ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Επιμένει στο «γκριζάρισμα» όλου του Αιγαίου

Ταυτόχρονα, έγγραφο αποκαλύπτει ότι η λυκοσυμμαχία έχει απαγορεύσει τις ασκήσεις ελληνικών αεροσκαφών σε ακτίνα μικρότερη των 6 ν.μ. από τα νησιά του Αιγαίου!

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, το Αιγαίο όχι μόνο αποτελεί «γκρίζα ζώνη» για τη λυκοσυμμαχία, αλλά επιπλέον απαγορεύεται στα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τα νησιά που γειτνιάζουν με την Τουρκία!
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, το Αιγαίο όχι μόνο αποτελεί «γκρίζα ζώνη» για τη λυκοσυμμαχία, αλλά επιπλέον απαγορεύεται στα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τα νησιά που γειτνιάζουν με την Τουρκία!
Νέες, ακόμα πιο επικίνδυνες διαστάσεις φαίνεται πως αποκτά το ζήτημα του «γκριζαρίσματος» ολόκληρου του Αιγαίου από το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να επιβληθεί η ντε φάκτο διχοτόμηση και συνδιαχείριση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, ο Αμερικανός διοικητής του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης κάθε άλλο παρά ανακάλεσε έγγραφό του, με το οποίο τον περασμένο Απρίλη χαρακτήριζε «ουδέτερη και ευαίσθητη» τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται μέχρι τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, έως ότου αποσαφηνιστεί ποια χώρα έχει τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο (!) και ποιο κράτος θα χαρακτηρίζει τα ίχνη που εμφανίζονται στα ραντάρ που το ελέγχουν.

Η επιστολή στάλθηκε τότε προς τον διοικητή του ελληνικού ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) στη Λάρισα, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και διοικητής του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (του σημερινού CAOC-7, που επίσης εδρεύει στη Λάρισα και υπάγεται στη Σμύρνη). Αφορμή ήταν οι ενδοΝΑΤΟικές διαβουλεύσεις για τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Με βάση την παραπάνω διαδικασία, βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ζήτημα της συγχώνευσης των δύο ΝΑΤΟικών Κέντρων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, του CAOC-7 της Λάρισας και του CAOC-6 του Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, σε ένα, που έχει συμφωνηθεί να είναι το CAOC-4 στη Λάρισα, με χώρο ευθύνης τον εναέριο χώρο Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Αλβανίας.

Σημείο τριβής αποτελεί η θέση του διοικητή, καθώς είχε συμφωνηθεί επί κυβέρνησης ΝΔ η εναλλαγή ανά διετία στη θέση αυτή Ελληνα και Τούρκου αξιωματικού, αλλά στην πορεία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άνοιξε και πάλι το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να μπουν εμπόδια από την τουρκική πλευρά. Με την επιστολή του, ο Αμερικανός αξιωματούχος επιζητούσε να πιέσει για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, απειλώντας ότι το ΝΑΤΟ θα κηρύξει το Αιγαίο «γκρίζα περιοχή».

Με δήλωσή του τότε ο υπουργός Αμυνας διαβεβαίωνε ότι ύστερα από κυβερνητική παρέμβαση, ο Αμερικανός διοικητής ανακάλεσε την επιστολή του. Οπως, όμως, γράφεται στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», «το αρχικό έγγραφο του διοικητή της Σμύρνης της 29/3/2010 ουδέποτε ανακλήθηκε. Αντιθέτως απεστάλη νεότερο έγγραφο στις 7 Απριλίου 2010 με δύο αλλαγές. Το πρώτο έγγραφο απαιτούσε απάντηση στις 28 Απριλίου και το νεότερο, στις 10 Μαΐου», στα οποία επαναλαμβάνεται η αξίωση «να τα βρει η Ελλάδα με την Τουρκία», διατηρώντας προφανώς σε ισχύ την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση το Αιγαίο θα αποτελεί γκρίζα ζώνη για το ΝΑΤΟ, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Απαγόρευση πτήσεων στα ελληνικά νησιά!

Στο ίδιο δημοσίευμα, παρουσιάζεται επιστολή του ΑΤΑ Λάρισας προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στις 12 του Απρίλη 2010, στο οποίο καταγγέλλεται ότι το ΝΑΤΟ απαγορεύει στα ελληνικά αεροπλάνα, στη διάρκεια ασκήσεων, να πετάνε εγγύτερα των 6 ν.μ. από τις ακτές ελληνικών νησιών στο Αιγαίο!

Τα νησιά για τα οποία ισχύει η απαγόρευση είναι εκείνα που γειτνιάζουν στην Τουρκία (Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Χάλκη, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Καστελόριζο). Σύμφωνα με το έγγραφο, το ΝΑΤΟ εφαρμόζει στο Αιγαίο τη διαταγή του SACEUR της 21ης Αυγούστου 2006 (Aegean islands policy).

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «κατά την εκτέλεση των υπόψη ασκήσεων στο Αιγαίο δημιουργούνται προβλήματα που οφείλονται στην SHAPE Aegean Islands Policy και τη σχετική Standard Operating Procedure (SOP) που εκπόνησε το CC-Air Izmir με τίτλο "ΝΑΤΟ Activity in Aegean" για την εφαρμογή της πολιτικής κατεύθυνσης του SHAPE.

Τα προβλήματα εντοπίζονται στην παρέμβαση του CC-Air Izmir στις σχεδιάσεις των αποστολών, μη εγκρίνοντας περιοχές συνεργασίας και ίχνη δρομολογίων Α/Φ, τα οποία προσεγγίζουν λιγότερο των 6 Ν.Μ. νησιών, επί των οποίων η Τουρκία έχει προβάλει αξίωση απαγόρευσης υπέρπτησης (χάρτης άσκησης "Egemon")».

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ «ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ»
«Αλωνίζει» σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Επί 13 ώρες έπλεε το Σαββατοκύριακο νοτιοανατολικά της Ρόδου

Επί 13 ώρες «αλώνιζε» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτιοανατολικά της Ρόδου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού πρώτα ερεύνησε περιοχές που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρά το γεγονός ότι η θαλασσοταραχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο δεν επέτρεψε τις έρευνες για πετρέλαιο, το «Πίρι Ρέις» παρέμεινε από τις 11.30 μ.μ. του Σαββάτου μέχρι τις 12.30 μ.μ. της Κυριακής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 40 περίπου μίλια από τις ακτές της Ρόδου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Τουρκία να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η συνεχιζόμενη τούρκικη πρόκληση, ωστόσο, ουδόλως φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση, η οποία, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, διέκρινε την περασμένη βδομάδα «ηρεμία» στις σχέσεις των δυο χωρών, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στη Ρόδο.

Με αφορμή τη νέα εξόρμηση του τούρκικου ερευνητικού σκάφους, ο Δ. Δρούτσας αναλώθηκε χτες από τη Ρω σε ανέξοδους παλικαρισμούς, κάνοντας λόγο για «κουτοπονηριές και προκλήσεις (...) οι οποίες αποκαλύπτουν προθέσεις διαφορετικές από αυτές που διατυπώνουν οι συνομιλητές μας», με αποτέλεσμα να «τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να έχει αυτή η πολιτική θετικό αποτέλεσμα».

Στο ίδιο πνεύμα, προειδοποίησε ότι «η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης είναι επιλογή μας και δεν αποτελεί για την Ελλάδα μονόδρομο» για να συμπληρώσει - παρουσιάζοντας την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω - ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (...) είναι απολύτως κατοχυρωμένα».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επίδειξη αδιαλλαξίας από Ερογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Τη συναίνεση και την ελάχιστη δυνατή ομοφωνία έθεσε ως ύψιστη υποχρέωση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του την Κυριακή, σε μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής.

Εξέφρασε τη θλίψη του για τον κατακερματισμό του εσωτερικού μετώπου, υπογραμμίζοντας ότι «αμφισβήτηση των θέσεων του προέδρου και διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες αποδυναμώνουν τις προσπάθειές μας και μειώνουν την αξιοπιστία των θέσεών μας».

Ο Δ. Χριστόφιας επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στο στόχο της λύσης του Κυπριακού και δήλωσε προσηλωμένος στις αρχές που πρέπει να τη διέπουν, προσθέτοντας ότι την ίδια πολιτική βούληση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας αναμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Στον αντίποδα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του ψευδοκράτους για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας το 1964 από τον τουρκικό στρατό, εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά αδιάλλακτος υποστηρίζοντας ότι αν «δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ο καθένας θα πάρει το δρόμο του».

Βάζοντας ξεκάθαρα θέμα δύο κρατών, είπε ότι «κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα παραιτηθούν από το δικαίωμα να διοικούν οι ίδιοι τις τύχες τους». Ο Ντ. Ερογλου επανέλαβε την αξίωση για χρονοδιαγράμματα, λέγοντας ότι σε αυτή τη βάση, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά το επιθυμεί, μπορεί να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΚΥΠΡΟΣ
Βρέθηκε μέρος των εκρηκτικών

Τη μεγαλύτερη ποσότητα από τα εκρηκτικά που είχαν κλαπεί πρόσφατα από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο ανακάλυψαν την Κυριακή οι κυπριακές αρχές, χωρίς ωστόσο να εντοπιστούν οι δράστες της κλοπής. Σύμφωνα με την αστυνομία, σε ανοικτό χώρο, στο τρίγωνο των χωριών Ομόδους - Ποταμιού - Βάσα Κοιλανίου της επαρχίας Λεμεσού εντοπίστηκαν 93 ράβδοι εκρηκτικής ύλης PG-2, μαζί με 493 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, για τα οποία εξετάζεται η προέλευσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ