ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ
Ανησυχία για πιθανή απελευθέρωση ραδιενεργών σωματιδίων

Η μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς συνεχίζεται
Η μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς συνεχίζεται
ΜΟΣΧΑ.-- Σα να μην έφθαναν οι περίπου 610 εστίες φωτιάς που εξακολουθούν να μαίνονται σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Ρωσίας, χτες οι αρχές παραδέχθηκαν πως κάποια από τα πύρινα μέτωπα απειλούν δασικές εκτάσεις στη μεθόριο με Λευκορωσία και Ουκρανία που μολύνθηκαν το 1986 κατά το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ και πως, ως εκ τούτου, υπάρχει ο κίνδυνος να απελευθερωθούν στον αέρα και ραδιενεργά σωματίδια...

Ωστόσο, έσπευσαν να καθησυχάσουν πως στις περιοχές αυτές έχουν σταλεί ενισχύσεις και υπάρχουν 24ωρες περιπολίες προκειμένου να μην πλησιάσουν απειλητικά οι φλόγες κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής Μπριάνσκι καθώς και στο Τσελιαμπίνσκ, στα Ουράλια. Επιπλέον, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων διαβεβαίωσε πως ως τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή. Ομως σύμφωνα με το δασικό ίδρυμα «Roslesozashchita», από τις 6 Αυγούστου μόνο στο Μπριάνσκ σημειώθηκαν 28 πυρκαγιές σε μολυσμένη με ραδιενέργεια δασική περιοχή 269 εκταρίων.

Κατά τα λοιπά, αργά προχτές βράδυ ως χτες το πρωί η αλλαγή στην κατεύθυνση του αέρα και οι καταιγίδες που ακολούθησαν, βοήθησαν στη διάλυση του νέφους αιθάλης και τοξικών αερίων που σκέπαζε επί μέρες τη ρωσική πρωτεύουσα. Ωστόσο, εάν δεν κατασβεστούν όλες οι φωτιές, ο κίνδυνος επαναφοράς του είναι ορατός με την παραμικρή αλλαγή στην κατεύθυνση που φυσούν οι άνεμοι.

Πάντως, αργότερα χτες βράδυ νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε γύρω από το ρωσικό πυρηνικό κέντρο του Σαρόβ (500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), η διεύθυνση του οποίου ζήτησε να μην αποσυρθούν οι πυροσβέστες και οι στρατιώτες από την περιοχή. Η νέα φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό, που έπεσε πάνω σε ένα έλατο και ο διευθυντής του ρωσικού πυρηνικού κέντρου, Βαλεντίν Κοτσιούκοφ, ζήτησε αμέσως από τις αρχές να ανασταλεί η απόφασή τους για αποχώρηση των πυροσβεστών και των στρατιωτών από την περιοχή, που είχαν ολοκληρώσει την επιχείρησή τους και επρόκειτο να σταλούν σε άλλο σημείο με φωτιές.

Στο μεταξύ η τιμή του ψωμιού στη Ρωσία αυξάνεται σημαντικά, με τη Μόσχα να δέχεται και «οικονομικά» πέρα από τα περιβαλλοντικά πλήγματα...

Τέλος, χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας διεθνούς πυροσβεστικής ταξιαρχίας με 500 πυροσβέστες από χώρες της ΕΕ και έξι γειτονικές με τη Ρωσία χώρες για να βοηθήσουν τη Μόσχα στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αυτή η πυροσβεστική ταξιαρχία έγινε με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας και της Λετονίας. Οι άλλες χώρες που συμμετέχουν είναι η Ουκρανία, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Αρμενία και το Καζακστάν.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ - ΑΪΤΗ
Ο Μπους σε ρόλο «επιστάτη»

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

«Εχει σημειωθεί πρόοδος» κατά τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, που επισκέφτηκε την Αϊτή, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν πολλά, αναφερόμενος στην ανοικοδόμηση μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Γενάρη που προκάλεσε το θάνατο 250.000 ανθρώπων και άφησε άστεγους περίπου 1,5 εκατομμύριο και οι οποίοι παραμένουν άστεγοι περισσότερο από 8 μήνες μετά.

«Ενας από τους λόγους που βρέθηκα εδώ είναι γιατί θέλουμε ο κόσμος που συνέβαλε στο Ιδρυμα Κλίντον-Μπους για την Αϊτή - ιδρύθηκε μετά από το αίτημα του προέδρου Ομπάμα για να διοχετευθεί η βοήθεια που συγκεντρώθηκε κυρίως από το υστέρημα των Αμερικανών - να γνωρίζει ότι εργαζόμαστε, ότι τα χρήματά τους χρησιμοποιούνται με σωστό τρόπο και βοηθούν πραγματικά τους Αϊτινούς να ανακάμψουν», τόνισε ο Μπους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το Κέντρο Γκέσκιο, ένα νοσοκομείο για ασθενείς με AIDS που λειτουργεί με αμερικανική χρηματοδότηση, έναν καταυλισμό προσφύγων στον οποίο ζουν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι. Επίσης ένα εργοστάσιο συσκευασίας μάνγκο και μια μικρή επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων η έδρα της οποίας είχε καταστραφεί από το σεισμό και υποσχέθηκε 500.000 σε «δωρεές».

Οι επισκέψεις του Μπους στους συγκεκριμένους χώρους εργασίας μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς αποτελούν τμήματα της «ατζέντας» του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων ευαγών ιδρυμάτων για την καθολική μετατροπή της Αϊτής σε προτεκτοράτο. Το ενδιαφέρον για την Αϊτή δεν πηγάζει από την «άθλια κατάστασή» της, αλλά για τις «δυνατότητες» που προσφέρει οικονομικά και ως «παράδειγμα», αλλά και από τη στρατηγική θέση της. Πρόκειται για ένα νησί που βρίσκεται μεταξύ Κούβας και Πουέρτο Ρίκο, η τύχη του οποίου δεν μπορεί κατά συνέπεια να μην αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Για το λόγο αυτό η «πρόοδος» που διέγνωσε ο Τζορτζ Ου. Μπους είναι μηδαμινή, καθώς οι προσπάθειες έχουν τελματωθεί αφού η «βοήθεια» από τις μεγάλες χώρες δε φτάνει ποτέ, ενώ οι Αϊτινοί, παρά την απόγνωσή τους, δε δέχονται αδιαμαρτύρητα όλες τις «διαταγές». Πρωτίστως ο λαός της Αϊτής, αλλά ακόμη και αυτή η κυβέρνηση υπό τον Ρενέ Πρεβάλ, όταν βλέπουν τα σχέδια αυτά, τους αποδοκιμάζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι αγρότες στη μεθοριακή πόλη Γκαντιέρ αντέδρασαν άμεσα και οργισμένα στην προσπάθεια του ράπερ Γουίκλεφ Τζιν - ο οποίος μάλιστα έχει ανακοινώσει την υποψήφιότητά του για την προεδρία - και της ΜΚΟ που έχει ιδρύσει, «Ηay Haiti», να υφαρπάξει χιλιάδες εκτάρια κοινοτικής γης στο πλαίσιο «αναπτυξιακών σχεδίων» μετά τη μεταβίβαση των τίτλων ιδιοκτησίας. Και αυτό είναι το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται σήμερα στην Αϊτή: Η μεταβίβαση των τίτλων ιδιοκτησίας της γης στο «όνομα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης των επενδύσεων», η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και για το λόγο αυτό ο αϊτινός λαός παραμένει εγκλωβισμένος στην κόλαση που διαμόρφωσαν επί δεκαετίες οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, το ΔΝΤ, η ΠΤ σε συνεργασία πάντα με την εγχώρια ολιγαρχία και ο σεισμός ήρθε απλώς να θέσει την τελευταία τραγική πινελιά.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νέο πακέτο περικοπών

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Στην ανακοίνωση περαιτέρω περικοπών κατά 25% στους μισθούς του δημόσιου τομέα και κατά 15% στις συντάξεις, όπως και της απόλυσης 10.000 - 13.000 εργαζομένων στις εταιρείες του εθνικού οργανισμού σιδηροδρόμων, προχώρησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Εμιλ Μποκ, λέγοντας για άλλη μία φορά ότι την αντιλαϊκή πολιτική επιτάσσει το ΔΝΤ.

Οσο για τις απολύσεις που λίγο - πολύ είχαν προαναγγελθεί και είχαν απορριφθεί από τους εργαζομένους με μεγάλες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα μόνο από τη CFR Marfa (κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων και εμπορευματικών μεταφορών), αναμένεται ότι θα βρεθούν στο δρόμο περίπου 5.000 άτομα.

Ας σημειωθεί ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας αντισυνταγματικά, βάζοντας εμπόδια στο δανεισμό της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στον καπιταλισμό η αιτία της καταστροφής

Μήνυμα αλληλεγγύης προς το ΚΕΚΡ και το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

Το ΚΚΕ, με μήνυμα του Γραφείου Τύπου της ΚΕ που απέστειλε προς το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τα χιλιάδες θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών στη Ρωσία.

Οι χιλιάδες νεκροί, οι πυρόπληκτοι, οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία και τη διατροφή του λαού φανερώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι είναι ασύμβατη η καπιταλιστική κερδοφορία με την ικανοποίηση ακόμα και των πιο βασικών λαϊκών αναγκών. Αποκαλύπτεται έτσι καθημερινά το πραγματικό κόστος της ανατροπής του σοσιαλισμού, στον οποίο τα σημερινά άλυτα καπιταλιστικά προβλήματα ήταν αυτονόητα κεκτημένα.

Ο ελληνικός λαός έχει κι αυτός πολύ πικρή πείρα από πυρκαγιές και το πώς οι αστικές κυβερνήσεις και συνολικά το καπιταλιστικό σύστημα επανειλημμένα απέτυχαν να τις αντιμετωπίσουν. Ο αποπροσανατολισμός που κάθε φορά σπέρνουν είναι ο ίδιος, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν οι αιτίες είναι μόνο η ακρότητα των φυσικών φαινομένων κι όχι το ότι η γη, τα δάση, ο φυσικός πλούτος αποτελούν εμπόρευμα που αγοράζεται και πουλιέται.

Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στους κομμουνιστές της Ρωσίας και στην πάλη του ρωσικού λαού αυτές τις ώρες ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των πυροπαθών, για να υπάρξουν μέτρα αντιπυρικής προστασίας και υποδομές πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών αλλά και στην πάλη να γίνει η γη λαϊκή περιουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ