ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΕΔ
Χαρίζουν στους μεγαλοξενοδόχους ακόμα 25 εκατ. ευρώ!

Νέο πακέτο επιδότησης, το δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες

Τα χαρακτηριστικά και ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται θέσεις εργασίας στον τουρισμό μαρτυρούν την ανάγκη για ριζικές πολιτικές - οικονομικές αλλαγές
Τα χαρακτηριστικά και ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται θέσεις εργασίας στον τουρισμό μαρτυρούν την ανάγκη για ριζικές πολιτικές - οικονομικές αλλαγές
«Δώρο» ύψους 25 εκατ. ευρώ μόνο για το μήνα Σεπτέμβρη προσφέρει μέσω του ΟΑΕΔ η κυβέρνηση στους ξενοδόχους, απαλλάσσοντάς τους από την καταβολή των εισφορών τους για την ασφαλιστική κάλυψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Απόδειξη ότι λεφτά υπάρχουν - και είναι πολλά - αλλά διατίθενται για τις ανάγκες των επιχειρηματιών και όχι για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Χτες εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ και μετά την υπογραφή και δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ξεκινήσει η εφαρμογή του «Προγράμματος για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου το μήνα Σεπτέμβριο, με την πλήρη επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις». Το ποσό της επιχορήγησης θα καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για το μήνα Σεπτέμβρη του 2010 για κύρια και επικουρική ασφάλιση, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και του ειδικού λογαριασμού ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Mπορεί ο ΟΑΕΔ και η κυβέρνηση να μιλούν για κίνηση που στηρίζει την απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική:

  • Καταρχήν, στο όνομα πάλι της ανεργίας οι μεγαλοξενοδόχοι τσεπώνουν ξανά «ζεστό χρήμα» για δεύτερη φορά το τελευταίο δίμηνο. Για τους μήνες Μάη - Ιούνη η κυβέρνηση «χάρισε» 50 εκατ. ευρώ στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες επιβάρυναν αποκλειστικά τον ΟΑΕΔ.
  • Η «απασχόληση» που ενισχύεται - κατά τα λεγόμενα κυβέρνησης και ΟΑΕΔ - δεν είναι παρά απασχόληση με ημερομηνία λήξης. Μετά από ένα μήνα οι άνεργοι θα είναι και πάλι άνεργοι, ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι θα έχουν κερδίσει ακόμα περισσότερα από την πάμφθηνη εργασία τους. Δηλαδή, δε φτάνει που χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ στη μεγαλοεργοδοσία, αλλά αυτά αξιοποιούνται για την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την ώρα που μειώνονται δραστικά οι θέσεις σταθερής και με πλήρη δικαιώματα εργασίας.
Ολόπλευρη στήριξη των εμπόρων της αναψυχής

Οι μεγαλοξενοδόχοι επιδοτούνται από την κυβέρνηση με χρήματα του ελληνικού λαού ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων καλπάζει. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν φροντίσει οι εργαζόμενοι να μην κοστίζουν σχεδόν τίποτα στους εργοδότες. Ενδεικτικά είναι τα εξής: Τα λεγόμενα extras (σ.σ. συμβάσεις της μιας μέρας) έχουν διευρυνθεί σε όλες τις ειδικότητες. Σήμερα, όλα σχεδόν τα μεγάλα ξενοδοχεία δουλεύουν με τους λεγόμενους εξτρατζήδες. Δε δικαιούνται καν αποζημίωση αν απολυθούν! Ιδιαίτερα από το φετινό καλοκαίρι η part time (παρτ τάιμ) 3ήμερη εργασία «θερίζει» στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία. Η αδήλωτη εργασία τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στον επισιτισμό, κυρίως για τους μετανάστες και τους νέους, είναι σχεδόν «κανόνας». Κάθε χρόνο στις αρχές της σεζόν χιλιάδες σπουδαστές των ΤΕΙ και των ΙΕΚ (δημόσιων και ιδιωτικών) κάνοντας - υποτίθεται - την πρακτική τους σε ξενοδοχειακές μονάδες «τροφοδοτούν» με περίπου τζάμπα εργασία τους ξενοδόχους και άλλους επιχειρηματίες. Στον πρόσφατο νόμο για την ελαστικότητα στην εργασία καταστρατηγείται και επίσημα η πενθήμερη εργασία με μειωμένη προσαύξηση από 50% σε 30% για την 6η μέρα εργασίας, ενώ όσον αφορά τους «εποχικά» εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις ...εξαιρεί τους εργοδότες ακόμα και από αυτήν την προσαύξηση!

Πλήγμα στην ποιότητα των υπηρεσιών

Οι ελαστικές μορφές εργασίας, η μείωση του προσωπικού των ξενοδοχείων και το «μπάλωμα» κάποιων θέσεων εργασίας με μαθητευόμενους, η λεγόμενη εποχική εργασία και συνολικά η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, έχουν επιπτώσεις και στην ποιότητα των υπηρεσιών για τους παραθεριστές. Οι μεγαλοξενοδόχοι ενδιαφέρονται μόνο για τη μείωση του κόστους της εργασίας και όχι για την εξυπηρέτηση, την υγιεινή στις ξενοδοχειακές τους μονάδες, την ασφάλεια, την ποιότητα του φαγητού και της διαμονής.

Οταν, για παράδειγμα, σε ένα ξενοδοχείο μειώνεται στο μισό ο αριθμός των απαιτούμενων καθαριστριών και καμαριέρων και οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται από part time εργασία ή από μαθητευόμενους, είναι φυσικό ότι τα δωμάτια και οι κοινόχρηστοι χώροι δε θα καθαρίζονται όπως πρέπει. Το ίδιο ισχύει και για την κουζίνα, την υποδοχή κλπ.

Επιπλέον, η «εποχική» εργασία στον τουρισμό είναι ανάγκη μόνο της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου, αφού όλο το χρόνο οι μεν εργαζόμενοι του κλάδου χρειάζεται να έχουν δουλειά, οι δε λαϊκές οικογένειες αναψυχή και ξεκούραση. Από αυτό το «τέχνασμα» μόνο να χάσουν έχουν. Τι θα πει «εποχική εργασία»; Ποιος εργαζόμενος έχει ανάγκη τη δουλειά, έχει έξοδα και υποχρεώσεις μόνο κάποιους μήνες το χρόνο; Για να γινόταν όμως αυτό, θα χρειαζόταν η ανάπτυξη του τουρισμού να ήταν κεντρικά σχεδιασμένη και να μην ήταν όμηρος των επενδύσεων και επιλογών των ιδιοκτητών των μονάδων του κλάδου που αξιοποιούν και μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους αποκλειστικά και μόνο ανάλογα με το πώς βγάζουν γρήγορο και εύκολο κέρδος.

Μια εργατική εξουσία θα εξασφάλιζε σταθερές θέσεις εργασίας με σύγχρονα δικαιώματα όλο το χρόνο, όπως και τις απαραίτητες (αριθμητικά και ποιοτικά) τουριστικές υποδομές για την αναψυχή των λαϊκών οικογενειών όλες τις εποχές του χρόνου.

Χρήματα υπάρχουν μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Η νέα προσφορά στους μεγαλοξενοδόχους ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ μία μόνο μέρα μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της ανεργίας για τον περασμένο Ιούνη. Σύμφωνα με αυτά, από το σύνολο των 566.804 επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων, μόνο οι 177.443, δηλαδή το 1/3, παίρνουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Ωστόσο, όπως βεβαιώνουν και οι χτεσινές ανακοινώσεις, ο ΟΑΕΔ δεν έχει χρήματα για τους ανέργους, έχει όμως πάντα για τους εργοδότες. Γι' αυτό και με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σχολιάζει: «Χρήματα υπάρχουν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Απόδειξη τα ακόμα 25 εκατομμύρια ευρώ που δίνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους μεγαλοξενοδόχους στο όνομα της ανεργίας. Για τους εργαζόμενους, για τους άνεργους δεν υπάρχει σάλιο. Η κυβέρνηση τα δίνει όλα για την κερδοφορία του κεφαλαίου».

ΠΑΜΕ
Περιοδεία σήμερα στον ΟΑΕΔ

Περιοδεία στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στους Τράχωνες (Αλιμος), θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 10.30 π.μ. το ΠΑΜΕ. Η περιοδεία γίνεται για να ανοίξει η συζήτηση με τους εργαζόμενους σχετικά με την κυβερνητική πολιτική συγχώνευσης του ΟΑΕΔ, του ΟΕΕ, του ΟΕΚ, του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης Ερευνητική - Πληροφορική ΑΕ, της Επαγγελματικής Κατάρτισης στον Εθνικό Οργανισμό Εργασίας (ΕΟΕ).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κραυγαλέο παράδειγμα αξιοποίησης της ανεργίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για το νέο πακέτο χρηματοδότησης των μεγαλοξενοδόχων:

«Ενα ακόμα κραυγαλέο παράδειγμα αξιοποίησης της ανεργίας για τη χρηματοδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών αποτελεί το νέο πακέτο των 25 εκατομμυρίων ευρώ που δίνει η κυβέρνηση στους μεγαλοξενοδόχους, απαλλάσσοντάς τους πλήρως από εισφορές στο ΙΚΑ, για να κρατήσουν για ένα μήνα στη δουλειά τους εργαζόμενους. Οσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει, με διάφορες αφορμές, δεκάδες δισεκατομμύρια, όπως έκανε και η κυβέρνηση της ΝΔ, για να στηρίξει την κερδοφορία της πλουτοκρατίας, δεν πρόκειται να βρεθούν χρήματα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, τους οποίους γεννά και η καπιταλιστική κρίση και η καπιταλιστική ανάπτυξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ