ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαρκής επίθεση στα δικαιώματα και τη λαϊκή συνείδηση

Αναδιανομή της φτώχειας και νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

Το εργατικό λαϊκό κίνημα ετοιμάζει τη δική του απάντηση στην κλιμάκωση της επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση (φωτ. από απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 29 Ιούνη)
Το εργατικό λαϊκό κίνημα ετοιμάζει τη δική του απάντηση στην κλιμάκωση της επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση (φωτ. από απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 29 Ιούνη)
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει τις σαρωτικές αντεργατικές αναδιαρθρώσεις και το επόμενο διάστημα να επιβάλει νέα βάρβαρα μέτρα, πρόταξε χτες σε συνέντευξή του σε ξένη ιστοσελίδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαιτώντας μάλιστα από τον ελληνικό λαό να «επιδείξει πνεύμα συλλογικής ευθύνης» (!) για να ξεπεραστεί η κρίση. Να συνυπογράψει δηλαδή τη σφαγή του, για να τη βγάλει καθαρή από την κρίση το κεφάλαιο που την προκάλεσε.

Με ένα νέο πακέτο μέτρων να βρίσκεται προ των πυλών και εκφράζοντας την ανησυχία της κυβέρνησης για τις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όποιον αντιστέκεται στην πολιτική του μνημονίου, καλώντας προκλητικά τους εργαζομένους «να ξεπεράσουν παγιωμένες συμπεριφορές» και τους «πολίτες να συστρατευθούν στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων» που προωθεί η κυβέρνηση.

Την επόμενη βδομάδα, με την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου από την Πάρο, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, όπου θα καταληχθούν τα επόμενα βήματα της αντιλαϊκής επίθεσης και ο προγραμματισμός των επόμενων νομοσχεδίων. «Κάνουμε αλλαγές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Η μετάβαση δεν είναι εύκολη. Αλλά η κρίση είναι μια ευκαιρία για να κάνουμε αλλαγές», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη, δίνοντας το στίγμα των αντιδραστικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Νέο αντιλαϊκό κύμα μέτρων

Το πλαίσιο νόμων, που προωθεί και ετοιμάζεται να διευρύνει η κυβέρνηση, θα δημιουργήσει νέες στρατιές ανέργων, θα πλήξει το λαϊκό εισόδημα και θα πετσοκόψει τις κοινωνικές παροχές.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα:

-- Νέα φοροεπιδρομή, με τη μεταφορά στον υψηλό συντελεστή 23% του ΦΠΑ προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης.

-- Κατάρτιση ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, που θα οδηγήσει σε παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων.

-- Συγχώνευση υπηρεσιών των ΔΕΚΟ (κυρίως σε ΟΣΕ και αστικές συγκοινωνίες), των ΟΤΑ και του Δημοσίου, που θα επιφέρουν μαζικές απολύσεις.

-- Δραστικές περικοπές παροχών και κονδυλίων στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας.

-- Κατάθεση νέου αντιδραστικού «νόμου - πλαισίου» για τα ΑΕΙ.

-- Κατάθεση νομοσχεδίου «για την ασφάλεια και την πάταξη της εγκληματικότητας», που θα στοχοποιεί ακόμα πιο δραστικά τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, και με αφορμή την υστέρηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αναζωπυρώνονται τα σενάρια για τη λήψη επιπρόσθετων φοροεισπρακτικών μέτρων μέσα στο 2010 ή στις αρχές του 2011. Χτες, πάντως, στη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι ρυθμοί του δημοσιονομικού προγράμματος είναι «ικανοποιητικοί» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση «ελπίζει να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2011».

Αναδιανομή της φτώχειας

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αποπροσανατολιστική επιχείρηση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί κλίμα προσμονής στα λαϊκά στρώματα για εξαγγελίες μέτρων δήθεν «κοινωνικής πολιτικής» από τη ΔΕΘ. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος υποστήριξε χτες ότι «τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, και Υγείας ετοιμάζουν πακέτα κοινωνικού χαρακτήρα» που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση, με προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, όπως τα προγράμματα «κοινωνικής οικονομίας» που παρουσίασε χτες ο Α. Λοβέρδος, επιδιώκει να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να καταστήσει τους ανέργους και τους φτωχούς εργαζόμενους συνένοχους στο σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες και χτεσινά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση εξετάζει την «αναδιανομή» διαφόρων επιδομάτων, επιβάλλοντας «εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια». Ουσιαστικά, θα περικόψει τα επιδόματα από μια μεγάλη κατηγορία σημερινών δικαιούχων, για να τα αποδώσει στα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ θα ανακοινώσει ακόμα την επέκταση των «θέσεων σε παιδικούς σταθμούς» και τη διεύρυνση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους, τη λειτουργία των οποίων θα αναλάβουν οι δήμοι, με το κόστος να μετακυλίεται ξανά στο λαό.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει και τα σχέδια της κυβέρνησης για την τόνωση της καπιταλιστικής «ανάπτυξης». Δίνοντας μια πρώτη γεύση, χτες, στη συνέντευξή του, αφού αναφέρθηκε στις ανατροπές που ψήφισε στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση φέρνει «νόμο που θα εξασφαλίσει ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον» και θα καταστήσει «ανταγωνιστική» την ελληνική οικονομία, δηλαδή την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.


Αδίστακτοι και επικίνδυνοι

«Είναι δύσκολο να επαναπροσδιορίσουμε σοσιαλισμό σήμερα (...) Εμείς οι σοσιαλιστές, πάντα αγωνιστήκαμε για τη δημοκρατία, τόσο ενάντια στους κομμουνιστές, όσο και ενάντια στους συνταγματάρχες».

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του «Christian Science Monitor». Πιστός στις βρώμικες παραδόσεις της σοσιαλδημοκρατίας, ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί μια χυδαία ταύτιση της δικτατορίας (και κατ' επέκταση του φασισμού) με τον κομμουνισμό, επαληθεύοντας ότι οι σοσιαλδημοκράτες υπήρξαν πάντα οι πιο φανατικοί αντικομμουνιστές. Για τους χιλιάδες αγωνιστές που πάλεψαν στη χώρα μας ενάντια στο φασισμό και συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, στον οποίο το ΚΚΕ πρωτοστάτησε με όλες του τις δυνάμεις, οι ομολογίες του πρωθυπουργού αποτελούν πρόκληση πρώτου μεγέθους. Επιβεβαιώνουν ότι το χτύπημα και η συκοφάντηση των κομμουνιστών σε κάθε ιστορική περίοδο ήταν, είναι και παραμένει στρατηγικός στόχος της σοσιαλδημοκρατίας και ταυτόχρονα όρος αναγκαίος για να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

****

«(...) Σήμερα, αγωνιζόμαστε κατά της πολιτικής που έχει καταληφθεί από τα οργανωμένα συμφέροντα της Wall Street και της παγκόσμιας οικονομικής εξουσίας, η οποία, λόγω έλλειψης διαφάνειας και λογοδοσίας, δεν υπόκειται σε κανενός είδους έλεγχο ή ρύθμιση (...) Αντί για έναν "τρίτο δρόμο", θα έλεγα ότι χρειαζόμαστε έναν "τέταρτο δρόμο" (ο οποίος θα) εξαρτάται από τους δημοκρατικούς θεσμούς που θέτουν την παγκόσμια αλληλεγγύη πάνω από εθνικά συμφέροντα. Χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση. Πολυμερείς οργανισμοί, όπως το G20 και ο ΟΗΕ, πρέπει να είναι πιο συμμετοχικοί και πιο αντιπροσωπευτικοί».

Μετά τον «τρίτο δρόμο» που επινόησε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, για να ενσωματώσει το ανερχόμενο λαϊκό κίνημα, να θολώσει, να κακοποιήσει και τελικά να απομακρύνει την προοπτική του σοσιαλισμού, ο Γ. Παπανδρέου ανακαλύπτει τώρα τον «τέταρτο δρόμο» (!) για να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, να θολώσει τα νερά για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, να ευνουχίσει το λαϊκό κίνημα και τις ανερχόμενες αντιδράσεις. Με απλά λόγια, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι για την κρίση φταίει ο «κακός» καπιταλισμός και ότι «σοσιαλιστικό» σήμερα είναι να αγωνίζεται κανείς για έναν «καλό» καπιταλισμό! Στον οποίο, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, οι αγορές δε θα είναι ανεξέλεγκτες, αλλά θα κυριαρχεί η συνεννόηση ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες! Η κυβέρνηση, από τη μια, στηρίζει με κάθε μέσο την απελευθέρωση όλων των τομέων της οικονομίας όπου μπορεί να δραστηριοποιηθεί κερδοφόρα το κεφάλαιο, και, από την άλλη, ζητάει υποκριτικά χαλινάρι στη δράση του! Αποσπά τις χρηματοπιστωτικές «αγορές» από το καπιταλιστικό σύστημα, για να θολώσει τα νερά ως προς τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και να στρέψει τα λαϊκά πυρά μακριά από το σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το οποίο δεν παίρνει κανένα ρετουσάρισμα, παρά μόνο ανατροπή.

****

«Δεν έχουμε εγκαταλείψει την κοινωνική μας ατζέντα. Φυσικά, οι περικοπές στις αμοιβές είναι επώδυνες. Αλλά η κατάσταση που κληρονομήσαμε ήταν τόσο δεινή, ώστε η μόνη εναλλακτική λύση ήταν η χρεοκοπία, η οποία θα έπληττε ακόμα περισσότερο (τα εισοδήματα). Η αλλαγή είναι πάντα δύσκολη, αλλά τελικά οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «κοινωνική πολιτική» είναι το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων, το βάθεμα της ιδιωτικοποίησης σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία, το χαντάκωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η δουλειά μέχρι τον τάφο, στη βάση του ψευτοδιλήμματος της χρεοκοπίας. Είναι αδίστακτοι στην προπαγάνδα και την τρομοκρατία μέσω των οποίων προσπαθούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που είναι και το μόνο υπεύθυνο για την κρίση, τα ελλείμματα και τα χρέη. Οι εργαζόμενοι και ο λαός καλούνται να βγάλουν σοβαρά συμπεράσματα. Η σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι πολιτικοί στυλοβάτες της πλουτοκρατίας είναι επικίνδυνοι για τα λαϊκά συμφέροντα. Η πολιτική τους καταδίκη σε όλα τα μέτωπα είναι όρος αναγκαίος για να ορθοποδήσει ο λαός, να ανοίξει ο δρόμος στην προοπτική της δικής του εξουσίας και οικονομίας.


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ