ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ
«Στο σκοτάδι» η Αίγινα

Το τι σημαίνει «απελευθέρωση» της Ενέργειας και ιδιωτικοποίηση βιώνουν με το χειρότερο τρόπο οι κάτοικοι. Κόπηκαν δύο από τα τρία υποθαλάσσια καλώδια της ΔΕΗ και η Επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να νοικιάσει πλατφόρμα επισκευής από ιδιώτη!

Κίνδυνο γενικού μπλακ-άουτ αντιμετωπίζει η Αίγινα, αφού από την Κυριακή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο νησί, λόγω καταστροφής σε δύο από τα τρία υποθαλάσσια καλώδια της ΔΕΗ. Τα δύο απ' αυτά τοποθετήθηκαν το 1980 και είναι ασυντήρητα. Η επισκευή τους θα καθυστερήσει, αφού, λόγω της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, η ΔΕΗ δε διαθέτει πλατφόρμα επισκευής. Η τελευταία πρέπει να νοικιαστεί από ιδιώτη μετά από σχετικό διαγωνισμό. Στο νησί αναμένονταν γεννήτριες της ΔΕΗ.

Παρέμβαση για το πρόβλημα ηλεκτροδότησης του νησιού πραγματοποίησε χτες η Κομματική Οργάνωση Αίγινας του ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Αίγινα με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Στέλιο Κοττάκη. Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την τοπική υπηρεσία της ΔΕΗ, το Δήμο Αίγινας και το Λιμεναρχείο.

Η πρώτη βλάβη σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στις 06.53 όταν κόπηκε ο ένας αγωγός σε απόσταση 200-300 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 10-15 μέτρων. Η ζημιά προκλήθηκε πιθανά από άγκυρα κότερου. Τα τρία καλώδια της ΔΕΗ, που προέρχονται από εγκατάστασή της στα Μέθανα, καταλήγουν σε εγκατάσταση στον όρμο Σαρπά, νότια της Πέρδικας, όπου απαγορεύεται η προσέγγιση σκαφών. Ωστόσο, γιοτ και κότερα αγκυροβολούν στην περιοχή, η οποία δεν αστυνομεύεται λόγω έλλειψης προσωπικού από το τοπικό Λιμεναρχείο, ενώ σε μικρή απόσταση από την εγκατάσταση λειτουργεί πλαζ του Δήμου Αίγινας που έχει νοικιαστεί σε ιδιώτες.

Την Κυριακή, στις 17.05, πιθανά λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, αλλά και παλαιότητας, προκλήθηκε ζημιά και στο δεύτερο αγωγό, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την ακτή και σε βάθος 70-80 μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περιόδους αιχμής της ζήτησης απαιτούνται 20 MW, ενώ το εναπομείναν καλώδιο μεταφέρει 10MW. Η ΔΕΗ θα «ρυθμίσει» προσωρινά το ζήτημα που προέκυψε με τη μεταφορά γεννητριών στο νησί. Οι τελευταίες αναμένεται να λειτουργήσουν σήμερα στο παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λεόντι, αλλά δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Ηδη, η Αίγινα έχει χωριστεί σε τρία τμήματα, το καθένα από τα οποία θα έχει ηλεκτρικό ρεύμα ένα δίωρο ανά έξι ώρες. Σε αρκετά μέρη του νησιού που βρίσκονται σε ψηλά σημεία, όπως στους Αγ. Ασώματους, υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης, αφού δεν επαρκεί το ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΟΓΕ
Κοινή ανακοίνωση για το πρόβλημα των παιδικών σταθμών

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ), με αφορμή το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές εργατικές οικογένειες που θέλουν να στείλουν το παιδί τους σε έναν παιδικό σταθμό, για να βγουν στο μεροκάματο, αλλά δεν ξέρουν αν θα τα καταφέρουν. Εκεί, δε, που το πρόβλημα χτυπάει «κόκκινο» είναι με τις οικογένειες που οι γονείς είτε δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» είτε είναι άνεργοι και αναζητούν μεροκάματο, οι οποίοι δεν έχουν καν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση σε παιδικό σταθμό για να στείλουν τα παιδιά τους.

Οπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, «δραματικές είναι οι επιπτώσεις της εφαρμογής του "Καλλικράτη" στην κατάσταση των σταθμών. Οι απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους, που αναμένονται να φτάσουν και το 30% σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έχουν ως συνέπεια τη μείωση του αριθμού των παιδιών που θα πάρουν οι σταθμοί αλλά ακόμη και το κλείσιμο των σταθμών».

Αυτό το πρόβλημα αναδείχτηκε και κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ με τους συλλόγους Γυναικών του Πειραιά μέλη της ΟΓΕ, στους δημάρχους Κορυδαλλού, Κερατσινίου, Σαλαμίνας, Ρέντη, Περάματος και Νίκαιας. Δεν κατορθώθηκε να γίνει συνάντηση με τους δημάρχους Πειραιά και Δραπετσώνας. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είναι αποκαλυπτικά. Πάνω από 1.000 παιδιά θα μείνουν εκτός. Σε αυτό τον αριθμό δεν υπολογίζονται οι οικογένειες που έχουν άνεργους και ανασφάλιστους γονείς, αφού δεν έχουν δικαίωμα αίτησης, που σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός είναι τραγικά μεγαλύτερος.

Η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ και οι Γυναικείοι Σύλλογοι του Πειραιά μέλη της ΟΓΕ απαίτησαν: Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των σταθμών όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός στους Δήμους. Να μη γίνει καμία απόλυση. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου ή άλλης μορφής ελαστικής απασχόλησης. Να δημιουργηθεί κατάλληλη κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής, της κρατικής περιουσίας. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ
Περίπου 100 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Eurokinissi

Δασική έκταση κατέκαιγε μέχρι αργά χτες το βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το απόγευμα, στον Ξηρόκαμπο της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 4 το απόγευμα και από την πρώτη στιγμή έδιναν «μάχη» με τις φλόγες 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Από την άλλη, σχεδόν 100 πυρκαγιές ξέσπασαν στην επικράτεια από τα ξημερώματα της Παρασκευής έως χτες στις 6 το πρωί. Οι πιο σημαντικές ήταν σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Συγκεκριμένα, πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που έκαψε καλάμια και πουρνάρια στην περιοχή της Ριτσώνας, την αντίστοιχη στην περιοχή Γραμμένη, στη Μακρακώμη, αλλά και στη θέση Παλαιόβραχα της Σπερχειάδας. Παράλληλα, οι 11 πυροσβέστες, 30 άτομα πεζοπόρα, αλλά και ένα ελικόπτερο προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο για σχεδόν επτά ώρες τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας.

Τέλος, εννέα φωτιές ομολόγησε πως έβαλε το τελευταίο διάστημα, ένας 38χρονος που ανήκε σε εθελοντική ομάδα πυροπροστασίας που συνελήφθη χτες στην Κέρκυρα. Ο κατηγορούμενος αναμενόταν να οδηγηθεί χτες, στο πλαίσια του Αυτοφώρου στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, για εμπρησμούς κατά συρροή.

Σεισμοί σε Ρόδο, Κρήτη και Θεσσαλονίκη

Τρεις σεισμικές δονήσεις με διαφορά λίγων ωρών σημειώθηκαν προχτές σε Ρόδο, Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Αρχικά, στις 3.24 τα ξημερώματα οι κάτοικοι της Ιαλυσού, αλλά και του μεγαλύτερου μέρους του «νησιού των Ιπποτών» ...κουνήθηκαν από το σεισμό μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος είχε επίκεντρο 28 χιλιόμετρα δυτικά της Ιαλυσού, μέσα στη θάλασσα και 15 χιλιόμετρα εστιακό βάθος.

Σχεδόν τέσσερις ώρες αργότερα, στις 7.06 το πρωί σημειώθηκε νέος σεισμός, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο Λιβυκό Πέλαγος, ανατολικά της Γαύδου. Η δόνηση είχε επίκεντρο 80 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 25 χιλιόμετρα.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, όμως, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα σε απόσταση 63 χλμ. ανατολικά της Θεσσαλονίκης, βόρεια της Αρναίας και με εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιομέτρων. Γι' αυτό το λόγο έγινε αισθητός σε περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά και σε περιοχές της Καβάλας. Λίγα λεπτά αργότερα έγινε και νέα σεισμική δόνηση, αυτή τη φορά μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.

Από τις δονήσεις δε σημειώθηκαν ζημιές ούτε υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

Μιλώντας στον «Ρ», ο σεισμολόγος - ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Σταύρος Τάσσος ήταν καθησυχαστικός σχετικά με τους σεισμούς και τόνισε πως ανήκουν στο πλαίσιο της κανονικής σεισμικότητας του ελληνικού χώρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ