ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
Μία μειοψηφία τα παίρνει όλα

Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό - αφού έχουν περάσει μέσα στο καλοκαίρι ό,τι πιο αντεργατικό είναι στο πρόγραμμά τους - η μία μετά την άλλη οι αστικές κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία θυμούνται το περίφημο «κοινωνικό πακέτο» ενόψει ΔΕΘ.

Οι τωρινοί, ακόμα δεν το είδανε, Γιάννη το βαφτίσανε. Με κάτι δήθεν ασφαλείς πληροφορίες στον αστικό Τύπο αφήνονταν υπονοούμενα ότι θα υπάρξουν τελικά και παροχές. Διαβάζεις στα ψιλά και ...τζίφος. Η ίδια η ανάλυσή τους τους προδίδει. Δίνονται, γράφουν, πολλά λεφτά σε κοινωνικές παροχές αλλά δεν πιάνουν τόπο, σπαταλιούνται. Από δω προκύπτει ήδη αναγγελία νέων περικοπών δαπανών που θα εκτιμηθούν σαν σπατάλη. Πώς θα προκύψουν οι παροχές; Θα αλλάξει, γράφουν, η κατεύθυνση. Δηλαδή, μιλάνε για αναδιανομή μιας πίτας που θα την έχουν κιόλας μικρύνει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στο ΠΑΣΟΚ ότι είναι «μανίτσα» σε τέτοιες κομπίνες. Σαν τον καπετάνιο που μοίραζε από μισό αυγό κρυφά στον κάθε ναύτη να μην το μάθει ο διπλανός του κι ύστερα έβγαινε και φώναζε «εϊ, εσύ που έφαγες το αυγό, δούλευε!». Το πρόβλημα για όσους ακόμα ελπίζουν ότι θα υπάρχουν παροχές, είναι πως πια δεν προβλέπεται ούτε μισό αυγό.

Χαμός και κλάμα χτες για τους φόρους που δεν καταβάλλονται. Οι μόνοι που μπορούν να φοροδιαφεύγουν είναι αυτοί που τα έχουν. Κι αυτοί είναι οι καπιταλιστές. Το μαρτυρούν η μία μετά την άλλη οι ρυθμίσεις χρεών που κάθε κυβέρνηση κάνει για να μαζέψει κάποια στιγμή ένα μικρό τμήμα των φόρων.

Ε, αυτοί που χρωστάνε ζητάνε και το βόδι. Για να πληρωθούν, λένε, φόροι πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη. Και για να υπάρχει ανάπτυξη δεν πρέπει να πληρώνουν αυτοί φόρους. Δεν τους πιάνεις πουθενά.

Το ωραίο είναι πως δυο μέρες πριν χειροκροτούσαν μέσα από τα έντυπά τους κάποιον από την τρόικα που είπε πως ό,τι ήταν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι το πλήρωσαν, τώρα πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι. Προφανώς δεν εννοούσε τους καπιταλιστές, γιατί αυτοί κοιτάζονταν χτες μεταξύ τους και δεν έβρισκαν κανέναν πλούσιο. Και για να μην υπάρχουν συγχύσεις ζήτησαν με μια καταπληκτική ομοφωνία να αρθούν τα «αντικίνητρα», δηλαδή να τους αφαιρεθούν φόροι.

Αυτοί που τα γράφουν αυτά, δηλώνουν επίσης πως δεν μπορούσαν να φανταστούν τι διαστάσεις θα έχει η κρίση στην αγορά κι έτσι, αφού με το μέχρι τώρα νομοθετικό πλαίσιο πήραν όλα εκείνα τα μέτρα που κάνουν ακόμα φτηνότερο τον εργάτη, τώρα ζητάνε και νέο κρατικό χρήμα για να σωθούν.

Αυτό που δε λένε είναι πως σε τέτοιες εποχές είναι που χάνονται τα μικρά ψάρια. Οτι, δηλαδή, αναγκαστική συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης είναι να χαθούν και κάποιοι από τους καπιταλιστές για να δυναμώσουν οι άλλοι. Αυτοί που μένουν ξεκρέμαστοι σ' όλη αυτή τη διαδικασία είναι οι αυτοαπασχολούμενοι. Καιρός είναι να σκεφτούν τις συμμαχίες τους, αντί να περιμένουν πόσα ψίχουλα θα πέσουν απ' το τραπέζι.

Καλυτερότεροι όλων εκείνοι που κάνουν πλάκα στο ΠΑΣΟΚ και στους αναγνώστες τους. Οπως αυτός που σοβαρά σοβαρά γράφει ότι το ΠΑΣΟΚ διακήρυξε πειστικά τη σοσιαλιστική αλλαγή και με αυτό σαν δεδομένο κλαίει που τώρα αυτό το σοσιαλιστικό κόμμα αναγκάζεται να κάνει καπιταλιστική παλινόρθωση. Κάπως πρέπει να δικαιολογήσουν ότι χρόνια και χρόνια δουλεύουν τον κόσμο ότι με το ΠΑΣΟΚ είχαμε σοσιαλισμό. Και τώρα που ο βασιλιάς είναι γυμνός κάνουν πως δεν τον ξέρουν.

Το ΠΑΣΟΚ δε βρίσκεται σε καμιά σύγκρουση με τον εαυτό του, τον εαυτό του αντιγράφει. Το κλάμα για το ΠΑΣΟΚ είναι σαν τον κλάμα για το πολιτικό σύστημα. Η περίφημη απαξίωση είναι καλλιεργημένη απ' αυτούς που την επικαλούνται για τους νέους σχεδιασμούς τους.

Τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να λυπούνται για την απαξίωση των αστικών κομμάτων. Εχουν όμως όλο και περισσότερους λόγους να χτίζουν τη δική τους πολιτική εκπροσώπηση, να συσπειρώνονται στη γραμμή πάλης που χάραξε το ΚΚΕ: Ενάντια στα μονοπώλια και την πολιτική τους εξουσία, για μια οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει η ίδια η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία. Απλά και καθαρά, όσο και δύσκολα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΛΥΣΗ

ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ: «Τα λουκέτα στην αγορά που έχουν πάρει μορφή επιδημίας, η καθίζηση της οικοδομής και η πτώση στη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν ότι οι στόχοι του Προϋπολογισμού δεν μπορούν να επιτευχθούν όταν η οικονομία βρίσκεται σε φάση έντονης συρρίκνωσης. Για το λόγο αυτό η επιλογή της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται από το μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα, να επιτύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση μέσω της αύξησης των φόρων οδηγείται σε αδιέξοδο. Η φορολογητέα ύλη μειώνεται λόγω της πτώσης του τζίρου των επιχειρήσεων και της μείωσης των εισοδημάτων των μισθωτών. Είναι πλέον σαφές ότι εάν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει αναπτυξιακές πολιτικές δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση του τουρισμού, τότε η μείωση του ελλείμματος δεν θα είναι βιώσιμη. Το οικονομικό επιτελείο έλαβε χθες ένα δυνατό καμπανάκι για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και εάν δεν αλλάξει άμεσα πορεία τότε θα πέσει στην παγίδα της υπερφορολόγησης, σε μία οικονομία που δεν παράγει έσοδα...» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ: «Την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων άνω των 200.000 ευρώ με επιδοτήσεις 4,3 έως 5,7 δισ. ευρώ για την τριετία 2011 - 2013 προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥΣ: «Αναμενόμενο ήταν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της, θα είχε αρνητικές παρενέργειες στην αγορά και θα οδηγούσε πολλές εμπορικές επιχειρήσεις στην ανάγκη να τερματίσουν τη λειτουργία τους. Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο είναι οι διαστάσεις που τείνει να προσλάβει το φαινόμενο (...) Μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει ικανό να μας βγάλει από τον αδιέξοδο αυτό δρόμο στον οποίο έχουμε παγιδευτεί. Αν, φυσικά, οι κυβερνώντες δεν συνειδητοποιήσουν ότι η συνταγή θεραπείας της χώρας την οποία εφαρμόζουν θα πρέπει ν' αλλάξει το ταχύτερο δυνατό σε κάποια σημεία της (...) Χρειάζονται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, χρειάζεται χρηματοδότηση του εμπορίου, χρειάζεται να ξαναπάρει μπροστά ο μηχανισμός της αγοράς, χρειάζεται να δημιουργηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία ότι έρχονται καλύτερες μέρες» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΑΣΟΣ για την εισφοροδιαφυγή των μεγαλοεπιχειρηματιών

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αγωνία για την ύφεση στην πραγματική οικονομία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η ύφεση βαθαίνει και απειλεί

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 17% από τα μικρά μαγαζιά έβαλαν λουκέτο

ΕΘΝΟΣ: ΑΛΥΣΙΔΑ λουκέτων πνίγει την αγορά

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ η αγορά της Αθήνας

Ο ΛΟΓΟΣ: ΥΦΕΣΗ στην Αγορά ...χωρίς ορατό διέξοδο

ΤΑ ΝΕΑ: Νόμος - ανάχωμα για τους κυνηγούς χρεών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ υψηλών «ταχυτήτων»

Η ΑΥΓΗ: Μας φορτώνουν την αποτυχία τους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ έως 40% για νέες επενδύσεις

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ επανέρχονται στο προσκήνιο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εφιάλτης οι κλιματικές αλλαγές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ολο το σχέδιο για τον Υμηττό

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Θέλουν κι άλλες φοροαπαλλαγές

«Η οικονομία, μετά τη σταθεροποίηση, χρειάζεται και ανάπτυξη. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Θα έρθει με επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν επιπλέον πλούτο και θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, όμως, διά των έκτακτων φορολογικών μέτρων που επιβάλλονται για να καλυφθούν οι σπατάλες του κράτους αφαιρείται πολύ χρήμα από την αγορά. Πόροι που θα μπορούσαν να γίνουν παραγωγή και να μειώσουν την ανεργία χάνονται. Γίνεται αφαίμαξη των επιχειρήσεων, υπονομεύοντας το μέλλον τους και κάθε ελπίδα για την οικονομία. Η κυβέρνηση οφείλει να δει σοβαρά το θέμα. Δεν χρειάζονται μεγάλα κίνητρα για να ξεκολλήσουμε από τον βάλτο. Απλώς απαιτείται η αφαίρεση των αντικινήτρων για εκείνους που θέλουν να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Τον εαυτό του αντιγράφει

«Ηταν το πρώτο κόμμα στην ελληνική Ιστορία που επαγγέλθηκε πειστικά τη σοσιαλιστική αλλαγή. Σήμερα είναι υποχρεωμένο να επαγγέλλεται εξίσου πειστικά την καπιταλιστική παλινόρθωση. Από το όραμα του σοσιαλισμού πρέπει να στραφεί στον ρεαλισμό του καπιταλισμού. Σε πολλά πεδία, να ξηλώσει το παρελθόν του για να θεμελιώσει το μέλλον του. Δύσκολο» (για το ΠΑΣΟΚ γράφει ο Γ. Λακόπουλος στα ΝΕΑ).

Πολύ αργά για κλάματα

«Αυτό το καλοκαίρι δεν μοιάζει με κανένα προηγούμενο. Είναι γιατί η Ελλάδα που γνωρίσαμε δεν υπάρχει πλέον. Απηύδησε πια ο πολίτης. Διαταράχθηκε ο κοινωνικός ιστός. Οζει ο δημόσιος βίος (...) Αυτή η εικόνα της γενικευμένης απαξίωσης της πολιτικής που εκφράζεται μέσα από την απογοήτευση και την οργή των πολιτών εναντίον του πολιτικού συστήματος συλλήβδην, είναι σημεία ταραγμένων καιρών» (το σχόλιο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ