ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Νέες αυξήσεις στα διόδια μέχρι 66%!

Ενας νέος γύρος τσουχτερών αυξήσεων στην τιμή των διοδίων που πληρώνουν οι οδηγοί κατά μήκος των εθνικών οδών και στους παράπλευρους δρόμους, αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα. Το δυσβάσταχτο χαράτσι που περιμένει τις εργατικές λαϊκές οικογένειες είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που παραχωρεί σε επιχειρηματικούς ομίλους το εθνικό οδικό δίκτυο, με στόχο να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το χορό των αυξήσεων αναμένεται να ανοίξει ο όμιλος «ΜΟΡΕΑΣ», που εκμεταλλεύεται τον αυτοκινητόδρομο «Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη», καθώς όπως ανακοίνωσε ήδη από τις αρχές Αυγούστου, η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει αυτές τις αυξήσεις μετά τις 6 Σεπτέμβρη 2010. Ο όμιλος βέβαια επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την εφαρμογή των νέων τιμολογίων με νεότερη ανακοίνωση.

Πάντως, σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση στο συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο οι τιμές των διοδίων θα αυξηθούν από 57% έως και 66%! Ειδικότερα οι οδηγοί θα πληρώνουν στους σταθμούς Σπαθοβούνι και Νεστάνη αντίστοιχα τα εξής ποσά:

  • Για τα δίκυκλα: 1,60 ευρώ και 1,50 ευρώ (από 1 και 0,90 ευρώ σήμερα).
  • Για τα ΙΧ: 2,30 ευρώ και 2,20 ευρώ (από 1,40 ευρώ σήμερα).
  • Για τα φορτηγά με 2 και 3 άξονες: 5,90 ευρώ και 5,60 ευρώ (από 3,60 και 3,50 σήμερα).
  • Για τα μεγαλύτερα οχήματα: 8,20 ευρώ και 7,80 ευρώ (από 5,10 και 4,90 ευρώ σήμερα).

Αξίζει να επισημάνουμε ότι από την άνοιξη του 2008 μέχρι τώρα, τα χαράτσια των διοδίων σε όλους τους εθνικούς δρόμους έχουν αυξηθεί 5 φορές.

ΜΕΝΙΔΙ
Εστειλαν μπουλντόζες να κατεδαφίσουν φτωχόσπιτο

Αντιμέτωπη με τις μπουλντόζες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής που προχτές το πρωί στάλθηκαν για να κατεδαφίσουν το φτωχόσπιτό τους ως αυθαίρετο, ήρθε μια πολυμελής οικογένεια στο Μενίδι. Και μπορεί τελικά η οικογένεια να πρόλαβε αργά το μεσημέρι, και ενώ είχαν ήδη αρχίσει να αδειάζουν το σπίτι, να εξασφαλίσει δικαστική απόφαση αναστολής κατεδάφισης, αλλά το περιστατικό αυτό έρχεται να αναδείξει, για μια ακόμα φορά, το πώς αντιμετωπίζονται οι φτωχές λαϊκές οικογένειες.

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου επί της Λεωφόρου Φιλαδελφείας, στο οποίο κατοικούν 8 άτομα από τα οποία οι δύο ηλικιωμένοι και κατάκοιτοι. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το σπίτι της οικογένειας βρίσκεται εκεί από το 1960 σε μια περιοχή εκτός σχεδίου μεν, αλλά εδώ και χρόνια ιδιαίτερα δομημένη. Μάλιστα, βρίσκεται υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης και στο συγκεκριμένο σημείο δεν προβλέπεται κανένας κοινόχρηστος χώρος, δεν είναι δασική περιοχή, δεν υπάρχει ρέμα, ούτε προβλέπεται δημιουργία κάποιων κοινωφελών χώρων.

Παρ' όλα αυτά, η Νομαρχία πατώντας πάνω σε αποφάσεις δικαστηρίων που έγιναν μετά από καταγγελίες, έστειλε χτες τις μπουλντόζες και επέμεινε να κατεδαφιστεί το σπίτι και να πεταχτεί η οικογένεια στο δρόμο.

Στο πλευρό της οικογένειας βρέθηκαν προχτές από το πρωί μέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μενιδίου και συνδικαλιστές της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, απαιτώντας τόσο από τους δικαστικούς λειτουργούς όσο κι από τους εκπροσώπους της Νομαρχίας να μην προχωρήσουν σε καμιά κατεδάφιση. Μιλώντας στον «Ρ», εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου Θάνος Τραβασάρος, χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις ενέργειες κατεδάφισης, την ίδια στιγμή μάλιστα που στο καζίνο της Πάρνηθας επιτρέπουν με "νόμιμες διαδικασίες" να χτίζει στο καμένο δάσος. Αποδεικνύει, για μια ακόμα φορά, ότι η πολιτική που υπηρετούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζει τα μεγάλα συμφέροντα και δείχνει απίστευτη σκληρότητα στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες».

ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ
«Καμία δικαιολογία για την πράξη των κατηγορουμένων»

Συνεχίστηκε και χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας η αγόρευση της Πολιτικής Αγωγής. Η συνήγορος της οικογένειας του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωσταντοπούλου, αναφερόμενη στους κατηγορούμενους Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, βασιζόμενη πάντα στις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, στις απολογίες των κατηγορουμένων και στις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης, τόνισε ότι «οι κατηγορούμενοι, με κοινό δόλο, με κοινό σκοπό, με στόχο τη θανάτωση του Αλέξανδρου συναποφάσισαν και εκτέλεσαν τη δολοφονία, με τον Κορκονέα να πυροβολεί και τον Σαραλιώτη να του συμπαραστέκεται σε κάθε του βήμα, πριν την πράξη, κατά τη διάρκεια και μετά, εμψυχώνοντάς τον και συμμετέχοντας στην πράξη του με κάθε τρόπο».

Για τον Β. Σαραλιώτη, μάλιστα, που ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ευθύνη γιατί δεν πυροβόλησε, είπε «εμείς λέμε ότι έχει ακέραια την ευθύνη της συμμετοχής, γιατί έκανε όλα τα υπόλοιπα. Το μόνο που δεν έκανε ήταν να πυροβολήσει. Εριξε βομβίδα κρότου λάμψης, έβριζε χυδαία μαζί με τον Κορκονέα τα παιδιά, βγήκε 3 φορές από το περιπολικό, συνόδευε τον Κορκονέα σε όλη τη διαδρομή από το περιπολικό στον τόπο του εγκλήματος, αρνήθηκε να περιμένει τη διμοιρία, στάθηκε δίπλα στον Κορκονέα την ώρα που πυροβολούσε, κρατώντας και ο ίδιος το όπλο του και συνόδευσε τον Κορκονέα μετά τον πυροβολισμό, αποκρύπτοντας και συγκαλύπτοντας τον πυροβολισμό. Ο ίδιος από τις πρώτες τους απολογίες ταυτίστηκε απόλυτα με τον Κορκονέα μιλώντας για τον κοινό τους σκοπό και ισχυριζόμενος ότι "σκοπός μας δεν ήταν να σκοτώσουμε"».

Τέλος, απευθυνόμενη στο δικαστήριο, υπογράμμισε ότι «καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για την πράξη των κατηγορουμένων». Και ότι «το δικαστήριό σας παρακολουθεί με αγωνία και ολόκληρη η κοινωνία και αναμένει μια απόφαση - σταθμό στα δικαστικά χρονικά, χωρίς ωραιοποιήσεις και στρογγυλέματα, μια απόφαση που θα αποτυπώνει, θα αποδοκιμάζει και θα τιμωρεί τις πράξεις των κατηγορουμένων, ώστε να μην υπάρξει άλλος Επ. Κορκονέας που με τόση ευκολία να κάνει χρήση του όπλου του απέναντι σε ένα παιδί, ώστε να μην υπάρξει άλλος Β. Σαραλιώτης, που με τόση ευκολία θα συμπαρασταθεί στο δράστη, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πράξη του. Και για να μην υπάρξουν άλλοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας όπως ο Κ. Κουζέλης, ο Δ. Μηνούδης, ο Χρ. Θωμάς και προφανώς και άλλοι, οι οποίοι με τρόπο τόσο ανερυθρίαστο, τόσο απροσχημάτιστο και τόσο ωμά εγκληματικό να προσπαθήσουν να συσκοτίσουν άλλη υπόθεση δολοφονίας».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΘΩΩΣΗΣ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ: Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Π. Μαντούβαλος ενδέχεται να καθίσει και πάλι στο εδώλιο κατηγορούμενος για το παραδικαστικό κύκλωμα, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης ως προς το σκέλος που αθώωσε τον Μαντούβαλο.

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ πλέον στις γυναίκες κρατούμενες η «κολπική έρευνα», ενώ σε περίπτωση που υπάρχει εύλογη αιτία για ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα, αυτή θα γίνεται μετά από εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού και μόνο από γιατρό.

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ από τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη.

ΔΥΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ εκδηλώθηκαν χτες σε Σέρρες και Λαμία.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μου σύζυγο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΓΙΩΤΗ) ΘΕΟΔ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

ετών 81

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 4.9.2010 και ώρα 12 μεσ. από τον Ιερό Ναό Φανερωμένης, 5η στάση Χολαργού. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Χολαργού.

Η σύζυγος: Θεοδώρα Παραθυρά. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Εκδήλωση για την ίδρυση των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, που έγινε στις 20 Ιούλη του 1942, οργανώνουν τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αύριο Κυριακή 5 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ., στη θέση «Ξηρόλακας - Μπεχτέσι» της Καρυάς Ολύμπου. Λεωφορεία για το χώρο της εκδήλωσης θα αναχωρήσουν, στις 9 π.μ., της Κυριακής, από την πλατεία Εβραίων στη Λάρισα. Για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 2410.252611, από 8.30 π.μ. μέχρι και 12.00 το μεσημέρι.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Παράσταση διαμαρτυρίας στις 9 Σεπτέμβρη

Σε μια περίοδο που η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία των δικηγόρων επιδεινώνεται δραματικά, ενώ παρουσιάζονται ακόμη και κρούσματα αναστολής εργασιών τμημάτων στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας, η Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων κάνει τη δική της παρέμβαση και καλεί τους δικηγόρους της Αθήνας σε αντίσταση για να οργανώσουν την πάλη τους για τη σωτηρία των Ταμείων τους. Χτες, δικηγόροι της Αγωνιστικής Συμπαράταξης πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Ταμείο Πρόνοιας Νομικών, όπου συζήτησαν με εργαζόμενους του Ταμείου, αλλά και δικηγόρους καλώντας τους στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσει η Συμπαράταξη την Τρίτη, 9 Σεπτέμβρη, στις 10.30 το πρωί στο Ταμείο Πρόνοιας και στις 12.00 το μεσημέρι στο Ταμείο Νομικών.

«Σήμερα οργανώνουμε την πάλη μας, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συμπαράταξη, προσπερνώντας διοικήσεις που συμβιβάζονται και εφαρμόζουν διαχρονικά τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμπορευόμαστε με το εργατικό κίνημα, τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, οργανώνοντας τον κοινό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Η Αγωνιστική Συμπαράταξη αναφέρεται και στις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), σημειώνοντας πως οι όποιες διαφωνίες είναι προσχηματικές και πως συνειδητά αποπροσανατολίζει τους δικηγόρους. Η Συμπαράταξη προσθέτει πως η πλειοψηφία στο ΔΣ του ΔΣΑ δε θέλει και δεν μπορεί να οργανώσει την πάλη ενάντια στα μέτρα που προβλέπονται και για τους δικηγόρους από το μνημόνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ