ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
Να μην πάρουν ανάσα

Προσπαθούν να δείξουν ότι οι εκτιμήσεις τους για την κατάσταση στην οικονομία κονταροχτυπιούνται. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει - ενόψει και εκλογών - ότι βγαίνουμε απ' το τούνελ κι ότι η πολιτική της δικαιώνεται. Και η ΝΔ προσπαθεί κάτι να ψελλίσει περί λάθους μείγματος πολιτικής. Τα πράγματα βάζει στη θέση τους ο ΣΕΒ που δηλώνει ωμά πως δεν του αρκούν οι μέχρι τώρα ανατροπές, πρέπει να γίνουν κι άλλα. Δηλαδή να κατοχυρωθεί πλέρια η ασυδοσία του κεφαλαίου. Αυτή είναι η «κριτική» που γίνεται στην κυβερνητική πολιτική από ένα από τα «τζάκια» της. Θέλουν να προλάβουν. Ολοι μαζί - όπως επισημαίνει το ΚΚΕ - έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην οργανωμένη λαϊκή απάντηση και καταδίκη τους. Αυτήν θέλουν να αποφύγουν, εξ ου και οι μοιρασμένοι ρόλοι.

***

Το κεφάλαιο δεν πρέπει να πάρει ανάσα. Η εργατική τάξη έχει κάθε μέρα όλο και περισσότερους λόγους να συγκεντρώνει τις δυνάμεις της έτσι που ο αγώνας της να μην μπορεί να αξιοποιηθεί από τους καπιταλιστές ως «δημιουργική συνεισφορά σε μια καλύτερη διαχείριση». Πέρα από τη σφαγή στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, η κατάσταση στην υγεία - πρόνοια και την παιδεία μαρτυρά ότι το σύστημα από τα πιο μεγάλα ως τα πιο «μικρά» δεν μπορει πια να κρύψει τα όριά του.

***

Ξάφνου πρόκυψε κλάμα και για την εκπαίδευση. Οχι για να διορθωθεί κάτι, αλλά σαν άλλοθι για να γίνει ακόμα πιο εμπορευματική, ακόμα πιο κοντά στις ανάγκες του κεφαλαίου. Εκεί που η υποκρισία βαράει κόκκινο είναι όταν κλαίνε για τα βρέφη και τα νήπια, εφόσον με πολιτική απόφαση φέραν την κατάσταση σ' αυτό το χάλι. Και μιλάνε για «ανθρώπινη διάσταση της αυτοδιοίκησης» όταν αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από τμήμα του αστικού κράτους, μια μηχανή δηλαδή που εφαρμόζει την πολιτική του κεφαλαίου σε τοπικό επίπεδο. Και είναι χαρακτηριστικό ότι δε ζητάνε γενναία κρατική χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί αλλά αναδιανομή στους ήδη πενιχρούς πόρους.

***

«Ανακάλυψαν», επίσης, πως δίνονται «εκατοντάδες» συντάξεις για λογαριασμό ανθρώπων που έχουν πεθάνει. Γίνεται καθαρό ότι προσπαθούν να αξιοποιήσουν ένα επιμέρους πρόβλημα για να δικαιολογήσουν τη μεγάλη αφαίμαξη: Το γεγονός ότι καταδικάζουν χιλιάδες και χιλιάδες συνταξιούχους σε θάνατο αναγκάζοντάς τους να «ζήσουν» με συντάξεις των 300 άντε μέχρι 600 ευρώ. Αυτή τη θανατική ποινή την έχουν χρεωθεί. Και δε ξεπλένονται βγάζοντας στο μεϊντάνι 100-200 δικούς τους πελάτες (γιατί μόνο πελάτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα έκαναν τέτοια απατεωνιά, αυτά τα κόμματα είναι που στηρίζουν την εκλογική τους δύναμη στην καλλιέργεια τέτοιων συνειδήσεων). Η κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι είναι επίσης ένα στοιχείο που πρέπει να προστεθεί στην κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά, στην κατάσταση που βιώνουν οι μέσες ηλικίες, η εργατική τάξη, όλοι αυτοί που παρήγαγαν αμύθητο πλούτο, αυτοί που παράγουν ακόμα περισσότερα κι αυτοί που έρχονται να πάρουν τη θέση των γονιών τους στην κρεατομηχανή που ονομάζεται καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Αυτή η μηχανή πρέπει να ανατραπεί. Σε μια τέτοια συνείδηση πρέπει να οδηγεί η οργάνωση των αγώνων.

***

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και των παπαγάλων της είναι πράγματι παρηγοριά στον άρρωστο. Περιέχουν, παράλληλα και μια ομολογία: ότι τα βάσανα θα συνεχιστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιούν τη φράση «μπορεί να αποδειχθούν προσωρινά». Ούτε οι ίδιοι δεν το πιστεύουν. Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι γνωρίζουν πως οι ανατροπές που έγιναν νόμος του κράτους ήρθαν για να μείνουν. Κι ότι το μόνο που μπορεί να τις κάνει προσωρινές είναι η λαϊκή πάλη, ειδικά η εργατική. Γι' αυτό θέλουν να την προλάβουν. Τους εργάτες θέλουν να κοιμήσουν. Και μαζί τους το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων μιλώντας για ελπίδα. Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες όχι μόνο είναι χωρίς αντίκρισμα αλλά και μία ακόμα απόδειξη ότι έχουν κάνει τον εμπαιγμό επάγγελμα. Τόσο που να θες ξανά να σπάσεις την τηλεόραση. Μην τους κάνεις τη χάρη.

Οργανώσου. Μπες στο μέτωπο. Πολλά μικρά καθημερινά περιμένουν τη λαϊκή αγωνιστική παρέμβαση για να λυθούν. Κι ένα μεγάλο έχει ανάγκη τη συμβολή καθενός: το κοινωνικό μέτωπο αγώνα που θα ανάγει τα αιτήματα σε πολιτικούς στόχους, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα από τα κάτω, πυρήνας του προγράμματος της λαϊκής εξουσίας που δεν μπορεί παρά να γεννηθεί μέσα στη φωτιά του πολέμου για την αντιμετώπιση των μονοπωλίων, της κυβέρνησής τους και των συμμάχων της.

Για τη λαϊκή οικονομία που δεν είναι ένα σχέδιο στο κενό, αλλά γεννήθηκε σαν πρόταση, άλλωστε είναι νομοτελειακό το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό μέσω της πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για να καλύψει όλες εκείνες τις λαϊκές ανάγκες που τα υψηλά επίπεδα της παραγωγικότητας της εργασίας, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής, σήμερα επιτρέπουν να καλυφθούν, αλλά οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής εμποδίζουν.


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΠΕΙ Ο ΒΗΧΑΣ

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΟΥΝ; «Η χώρα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (...) όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο ΣEB «η κυβέρνηση πρέπει να εκπέμψει ισχυρά και, επιτέλους, έμπρακτα μηνύματα στους οικονομικά δραστήριους πολίτες της και στους ενδιαφερόμενους ξένους ότι είναι ανοικτή στις επενδύσεις και φιλική στην επιχειρηματικότητα» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ; «Οι πανηγυρισμοί του οικονομικού επιτελείου για τη μείωση του ελλείμματος έχουν δώσει τη θέση τους στον προβληματισμό που εκφράζουν πλέον ακόμη και υποστηρικτές της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως είναι η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (...) η ύφεση θεριεύει αλλά ο πληθωρισμός σπάει όλα τα ρεκόρ. Οι φόροι αυξάνονται αλλά η υστέρηση στα δημόσια έσοδα μεγαλώνει. Τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώνονται αλλά η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων φθίνει. Η θεραπεία αποδεικνύεται χειρότερη από την αρρώστια (...) εάν η κυβέρνηση (...) δεν αλλάξει ρότα (...) τότε οι θυσίες των πολιτών θα πάνε χαμένες» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΒΑΡΕΛΙ ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ: «Πραγματικά καλή είδηση είναι ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τον κίνδυνο να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους της (...) η εκτίμηση ότι ο κίνδυνος της ελληνικής χρεοκοπίας αποτρέπεται φέρει επίσημο ένδυμα. Την υπογράφει ο κατ' εξοχήν αρμόδιος γι' αυτό το θέμα: ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν (...) αυτή η πραγματικά καλή είδηση δεν αίρει φυσικά τις συνέπειες που έχει στην καθημερινότητα των πολιτών η εφαρμογή των σκληρών μέτρων του Μνημονίου. Είναι όμως η πρώτη βάσιμη ένδειξη πως όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν προσωρινά (...) ενισχύει την εκτίμηση που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός ότι δηλαδή οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ: «Τα όσα ισχυρίζονται η κυβέρνηση και ο Ολι Ρεν είναι "παρηγοριά" στο λαό μέχρι να "βγει η ψυχή" του. Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται είναι φανερό ότι τα αντιδραστικά μέτρα που συνεχώς παίρνουν στηρίζουν την υψηλή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων αλλά οδηγούν το λαό στην χρεοκοπία. Από την άλλη εμπαίζει το λαό η ΝΔ που δηλώνει ότι είναι κατά του μνημονίου, όταν συμφωνεί με την ΕΕ και στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Θέλουν να αποφύγουν την οργανωμένη λαϊκή απάντηση και καταδίκη τους» (το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ σε κάθε κλάδο, σε κάθε εργοσιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ χτυπά νοικοκυριά - επιχειρήσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ψυχρολουσία από ΣΕΒ για τον αναπτυξιακό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΒΟΜΒΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ελεγχοι - εξπρές για ΦΠΑ και χρέη

Η ΑΥΓΗ: Επιδρομή νέου ΦΠΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αναδόμηση ο ανασχηματισμός

ΕΘΝΟΣ: ΚΟΚΚΙΝΗ κάρτα σε χιλιάδες παιδιά

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα παιδία παίζει

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΜΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ με ληγμένες τροφές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ για τη φοιτητική στέγη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το Κέντρο ασφυκτιά σε συνθήκες γκέτο

ΤΑ ΝΕΑ: Κλείδωσαν οι αλλαγές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ βάζει ο Χριστοφοράκος

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το μέλλον της εκπαίδευσης

«Στο Πανεπιστήμιο του Φοίνιξ (Αριζόνα), που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στη βιομηχανία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εκκρεμούν φοιτητικά δάνεια ύψους 5 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, μόλις το 44% των φοιτητών αυτού του πανεπιστημίου θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν (...) τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι παντού, από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέχρι τα δημόσια, η ανώτατη εκπαίδευση γίνεται ολοένα και πιο ακριβή για τους φοιτητές. Φυσικά, οι πλουσιότεροι από αυτούς δεν έχουν πρόβλημα. Στα πανεπιστήμια της αφρόκρεμας, οι φοιτητές τους μπορούν και πληρώνουν τα δίδακτρα, αποφοιτώντας χωρίς να κουβαλούν στις πλάτες τους αβάσταχτα χρέη. Στο Πρίνστον, ας πούμε, οι φοιτητές που αποφοιτούν χρεωμένοι είναι μόλις το 22% του συνόλου, με μέσο χρέος 5.667 δολάρια. Δύο στους πέντε φοιτητές αυτού του ελιτίστικου πανεπιστημίου μπορούν και πληρώνουν τα δίδακτρα στο σύνολό τους (52.180 δολάρια το τρέχον ακαδημαϊκό έτος). Οι υπόλοιποι φοιτητές της Αμερικής ζουν με τη ζοφερή πραγματικότητα του συντριπτικού χρέους» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

και η απύθμενη υποκρισία

«Χιλιάδες βρέφη και νήπια δεν θα φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς των δήμων εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Η κρίση αύξησε τις αιτήσεις που απορρίπτονται μαζικά, φέρνοντας σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες (...) η διάλυση του συστήματος των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, που οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες, αναδεικνύει την υποκρισία των πολιτικών δυνάμεων, που αναλώνονται απλώς στη διαδικασία επιλογής υποψήφιων δημάρχων χωρίς να θέτουν στο τραπέζι τα πραγματικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (...) Με την εγκατάλειψη των προνομιακών προγραμμάτων στην τύχη τους ακυρώνονται το πραγματικό περιεχόμενο και η ανθρώπινη διάσταση των θεσμών της αυτοδιοίκησης. Χιλιάδες εργαζόμενοι, που ήδη έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους, βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με ένα απάνθρωπο σύστημα που στρέφεται εναντίον και των παιδιών τους, αφού τους αρνείται το αυτονόητο, για ένα οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος: τη λειτουργία δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών για όλους. Το σύστημα έρχεται να τιμωρήσει και να εξοντώσει οικονομικά τα νέα ζευγάρια που αποφασίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια (...) όπως πάντα, όλοι θα κατηγορούν τους προηγούμενους. Κανείς δεν θα ομολογήσει φυσικά ότι αν προσλάμβανε προσωπικό για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, και όχι αργόμισθους από την εκλογική πελατεία του, σήμερα δεν θα υπήρχε πρόβλημα» (θέμα και άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ