ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
Παράνομη ξανά η κινητοποίηση των εργαζομένων

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η προγραμματισμένη για χτες στάση εργασίας των εργαζομένων στο Μετρό από το Πρωτοδικείο.

Το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων στο Μετρό είχε κηρύξει τη χτεσινή πεντάωρη στάση εργασίας, αντιδρώντας στα σχέδια της διοίκησης της εταιρείας και της κυβέρνησης, να απολύσεις 286 συμβασιούχους εργαζόμενους, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία του Μετρό. Αντίστοιχη απόφαση είχε πάρει η Δικαιοσύνη στην τελευταία 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό, στις 12 του Ιούλη.

Η νέα απόφαση, αυτή, προστίθεται στη βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, την απεργία των Αιγυπτίων αλιεργατών της Μηχανιώνας... Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απέρριψε, κατά τη διαδικασία των εργατικών διαφορών, την αγωγή του απολυμένου Νίκου Νικολόπουλου, που ζητούσε την ακύρωση της παράνομης απόλυσής του από την πολυεθνική ΤΖΑΜΠΟ.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέα εμπόδια με δικαστικό φιρμάνι

Επιδόθηκε στους ναυτεργάτες η απόφαση που βγάζει παράνομη την κινητοποίηση ενάντια στα πλωτά γκέτο ROPAX I και II

Ο αποκλεισμός των ROPAX I και II (φωτ.) ανέδειξε ότι μόνο η εργασία με πλήρη δικαιώματα, διασφαλίζει την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα
Ο αποκλεισμός των ROPAX I και II (φωτ.) ανέδειξε ότι μόνο η εργασία με πλήρη δικαιώματα, διασφαλίζει την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα
Την επιμονή και τους μηχανισμούς που διαθέτει το αστικό κράτος για να προφυλάσσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα αναδεικνύει η δικαστική απόφαση που επιδόθηκε στους ναυτεργάτες και σύμφωνα με την οποία θεωρείται παράνομη η κινητοποίηση ενάντια στα πλωτά γκέτο (υπό αγγλική σημαία) πλοία «ROPAX I» και «ROPAX II». Αντίστοιχη προσωρινή διαταγή είχε κοινοποιηθεί στους ναυτεργάτες και στη διάρκεια της κινητοποίησης. Ωστόσο αποκρούοντας εκείνοι την προσπάθεια τρομοκρατίας ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά και εμπλούτισε σημαντικά την αγωνιστική πείρα που συγκέντρωσε ο κλάδος με μπροστάρηδες τα ταξικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Τα πληρώματα των συγκεκριμένων πλοίων αποτελούνταν από 33 και 29 ναυτεργάτες αντίστοιχα, όλοι Ρουμάνοι, ανασφάλιστοι και χαμηλόμισθοι, που δούλευαν κάτω από το καθεστώς της βίας και τρομοκρατίας του εφοπλιστή και των δουλεμπορικών πρακτορείων που τους διακινούν. Οι ναυτεργάτες με τον πολυήμερο αγώνα που έδωσαν είχαν αναδείξει πώς, η πολιτική ΕΕ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προσαρμόζουν τον αριθμό και τις συνθήκες εργασίας του πληρώματος στα προσδοκόμενα κέρδη και την «ανταγωνιστικότητα» των εφοπλιστών, πολλαπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής εργαζομένων και επιβατών. Οι συχνές σοβαρές ελλείψεις στην οργανική σύνθεση και στην τήρηση κι αυτής ακόμα της ανεπαρκέστατης νομοθεσίας γεννούν σοβαρότατους κινδύνους και σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος.

Σε ανακοίνωσή τους για τη δικαστική απόφαση, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αναφέρουν ότι με την απόφαση επιβεβαιώνεται ο ταξικός χαρακτήρας της δικαιοσύνης. «Μπροστά στα συμφέροντα του κεφαλαίου αδιαφορούν για τους σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια των ναυτεργατών, των επιβαινόντων, του πλοίου, την "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία των ναυτεργατών, την καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Κινδύνους που ακόμα και το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας , Ναυτιλίας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχουν, χωρίς όμως να παρέμβει για την αντιμετώπισή τους» σημειώνεται.

Το δικαστήριο, τονίζεται στην ανακοίνωση, υπεράσπισε την πολιτική της εταιρείας να συνεχίζει να χρησιμοποιεί ναυτεργάτες χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους και με συνθέσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν τους ναυτεργάτες σε οργάνωση-συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου που υπηρετούν πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του, σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων. «Δικαστικές αποφάσεις, απειλές για αγωγές κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τρομοκρατικοί μηχανισμοί του κράτους και των εφοπλιστών, υπογραμμίζουν, δεν μπορούν να ανακόψουν τον αγώνα των ναυτεργατών. Το δίκιο της τάξης μας θα κριθεί στο δρόμο του αγώνα, στο δρόμο της σύγκρουσης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΠΛΑΙΣΙΟ»
Καταγγέλλει την εργοδοτική τρομοκρατία

Για το κύμα εργασιακής δίωξης και εκφοβισμού των εργαζομένων που έχουν εξαπολύσει η διοίκηση και οι μέτοχοι του ομίλου ΠΛΑΙΣΙΟ-DOMANI ΑΕΒΕ διαμαρτύρεται με επιστολή του το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση.

Αφορμή για την επιστολή διαμαρτυρίας αποτέλεσε η απόλυση 5 εργαζομένων την περασμένη Παρασκευή, που όλοι τους ήταν ιδρυτικά μέλη του επιχειρησιακού σωματείου και μάλιστα οι δύο από αυτούς μέλη της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του εργοστασίου. Και πριν τέσσερις μήνες η διοίκηση της εταιρείας, «θέλοντας να εκφοβίσει τα μέλη του σωματείου, αλλά και να αποτρέψει νέες εγγραφές σ' αυτό, απέλυσε τρία μέλη του, μάλιστα το ένα μέλος ήταν και ιδρυτικό. Ο εργαζόμενος αυτός, αντιλαμβανόμενος ότι ο σκοπός των ιδιοκτητών του εργοστασίου δεν ήταν άλλος παρά μόνο να πληγεί το ταξικό φρόνημα των εργαζομένων αλλά και του ιδίου, έχει προσβάλει την απόλυσή του στα πολιτικά δικαστήρια, ζητώντας την επαναπρόσληψή του».

H διοίκηση της εταιρείας λέει ότι οι απολύσεις οφείλονται στην κακή οικονομική κατάσταση της ίδιας και γενικά της ελληνικής οικονομίας. Το ΠΛΑΙΣΙΟ ήταν κερδοφόρο το 2009 κατά 650.000 ευρώ και οι ιδιοκτήτες του κάνουν λόγο για προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω κερδοφορίας.

«Το σωματείο μας είναι ταξικό και μάχεται πλάι στις δυνάμεις του ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Η επιχείρηση εδώ και 20 χρόνια δρούσε ανενόχλητη, αφού δεν υπήρχε συνδικαλιστικό όργανο στο εργοστάσιο. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και των κλαδικών συνδικάτων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, η διοίκηση του ομίλου αντιδρά όχι τόσο γιατί απεργούμε, αλλά γιατί απεργούμε πλάι στο ΠΑΜΕ», τονίζει.

«Οι απολυμένοι συνάδελφοι δε θα αποδεχτούν τη δίωξη που προσπαθεί να επιβάλει η εταιρεία εις βάρος τους και θα κινηθούν προς κάθε κατεύθυνση, ζητώντας την επαναπρόσληψή τους. Ο αγώνας, συνάδελφοι εργαζόμενοι, το ξέρουμε πως θα είναι δύσκολος, όμως η οργή και η αγανάκτηση όλων μας στην επιχείρηση θα μετατραπεί σε αγωνιστικότητα μέχρι τελικής δικαίωσης των αιτημάτων μας», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑ
Νοσηλεύονται ακόμα δύο ασθενείς

Ακόμα δύο ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Βέροιας με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, που έρχονται να προστεθούν στα εφτά περιστατικά που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Ο ένας από τους δύο ασθενείς είχε νοσηλευτεί ήδη τον Ιούνη στο νοσοκομείο Βέροιας και στη συνέχεια στο Λοιμωδών Θεσσαλονίκης. Τώρα, εμφάνισε υποτροπή και χρειάστηκε και πάλι να νοσηλευτεί. Το δεύτερο περιστατικό αφορά έναν 84χρονο, ο οποίος εισήλθε στο νοσοκομείο με άλλη πηγή προβλήματος και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι πάσχει από εγκεφαλίτιδα. Και τα δύο αυτά άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η κλινική κατάσταση των άλλων εφτά ασθενών είναι καλή. Δείγματα και από τους εννέα ασθενείς στο νοσοκομείο Βέροιας έχουν σταλεί στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται για τον «ιό του Δυτικού Νείλου».

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έως χτες είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 21 κρούσματα της νόσου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στη Δυτική Θεσσαλονίκη μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει έρευνα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για να διαπιστωθεί αν το είδος του κουνουπιού που μεταδίδει τον «ιό του Δυτικού Νείλου» έχει εντοπιστεί στον Νομό Θεσσαλονίκης.

Το νοσοκομείο Λοιμωδών θα επισκεφθεί σήμερα στις 10 το πρωί κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Ζιώγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ