ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ψηφίστηκε ο νέος φιλοεφοπλιστικός νόμος

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε χτες το ν/σ για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα. Να κρύψουν τη συμφωνία τους προσπάθησαν ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Ολοκληρώθηκε χτες στο Β' Τμήμα Διακοπών της Βουλής, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα με τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο και τη ΝΔ με τον ΛΑ.Ο.Σ. να στηρίζουν την ουσία του παρά την αρνητική τους ψήφο. Για ένα νομοθέτημα που υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας στις διακοπές ενώ προσπορίζει τεράστια κέρδη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο έκαναν λόγο οι βουλευτές του ΚΚE.

Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί προσέλκυσης επενδύσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης σχολίασε: «Τι λέτε σήμερα στον ελληνικό λαό και τους ναυτεργάτες: Η διεθνής αγορά εργασίας είναι αυτή, 200 με 300 δολάρια το μήνα. Αρα τι να κάνουμε θα πάρουν τα καράβια και θα φύγουν» δηλαδή «λέτε «υποταχθείτε» γιατί δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς στους ναυτεργάτες». Αναφερόμενος στο ΚΚΕ τόνισε ότι «επιμένουμε πως νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» σημειώνοντας πως «οι κινητοποιήσεις και οι κατακτήσεις δεν ήταν ποτέ νόμιμες. Το καθορίζει αυτό ποια τάξη έχει την εξουσία. Αλίμονο αν υποτάσσονταν οι λαοί σε αυτή τη νομιμότητα». Οσον αφορά το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο Θ. Παφίλης ανέφερε πως για το ΚΚΕ τουρισμός σημαίνει «να μπορεί ο Ελληνας, ο εργαζόμενος, σε μία χώρα που έχει απίστευτες φυσικές ομορφιές να ξεκουράζεται και να απολαμβάνει φθηνά αυτό που λέγεται φύση της Ελλάδας. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο για τον τουρισμό. Και είναι τραγικό, σε αυτήν τη χώρα να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο».

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι είναι ακατανόητη η καταψήφιση του νομοσχεδίου από τα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «δεν έχω κατανοήσει εκτός του ΚΚΕ ποιο το βασικό επιχείρημα για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου». Υποστήριξε ότι «είναι ένα βαθύτατα αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Είναι εθνικό στοίχημα η ανάπτυξη» προσθέτοντας πως «αν θέλουμε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας πρέπει να σκύψουμε στο ζήτημα να δούμε πώς θα προχωρήσουμε χωρίς να ακυρώσουμε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα». Οσον αφορά τους εργαζόμενους ανέφερε ότι «η σύμβαση (σ.σ. για την εργασία των Ελλήνων ναυτεργατών) κατοχυρώνει την ΕΣΣΕ και το ζήτημα της Ασφάλισης με τα οριζόμενα στην ελληνική νομοθεσία».

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Συντρίβει όλους τους ναυτεργάτες

Η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση οργανώνει σύσκεψη την επόμενη Τετάρτη

«Κερκόπορτα για τη συντριβή των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα από όλες τις κατηγορίες πλοίων αποτελεί η ψήφιση του νόμου "Εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα"», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. «Αποτελεί την υλοποίηση στη ναυτιλία (Ευρωπαϊκός Κανονισμός 3577/92) της ενιαίας εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και των τεσσάρων ελευθεριών της Συνθήκης του Μάαστριχτ (κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού) για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει ο ΛΑ.Ο.Σ.».

Παράλληλα, καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν στη σύσκεψη της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΝΣΚ) την Τετάρτη 1η Σεπτέμβρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

«Η άρση του καμποτάζ, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, υπηρετεί τα μονοπώλια. Σήμερα το 85% της παγκόσμιας κρουαζιέρας κατέχουν 5 μονοπωλιακοί όμιλοι, τα πλοία μετατρέπονται σε σύγχρονες γαλέρες με ναυτεργάτες χαμηλόμισθους, χωρίς κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, έρμαια στα δουλεμπορικά κυκλώματα του κεφαλαίου. Αυτή η εξέλιξη θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, με διόγκωση της ανεργίας, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, συμπίεση του βιοτικού επιπέδου της λαϊκής οικογένειας, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου, της κυβέρνησης (πρόεδρος ΕΣΕΕ Κροκίδης, Πρόεδρος ΕΒΕ Πειραιά Κασιμάτης κ.ά.) σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, σε διατεταγμένη αποστολή που διακήρυτταν ότι οι αγώνες των ναυτεργατών, των εργαζομένων υπονομεύουν τον τουρισμό, την ανάπτυξη, όλοι αυτοί που προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, σήμερα αυτοδιαψεύδονται από τις εξελίξεις. Τα μαγαζιά κλείνουν γιατί λεηλατήθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις των εργαζομένων».

«Απαιτείται, επισημαίνουν, η απομόνωση και η καταδίκη τους, η λαϊκή συσπείρωση και ο συντονισμένος αγώνας. Επιβάλλεται να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των υπηρετών του, για την κατάργηση του Μνημονίου, την "επικαιροποίησή" του για εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Οι ναυτεργάτες, οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οφείλουν μέσα από τους αγώνες τους να σφυρηλατούν την ενότητα της εργατικής τάξης, της ταξικής πάλης, των αντιιμπεριαλιστικών - αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, για τη λαϊκή εξουσία, για τη λαϊκή οικονομία».

«Υπάρχει πολιτική πρόταση διεξόδου, καταλήγει η ανακοίνωση, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, κοινωνικοποιώντας τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, αξιοποιώντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας προς όφελος του εργαζόμενου λαού. Αυτή η γραμμή είναι η γραμμή άμυνας αλλά και λαϊκής αντεπίθεσης, είναι γραμμή παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης».

ΙΚΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Κλειστό το μικροβιολογικό

Κλειστό από τον περασμένο Ιούνη είναι το μικροβιολογικό τμήμα στο ΙΚΑ του Αγρινίου λόγω έλλειψης προσωπικού. Η σύμβαση της μοναδικής μικροβιολόγου έληξε πριν δυο μήνες και δεν ανανεώθηκε, με αποτέλεσμα το τμήμα να οδηγηθεί στο κλείσιμο δημιουργώντας σοβαρά και οξυμένα προβλήματα στους ασθενείς της περιοχής. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι ασθενείς να καταφεύγουν στα ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να κάνουν βασικές ιατρικές εξετάσεις πληρώνοντας από την τσέπη τους την εντεινόμενη πολιτική υποβάθμισης και απαξίωσης των δημόσιων μονάδων υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο τμήμα αυτό γίνονται καθημερινά 90 με 100 αιμοληψίες. Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου σε σχετική ανακοίνωσή του καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία του μικροβιολογικού τμήματος με την πρόσληψη των απαιτουμένων μικροβιολόγων με μόνιμη και αποκλειστική εργασία.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗ «ΜΕΛΚΑ»
Κατέλαβαν τη νομαρχία Μαγνησίας

Σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Μαγνησίας προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της «ΜΕΛΚΑ», που έχει αναλάβει την κατασκευή του τρίτου τμήματος του περιφερειακού δρόμου Βόλου. Οι περίπου 60 εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας, καθώς το έργο για μια ακόμα φορά έχει σταματήσει, ενώ τους οφείλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές από τον περασμένο Μάρτη, οι υπερωρίες, τα επιδόματα αδειών, αναδρομικά κ.ά.

Η «ακαμψία» της αγοράς και οι ΣΣΕ

Οτι «η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρώπης στην οποία δε σεβόμαστε την κρίση και το δικαίωμα των άμεσα ενδιαφερομένων να φροντίσουν για τα συμφέροντά τους» επισημαίνει χτες ο γνωστός αρθρογράφος της «Καθημερινής» Μπ. Παπαδημητρίου. Σε κείμενό του αναλύει πόσο, η ρύθμιση με την οποία οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερτερούν έναντι των κλαδικών, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της «ακαμψίας» της αγοράς εργασίας. Οπως προκύπτει, βασικό του επιχείρημα, είναι ότι οι κλαδικές συμβάσεις περιορίζουν τις διαπραγματεύσεις για τις επιχειρησιακές ΣΣΕ. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «σε πολύ λίγες περιπτώσεις έχουμε πραγματικά ελεύθερη διαπραγμάτευση σύμβασης εργασίας εκεί όπου ζουν και εργάζονται οι ενδιαφερόμενοι. Δηλαδή, στο επίπεδο της ίδιας της επιχείρησης». Και προσθέτει: «Οταν πάντως "επιτρέπεται" η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, πρέπει να προστίθεται κάτι στην ήδη συμφωνημένη κλαδική. Η οποία, άλλωστε, υπάρχει μόνον επειδή εξειδικεύει και προσθέτει κάτι στην εθνική "συλλογική" σύμβαση».

Προφανώς το ότι η επιχειρησιακή σύμβαση έρχεται να ενισχύσει και όχι να αποδυναμώσει την κλαδική και κατ' επέκταση την Εθνική Γενική ΣΣΕ δεν ευχαριστεί ιδιαίτερα, αν όχι σίγουρα το συγκεκριμένο αρθρογράφο, σίγουρα όχι την τάξη που σταθερά εκπροσωπεί, την αστική. Πέρα από αυτό όμως, ο ίδιος ο θεσμός των ΣΣΕ αποτελεί βήμα συλλογικής διεκδίκησης των εργαζομένων. Αποτελεί κατάκτηση όχι μόνο γιατί μεγαλώνει την πίεση που ασκείται στη μεγαλοεργοδοσία και κατοχυρώνει συλλογικά τους εργάτες, αλλά και γιατί αναδεικνύει τη δύναμη της ταξικής συσπείρωσης και οργάνωσης των εργαζομένων, την ανάγκη να σφυρηλατηθεί η ενότητα της τάξης τους.

Και βέβαια αυτά όλα, πραγματικά, απειλούν την «ακαμψία» (διάβαζε περιθώρια κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητα) της αγοράς. Γιατί ο εργάτης δεν αντιμετωπίζει μόνος του την επίθεση στο 8ωρο, τη μείωση των μισθών, την ανυπαρξία μέτρων ΥΑΕ, αλλά τα αντιπαλεύει μαζί με όλο τον κλάδο και συνολικά την τάξη του. Ετσι, ναι, πλήττεται η «ελευθερία» μέσα στην οποία γίνονται και οι διαπραγματεύσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Γιατί, ο εργοδότης δυσκολεύεται να εκβιάζει και να επιβάλλει στον εργάτη ό,τι θέλει. Να γιατί τέτοιες ομολογίες προσφέρονται για να βγάζουν οι εργάτες συμπεράσματα και για τις μεθοδεύσεις κατάργησης των ΣΣΕ αλλά και για τη δύναμη που απελευθερώνουν οι συλλογικοί τους αγώνες.


Α.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ