ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ανθεί» το εμπόριο τέχνης

Ενώ οι «στρατιές» των ανέργων παγκοσμίως πυκνώνουν καθημερινά, η εξαθλίωση αγγίζει όλο και μεγαλύτερα λαϊκά στρώματα, η επίθεση σε εργασιακά, ασφαλιστικά και κάθε είδος δικαιώματα κλιμακώνεται και παιδιά πεθαίνουν από δίψα και αρρώστιες, μέρος των υπερκερδών του κεφαλαίου ...ξαναβρίσκει την, πρόσκαιρα, «χαμένη» του «επενδυτική εμπιστοσύνη» προς την «αγορά» της τέχνης, εκτοξεύοντας τα κέρδη των μεγαλεμπόρων - πολυεθνικών του «κλάδου» πραγματικά στα ύψη!

Ετσι, οι δύο μεγαλύτεροι «οίκοι δημοπρασιών» του κόσμου, οι γνωστοί «Κρίστις» και «Σόθμπις», ανακοίνωσαν προκλητικές αυξήσεις των υπερκερδών τους σε σχέση με πέρσι και ...εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Ετσι, οι παγκόσμιες πωλήσεις των «Κρίστις» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 εκτοξεύθηκαν κατά 46%, παρουσιάζοντας έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πωλήσεις έργων τέχνης και αντικών, από το Γενάρη μέχρι και τον Ιούνη! Παράλληλα, το δεύτερο τρίμηνο του 2010, το καθαρό κέρδος των «Σόθμπις» ήταν επταπλάσιο σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 86,2 εκατομμύρια δολάρια, ή 1,26 δολάρια ανά μετοχή, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 68%, σε 281,4 εκατομμύρια δολάρια.

Χαρακτηριστικές του μεγέθους του πλούτου που συσσωρεύεται σε όλο και λιγότερο χέρια είναι οι τιμές των δημοπρασιών. Για παράδειγμα, στα παραπάνω κέρδη συμπεριλαμβάνεται και η πώληση, τον περασμένο Μάη στη Ν. Υόρκη, έργου του Πικάσο του 1932, στην τιμή - ρεκόρ των 106,5 εκατομμυρίων δολαρίων..!

Εκπρόσωποι των δύο «οίκων», οικονομικοί αναλυτές και ΜΜΕ κάνουν λόγο για «γρήγορη έξοδο» της αγοράς τέχνης από την κρίση (γρηγορότερη από άλλους κλάδους και τομείς της οικονομίας) και για «ανάκαμψη» της επενδυτικής «εμπιστοσύνης» στην εν λόγω αγορά. Είναι φανερό ότι για τους αστούς το έργο τέχνης δεν είναι παρά ένα ακόμη επενδυτικό «κελεπούρι», όπως, π.χ., ο χρυσός. Τα υπερκέρδη αυτά υπογραμμίζουν τον αμοραλισμό και τη χυδαιότητα μιας τάξης που, ενώ υπονομεύει και εξαθλιώνει το παρόν και το μέλλον αυτών που παράγουν τον πλούτο που εκείνη κλέβει, ταυτόχρονα μετατρέπει τα έργα τέχνης που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα σε εμπόρευμα για ακόμη μεγαλύτερο πλουτισμό.

Ηχοι και φωνές ανά την Ελλάδα

Χρόνης Αηδονίνης
Χρόνης Αηδονίνης
Συναυλία με τον Χρόνη Αηδονίδη, την Μαρίζα Κωχ, την Νεκταρία Καραντζή και την Ελένη Μπράτζου θα πραγματοποιηθεί στις 18/8 (8 μ.μ.) στην Επισκοπή Σαντορίνης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ενότητες: Στην πρώτη, η Μαρίζα Κωχ θα ερμηνεύσει επιτυχίες της και γνωστά τραγούδια της παράδοσης, μαζί με την Ελένη Μπράτζου. Στη δεύτερη ο κορυφαίος δάσκαλος της παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης μαζί με την γνωστή ψάλτρια και μαθήτριά του στο παραδοσιακό τραγούδι, Νεκταρία Καραντζή, θα ψάλουν ύμνους και θα τραγουδήσουν τραγούδια της μουσικής μας παράδοσης.

Αύριο (9 μ.μ.) ο Παντελής Θαλασσινός και η Γιώτα Νέγκα εμφανίζονται στο Εθνικό Στάδιο στο Βλαχιώτη Λακωνίας. Ο γνωστός τραγουδοποιός ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά επιλέγει και τραγούδια άλλων δημιουργών που αγαπά, καθώς και παλαιότερα λαϊκά και παραδοσιακά. Η Γιώτα Νέγκα, μία από τις σημαντικότερες νέες ερμηνεύτριες, χρωματίζει μοναδικά με τη φωνή της κάθε τραγούδι της. Μαζί τους για πρώτη φορά ο τραγουδοποιός Σταμάτης Χατζηευσταθίου. Σημειώνουμε ότι πρόσφατα κυκλοφόρησε και ο νέος του δίσκος με τίτλο «Σαν των ανθρώπων τις φωνές», όπου εμφανίζεται και ως ερμηνευτής. Είσοδος ελεύθερη.

Συνεχίζεται το μουσικό ταξίδι του Διονύση Τσακνή ανά την Ελλάδα. Στις 14/8 εμφανίζεται στον Αγιόκαμπο Λάρισας, στις 26/8 στη Βρύση Τυρνάβου και στις 27/8 στη Μεγαλόπολη, στο Ισωμα Καρυών. Στο πρόγραμμα θα ακούσουμε όλες τις μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες του, τραγούδια δικά του αλλά και φίλων του από την κυκλοφορία του δίσκου του «Οι φίλοι μου είμαι εγώ». Μαζί του εμφανίζεται μια νέα τραγουδίστρια, η δεκαεννιάχρονη Κασσιανή Λειψάκη.

Μαρίζα Κωχ
Μαρίζα Κωχ
Στις 20/8 (9 μ.μ.) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας (κτίριο Εξάρχου), η Σαβίνα Γιαννάτου συναντά στη σκηνή την πιανίστα και ερμηνεύτρια Ευγενία Καρλαύτη, σε έναν μουσικό διάλογo δύο φωνών, μέσα από διαφορετικά μουσικά είδη, σε απρόβλεπτους συνδυασμούς. Ενα πρόγραμμα με διαχρονικά τζαζ ακούσματα και παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου, με τραγούδια της Λένας Πλάτωνος, του Λ. Κοέν, αλλά και του Μάνου Χατζιδάκι, σε ένα πολυποίκιλο συναυλιακό πρόγραμμα.

Στις 20/8 (9 μ.μ.), ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος ταξιδεύει στον Kάμπο της Χίου, στον πολιτιστικό χώρο CITRUS, για να μας χαρίσει μία μοναδική βραδιά με μουσικές ιστορίες που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει. Μαζί με δύο νέες ερμηνεύτριες, την Ρένα Μόρφη και την Σοφία Παπουλάκου και έξι σολίστες υπόσχονται μία διαφορετική παράσταση, όπου η μουσική και ο κινηματογράφος γίνονται ένα για να μας παρασύρουν σε ένα μοναδικό ταξίδι.

Π. Θαλασσινός, Γ. Νέγκα, Στ. Χατζηευσταθίου
Π. Θαλασσινός, Γ. Νέγκα, Στ. Χατζηευσταθίου
Διαχρονικές «Τρωάδες»

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου συνεχίζει την καλοκαιρινή του περιοδεία με το έργο «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε καινούρια μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με την Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Εκάβης. Μία από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες επιλέγεται και παρουσιάζεται με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά της. Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του Τρωικού Πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δε γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Οι «Τρωάδες» παρουσιάζονται: Κηποθέατρο Ηρακλείου (18/8), Ρέθυμνο (Ερωφίλη, 19/8), Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά (20/8), Δημοτικό αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος», Κορυδαλλός (26/8), Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας (28/8).

Εκθεσιακές διαδρομές

Η αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5», παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι στον ισόγειο χώρο και στην αυλή της ιστορικής και διατηρητέας οικίας του Σερπιέρι στο Τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου, την ομαδική εικαστική έκθεση «Κοιτάσματα Τέχνης». Συμμετέχουν είκοσι επτά καλλιτέχνες, οι οποίοι εκθέτουν έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας. Πρόκειται για δημιουργίες των: Δάφνης Αγγελίδου, Δημήτρη Αναστασίου, Ζαχαρία Αρβανίτη, Μιχάλη Αρφαρά, Γιάννη Βαλαβανίδη, Μανώλη Γιανναδάκη, Γιώργου Γκολφίνου, Κώστα Δικέφαλου, Σταμάτη Ζέρβα, Γιάννη Ζιώγα, Κυριάκου Κατζουράκη, Γιώργου Κατσάγγελου, Χάρη Κοντοσφύρη, Μιχάλη Μανουσάκη, Κυριάκου Μορταράκου, Θόδωρου Παπαγιάννη, Εκτορα Παπαδάκη, Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, Ξενή Σαχίνη, Μάριου Σπηλιόπουλου, Βίκυς Τσαλαματά, Γιάννη Ψυχοπαίδη κ.ά.

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, παρατείνεται μέχρι και τις 26 Σεπτέμβρη η εγκατάσταση της Βάνας Ξένου με γενικό τίτλο «Η Ψυχή του Τόπου», στον Εθνικό Κήπο στην Αθήνα. Ο Εθνικός Κήπος, αποτέλεσμα νεοκλασικού σχεδιασμού κατά τα πρότυπα των κήπων των ευρωπαϊκών πόλεων την εποχή της ίδρυσης της νέας πρωτεύουσας, φέρει συγχρόνως τη μυθολογική και ιστορική πυκνότητα του συγκεκριμένου τόπου. Είναι ο τόπος, που περιγράφεται σε έναν από τους σημαντικότερους πλατωνικούς διαλόγους, τον «Φαίδρο», δύο βήματα από τον Ιλισό, το ποτάμι όπου περνώντας ο Σωκράτης αισθάνθηκε την ανάγκη να εξαγνισθεί («καθήρασθαι ανάγκη») και τρία στάδια κάτω από το ιερό της Αγρας, τόπο διεξαγωγής των μικρών μυστηρίων, εκεί όπου βρίσκεται και το ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος. Η δημιουργός έχει τοποθετήσει σε όλη την έκταση του κήπου, 19 μεγάλες εγκαταστάσεις στις οποίες περιέχονται 85 γλυπτά. Βασικό χαρακτηριστικό του έργου της, είναι ο διάλογος με την ιστορία και τους μύθους.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ, στην γκαλερί «Αποθήκη», φιλοξενούνται τέσσερις νέοι καλλιτέχνες. Από 16/8 έως 20/8, η μουσικός Ελένη Κυρμιζάκη, η σχεδιάστρια κοσμήματος Ιρις Τσαντέ και οι μουσικοί Πέτρος Κλαμπάνης και Σπύρος Μάνεσης εξερευνούν τις γέφυρες μεταξύ της μουσικής, των εικαστικών και του ντιζάιν και παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις συναυλίες (16, 18, 20/8) με μουσική από διάφορες παραδόσεις, ενορχηστρωμένη για φλάουτο, κοντραμπάσο και πιάνο. Παράλληλα, εκτίθεται η σειρά κοσμημάτων «My, your stories» της Ι. Τσαντέ, ενώ παρουσιάζεται και η βραβευμένη εγκατάσταση της Ελένης Κυρμιζάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ