ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ «ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ»
«Ξηλώνει» τις μηχανές και αφήνει απλήρωτους τους εργάτες

Στο πλευρό των εργατών βρέθηκε χτες ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης

Ο Γ. Μαρίνος συζητά με τους εργαζόμενους της βιομηχανίας πλαστικών
Ο Γ. Μαρίνος συζητά με τους εργαζόμενους της βιομηχανίας πλαστικών
Στη βιομηχανία πλαστικών «Χριστόπουλος», στο Νομό Βοιωτίας, περιόδευσε χτες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική ασυδοσία και το τελευταίο διάστημα είναι σε επίσχεση εργασίας και ταυτόχρονα περιφρουρούν το εργοστάσιο.

Στο εργοστάσιο δουλεύουν 35 εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από έναν μέχρι και ...έξι μήνες συνολικά. Στη διάρκεια της καλοκαιρινής τους άδειας, η εργοδοσία ξεκίνησε να «ξηλώνει» τα μηχανήματα της εταιρείας και συνέχισε μέχρι και πριν λίγες μέρες αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα, με την επιστροφή τους - και προκειμένου να συνεχίσει ανενόχλητη το «έργο» της - ενημέρωσε τους εργαζόμενους, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν στον «Ρ», πως δεν έχει πρώτη ύλη και τους έδωσε αναγκαστική άδεια μετ' αποδοχών. Οταν οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν τα σχέδια της εργοδοσίας, προχώρησαν σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ τις τελευταίες δέκα μέρες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και έχουν προχωρήσει και στην περιφρούρηση του εργοστασίου.

Ο Γιώργος Μαρίνος, μιλώντας με τους εργαζόμενους, αφού σημείωσε τη συμπαράσταση προς τους εργαζόμενους, στη συνέχεια τους κάλεσε να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. «Δεν πιάνεται φίλος ο εργοδότης, δεν πιάνεται φίλος το κεφάλαιο», τόνισε. «Γιατί ό,τι δυσκολίες και να έχουν αυτοί, έχουν ένα στόχο: Να βρούνε το έδαφος για να αναπτυχθεί η κερδοφορία τους. Αυτό κάνουνε και εδώ».

«Σε αυτές τις συνθήκες - επισήμανε - το κριτήριο των εργατών πρέπει να γίνει ξυράφι, να οξυνθεί και πρέπει να πείτε ότι πρέπει να τους τιμωρήσετε, να τους αλλάξετε τα φώτα και να βρείτε τις δυνάμεις που θα σας στηρίξουν για να παλέψετε για τα δικαιώματά σας. Και αυτό έχει σχέση με την καθημερινή πάλη, με τις τοπικές εκλογές». Και συνέχισε: «Να πληρωθείτε, πρώτα απ' όλα, αλλά και οι άνεργοι να στηριχθούν. Και εσείς πηγαίνοντας στις τοπικές εκλογές, όταν θα έρθουν να σας χτυπήσουν στην πλάτη, πάρτε μέτρα αυστηρά και πέστε: Τέλειωσαν οι παρτίδες μας, τέλειωσαν οι σχέσεις μας. Γιατί αυτές οι παρτίδες και αυτές οι σχέσεις λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ σε βάρος των εργατικών λαϊκών οικογενειών». Για να καταλήξει: «Να βρεθούμε κοντά, μαζί με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στις εκλογές και με το ΚΚΕ, ακόμη και αν δε συμφωνείτε σε όλα μαζί του, για να δυναμώσουμε το μέτωπο αντίστασης ενάντια στη σφοδρή επίθεση».

Αργότερα, ο Γ. Μαρίνος έκανε περιοδεία και είχε σύσκεψη με εργαζόμενους στο Δήμο Λιβαδειάς. Περιοδεία ακολούθησε και στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Λιβαδειάς, όπου έγινε σύσκεψη με εργατοτεχνίτες.

ΟΣΕ - ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ
Συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις

Το ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να κλείσουν τ' αυτιά τους σε όσους στηρίζουν «διά της πλαγίας» την κυβερνητική πολιτική

Για δεύτερη μέρα χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο συνέχισαν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, αυτή τη φορά με νέα 5ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών. Δυναμική ήταν ξανά η παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη της μαζικής συλλογικής πάλης, για ένα σιδηρόδρομο λαϊκή περιουσία αποκλειστικά στην υπηρεσία του λαού. «Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και τις απολύσεις, όχι στην αύξηση των εισιτηρίων» ήταν το μήνυμα στο πανό των ταξικών δυνάμεων.

Συνδικαλιστικοί αντιπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον γ.γ. του υπουργείου Χ. Τσιόκα, ο οποίος ουσιαστικά επανέλαβε τα όσα είχε πει την προηγούμενη ημέρα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι δηλαδή το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» του ΟΣΕ αποτελεί βασική κυβερνητική επιλογή, η οποία θα υλοποιηθεί.

Την ανάγκη παλλαϊκού μετωπικού αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου κόντρα στο σύγχρονο ραγιαδισμό και την υποταγή, επισήμανε ο Π. Παναγούλιας, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και στέλεχος του ΠΑΜΕ, απευθυνόμενος τους συγκεντρωμένους. Οταν η κυβέρνηση παρουσιάζει την αντιλαϊκή πολιτική ως σωτηρία της πατρίδας, συμπλήρωσε, έρχεται να περισώσει το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Γνήσιος πατριωτισμός είναι η σύγκρουση με αυτή την πολιτική, επισήμανε και κάλεσε τους εργαζόμενους να κλείσουν τ' αυτιά τους σε όλους εκείνους που «διά της πλαγίας» προσπαθούν να περάσουν την κυβερνητική πολιτική, τη στιγμή που υψώνουν φωνές δήθεν εναντίωσης σ' αυτήν.

«MIRAMARE» - ΡΟΔΟΣ
Νέα προσπάθεια να χτυπηθεί το ταξικό κίνημα

...και να ανακοπεί η αγωνιστική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων

Κλιμακώνει την προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων και περιορισμού της δράσης των ταξικών δυνάμεων, με σκοπό να βάλει εμπόδια στη συσπείρωση των εργαζομένων, η διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου «MIRAMARE» «Αquis Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία». Ετσι, λίγες μέρες μετά την άμεση και δυναμική απάντηση που έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με κινητοποίηση στο ξενοδοχείο, ενάντια στην κλήση σε απολογία που δέχτηκε ο εργαζόμενος και συνδικαλιστής Μιχάλης Τσουρούτης για συνδικαλιστική του παρέμβαση, η διαχειρίστρια εταιρεία απέστειλε εξώδικο στον Κώστα Γιαννόπουλο, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου.

Με το εξώδικο η εργοδοσία εκθειάζει το πόσο καλή εργοδότρια είναι, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στο περιστατικό για το οποίο έγινε η παρέμβαση του ΠΑΜΕ. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο και το πόσο καλή εργοδότρια είναι η εταιρεία, επικαλείται ενισχυτικά το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, στο οποίο πλειοψηφία έχει η ΠΑΣΚΕ, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «επειδή όπως διαπίστωσε και ο τοπικός επίσημος συνδικαλιστικός φορέας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου η συμπεριφορά μας μέχρι σήμερα δεν ήταν τέτοια σε καμία περίπτωση που να δικαιολογεί την συγκεκριμένη αντίδραση».

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αλλοιώσει το χαρακτήρα της παρέμβασης, η εργοδοσία επιτίθεται συγκεκριμένα στο στέλεχος του ΠΑΜΕ τον οποίο και χαρακτηρίζει προσωπικό υποκινητή της κινητοποίησης. Τέλος, απειλεί ότι «σε περίπτωση που επαναληφθεί τέτοια παράνομη ενέργεια εναντίον μας, θα αναγκαστούμε να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας με κάθε νόμιμο τρόπο».

Πάντως φαίνεται ότι η εργοδοσία έχει θορυβηθεί από την αποδοχή που έχει το ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου και με δεδομένο, όπως η ίδια έχει ανακοινώσει, ότι το ξενοδοχείο θα κλείσει φέτος νωρίτερα για ανακαίνιση (7 Οκτώβρη), με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ανησυχία στους εργαζόμενους για το εργασιακό τους μέλλον, θέλει να προλάβει την όποια αγωνιστική αντίδραση και διεκδίκηση των εργαζομένων.

ΚΑΣΙΜΑΤΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΘΗΡΩΝ
Επιμένουν αγωνιστικά οι εργαζόμενες

Η διοίκηση του Κασιμάτειου Ιδρύματος στον Ποταμό Κυθήρων επιμένει από τον Ιούλιο να εφαρμόζει την εκ περιτροπής εργασία, αναγκάζοντας τις εργαζόμενες να δουλεύουν τέσσερις μέρες τη μια βδομάδα, τρεις την άλλη, με αντίστοιχη μείωση αποδοχών και χωρίς να αναγνωρίζει τις ειδικότητες του προσωπικού. Αυθαιρεσία που έχει άμεση επίπτωση και στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών φροντίδας που παρέχονται στους ηλικιωμένους που ζουν στο ίδρυμα, καθώς μειώνονται οι μέρες και οι ώρες εργασίας του προσωπικού, τη στιγμή που ο αριθμός των τροφίμων παραμένει σταθερός και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι.

Παράλληλα, η διοίκηση κατάργησε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΟΣΝΙΕ) χωρίς να ενημερώσει τις εργαζόμενες.

Σε τριμερή συνάντηση που έγινε χτες στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και σε προηγούμενη στην Επιθεώρηση Εργασίας Πειραιά, η διοίκηση, μέσω δικηγόρου της, υπεραμύνθηκε την απόφασή της, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα και αρνείται κάθε συνάντηση με τις εργαζόμενες και με εκπροσώπους τους από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και την ΟΣΝΙΕ και ισχυρίστηκε ότι για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο ίδρυμα ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, για να κάμψει την αγωνιστική τους στάση και ιδιαίτερα όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα, τους αποστέλλει εξώδικα και υπηρεσιακά σημειώματα για δήθεν παραπτώματα.

Οι εργαζόμενες, έχοντας από την πρώτη στιγμή στο πλάι τους το ΠΑΜΕ και τις ταξικές δυνάμεις, δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«MULTIRAMA» ΠΕΙΡΑΙΑ
Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα

Να επιστρέψει κανονικά στη δουλειά του ο εργαζόμενος που απέλυσε η διοίκηση στο κατάστημα «MULTIRAMA» στον Πειραιά (Εθνικής Αντιστάσεως), ζητά ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, που προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα Παρασκευή στο κατάστημα.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν συνδικαλιστής και εργαζόταν τρία χρόνια στην επιχείρηση. Η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυσή του την επομένη της συμμετοχής του σε απεργία. Η Επιθεώρηση Εργασίας έκρινε πως η απόλυση είναι καταχρηστική και άκυρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ