ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστές ανησυχούν για «κοινωνική αναταραχή»

Η αγανάκτηση ξεχειλίζει στα εκατομμύρια πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες

Περιμένοντας στην ουρά για λίγο ρύζι ακόμα και στη μαντίλα
Περιμένοντας στην ουρά για λίγο ρύζι ακόμα και στη μαντίλα
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε σύνθετο παζλ έχει εξελιχθεί η «επόμενη μέρα» της τρομακτικής αλλά προαναγγελθείσας καταστροφής, λόγω της ασύδοτης και ληστρικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, καθώς σταδιακά οι Πακιστανοί αξιωματούχοι δείχνουν να «αναγνωρίζουν» πλέον ότι το «μεγάλο δικό» τους πρόβλημα δεν είναι φυσικά η ανακούφιση των περίπου 20 εκατομμυρίων πληγέντων αλλά το ζήτημα της «ασφάλειας» καθώς η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών.

Οι πλημμύρες έπληξαν μία περιοχή έκτασης όσο η Ιταλία ή η Ελβετία, η Αυστρία και το Βέλγιο σε συνδυασμό, προκάλεσαν την αναγκαστική εκτόπιση του 12% του πληθυσμού και έχουν προκαλέσει ζημίες στην παραγωγή, κυρίως γεωργική αλλά και στις υποδομές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν άμεσα από την ασιτία και τις μολυσματικές ασθένειες, που πλέον θερίζουν λόγω έλλειψης καθαρού νερού και στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ανυπαρξίας ιατρικής βοήθειας. Και η πακιστανική κυβέρνηση που δε δείχνει ικανή - λόγω μόνιμης ανικανότητας εξαιτίας της πάγιας πολιτικής της προάσπισης των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της εγχώριας ολιγαρχίας - να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των πληγέντων, είτε σε τρόφιμα, είτε σε αρωγή ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αρχίζει να σκέφτεται τον κίνδυνο που ελλοχεύει σε μία χώρα που κλονιζόταν και πριν την καταστροφή εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, των εξεγέρσεων και των «φανατικών ισλαμιστών». «Υπάρχουν ήδη πολλά και σαφή δείγματα σημαντικής αναστάτωσης σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού» θα δηλώσει εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγος Ατάρ Αμπάς, συμπληρώνοντας ότι «εάν δεν αντιμετωπίστούν θα διογκωθούν σε τέτοιο βαθμό που θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας» όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ».

Σε σοβαρή ανησυχία βρίσκονται και οι ΗΠΑ, που παρά τις δεσμεύσεις της πακιστανικής κυβέρνησης μετά την καταστροφή ότι τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά τη «συμμετοχή του Πακιστάν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ήδη βλέπουν τους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής σε περιοχή βρίσκεται σε πόλεμο. Παράλληλα, ο διαγκωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων συνεχίζεται στο όνομα «της ανθρωπιστικής βοήθειας». Χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την αρωγή της προς το Πακιστάν στα 70 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε η Επίτροπος αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία μάλιστα θα μεταβεί στο Πακιστάν στις 23 Αυγούστου.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Αποκαλυπτικά βίντεο για τις μυστικές φυλακές της CIA

Δύο βίντεο και ένα ηχητικό ντοκουμέντο, που ανακαλύφθηκαν «τυχαία» από έναν εργαζόμενο κάτω από ένα γραφείο, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις βεβαιώσεις περί καταστροφής του συνόλου των ντοκουμέντων από τις ανακρίσεις των κρατουμένων «υπόπτων τρομοκρατών», «καίνε» τη CIA και αποδεικνύουν τη συμμετοχή και τρίτων χωρών στα αμφιλεγόμενα «προγράμματα ανακρίσεων», γεγονός που επίσης έως σήμερα οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αρνούνταν κατηγορηματικά.

Τα βίντεο και το ηχητικό ντοκουμέντο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» θεωρείται ότι είναι τα μόνα καταγεγραμμένα ντοκουμέντα όσον αφορά το σύστημα φυλακών της CIA και αποκαλύπτουν το εύρος του παγκοσμίως, από το Πακιστάν έως τη Ρουμανία παρότι, όπως τονίζεται καμία «σκληρή ανακριτική μέθοδος» δεν έχει καταγραφεί.

Τα βίντεο αφορούν κατά κύριο λόγο τον κρατούμενο στο Γκουαντάναμο Ραμζί Μπιναλσίμπ, πρώην φοιτητή στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο οποίος κατηγορείται για καθοριστική συμμετοχή στην προετοιμασία και διάπραξη των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη και ο οποίος μέχρι το Μάρτη του 2006 όπου ξαφνικά «αναδύθηκε» δεν υπήρχε «πουθενά». Σύμφωνα με το ΑΡ, τα ντοκουμέντα καταγράφουν τη διαδρομή του Μπιναλσίμπ, ο οποίος συνελήφθη ακριβώς ένα χρόνο μετά την 11η Σεπτέμβρη στο Καράτσι του Πακιστάν. Κατόπιν μεταφέρθηκε, δέσμιος και με κουκούλα, με στρατιωτικό αεροσκάφος σε μία κοινή επιχείρηση της CIA και του FBI στη βάση Μπαγκράμ του Αφγανιστάν. Οι ανακρίσεις δεν οδήγησαν πουθενά και στις 17 Σεπτέμβρη 2002 μεταφέρθηκε στη Ραμπάτ στο Μαρόκο σύμφωνα με τα στοιχεία για τις μεταφορές του και τις ανακρίσεις. Το Μάρτη του 2003 μεταφέρθηκε στην Πολωνία, στη μυστική φυλακή ενόματι Κουάρτζ, όπου ανακρίθηκε πολλαπλώς, ενώ οι «αποκαλύψεις» του αποτελούν τεκμήριο όσον αφορά στοιχεία των ερευνών στην έκθεση της επιτροπής του Κογκρέσου για την 11η Σεπτέμβρη. Μαζί με έναν ακόμη «υψηλό κρατούμενο» τον Αλ Νασίρι 6 Ιούνη του 2003 ξαναμεταφέρθηκε στη Ραμπάτ, ενώ το Σεπτέμβρη του 2003 μαζί με τουλάχιστον ακόμη τρεις «σημαντικούς κρατούμενους» μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο, ώστε σταδιακά να οδηγηθούν σε δίκη. Εντούτοις την άνοιξη του 2004 ξαναμεταφέρθηκαν στη Ραμπάτ λίγο πριν το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει το δικαίωμά τους για δικηγόρο. Το φθινόπωρο του 2004 μεταφέρθηκε από τη Ραμπάτ σε μυστική φυλακή της CIA στο Βουκουρέστι, απ' όπου και τελικά μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο όταν τελικά έκλεισαν τα μυστικά κολαστήρια στη Ρουμανία και τη Λιθουανία εξαιτίας των αποκαλύψεων και της κατακραυγής.

Ο Μπιναλσίμπ αρχικά αναμενόταν να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου, που συστάθηκε ειδικά για τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται και το οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει δεσμευτεί να κλείσει. Τώρα πλέον η πολιτική αγωγή έχει στην κατοχή της τα δύο βίντεο και τίθεται ενδεχομένως εν αμφιβόλω η προσπάθεια των αμερικανικών αρχών να ασκήσουν δίωξη εναντίον του Ραμζί Μπιναλσίμπ, ο οποίος χαρακτηρίζεται μάλιστα ως ο «διαμεσολαβητής - κλειδί» της Αλ Κάιντα για την οργάνωση της επίθεσης της 11ης Σεπτέμβρη, καθώς, όπως ισχυρίζονται, οι συνήγοροί του μπορούν να αποδείξουν ότι κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

ΣΟΥΔΑΝ
Απελάσεις εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Αλλους έξι εργαζόμενους σε διεθνείς οργανώσεις αρωγής ανακοίνωσε χτες πως θα απελάσει από το Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν η κυβέρνηση της χώρας, κατηγορώντας τους γενικώς και αόριστα για «διάφορες παραβιάσεις». Υπό απέλαση είναι εργαζόμενοι στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων και Γεωργίας και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Σουδάν.

Νωρίτερα, η νοτιοσουδανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την επιστροφή περίπου 1.500.000 κατοίκων του νότου που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν πριν χρόνια τις εστίες τους, εξαιτίας του πολυετούς πολέμου, προκειμένου να είναι σε θέση να συμμετάσχουν στο κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή όχι του νότιου Σουδάν το Γενάρη του 2011.

Πάντως, το νοτιοαφρικανικό ίδρυμα γεωπολιτικών αναλύσεων «Κέντρο για Επίλυση Συρράξεων» (CCR) προειδοποίησε χτες πως θα είναι οδυνηρός ένας πιθανός διαμελισμός του Σουδάν και η δημιουργία δύο ανεξάρτητων χωρών σε βορρά και νότο.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Παράταση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας

ΕΡΕΒΑΝ.--

Οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στην Αρμενία θα παραμείνουν για άλλα 24 χρόνια, ανακοινώθηκε χτες από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Εντουάρντ Ναλμπαντιάν, χώρα που η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει «στρατηγικό εταίρο» της στην περιοχή.

Η συμφωνία για την εγκατάσταση ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο νότιο τμήμα της Αρμενίας, το Γκιούμρι, είχε υπογραφεί το 1995 αρχικά για 25 χρόνια και αναμένεται να επεκταθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη χώρα, σήμερα και αύριο. Οπως ανακοινώθηκε από τον Αρμένιο υπουργό, η υπογραφή της συμφωνίας για παράταση της λειτουργίας της ρωσικής βάσης «θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Ρωσίας και την ασφάλεια της Αρμενίας» και πρόσθεσε πως η Ρωσία θα ...προσφέρει στην Αρμενία οπλισμό και σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό.

ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μετά την πολύνεκρη επίθεση σε κέντρο νεοσύλλεκτων του ιρακινού στρατού στη Βαγδάτη, προχτές, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 61 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι 120, χτες ακολούθησαν κι άλλες επιθέσεις.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 44 τραυματίστηκαν σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, έπειτα από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη σε βυτιοφόρο μεταφοράς καυσίμων.

Το βυτιοφόρο, γεμάτο με κηροζίνη, βρισκόταν την ώρα της έκρηξης έξω από σταθμό καυσίμων, στην περιοχή Ουρ της ιρακινής πρωτεύουσας και από την έκρηξη πήρε φωτιά και ο σταθμός καυσίμων.

Νωρίς το πρωί στην πόλη Τικρίτ (130 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης) εξερράγη μία από τις δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί κοντά σε δικαστήριο, σκοτώνοντας δύο ειδικούς φρουρούς και τραυματίζοντας τρεις πολίτες. Στη δυτική Βαγδάτη ένοπλοι σκότωσαν υπάλληλο του υπουργείου Στέγασης και Ανοικοδόμησης, ενώ σε άλλη περιοχή της πρωτεύουσας τραυματίστηκαν αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου, οι δύο σωματοφύλακές του και ένας πολίτης από έκρηξη βόμβας. Τέλος, στην πόλη Ραμαντί (115 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης) δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από καμικάζι αυτοκτονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ