ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παιδιά και άμαχοι πάντα στο στόχαστρο

Τα μικρά παιδιά που μέσα στον πόλεμο και στην κατοχή βρίσκουν τρόπους για παιχνίδι, συχνά δολοφονούνται από τις ιμπεριαλιστικές βόμβες
Τα μικρά παιδιά που μέσα στον πόλεμο και στην κατοχή βρίσκουν τρόπους για παιχνίδι, συχνά δολοφονούνται από τις ιμπεριαλιστικές βόμβες
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο θάνατος των αμάχων συνεχίζεται καθώς έξι παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αφγανιστάν ενώ τρεις στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε επιθέσεις των Ταλιμπάν.

«Εξι παιδιά σκοτώθηκαν από αεροπλάνα του ΝΑΤΟ την Πέμπτη στην επαρχία Κουνούρ. Μάζευαν παλιοσίδερα σε μια ορεινή περιοχή όταν αεροσκάφη έριξαν βόμβες», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία, ο Χαλιλουλάχ Ζιαγί. Κατά την πάγια τακτική της η ΝΑΤΟική διοίκηση δεν επιβεβαίωσε το φονικό περιστατικό παρά μόνο ότι «ερευνά τις πληροφορίες». Πάντως έσπευσε να ανακοινώσει τις «νίκες της» αναφέροντας ότι τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν όταν οι συμμαχικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά ανταρτών στο Ντάρα-γε Πετς, στην επαρχία Κουνούρ.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν σε επίθεση ανταρτών στο ανατολικό Αφγανιστάν, ενώ ένας άλλος στρατιώτης σκοτώθηκε στο νότο από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου, ανακοίνωσε η συμμαχία χωρίς να αποκαλύψει τις εθνικότητες των θυμάτων. Τα τελευταία περιστατικά των επιθέσεων και οι θάνατοι των ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατιωτών, που σημειώνονται και στα δυτικά και το βορρά του Αφγανιστάν, περιοχές που μέχρι σήμερα κρίνονταν ασφαλείς και ήρεμες σχετικά για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σύμφωνα με το ΑΡ συνιστούν μία νέα «απειλητική διάσταση». Καθώς οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο νότο, οι «Ταλιμπάν» και άλλες ομάδες επεκτείνουν την ισχύ τους και σε άλλες περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχαν ισχυρή παρουσία. Ειδικά για το βορρά οι αφγανικές αρχές εκτιμούν ότι οι Ταλιμπάν επιστρατεύουν βετεράνους άλλων πολέμων για να μπορέσουν να οργανώσουν τοπικές ομάδες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κατά εκατομμύρια αυξάνονται οι εκτοπισμένοι

KAΡΑΤΣΙ.--

Σχεδόν ένα εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι εκτοπίστηκαν στην περιφέρεια Τάτα της επαρχίας Σιντ τις τελευταίες 48 ώρες καθώς έσπασαν τα φράγματα μετά τη συνεχή υπερχείλιση του Ινδού ποταμού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και νέες περιοχές.

Τα Ηνωμένα Εθνη νωρίτερα ανακοίνωσαν ότι περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους εξαιτίας των πλημμυρών που ξεκίνησαν στις αρχές του Αυγούστου, ενώ πάνω από 800.000 παραμένουν εντελώς αποκλεισμένοι καθώς οι περιοχές τους είναι ακόμη απροσπέλαστες.

Στο μεταξύ, η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών του Πακιστάν (NDMA) προειδοποίησε ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών, που μέχρι στιγμής είναι 1.600, θα αυξηθεί σημαντικά καθώς όταν κατέβει η στάθμη του νερού τότε οι αρχές θα ανακαλούψουν πολλά περισσότερα πτώματα.

Στο μεταξύ, ο Ναουάζ Σαρίφ, επικεφαλής της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Λίγκας-PML-N, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Λαχώρη δήλωσε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο στρατός πρέπει να περικόψουν δραματικά τις δαπάνες και να διοχετεύσουν τα κονδύλια προς τους πλημμυροπαθείς. Οι δηλώσεις Σαρίφ αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες της εγχώριας ολιγαρχίας για τη λαϊκή οργή που συνεχίζει να συσσωρεύεται παρά τις «προσπάθειες» της κυβέρνησης έστω και αργά να προσπαθήσει να οργανώσει κάποιες επιχειρήσεις αρωγής και συντονισμού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Συνολικά 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 7 τραυματίστηκαν και δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν και υπέστησαν ζημιές από κατολισθήσεις και πλημμύρες που προκάλεσαν σφοδρές βροχοπτώσεις στην κωμόπολη Γκιουντογκντού στην επαρχία Ριζέ της Τουρκίας. Η περιοχή έχει γίνει επιρρεπής σε κατολισθήσεις μετά από την αποψίλωση δασών για τη δημιουργία φυτειών τσαγιού.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Το Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλωρύχων της Νότιας Αφρικής (NUM) κάλεσε χτες όλα τα μέλη του που εργάζονται σε μεταλλωρυχεία, στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα της ενέργειας, να συμμετάσχουν την ερχόμενη Πέμπτη στην απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται στην 10 ημέρα απεργίας τους.

ΑΒΑΝΑ.-- Από το Σεπτέμβρη η Κούβα θα σταματήσει την παροχή τεσσάρων κουτιών τσιγάρων και πούρων το μήνα σε τιμές 25% του πραγματικού κόστους, όπως ίσχυε ως τώρα σε πολίτες ηλικίας 55 ετών και άνω. Η απόφαση εντάσσεται στα μέτρα που παίρνονται για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες, καθώς όπως σημείωσε η «Γκράνμα» το όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, «τα τσιγάρα δεν είναι αγαθό πρώτης ανάγκης».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την απελευθέρωση του Αμερικανού Αϊτζαλον Μαχλι Γκόμες κατόρθωσε να επιτύχει ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ κατά την «προσωπική» επίσκεψή του στη ΛΔ Κορέας. Ο Γκόμες είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια καταναγκαστικά έργα για παράνομη διέλευση των συνόρων της ΛΔ Κορέας από την Κίνα.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Ο τυφώνας «Ντανιέλ» που κινείται ανατολικά των Βερμούδων ενισχύθηκε και έφτασε στην κατηγορία 4, ενώ πέρασε πάνω από τον Ατλαντικό, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο Πρόεδρος της Κένυας Μουάι Κιμπάκι επικύρωσε χτες το νέο Σύνταγμα τρεις μόλις βδομάδες μετά το δημοψήφισμα όπου σχεδόν το 70% του πληθυσμού τάχθηκε υπέρ ενός νέου Συντάγματος. Στην τελετή παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Χάσαν αλ-Μπασίρ, παρόλο που κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

ΙΣΡΑΗΛ
Κινήσεις τακτικής

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου πρότεινε τη διεξαγωγή κατ' ιδίαν συνομιλιών «κάθε 15 ημέρες» με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, μετά την έναρξη των «άμεσων ειρηνευτικών» συνομιλιών στις 2 Σεπτέμβρη στη Ουάσιγκτον, μετέδωσε χτες το δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» επικαλούμενο διπλωματική πηγή. Ουσιαστικά ο Νετανιάχου επιχειρεί να χρησιμοποιήσει διάφορους τρόπους με στόχο την εξασφάλιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης στο Ισραήλ, τη στιγμή που έχουν ενισχυθεί οι αμφισβητήσεις σχετικά με τη θετική έκβαση των προσεχών συνομιλιών, ιδίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.

Οπως ανακοινώθηκε πάντως την Πέμπτη το βράδυ από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άρχισε να σχηματίζει μικρή διαπραγματευτική ομάδα «η οποία θα έχει υπό τον έλεγχό της τη γρήγορη διεξαγωγή δύσκολων και εκτενών διαπραγματεύσεων» και δήλωσε ότι αυτές «απαιτούν άμεσες, μυστικές και συνεχείς συνομιλίες μεταξύ των ηγετών στα βασικά θέματα». Σ' αυτή δε θα μετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει πως το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι πρακτικά δεν έχουν καμία ελπίδα να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία μέσα στα πλαίσια του ενός έτους που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ. Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο νομικός Γιτσάκ Μόλτσο. Σύμφωνα με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι ειδικοί απεσταλμένοι του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Χέιλ και Ντάνιελ Σαπίρο, σε ξεχωριστές συναντήσεις συνομίλησαν τόσο με τον Μόλτσο όσο και με τον επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ.

Πάντως, η πρόταση του ισραηλινού πρωθυπουργού έχει ήδη μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον όπου ο Νετανιάχου και ο Αμπάς αναμένεται να παρευρυθούν σε δείπνο εργασίας την 1η Σεπτέμβρη προσκεκλημένοι του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ
Επεισόδιο «χαμηλής έντασης» για το Κασμίρ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Με το πάγωμα το διμερών ανταλλαγών στον τομέα της άμυνας απάντησε η κυβέρνηση της Ινδίας στην απόφαση του Πεκίνου να μη χορηγήσει βίζα σε Ινδό στρατηγό από το Κασμίρ.

«Ενώ τιμούμε τις διμερείς ανταλλαγές, θα πρέπει να υπάρχει ευαισθησία ως προς τα θέματα που ανησυχούν και τις δύο πλευρές. Ο διάλογός μας με την Κίνα σε αυτά τα θέματα είναι συνεχής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο, χαμηλής έντασης, με επίκεντρο το Κασμίρ αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών. Σχέσεις που χαρακτηρίζονται εύθραυστες - παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές σχέσεις ανθούν - λόγω των συνοριακών διαφορών στο κρατίδιο του Αρουνατσάλ Πραντές, οι οποίες οδήγησαν και σε σύντομο αλλά αιματηρό πόλεμο το 1962, καθώς και λόγω της πολιτικής της ινδικής κυβέρνησης να επιτρέπει στο Δαλάι Λάμα (ηγέτης του Θιβέτ και γνωστού για τις σχέσεις του με την CIA) να ζει στην Ινδία.

ΧΙΛΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ
Πρώτη μήνυση κατά της εταιρείας και κράτους

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Τις πρώτες εικόνες της ομάδας των 33 μεταλλωρύχων που έχουν παγιδευτεί στο ορυχείο χαλκού Σαν Αντρε, στο Κοπιαπό της ερήμου Ατακάμα μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση TVN 22 ημέρες μετά τον εγκλωβισμό τους και όπου οι ανθρακωρύχοι φαίνονται οργανωμένοι και χαλαροί, ενώ εξηγούν το πώς έχουν οργανώσει τη ζωή τους σε βάθος σχεδόν 700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης.

Το βίντεο γυρίστηκε με τη χρήση μικρο-κάμερας που τους εστάλη με μια από τις ειδικές βολίδες που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό τους, μετά την πρώτη τους επαφή με τις ομάδες των διασωστών, την Κυριακή.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης θα χρειαστούν από τρεις έως τέσσερις μήνες έως ότου το ειδικό γεωτρύπανο ανοίξει μια ασφαλή δίοδο για τον απεγκλωβισμό τους. Πάντως, οι πρώτες μηνύσεις κατά της ιδιοκτήτριας εταιρεία «Compania Minera San Esteban», έχουν κατατεθεί. Ο δικηγόρος Ρεμπέρτο Βάλντες, που εκπροσωπεί τον μεταλλωρύχο Ραούλ Μπούστος, κατηγορεί την εταιρεία για απάτη και βαριά σωματική βλάβη, για το γεγονός ότι το ορυχείο λειτούργησε (ενώ πριν είχε κλείσει) χωρίς να εξασφαλιστούν μέτρα ασφαλείας, όπως το τούνελ διαφυγής καθώς και κρατικούς φορείς που έδωσαν την άδεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ