ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νεανικές πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πάτρα θα μιλήσει το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταφέροντας παντού το μήνυμα «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση - Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής».

Στο Κάστρο της Πάτρας θα ταξιδέψει το Φεστιβάλ στις 3 και 4 Σεπτέμβρη, όπου το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Συναυλίες, συζητήσεις, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις και αφιερώματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα ξεκινούν και τις δυο μέρες στις 8 μ.μ.

Παράλληλα, σε πορεία κορύφωσης βρίσκεται το 36ο Φεστιβάλ στους νομούς της χώρας και πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζονται σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις, καθώς και προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε γειτονιές. Αυτή τη βδομάδα εκδηλώσεις γίνονται:

Σήμερα Τρίτη

Στην πλατεία της Μηχανιώνας (Θεσ/νίκη), στις 8 μ.μ., με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά».

Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη

Στα Γιαννιτσά, στην πλατεία ΕΠΟΝ, στις 8 μ.μ. Στις εκδηλώσεις θα μιλήσει ο Φίλιππος Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη

Στο Κιλκίς, στην πλατεία Ειρήνης, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το διήμερο 3 και 4 Σεπτέμβρη

Στο Βόλο, στο πάρκο Ρήγα Φεραίου (Δημοτικό Θέατρο Βόλου). Το Σάββατο 4/9, στις 9.30 μ.μ, θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Αγρίνιο, στο Δημοτικό Πάρκο, στις 8.30 μ.μ. Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Αρτα, στην πλατεία Σκουφά, στις 8.30 μ.μ. Στις εκδηλώσεις θα μιλήσει ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στις Σέρρες, στο θεατράκι δίπλα στο ΚΤΕΛ, στις 8 μ.μ. Την πρώτη μέρα, χαιρετισμός από τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και τη δεύτερη μέρα ομιλία από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σάββατο 4 Σεπτέμβρη

Στο Ρέθυμνο, στο Δημοτικό Κήπο, στις 8 μ.μ. Στις εκδηλώσεις θα μιλήσει ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην Καβάλα, στο πάρκο Φαλήρου, στις 7.30 μ.μ. Θα χαιρετίσει ο Χρήστος Ποτόλιας, μέλος της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα μιλήσει η Σούλα Βλισίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Ξάνθη, στο Πολυτεχνείο (προκάτ), στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Φλώρινα, στο νέο Πάρκο Φλώρινας, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Παντελίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Κυριακή 5 Σεπτέμβρη

Στην Καστοριά, στο πάρκο απέναντι από τα ΚΤΕΛ, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τίγκας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, γραμματέας της ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το παζάρι των μεταπτυχιακών...

Δε θα εγκριθούν νέα μεταπτυχιακά προγράμματα φέτος στα Πανεπιστήμια, αλλά μόνο η αλλαγή τίτλου ή αντικειμένου σε μεταπτυχιακά όπου ζητηθεί, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας, Ι. Πανάρετου. Ως αιτία ο υφυπουργός αναφέρει τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Για μια ακόμα φορά τα μεταπτυχιακά θα προσαρμοστούν στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν δεκάδες μεταπτυχιακά - πολλές φορές χωρίς αντικείμενο - για να προχωρήσει το «σπάσιμο» των σπουδών σε τρεις κύκλους (προπτυχιακό - μεταπτυχιακό - διδακτορικό). Στην ουσία τα μεταπτυχιακά παρουσιάζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, ως προϋπόθεση για την ανεύρεση εργασίας, αφού τα πτυχία υποβαθμίζονται συνεχώς. Πρόκειται για ένα ακόμα παζάρι ελπίδας που ...απευθύνεται σε φοιτητές και τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων, ένα παζάρι με τσουχτερά δίδακτρα.

Σήμερα λειτουργούν, περίπου, 500 μεταπτυχιακά σε όλη τη χώρα και τα δίδακτρά τους κυμαίνονται από 4.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ όπου δεν υπάρχουν δίδακτρα και πάλι οι φοιτητές πληρώνουν, με έμμεσους τρόπους (φωτοτυπίες κ.ά.). Υπενθυμίζουμε ότι από το Γενάρη του 2011 το υπουργείο Παιδείας θα χρηματοδοτεί μόνο ένα μεταπτυχιακό ανά πανεπιστημιακό τμήμα, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα να αναζητούν χρηματοδότηση απ' τις επιχειρήσεις ή να αυξήσουν τα δίδακτρά τους. Η απάντηση στους σχεδιασμούς του υπουργείου μπορεί να είναι το αίτημα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για κατάργηση όλων των Μεταπτυχιακών Ειδίκευσης και τη δημιουργία ενός κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών που θα οδηγεί αποκλειστικά σε διδακτορικό δίπλωμα.

...και υποκρισία με τα κολέγια

Το υπουργείο Παιδείας, αφού ενσωμάτωσε την οδηγία 36/05, που αναγνωρίζει στην ουσία τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα, αφού αναγνώρισε τα κολέγια, τώρα εμφανίζεται ως ...υπερασπιστής του όρου «πανεπιστήμιο». Σε μια κίνηση εντυπώσεων ζητά από τις αστυνομικές αρχές να σφραγίσουν τις εγκαταστάσεις και να αφαιρέσουν όλες τις σχετικές επιγραφές από το «American University of Athens». Σύμφωνα με το υπουργείο, το «ίδρυμα αυτό κατά δήλωσή του δεν έχει άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας ως ΚΕΜΕ (Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης), ούτε έχει υποβάλει αίτηση για την έκδοσή τους και επιπλέον προβάλλεται παρανόμως ως "πανεπιστήμιο" στις καταχωρήσεις του».

ΑΘΗΝΑ
Εξορμήσεις σε νέους εργαζόμενους

Στην Αθήνα, οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΝΕ συνεχίζουν τις εξορμήσεις τους σε εργασιακούς χώρους που συγκεντρώνονται κυρίως νέοι εργαζόμενοι. Στόχος τους να απευθυνθούν με το περιεχόμενο του Φεστιβάλ (που συνπυκνώνεται στο κεντρικό του σύνθημα) στους νέους που συναντήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με την ΚΝΕ στους δρόμους του αγώνα, στους νέους που ήδη βιώνουν τις συνέπειες των άγριων αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται στο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ με το πρόγραμμα, την προκήρυξη και τα κουπόνια ενίσχυσης του Φεστιβάλ, που γίνεται στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη, στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον, καλούν τους νέους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα των εξορμήσεων έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη, στο εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ, στο ΝΥΜΑ (ΟΤΕ), στην Εθνική Τράπεζα (Γέρακας).

Αύριο Τετάρτη, σε Vodafone, Wind (Λ. Καβάλας), Cosmote (Λ. Αχαρνών), Alphabank (Λ. Καβάλας).

Σάββατο 4/9 στο ξενοδοχείο MELIA.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιλογή η ωρομισθία στους εκπαιδευτικούς

Συνεχίζεται ο «θεσμός» της ωρομισθίας στην εκπαίδευση, μετά και την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για 10.800 «διαθέσιμες» πιστώσεις. Και πάλι, φέτος, στα σχολεία θα έχουμε εκπαιδευτικούς που θα εργάζονται για λίγα ευρώ την ώρα (τα οποία θα εισπράττουν μετά από μήνες), από σχολείο σε σχολείο. Για την ακρίβεια, οι ωρομίσθιοι που θα προσληφθούν θα «καλύπτουν» 1 έως 4 ώρες την εβδομάδα και θα «αξιοποιηθούν», κυρίως, στα 800 ολοήμερα σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα, στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (τα σχολεία όπου θα ξεκινήσει η διαφοροποίηση με το πρόσχημα τις «ειδικές» ανάγκες) και στις τάξεις υποδοχής.

Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει 15.500 προσλήψεις αναπληρωτών και, επιπλέον, προτίθεται να καλύψει κενά με 10.800 ωρομισθίους (το πολύ ...τετραωρίτες). Οι 10.800 ωρομίσθιοι θα καλύψουν τις ώρες περίπου 1.000 θέσεων αναπληρωτών, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ οι 15.500 αναπληρωτές θα είναι πλήρους ωραρίου. Επιπλέον, το υπουργείο υποστηρίζει ότι 5.000 αποσπασμένοι γυρνούν στις τάξεις. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί δεν έγιναν 16.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε μαζί με την επιστροφή των αποσπασμένων να λειτουργήσει κανονικά το σχολείο; Τα κενά, σύμφωνα με υπολογισμούς εκπαιδευτικών, θα ξεπεράσουν τα 20.000. Αν γινόταν ο αναγκαίος αριθμός προσλήψεων τότε θα υπερκαλύπτονταν. Συμπέρασμα: Το υπουργείο θα μπορούσε να καλύψει τα κενά στα σχολεία με μόνιμους διορισμούς, αλλά δεν ήθελε, γιατί προωθεί τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και σήμερα και στο «νέο» σχολείο που σχεδιάζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ