ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΣΟ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο

Χιλιάδες εργάτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΣΟ για ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του ταξικού συντονισμού

Από τη συνάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ με τους συνδικαλιστές της Αργεντινής
Από τη συνάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ με τους συνδικαλιστές της Αργεντινής
Η αναγκαιότητα να δυναμώσει ο παγκόσμιος συντονισμός των εργαζομένων και των συνδικάτων σε ταξική, αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση αναδείχτηκε με τις δράσεις που ξεκίνησαν χτες σε μια σειρά χώρες του κόσμου στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Δράσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Με αιχμή την απαίτηση «να μην πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση οι εργαζόμενοι» και την «ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων», σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής οι αγωνιστικές δυνάμεις διαδήλωσαν για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για μόρφωση για όλους, ενάντια στη φτώχεια και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ετσι, στο Μπανγκλαντές, έγινε κινητοποίηση με σύνθημα «δωρεάν και υποχρεωτική Παιδεία για όλους», «εξάλειψη της ανεργίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης».

Στη χτεσινή μέρα, εντάχτηκε και η διαδήλωση αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της Ελλάδας που είχε προγραμματίσει η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Αργεντινής (CTA), έξω από την ελληνική πρεσβεία, στο Μπουένος Αϊρες. Για τις εκδηλώσεις, στην αργεντίνικη πρωτεύουσα βρίσκεται ο Γιώργος Ποντικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος προχτές είχε συνάντηση με συνδικαλιστές από το χώρο των μεταλλεργατών, των δικαστικών υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών. Στις συναντήσεις, το στέλεχος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να δυναμώσει η ανταλλαγή της πείρας και η ενίσχυση του ταξικά προσανατολισμένου συντονισμού των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Πλούσιες παρεμβάσεις στην Ελλάδα

Τρένο φθηνό για το λαό, ζήτησαν οι εργάτες στην Ελλάδα
Τρένο φθηνό για το λαό, ζήτησαν οι εργάτες στην Ελλάδα
Σ' αυτήν την κατεύθυνση αναπτύχθηκαν και οι παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ, για πολλά από τα προβλήματα που κυριολεκτικά «καίνε» τη λαϊκή οικογένεια: την Παιδεία (βλ. σελίδα 13), την Ενέργεια, τις Μεταφορές.

Στην Αθήνα, δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τον κλάδο της Ενέργειας προχώρησαν χτες το πρωί σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου των γραφείων της BP. Κατήγγειλαν τις εγκληματικές ευθύνες των πολυεθνικών, όπως η ΒΡ, για την πανάκριβη για το λαό ενέργεια, όπως εκφράστηκε και με τις τελευταίες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Ακόμα, κατήγγειλαν τη «φιλανθρωπική» δράση των πολυεθνικών στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η οποία στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας τους και στην αποσιώπηση της δολοφονικής τους δράσης κατά των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

Ακόμα, κινητοποίηση έγινε στους σταθμούς των τρένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με συνθήματα όπως «τα τρένα ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», «Οχι στις αυξήσεις των εισιτηρίων, ούτε στην κατάργηση των δρομολογίων» και «Τρένο φθηνό, ΟΣΕ για το λαό».

Με σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ, εργαζόμενοι έκαναν συμβολικό αποκλεισμό στις γραμμές του ΟΣΕ και αμαξοστοιχίες, μοίρασαν φυλλάδια και ενημέρωσαν τους επιβάτες για τα σχέδια ξεπουλήματος που απεργάζεται η κυβέρνηση, υλοποιώντας στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου.

Δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους απαίτησαν στο Μπανγκλαντές
Δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους απαίτησαν στο Μπανγκλαντές
Mε θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της ΠΣΟ, Βαλεντίν Πάντσο, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Κόκα Κόλα στο Ρίο της Πάτρας, χτες. Η παραγωγή στο εργοστάσιο σταμάτησε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και το σύνολο των εργαζομένων συμμετείχε με ενδιαφέρον, όπως εκφράστηκε και από την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε. Νωρίτερα ο αναπληρωτής ΓΓ της ΠΣΟ συναντήθηκε με τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου.

Β. Πάντσο: Γραμμή μας η υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων

Ο Β. Πάντσο μίλησε στους εργαζόμενους για την κατάσταση της εργατικής τάξης παγκόσμια και την πολύμορφη δράση που αναπτύσσει η ΠΣΟ για την υπεράσπιση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Τόνισε πως το ΠΑΜΕ έχει παγκόσμια αναγνώριση και εκτίμηση σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της συμβολής του στην ανάπτυξη των αγώνων. Επιπλέον εξήγησε ότι, όπως στην Ελλάδα, έτσι και παγκόσμια δύο γραμμές συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα: Η μία που στηρίζει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων, των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και η άλλη που υπερασπίζεται αταλάντευτα τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αυτή την ταξική κι αγωνιστική γραμμή, σημείωσε, ακολουθεί η ΠΣΟ.

Συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα
Συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα
Τέλος, υπογράμμισε πως με καλύτερη οργάνωση και συντονισμό διεθνώς οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα τους, μπορούν να αντιπαλέψουν την επίθεση του καπιταλισμού και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Νωρίτερα, ο Β. Πάντσο είχε συνάντηση με την Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ κι έπειτα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη Διεθνή Μέρα Δράσης της ΠΣΟ.


Με ενδιαφέρον συμμετείχαν στη χτεσινή εκδήλωση, οι εργάτες της «Κόκα-Κόλα», στην Πάτρα
Με ενδιαφέρον συμμετείχαν στη χτεσινή εκδήλωση, οι εργάτες της «Κόκα-Κόλα», στην Πάτρα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ