ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σάρκα από τη σάρκα του ΠΑΣΟΚ το μνημόνιο

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η πολιτική που εφαρμόζουν δεν τους επιβλήθηκε από κανέναν, αλλά περιγράφεται στο πρόγραμμά τους

Η πάλη για την ακύρωση του μνημονίου ταυτίζεται πρώτα και κύρια με τον αγώνα να ηττηθεί σε όλα τα μέτωπα η πολιτική που υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου
Η πάλη για την ακύρωση του μνημονίου ταυτίζεται πρώτα και κύρια με τον αγώνα να ηττηθεί σε όλα τα μέτωπα η πολιτική που υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου
Το μνημόνιο αποτελεί σάρκα από τη σάρκα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαίωσε χτες για πολλοστή φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι το δήθεν «κοινωνικό πακέτο» που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, είναι μια φούσκα πρώτου μεγέθους και μόνο στόχο έχει να αποπροσανατολίσει την προσοχή και την πάλη του λαού από τα νέα βάρβαρα μέτρα που προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με την τρόικα και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου.

Η επιστολή Μίχαλου έδωσε χτες την αφορμή στον Γ. Πεταλωτή να υπερασπιστεί τη στρατηγική της κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώνεται και στο μνημόνιο, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«(...) Ακολουθούμε μια συγκεκριμένη πολιτική και προχωράμε σε ενέργειες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν αναφέρονται στο μνημόνιο, γιατί τις πιστεύουμε, γιατί χρειάζονται για να βγούμε από την κρίση, αλλά και για να αλλάξουμε τη χώρα. Εάν καθίσει κανείς και αξιολογήσει το τι κάνουμε, θα δει ότι μόνο ένα μικρό μέρος περιλαμβάνεται στο μνημόνιο (...) Σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πολιτικές (σ.σ. του μνημονίου) είναι πολιτικές της κυβέρνησης οι οποίες έχουν βάθος και συμβαδίζουν με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις (...) Είναι δύσκολες οι αποφάσεις που λαμβάνουμε. Είναι αναγκαίες όμως, όχι απλώς για να βγούμε από τη δύσκολη αυτή συγκυρία αλλά για να πάμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές».

Με άλλα λόγια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει ότι με ή χωρίς μνημόνιο, το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε ακριβώς τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα, αφού η στρατηγική του, όπως και της ΝΔ, είναι φιλομονοπωλιακή και αυτή υπηρέτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε σαν κυβέρνηση, είτε σαν αντιπολίτευση.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, μιλώντας χτες στο «Μέγκα» διαβεβαίωσε ότι στις συναντήσεις του με την τρόικα «τους τόνισα ότι τίποτα από αυτό δεν είναι κάτι που κάνουμε επειδή μας επιβλήθηκαν από την τρόικα. Ολοι μας εφαρμόζουμε πολιτικές προδιαγεγραμμένες».

Απειλούν και εκβιάζουν

Αυτήν την πολιτική η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να την παρουσιάσει σαν «μονόδρομο», ταυτίζοντας προκλητικά τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά του κεφαλαίου.

Αναπαράγοντας την ξεβρασμένη πλέον κινδυνολογία, ο Γ. Ραγκούσης κάλεσε όποιον «εθνικώς ανεύθυνα λέει κάτι εναντίον του μνημονίου δηλαδή του μηχανισμού στήριξης, να φέρει και 110 δισ. για να στηρίξει τη χώρα (...) Θέλουμε να διορθώσουμε τις αδικίες των μέτρων σύντομα. Οι αδύναμοι και οι δυναμικοί Ελληνες θα στηρίζονται από εμάς».

Σαν να είναι ο λαός και όχι το κεφάλαιο αυτός που εξέθρεψε το τεράστιο δημόσιο χρέος, ο υπουργός Εσωτερικών εκτόξευσε απειλές σε βάρος όποιου αντιστέκεται στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας πως αν δεν υπήρχε το μνημόνιο η χώρα θα χρεοκοπούσε και δε θα πληρώνονταν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Πρόκειται για κοροϊδία πρώτου μεγέθους, αφού τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση οδηγούν το λαό στην απόλυτη χρεοκοπία και το κεφάλαιο στην ανάκαμψη της υπερκερδοφορίας του.

Αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή και στη βάση αυτή ξεδιπλώθηκε από την πρώτη στιγμή η προδιαγεγραμμένη κυβερνητική πολιτική. Και επειδή η κυβέρνηση αισθάνεται ήδη στο σβέρκο της τη λαϊκή αγανάκτηση, προσπαθεί να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες ότι «οι αδικίες θα διορθωθούν».

Κανένα μέτρο δεν πρόκειται να πάρει πίσω η κυβέρνηση. Η επίθεση είναι χωρίς τέλος και μόνο η παρέμβαση του λαού μπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων.

Κοροϊδία και «φούσκες»

Δείγμα της επιχειρούμενης κοροϊδίας σε βάρος του λαού είναι και η φούσκα του «κοινωνικού πακέτου» που θα ανακοινώσει δήθεν ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Εχοντας ξεκαθαρίσει ότι τα όποια κονδύλια περιορίζονται στα ψίχουλα των 100 εκ. που περισσεύουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης και ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται επί της ουσίας να ανακυκλώσει τη φτώχεια μεταξύ εκείνων που σήμερα δικαιούνται ορισμένα από τα επιδόματα πείνας, ο Γ. Πεταλωτής επανέλαβε χτες με νόημα ότι «δεν θα πάμε λαϊκιστικά στη ΔΕΘ, αλλά και σε κανένα άλλο βήμα, εξαγγέλλοντας μέτρα τα οποία πρώτον, δεν αντέχει η οικονομία μας και δεύτερον, δεν θα έχουν άμεσες αλλά και βαθιές συνέπειες στο εισόδημα του Ελληνα πολίτη».

Δίνοντας ρεσιτάλ προκλητικότητας σε βάρος του λαού, προσπάθησε να πείσει ότι οι ανατροπές σε εργασιακά, ασφαλιστικό, Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία, είναι προς όφελος των εργαζομένων, ισχυριζόμενος: «Πιστεύουμε ότι την προοπτική για τη βελτίωση της ποιότητας του Ελληνα πολίτη τη δίνει μόνο μια πολιτική μεγάλων και ριζικών μεταρρυθμίσεων, μεγάλων αλλαγών, οι οποίες αποδίδουν μακροπρόθεσμα, από το να κάνουμε μια εξαγγελία, η οποία στο τέλος δεν θα υλοποιηθεί, όπως γινόταν πολλές φορές, ειδικά από το βήμα της ΔΕΘ».

Για να στηρίξει μάλιστα τα παραπάνω, επικαλέστηκε τα αυθαίρετα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου, λέγοντας ότι «το 70% των πολιτών λέει ότι πρέπει να γίνουν πιο πολλές μεταρρυθμίσεις (και) το 68% λέει ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν ακόμη και με θυσίες από τις παρούσες γενεές».

Δικαιωμένη, τέλος, από την παρέμβαση των μεγαλοεπιχειρηματιών της Αθήνας (ΕΒΕΑ) δήλωσε και ο έτερος στυλοβάτης της στρατηγικής του μνημονίου, η ΝΔ, με τον Γ. Παναγιωτόπουλο να ισχυρίζεται ότι «εγκαίρως, προειδοποίησε την κυβέρνηση για τα δραματικά αδιέξοδα του μνημονίου (...) Τα ίδια λένε σήμερα και όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων με πιο πρόσφατη τη παρέμβαση του Προέδρου του ΕΒΕΑ».

Δεν πάει άλλο!

Ολες τις προηγούμενες μέρες, τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ένα «κοινωνικό πακέτο» για την ανακούφιση δήθεν των ασθενέστερων. Η προπαγάνδα αυτή συνόδευε τις σκόπιμες κυβερνητικές φανφάρες ότι «τα δύσκολα πέρασαν» και πως «υπάρχει φως στο τούνελ». Αυτό που επιδιώκουν κυβέρνηση και πλουτοκρατία, είναι να δημιουργήσουν κλίμα προσδοκίας στο λαό, για να γλιτώσουν από την οργή που βράζει για την πολιτική τους. Λίγες μέρες πριν τη ΔΕΘ, η «φούσκα» έσκασε. Μιλώντας χτες για το δήθεν «κοινωνικό πακέτο» ο Γ. Πεταλωτής είπε: «Δεν θα πάμε λαϊκιστικά στη ΔΕΘ, αλλά και σε κανένα άλλο βήμα, εξαγγέλλοντας μέτρα τα οποία πρώτον, δεν αντέχει η οικονομία μας και δεύτερον, δεν θα έχουν άμεσες αλλά και βαθιές συνέπειες στο εισόδημα του Ελληνα πολίτη».

Τι είπε ο Πεταλωτής; Οτι δεν υπάρχουν λεφτά. Τότε, όμως, πού βρέθηκαν τα 25 δισ. που παίρνουν οι τράπεζες, για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους; Πού βρέθηκαν τα δισ. ευρώ που δίνει αφειδώς ο αναπτυξιακός νόμος στις μεγαλοεπιχειρήσεις; Ο λαός δεν πρέπει να έχει καμιά αυταπάτη ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση ανακοίνωνε κάποιο «κοινωνικό πακέτο», αυτό δε θα ήταν τίποτε παραπάνω από μια ανακύκλωση της φτώχειας με ψευτοεπιδόματα στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα. Αλλού είναι η ουσία. Στο ότι η κυβέρνηση παραδέχεται πως η ικανοποίηση και των πιο στοιχειωδών λαϊκών αναγκών εξαρτάται από τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας. Αρα, τι πρέπει να γίνει για να ζει ο λαός με αξιοπρέπεια; Να αλλάξει περιεχόμενο η ανάπτυξη και η οικονομία. Να φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους.

Είπε και κάτι άλλο ο Πεταλωτής: «Πιστεύουμε ότι την προοπτική για τη βελτίωση της ποιότητας του Ελληνα πολίτη τη δίνει μόνο μια πολιτική μεγάλων και ριζικών μεταρρυθμίσεων, μεγάλων αλλαγών, οι οποίες αποδίδουν μακροπρόθεσμα, από το να κάνουμε μια εξαγγελία, η οποία στο τέλος δεν θα υλοποιηθεί, όπως γινόταν πολλές φορές, ειδικά από το βήμα της ΔΕΘ». Τι εννοεί; Οτι η μεγαλύτερη «κοινωνική παροχή» προς το λαό, είναι οι ανατροπές της κυβέρνησης. Δηλαδή, ο λαός πρέπει να λέει και «ευχαριστώ» που η κυβέρνηση του κόβει μισθούς και συντάξεις, βάζει μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία, πετάει κατά χιλιάδες τους νέους στην ανεργία και πάει λέγοντας. Είναι θρασείς και αδίστακτοι. Ο λαός πρέπει να τους κόψει τη φόρα. Να τους μαυρίσει παντού, μαζί και τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Να συγκεντρώσει δυνάμεις για την ανατροπή τους. Δεν πάει άλλο.


Π.

Στον κηδεμόνα τους...

«Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την είσοδο του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του παραμένει πάντα η κορυφαία σε όλους τους τομείς δραστηριότητας», ανακοίνωσε χτες ο ΛΑ.Ο.Σ., δίνοντας μάλιστα και στοιχεία για τον αριθμό των παρεμβάσεων και των ερωτήσεων που κατέθεσαν οι βουλευτές του στο Σώμα. Αυτό που δε λέει, βέβαια, ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κάθε είδους παρεμβάσεων γίνονταν είτε για να χειροκροτηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, είτε για να τονωθεί η συνεργασία με τη ΝΔ, είτε για να συκοφαντηθεί και να χτυπηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα, είτε για να παρουσιάσει ο ΛΑ.Ο.Σ. τις συμπληρωματικές στο μνημόνιο αντιλαϊκές προτάσεις του. Με άλλα λόγια, κάθε ερώτηση, παρέμβαση και παρουσία των βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ., είχε πρόσημο αρνητικό και επικίνδυνο για το λαό και τα συμφέροντά του. Γι' αυτό, άλλωστε, η ανακοίνωση των αριθμητικών κατορθωμάτων της κοινοβουλευτικής του ομάδας δεν απευθύνεται στο λαό, αλλά μάλλον κατατίθεται σαν «έλεγχος προόδου» των βουλευτών προς τους εφοπλιστές, τους εργοστασιάρχες και τους άλλους μεγαλοεργοδότες, για να δουν ότι οι εκλεκτοί τους κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν (και) στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ