ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Φουντώνει ο ανταγωνισμός για την αγορά σιτηρών

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ._

Οι τραγικές συνέπειες από το φονικό πύρινο μέτωπο που έπληξε το τελευταίο διάστημα τη Ρωσία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 52 άνθρωποι, να καούν εκατομμύρια στρέμματα δασών αλλά και να καταστραφεί, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία το ένα τέταρτο της σοδειάς σιτηρών, παίρνουν νέες διαστάσεις καθώς αξιοποιούνται στα ανταγωνιστικά παιχνίδια των καπιταλιστών.

Η πρόσφατη απαγόρευση της εξαγωγής των σιτηρών από τη Ρωσία (15 Αυγούστου) που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2010 και πιθανά να επεκταθεί και το 2011, έχει «ανοίξει» τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το κρίσιμο ζήτημα της αγοράς σιτηρών και το κυνήγι του κέρδους, καθώς ήδη υπήρξε άνοδος της τιμής τους στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας έτσι νέα βάρη στις πλάτες των λαών.

Η Ουκρανία, που είναι η μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγές κριθαριού και η έκτη στις εξαγωγές σιταριού, σχεδιάζει να περιορίσει τις εξαγωγές της στα 3,5 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής Μικόλα Πρισιαζνιούκ. Ο ίδιος δήλωσε πως το θέμα αυτό αναμένεται να εξεταστεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο σε συνεργασία με τους εμπόρους σιτηρών, τονίζοντας παράλληλα πως θα ζητήσει να επιτραπεί η εξαγωγή 2,5 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπευσε χτες να διαβεβαιώσει πως η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών θα έχει «σχεδόν μηδενική» επίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς «εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ενωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως» και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία» καθώς η ΕΕ διαθέτει «μεγάλα αποθέματα σιτηρών». Ωστόσο και αυτές οι δηλώσεις δείχνουν πως στα πλαίσια του καπιταλισμού, με κάθε ευκαιρία επιδιώκεται από το κεφάλαιο, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εμποροβιομήχανους να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους παίρνοντας με ψίχουλα τα σιτηρά από τους παραγωγούς για να τα πουλήσουν στους εργαζόμενους - καταναλωτές στα προϊόντα διατροφής ως χρυσάφι. Το ίδιο παιχνίδι που γίνεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο (η αύξηση στην τιμή του ψωμιού κατά 20% είναι γεγονός στη Ρωσία) γίνεται και στη χώρα μας.

ΟΗΕ - ΕΕ
Πιέζουν για συνομιλίες Σερβίας - Κοσσοβάρων Αλβανών

Στο «παιχνίδι» των επενδύσεων στο Κόσσοβο και η Τουρκία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Αξιωματούχος της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) εξέφρασε χτες την ετοιμότητα του Οργανισμού να υποστηρίξει και να μεσολαβήσει για την πραγματοποίηση νέων συνομιλιών ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι «χωρίς πόλωση και πάνω σε τεχνικά ζητήματα».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της UNMIK σημείωσε πως εναπόκειται στους Σέρβους και στους Κοσσοβάρους Αλβανούς αξιωματούχους εάν και πώς θα κάνουν αυτές τις συνομιλίες. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον έχουν ήδη ανταλλάξει επιστολές εκφράζοντας την προθυμία τους να παίξουν από κοινού ρόλο για μια διαδικασία συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Νωρίτερα, η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών απέρριψε το σχέδιο απόφασης που έχει καταθέσει εδώ και μερικές βδομάδες η Σερβία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, ζητώντας την απόρριψή του επειδή τάχα πρόκειται για μια «περιττή πράξη που συνιστά παράλληλα και μια απαράδεκτη κριτική της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» (με την οποία χαρακτηριζόταν νόμιμη η πράξη της μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας το Φλεβάρη του 2008 από το προτεκτοράτο). Ολα αυτά, και η έκκληση για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από όσες χώρες δεν το έχουν ακόμη πράξει, συμπεριλαμβάνονται σε επιστολές που απέστειλαν χτες ο πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου και ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι σε δεκάδες χώρες του ΟΗΕ, στην ΕΕ, στην Ισλαμική Διάσκεψη, στον Αραβικό Σύνδεσμο, στην Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το ίδιο 24ωρο, στην Αγκυρα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Αχμέτ Σάλα κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες και την τουρκική κυβέρνηση να επενδύσουν στο Κοσσυφοπέδιο, προτείνοντας μάλιστα και τη δημιουργία μιας βαλκανικής ζώνης «ελευθέρου εμπορίου». Μάλιστα, ο Σάλα εκτίμησε πως η δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου στο Κόσσοβο, ανάλογη μ' αυτή που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Τουρκίας, της Ιορδανίας και της Συρίας, θα μπορούσε να ενισχύσει τον όγκο των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητες του Κοσσυφοπεδίου στον τομέα των επενδύσεων είναι οι υποδομές, η ενέργεια και η εκπαίδευση (κτιριακές υποδομές κ.λπ.).

ΙΤΑΛΙΑ
Πρόταση για φόρο στις διαδηλώσεις

ΡΩΜΗ.--

Φόρο στις διαδηλώσεις προτίθεται να επιβάλλει ο δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο της «Εθνικής Συμμαχίας» για να αντιμετωπίσει, όπως ισχυρίστηκε, τα έξοδα καθαρισμού των δρόμων και των δυνάμεων ασφαλείας. «Οταν τα συνδικάτα ή οποιοσδήποτε άλλος έρχεται στη Ρώμη κατά χιλιάδες, θα πρέπει κάτι να πληρώνουν. Δεν μπορούμε να είμαστε εμείς οι μόνοι που πληρώνουμε», τόνισε σε ομιλία που παρέθεσε στη Κορτίνα.

Με την ενέργεια αυτή ο δήμαρχος της Ρώμης επιδιώκει να θέσει εμπόδια σε όσους επιχειρούν να αντιδράσουν με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις στην αντιλαϊκή πολιτική και φυσικά πρόκειται για μια κίνηση που πρέπει να βρει αντίθετους τους εργαζόμενους και τις οργανώσεις τους, αν και με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αυτό δεν είναι βέβαιο.

Ταυτόχρονα, ο δήμος της Ρώμη σχεδιάζει να επιβάλλει φόρο και σε επισκέπτες της πόλης που διαμένουν τη νύχτα σε ξενοδοχεία, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει χρήματα από τις δραστικές μειώσεις της περιφερειακής χρηματοδότησης που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Υπενθυμίζεται πως η ιταλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει περικοπές ύψους 25 δισ. ευρώ τη διετία 2011-2012, στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης, που ανάμεσα στα άλλα αφορά και το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για τρία χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ