ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Σήμερα έξω από τα πολυκαταστήματα «ΦΩΚΑΣ»

Πανελλαδικά χαρακτηριστικά παίρνει η κινητοποίηση που διοργανώνουν σήμερα τα ταξικά σωματεία του εμπορίου στα πολυκαταστήματα της επιχείρησης «ΦΩΚΑΣ», διεκδικώντας άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων, να μη γίνει καμία άλλη απόλυση, κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Ετσι, οι εργαζόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στα πολυκαταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Λάρισα, με αντίστοιχες αποφάσεις των σωματείων.

Με τη σημερινή κινητοποίηση των ταξικών σωματείων παίρνει «σάρκα και οστά» το κάλεσμα της Γραμματείας Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ για άμεση και αποφασιστική ταξική συσπείρωση και πάλη ενάντια στα αντεργατικά πακέτα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους συμμάχους της τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ. «Αξιοποιώντας κάθε μορφή κινητοποίησης, απεργιακή ή άλλη, σας καλεί να στηρίξετε με όλη σας τη δύναμη τους αγώνες των εργαζομένων που ήδη βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, όπως στα "ΑΤΛΑΝΤΙΚ", στο "ΧΟΝΤΟ", στο "ΦΩΚΑ" πως καμία απόλυση δε θα περάσει. Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των σωματείων σε κάθε πόλη και νομό να εκφράσουν τώρα την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των εργαζομένων, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η πολιτική που εφαρμόζεται έχει αποθρασύνει τη μεγαλοεργοδοσία, το ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, τις έχει κάνει πιο αδίστακτες», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση η Γραμματεία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΛΑΤΥΣ»
Δε θα σταματήσουν μέχρι να πληρωθούν

Εξω από την επιχείρηση βρέθηκαν χθες οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Μιλώντας στο «Ρ» τονίζουν ότι η ανοχή απέναντι στην εργοδοσία οδηγεί μόνο σε ένταση της επίθεσης

Οι εργαζόμενοι συζητούν έξω από την επιχείρηση για τα αγωνιστικά βήματά τους
Οι εργαζόμενοι συζητούν έξω από την επιχείρηση για τα αγωνιστικά βήματά τους
Την πρόθεσή τους να μην αφήσουν την εργοδοσία σε «χλωρό κλαρί» μέχρι να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις, ξεκαθάρισαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι στην εταιρεία κέτερινγκ «ΠΛΑΤΥΣ», οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από την επιχείρηση που βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων.

Η εταιρεία έχει σταματήσει την παραγωγή και θα οδηγηθεί σε κλείσιμο με τους περίπου 88 εργαζόμενους να παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνη, χωρίς να τους έχουν καταβληθεί ούτε οι αποζημιώσεις της απόλυσης με αποτέλεσμα να χρωστάει η εργοδοσία από 5.000 έως και πάνω από 10.000 ευρώ στον καθένα.

Οπως σημείωσε μιλώντας στον «Ρ» ο Σπύρος, εργαζόμενος στην επιχείρηση από το 1998, «η παθητική στάση απέναντι στην εργοδοσία εδώ και ένα χρόνο που καθυστερούσε τις πληρωμές μας, είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουμε στο δρόμο. Ακόμα και δύο επιδόματα αδείας που μου χρωστούσε τα πήρα τελικά δύο χρόνια μετά, μετά από καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Δώσαμε όλοι την ψυχή και το σώμα μας εδώ μέσα και το αποτέλεσμα ήταν να μείνουμε απλήρωτοι...». «Κακώς δεχτήκαμε πράγματα, όπως να μας δίνει 200 - 300 ευρώ κάθε φορά που καθυστερούσε τις πληρωμές», συμπληρώνει η 26χρονη Νίκη, που εργάζεται 3 χρόνια στην επιχείρηση και τον τελευταίο καιρό έχει κάνει τα πρώτα της βήματα να ανεξαρτητοποιηθεί από τους γονείς της. Μάλιστα, τονίζει ότι τους τελευταίους μήνες είχε πολλή δουλειά, δεν υπήρξε κάποια μείωση της παραγωγής. «Πήγα στον ΟΑΕΔ και μου είπαν ότι και αυτά τα 450 ευρώ επίδομα που δικαιούμαι θα τα πάρω από τις 5 Οκτώβρη. Πώς να ζήσουμε μέχρι τότε; Από τον Ιούνη απλήρωτοι...».

Xθες, αντιπροσωπεία των εργαζομένων και του Συνδικάτου συναντήθηκε με υπεύθυνους της εταιρείας και τους ξεκαθάρισαν ότι καμία μεθόδευση να μην δοθούν τα δεδουλευμένα δεν θα περάσει. Σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν να εκποιηθεί από την επιχείρηση κανένα περιουσιακό στοιχείο. Οπως τόνισε η Γεωργία Φλούδα, πρόεδρος του Συνδικάτου, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, ότι εργαζόμενοι και εργοδότες δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα. Το επόμενο διάστημα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο και απλήρωτοι, συμπλήρωσε καλώντας τους να συσπειρωθούν στο συνδικάτο και στο ΠΑΜΕ. Οπως είπε, το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας και της διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας θα παραμένει και δεν μπορεί να λυθεί ούτε ατομικά, ούτε από κάθε κλάδο μόνο του.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα κινητοποίηση στην «Αγία Μαρίνα»

Απλήρωτοι απ' τον Απρίλη είναι 400 εργαζόμενοι

Παρέμβαση διαμαρτυρίας την Τρίτη 31 Αυγούστου στις 2 το μεσημέρι στην κλινική «Αγία Μαρίνα» στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, διοργανώνει ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας, συνεχίζοντας τη δράση του απέναντι στην αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο όμιλος ιδιωτικών κλινικών «Στασινόπουλου».

Ο όμιλος «Στασινόπουλου», τους τελευταίους μήνες έχει κλιμακώσει την επίθεση στους εργαζόμενους και παράλληλα προσπαθεί με την τρομοκρατία των απολύσεων να χτυπήσει τη σωματειακή επιτροπή που στήθηκε, ώστε να επιβάλει σιγή νεκροταφείου και να μπορεί ανενόχλητος να συνεχίζει τις αυθαιρεσίες του.

Οι περίπου 400 εργαζόμενοι που απασχολεί στις κλινικές στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή, παραμένουν απλήρωτοι από τον Απρίλη. Παράλληλα η επιχείρηση τούς οφείλει επιδόματα αδείας προηγούμενων ετών, αναδρομικά αυξήσεων τουλάχιστον για τα 2 τελευταία χρόνια και το δώρο του Πάσχα για το 2010.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας, «ο εμπαιγμός της επιχείρησης περί μη αποπληρωμής των οφειλών από πλευράς των ασφαλιστικών ταμείων έδωσε ανοιχτά πια τη θέση του στην εργοδοτική τρομοκρατία των απολύσεων». Ετσι η επιχείρηση δεν ανανέωσε τη σύμβαση μιας εργαζόμενης και προχώρησε στην απόλυση ακόμα δύο εργαζομένων, που και οι τρεις τους ήταν μέλη της σωματειακής επιτροπής του ομίλου. «Αυτή η πρακτική δείχνει ξεκάθαρα ότι η επιχείρηση δεν προτίθεται να αποδώσει στους περίπου 400 εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους και προχώρησε σε μια "επιχείρηση - σκούπα", θέλοντας να επιβάλει τη σιωπή νεκροταφείου, διαλύοντας το συλλογικό φορέα εκπροσώπησης των εργαζομένων των κλινικών του ομίλου», σημειώνει ο Σύλλογος και ξεκαθαρίζει ότι η επιχείρηση τρομοκρατίας θα πάρει απάντηση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Διεθνής Μέρα Δράσης στις 7 Σεπτέμβρη

Κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα σε όλες τις χώρες του κόσμου να συμμετέχουν την 7η Σεπτεμβρίου 2010, στη Διεθνή Ημέρα Δράσης απευθύνει με ανακοίνωση η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).

Τα κεντρικά αιτήματα της ΠΣΟ θα είναι:

  • Οι εργαζόμενοι να μην πληρώσουν για την κρίση. Οχι στις απολύσεις.
  • Να σταματήσουν οι δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Διαγραφή των χρεών των χωρών του Τρίτου Κόσμου.
  • Δωρεάν και Δημόσια Υγεία, Εκπαίδευση.
  • Δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, η ΠΣΟ προτείνει στο κάλεσμα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να προσθέσουν τα δικά τους αιτήματα στις κινητοποιήσεις και σημειώνει, ότι στις 7 Σεπτεμβρίου κάθε συνδικαλιστική οργάνωση μπορεί να επιλέξει τον τρόπο της δράσης της. Τη δική τους παρέμβαση προετοιμάζουν στην Ελλάδα και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

ΟΕΕΚ
Μεθοδεύσεις ενάντια στη μονιμότητα

Στην κατάργηση της μονιμότητας για υπαλλήλους που απασχολούνται στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), οδηγούν διατάξεις του νομοσχεδίου για τη διά βίου μάθηση.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ο ΟΕΕΚ που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου καταργείται. Στη θέση του θα δημιουργηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠ) που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Οσοι από τους υπαλλήλους του ΟΕΕΚ κριθούν αναγκαίοι θα ενταχθούν στον ΕΟΠΠ και οι υπόλοιποι θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες. Για τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στον ΕΟΠΠ θα ισχύει το καθεστώς του νέου φορέα. Οπως λέει ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΟΕΕΚ από μόνιμοι υπάλληλοι θα γίνουν υπάλληλοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Στην περίπτωση που ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις δημιουργείται ένα ακόμα προηγούμενο στην κατεύθυνση κατάργησης της μονιμότητας, η οποία αποτελεί δεδηλωμένη πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ