ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Χάθηκαν πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας το 2009

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η γαλλική οικονομία (σ.σ. η καπιταλιστική ανάπτυξη) κατέστρεψε εντός του προηγούμενου έτους τόσες θέσεις εργασίας όσες περίπου είχαν καταστραφεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό υποστηρίζει σε έκθεσή της η Υπηρεσία Pole Emploi, που ασχολείται με την καταγραφή των θέσεων εργασίας σε όλους τους εργασιακούς κλάδους και την εξεύρεση θέσεων εργασίας σε ανέργους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Pole Emploi, μέσα στο 2009 οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 256.100, με τους τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Συνολικά, η μισθωτή εργασία υποχώρησε κατά 1,5% και ο συνολικός αριθμός των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έφτασε τα 16,3 εκατομμύρια, αριθμός που πλησιάζει εκείνον του 1992, οπότε πάλι η γαλλική οικονομία βίωνε κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, στο βιομηχανικό τομέα, ο οποίος πλέον απασχολεί το 19% του συνόλου των μισθωτών, οι θέσεις έχουν μειωθεί κατά 5,2%, δηλαδή κατά 168.200. Στον κατασκευαστικό τομέα, όπου απασχολείται ο ένας στους δέκα Γάλλους μισθωτούς, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 2,9%. Ακόμη και στον τομέα των υπηρεσιών, όπου απασχολείται το 72% των μισθωτών, καταγράφηκε μείωση κατά 0,4% των θέσεων εργασίας. Ανεπαίσθητη άνοδο παρουσίασαν οι τομείς της υγείας, του επισιτισμού και των ξενοδοχείων και άνοδο 1,5% παρουσίασε μόνο ο δευτερογενής τομέας (μεταποιήσεις).

Αρχισαν οι εκκενώσεις των καταυλισμών

Από έναν πρόχειρο καταυλισμό στην περιοχή Σεντ Ετιέν του Λίγηρα, όπου είχαν βρει καταφύγιο από τον Μάη μερικές δεκάδες Ρομά, άρχισε, χτες, η επιχείρηση «σκούπα» εναντίον τους που εξήγγειλε την περασμένη βδομάδα ο Γάλλος Πρόεδρος. Η οργάνωση «Δίκτυο υποστήριξης των Ρομά» κατήγγειλε ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τον καταυλισμό από τα ξημερώματα και εμπόδισαν βίαια τα μέλη της να προσεγγίσουν τους Ρομά για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την εκκένωση περισσοτέρων από 300 καταυλισμών Ρομά και περιπλανώμενων (που είναι Γάλλοι πολίτες) ο Σαρκοζί προανήγγειλε, ουσιαστικά, πογκρόμ εναντίον τους στέλνοντας μέλη της δίωξης οικονομικού εγκλήματος να τους ελέγχουν και ανακοινώνοντας ότι θα απελαθούν, χωρίς δικαίωμα επιστροφής στη χώρα, όλοι όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη Γαλλία. Η οργάνωση «Δίκτυο υποστήριξης Μεταναστών» κατήγγειλε, χτες, ότι τους τελευταίους μήνες, το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στη ναύλωση μικρών ιδιωτικών αεροσκαφών για τις απελάσεις μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά, προκειμένου να αποφύγει τα ΜΜΕ και τη δημοσιότητα. Το υπουργείο δε σχολίασε την καταγγελία.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Η χειρότερη καταστροφή στην ιστορία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ._

Οι κεντρικές και νότιες περιοχές του Πακιστάν, φαίνεται να έχουν σειρά, μετά την κοιλάδα Σουάτ και τις βορειοδυτικές περιοχές των φυλών, στην μεγαλύτερη φυσική καταστροφή, που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες. Χιλιάδες χωριά έχουν καλυφθεί με λάσπη, οι νεκροί ήδη υπολογίζονται σε περισσότερους από 1.600, ενώ τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ, αναφέρουν ότι οι πληγέντες έχουν ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια ανθρώπους, σε μία χώρα ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την καταστροφή και με ένα λαό εξαντλημένο από τον ακήρυχτο πόλεμο που βιώνει, ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν.

Οι επαρχίες Πουντζάμπ και Σιντχ έχουν εκκενωθεί ήδη, περισσότερα από 650.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και οι συνεχιζόμενες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που αναμένεται να χειροτερέψουν και να επεκταθούν, δεν επιτρέπουν σε ελικόπτερα να φτάσουν στους πληγέντες προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια. Τα θύματα της καταστροφής εξακολουθούν - δικαίως - να κατηγορούν την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ για εγκληματική αδιαφορία, αφού πέρα από τις όποιες προσπάθειες απομάκρυνσης κατοίκων από τις αποκλεισμένες περιοχές, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για τρόφιμα, φάρμακα και καθαρό νερό, αφήνοντας τους πληγέντες στο έλεος των επιδημιών και της επισιτιστικής κρίσης.

Ισχυρές βροχές πλήττουν και το ινδικό Κασμίρ, όπου χθες ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον 103 άνθρωποι πνίγηκαν, 370 τραυματίστηκαν, ο αριθμός των αστέγων λόγω των πλημμυρών παραμένει άγνωστος και οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τους 2.000, με σοβαρές ζημιές στις υποδομές και στην επικοινωνία.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Κίνα, όπου οι εκτοπισθέντες λόγω των πλημμυρών φτάνουν τις 40.000, ενώ οι πλημμύρες επεκτείνονται και στη ΛΔ Κορέας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Η Ντίλμα Ρουσέφ, υποψήφια του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 3 Οκτώβρη στη Βραζιλία, διεύρυνε ακόμη περισσότερο το προβάδισμά της έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Ζουζέ Σέρα. Η Ρουσέφ αποσπά το 41,6% της πρόθεσης ψήφου έναντι 32% που φέρεται να αποσπά ο Σέρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση μετά την πρώτη τηλεμαχία των δύο κύριων αντιπάλων.

KITO.-- Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε στο Εκουαδόρ ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Ραφαέλ Κορέα, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών τους κυριάρχησε το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.-- Η πετρελαϊκή εταιρεία «BP Plc» ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τη διαδικασία έγχυσης τσιμέντου στην κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή Μακόντο, στον Κόλπο του Μεξικού, που έχει ως στόχο να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στην περιοχή 108 ημέρες μετά το ατύχημα στην πλατφόρμα «DeepWater Horizon» και αφού επισήμως έχουν διαχυθεί περισσότερα από 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές στην Αϊτή, που θα γίνουν το Νοέμβρη, ανακοίνωσε ο Αμερικανός και αϊτινής καταγωγής ράπερ Γουίκλιφ Τζιν, ο οποίος δεν μιλά ούτε γαλλικά ούτε κρεολικά, τις δύο ομιλούσες γλώσσες στην Αϊτή.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το εκατέρωθεν ενδιαφέρον τους για περαιτέρω διεύρυνση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας τους με στόχο το αμοιβαίο όφελος επαναδιατύπωσαν, όπως ανακοινώθηκε, κατά τη συνάντησή τους ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μασούντ Μιρ Καζεμί και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λι Κεγκιάνγκ, ο οποίος επανέλαβε ότι η κινεζική πλευρά στοχεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της στα ιρανικά διυλιστήρια.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Επτά νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης ενός μικρού λεωφορείου με τρένο μεγάλης ταχύτητας στην πόλη Κιριάτ Γκατ κοντά στην ισραηλινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το λεωφορείο προσπάθησε να διασχίσει διάβαση ενώ, ήδη, είχε πέσει η απαγορευτική μπάρα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε ορυχείο χρυσού στην Κίνα, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενοι. Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί έρευνα, με τα κινεζικά ορυχεία να παραμένουν παγίδα θανάτου για τους εργαζομένους τους.

ΡΩΜΗ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης ανακοίνωσε χτες πως θα ζητήσει το Σεπτέμβρη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση συνασπισμού του οποίου κλονίζεται.

ΜΟΣΧΑ.-- Ρωσικό στρατιωτικό τζετ τύπου «Σουκόι-25» συνετρίβη χτες στη Νότια Σιβηρία στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Το διμελές πλήρωμα κατάφερε να γλιτώσει καθώς έπεσε με αλεξίπτωτο πριν τη συντριβή του σκάφους.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Πρόεδρος της Ουγγαρίας είναι από χτες και επίσημα ο 68χρονος συντηρητικός πρώην ευρωβουλευτής Παλ Σμιτ. Ο Σμιτ εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές της 29ης Ιούνη με τις ψήφους 263 βουλευτών (σε σύνολο 386).

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Ο 58χρονος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ορκίστηκε χτες πρόεδρος ενώπιον των δύο σωμάτων του πολωνικού κοινοβουλίου. Πρόσκειται στον φιλοευρωπαίο πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και ήταν ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 4ης Ιουλίου με ποσοστό 53,1% απέναντι στον συντηρητικό Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα ένταση μεταξύ στρατού - κυβέρνησης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Χωρίς εκλογή νέου αρχηγού στρατού, που θα αντικαταστήσει τον μέχρι σήμερα επικεφαλής, Ιλκέρ Μπασμπούγ ολοκληρώθηκε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που είχε θέμα τις κρίσεις στο στράτευμα, στην Τουρκία, την Τετάρτη το βράδυ. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις σχετικά με τις προαγωγές στις τάξεις του τουρκικού στρατού, αποφασίστηκε, το αναμενόμενο, οι 11 στρατηγοί που κατηγορούνται για συμμετοχή στην Εργκένεγκον να μην προαχθούν, ενώ θέσεις όπως ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων δεν καλύφθηκαν.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις προκάλεσαν δυσαρέσκεια στο στρατό, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να στέλνει μήνυμα ότι δε φοβάται το «βαθύ κράτος» και δεν υπολογίζει απειλές, απαντώντας στις «προειδοποιήσεις» του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ότι ο «στρατός έχει παραδόσεις, με τις οποίες όλοι πρέπει να συμμορφώνονται», αλλά και στους στρατιωτικούς.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να αποκλείσει τους εχθρούς της από θέσεις - κλειδιά, παρουσιάζεται ως «βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας», ενόψει και του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Σε εκκρεμότητα παραμένει ο ορισμός αρχηγού του στρατού, καθώς η θητεία του Ι. Μπασμπούγ λήγει τον Αύγουστο και ο επικρατέστερος φέρεται να δήλωσε αίτηση συνταξιοδότησης. Χτες το βράδυ αναμενόταν συνάντηση Ερντογάν - Μπασμπούγ για την κρισιμότητα της κατάστασης.

ΚΙΝΑ
Νέα αυτοκτονία στη

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνεχίζεται το σίριαλ των αυτοκτονιών στη βιομηχανία της Foxconn στην Κίνα. Πλέον πρόσφατο περιστατικό ο θάνατος μιας 22χρονης εργαζόμενης, η οποία έδωσε τέλος στη ζωή της «μέσα στην προηγούμενη βδομάδα», όπως παραδέχτηκε η διεύθυνση της εταιρείας. Η Foxconn, θυγατρικής της Hon Hai, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες φασόν στην κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για σειρά πολυεθνικών, όπως η Apple, η Dell κ.ά. Η Foxconn κατηγορήθηκε ευρέως για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που οδηγούν τους εργαζόμενους στην κατάθλιψη και την αυτοκτονία, όταν αποκαλύφθηκε σειρά περιστατικών αυτοχειρίας, χωρίς ωστόσο να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, με την ανοχή της κινεζικής κυβέρνησης, προσπαθώντας να αποδώσει τα γεγονότα στην ψυχολογική κατάσταση των θυμάτων.

ΙΝΔΙΑ
Κατηγορεί το Πακιστάν για την κατάσταση στο Κασμίρ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Το Πακιστάν στοχοποιεί η ινδική κυβέρνηση σχετικά με την αναζωπύρωση και τη συνεχώς κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή του Κασμίρ, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους, από αστυνομικά πυρά. Σε δηλώσεις του ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ευθέως το Πακιστάν, ότι ενδεχομένως να βρίσκεται πίσω από τις πολυήμερες διαδηλώσεις και ταραχές στο Κασμίρ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το «Ισλαμαμπάντ δείχνει να ανανεώνει τη στρατηγική του όσον αφορά την επιρροή του σε γεγονότα στην Τζαμνού και του Κασμίρ», ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της διαμάχης Νέου Δελχί - Ισλαμαμπάντ.

Το ινδικό Κασμίρ εδώ και βδομάδες έχει μετατραπεί σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και αυτονομιστών διαδηλωτών, με τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ εναντίον του πλήθους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ