες για τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου».

Επιπροσθέτως, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν εξέφρασε την ελπίδα πως ολοένα και περισσότερες χώρες θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των καυκασιανών «ανεξάρτητων δημοκρατιών» της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Ο ίδιος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι «διπλωματικές προσπάθειες της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας στη διεθνή αρένα είναι εντυπωσιακές» υπενθυμίζοντας τα προ μηνών επίσημα ταξίδια του Αμπχάζιου υπουργού Εξωτερικών σε Βενεζουέλα, Κούβα, Νικαράγουα, Βολιβία, Αργεντινή, Εκουαδόρ και Χιλή.

Παράλληλα,ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρθηκε στη δεύτερη επέτειο από τον πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας και τις μονομερείς ανεξαρτησίες Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως δεν ανέμενε την πολεμική σύγκρουση. Παραδέχθηκε πως το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης έφερε η ηγεσία της Γεωργίας, χαρακτηρίζοντας εντούτοις «χοντρό λάθος» την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας. Σε άλλο σημείο διευκρίνισε πως δε θεωρεί τη Ρωσία «εχθρό» της Γεωργίας εκφραζόμενος με θαυμασμό στο ρωσικό λαό και πολιτισμό. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα πως οι σχέσεις Τιφλίδας - Μόσχας «τελικά θα εξομαλυνθούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ