ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
Εξετάσεις στην ... αφερεγγυότητα

Γρηγοριάδης Κώστας

Αμφιβολίες έχει ο Συνασπισμός για το αν η κυβέρνηση με το «δωράκι» των 25 δισ. ευρώ, το πολλοστό σε μικρό χρονικό διάστημα, στις τράπεζες αποσκοπεί να ενισχύσει τα «θησαυροφυλάκιά» τους! Σε χτεσινή του ανακοίνωση αναρωτιέται «ή η κυβέρνηση ψεύδεται όταν μας διαβεβαιώνει για την υγεία των ελληνικών τραπεζών ή δεν ψεύδεται και άρα ο μόνος λόγος αυτής της νέας προκλητικής παροχής είναι να ενισχύσει περαιτέρω τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου. 'Η το ένα ή το άλλο συμβαίνει. Τρίτο δεν χωρεί».

Ο ΣΥΝ δε θέλει να πιστέψει στο δεύτερο ενδεχόμενο. Ομως ...αναγκάζεται να το θέσει λόγω του βεβαρημένου μητρώου του ΠΑΣΟΚ. «Αν και όλα μπορεί κανείς να τα περιμένει από ένα κόμμα που υπέκλεψε την ψήφο του ελληνικού λαού, με προεκλογικές υποσχέσεις, τις οποίες πέταξε στα σκουπίδια σε χρόνο ρεκόρ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Ανεξάρτητα πάντως απ' το τι πιστεύει ο ΣΥΝ γεγονός είναι ότι με αυτή του την τοποθέτηση θέλει να κάνει το λαό να πιστέψει ότι μπορεί οι τράπεζες και να μην είναι «υγιείς», να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, άρα να δικαιολογείται και ο νέος μποναμάς!

Οσο όμως κι αν ο οπορτουνισμός προσπαθεί να θολώσει την πραγματικότητα, αυτή παραμένει παραπάνω από κρυστάλλινη και καθαρή. Η κυβέρνηση ενισχύει περαιτέρω τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου. Και τα ενισχύει με τα αρπαγμένα απ' το λαό. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος μιας κυβέρνησης που εκπροσωπεί το κεφάλαιο. Γιατί έτσι λειτουργεί αυτό το σύστημα, νομιμοποιώντας την κλεψιά και την εκμετάλλευση. Και για να συνεχίσει να το πράττει έχει ανάγκη κι από πρόθυμους να θολώνουν τα νερά, θέτοντας ανύπαρκτα διλήμματα.

Με το ρόλο και τις επιλογές του

Το μίσος του απέναντι στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο ΛΑ.Ο.Σ., μέσω του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ο οποίος, καθόλου τυχαία, παραμονές της πλήρους παράδοσης της ΔΕΗ στα μονοπώλια και απευθυνόμενος (;) στους συνδικαλιστές του κλάδου, δήλωσε ότι «οι διακόπτες της ΔΕΗ ανήκουν στον ελληνικό λαό και όχι στη συντεχνία τους».

Κάποιος πρέπει να πει επιτέλους στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη να πάψει να επικαλείται το λαό για να δηλώσει την υποταγή του στα μονοπώλια. Τολμούν να επικαλούνται το λαό εκείνοι που μόλις την περασμένη Τετάρτη τόνιζαν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ... «θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας»! Πραγματικά, έχουν μεγάλο θράσος. Κάτι που δείχνει όμως και πόσο αποφασισμένοι είναι να ... «παλέψουν» με κάθε τρόπο και κάθε κόστος, για οτιδήποτε χρειάζονται τα μονοπώλια.

Το ΛΑ.Ο.Σ. καθημερινά αποδεικνύει πως επικαλείται το όνομα το λαό, μόνο για να τον αποπροσανατολίσει και να τον παραδώσει βορά στα αρπακτικά, στην προκειμένη φάση, της ενέργειας. Γι' αυτό και κατασυκοφαντεί και υπονομεύει οποιαδήποτε εργατική - λαϊκή πάλη και διεκδίκηση.

Παλιά τους τέχνη

Δεν πέρασε ούτε βδομάδα από την κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας, που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού και η κυβέρνηση, μέσω της αστυνομίας, παρεμβαίνει με στόχο να τρομοκρατήσει τους αγρότες και να σταματήσει τους νέους αγώνες που έρχονται.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, εκπρόσωπος της Τροχαίας Τρικάλων, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, «Η ΑΝΟΙΞΗ», καλώντας τον να πάει στην αστυνομία για να καταθέσει σχετικά με τη συμμετοχή αγροτών από τα Τρίκαλα στο μπλόκο της Νίκαιας, που έστησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας, στη διάρκεια της μεγάλης, πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Γενάρη.

Βεβαίως, «παλιά μου τέχνη, κόσκινο» για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να εξαπολύει αστυνομικές και δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγροτών, που αγωνίζονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά, μάλλον, θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί οι σημερινοί κυβερνώντες πως οι Θεσσαλοί αγωνιστές της αγροτιάς δε «χαμπαριάζουν» από τέτοια. Το απέδειξαν, πολλές φορές, στο παρελθόν, θα το αποδείξουν και τώρα...


Αντιλαϊκή πολιτική διαρκείας...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ δεν είναι η διαβεβαίωση του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δε θα ληφθούν νέα οικονομικά (αντιλαϊκά φυσικά) μέτρα. Αυτή είναι μάλλον αναμενόμενη.

Το εντυπωσιακό είναι η πεποίθησή τους ότι κάποιος μπορεί και να τους πιστέψει! Πώς τους πέρασε μια τέτοια ιδέα από το μυαλό;

Για να είμαστε ακριβείς, ούτε τα ...κομματικά τους στελέχη δεν μπορούνε να πείσουν γι' αυτό που λένε. Οπότε, τι να συζητάμε για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Οσο για τα νέα μέτρα, η Κομισιόν τα έχει ήδη προτείνει και δυσκολευόμαστε να σκεφθούμε αυτή την κυβέρνηση να βρίσκει λάθος αυτές τις προτάσεις.

Αλλωστε για ανταγωνιστικότητα λένε, για παραγωγικότητα, για απελευθέρωση αγορών. Ολα αυτά που τους αρέσουν...

ΠΩ - ΠΩ ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΑ! Περίπου 900.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν περίπου 10 τράπεζες μετά τους εξονυχιστικούς ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδας. Δε θα κλείσουν μάτι οι τραπεζίτες...

Ισως βέβαια τους παρηγορήσει και τους βοηθήσει να κοιμηθούν ήσυχα το γεγονός ότι έχουν λάβει μέχρι στιγμής 53 δισεκατομμύρια ευρώ και θα πάρουν άλλα 25 δισ. ευρώ τώρα, όπως ανακοινώθηκε προχτές, ποσό κάπως ...μεγαλύτερο από τις 900.000 που θα πληρώσουν σε πρόστιμα.

Αν σε αυτά προσθέσετε αυτά που πρόκειται να πάρουν από τις δόσεις του μνημονίου - δανείου που απομένουν, μερικές φοροαπαλλαγές και έναν - δυο νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους, τότε μάλλον ανακουφίζονται κάπως από το «σοκ» των προστίμων.

Είπαμε, είναι δύσκολοι καιροί για τις ελληνικές τράπεζες και χρειάζονται την κατανόηση και τη συμπαράσταση όλων μας. Αλλωστε τόσα καλά μας έχουν κάνει και τόσο πολύ μας έχουν βοηθήσει.

Τόσο, ώστε να τους χρωστάμε 3 φορές αυτά που έχουμε και να τρέχουν και οι τόκοι υπερημερίας...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πουλάνε ακόμα και την αρρώστια του λαού

Την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη, όπως και συνολικά οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί υπηρέτες των μονοπωλίων, χύνουν «κροκοδείλια» δάκρυα ...συμπονώντας δήθεν το λαό για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, είτε πρωταγωνιστούν είτε παρακολουθούν ως απλοί θεατές τους ανταγωνισμούς που στήνονται σε βάρος του λαού για να πλουτίζουν τα μονοπώλια ακόμα και ...πουλώντας την αρρώστια του. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, επισήμανση που όχι μόνο δεν αφορά σε ξύλινη φράση αλλά είναι η μόνη που λέει τα πράγματα με το όνομά τους: Ακόμα και το προϊόν από το οποίο επηρεάζεται η υγεία ενός ανθρώπου, αυτό που αφορά σε ζητήματα ζωής και θανάτου, πουλιέται κι αγοράζεται (και μάλιστα σε τιμές που καθορίζει η «ανταγωνιστικότητα» του κάθε φαρμακοβιομήχανου).

Την ίδια στιγμή, στα «πηγαδάκια» που στήνονται στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, ακούγονται όλο και περισσότερο οι περιπτώσεις εργατών και ανέργων που δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε καν φάρμακα που πρέπει ανελλιπώς να παίρνουν. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, κι ενώ το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας χτυπιέται αλύπητα, πρόσφατα οι εργάτες υποχρεώθηκαν να πληρώνουν ακόμα και για εκατοντάδες από τα Μη Υποχρεωτικά Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ευρείας κατανάλωσης όπως η ασπιρίνη) που μέχρι πρότινος έδιναν τα ασφαλιστικά ταμεία. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη μείωση του «δημόσιου ελλείμματος» αποτελεί η «εξοικονόμηση» - όπως λέει - χρημάτων μέσω της περικοπής των «φαρμακευτικών δαπανών». Οπου, βεβαίως, εκεί που η κυβέρνηση λέει «εξοικονόμηση» εννοεί συγκέντρωση χρημάτων για να έχει να δίνει στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ εκεί που λέει «περικοπή φαρμακευτικών δαπανών» εννοεί πώς οι φαρμακοβιομηχανίες θα βάζουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στις τσέπες των λαϊκών οικογενειών. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι αντιασφαλιστικές ανατροπές δημιουργούν μαζί με τις νέες ανατροπές που έρχονται στο χώρο της Υγείας ένα εκρηκτικό μείγμα για τις λαϊκές οικογένειες και ανάγκες (στα σχέδια των κυβερνήσεων του κεφαλαίου είναι τα ασφαλιστικά ταμεία να μην εμπλέκονται με ζητήματα περίθαλψης ώστε οι εργαζόμενοι να απευθύνονται σε ένα σύστημα Υγείας όπου τα «δημόσια» νοσοκομεία θα έχουν γίνει άξια παραμάγαζα των πολυεθνικών).

Κι όλα αυτά την ώρα που η φαρμακοβιομηχανία παρουσιάζει από τους υψηλότερους δείκτες κερδοφορίας. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, που ειδικά σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, χαρίζουν τον έλεγχο της ασφάλειας και των τιμών των φαρμάκων σε ακόμα λιγότερα χέρια. Εξελίξεις που για όσους μεν δουλεύουν στον κλάδο οδηγούν σε εντατικοποίηση, επέκταση της «ευελφάλειας» κτλ., για όσους δε χρησιμοποιούν τα φάρμακα οδηγούν σε νέες απειλές, αφού κριτήριο δεν είναι η υγεία των πολλών αλλά το κέρδος όλο και λιγότερων.

Να γιατί η πρόταση του ΚΚΕ για κρατικό φορέα, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παραγωγή, διακίνηση και εισαγωγή των φαρμάκων είναι και επίκαιρη και αναγκαία. Για να υπάρξει φάρμακο δωρεάν και ασφαλές για όλο το λαό. Για να «γευτούν» οι εργαζόμενοι τα οφέλη από την πρόοδο και την τεχνολογική ανάπτυξη, για την οποία μόνο οι ίδιοι ευθύνονται.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ