ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα από τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου για τους Ρομά

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Συνεχίζονται οι απελάσεις των Ρομά στη Γαλλία
Συνεχίζονται οι απελάσεις των Ρομά στη Γαλλία
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με το ψήφισμα για την «Κατάσταση των Ρομά και την ελευθερία κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε:

«Την απόλυτη υποκρισία των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, εκφράζουν τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν στο ΕΚ που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση και τις διώξεις των Ρομά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπροστά στις γενικευμένες αντιδράσεις, αποφάσισε να ... συγκροτήσει ειδική ομάδα για να μελετήσει το πρόβλημα!! Νομίζουν ότι έτσι θα κατευνάσουν τη γενική κατακραυγή για την πολιτική των διακρίσεων και θα την περιορίσουν στις αποφάσεις της Γαλλικής και της Ιταλικής κυβέρνησης που απελαύνουν τους Ρομά. Οι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου που εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση των κρατών - μελών και συναποφασίζουν στην ΕΕ πιστεύουν ότι με την καταδίκη των κυβερνητικών αυτών αποφάσεων, μπορούν να βγάλουν άσπιλους την ΕΕ και εαυτούς για τις διαρκείς και συστηματικές διακρίσεις σε βάρος των Ρομά.

Η πολιτική όμως των διακρίσεων βρίσκεται στην ίδια τη φύση της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου. Είναι τόσο πιο έντονη όσο πιο ευάλωτα είναι τα κοινωνικά στρώματα και όσο πιο μεγάλα κέρδη μπορούν να εξασφαλίσουν στο κεφάλαιο.

Οι Ρομά όλο και περισσότερο θα βρίσκουν μπροστά τους την ΕΕ, τα όργανά της και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν. Μόνο ο κοινός τους αγώνας με τους εργαζόμενους για την ανατροπή της κοινωνίας της εκμετάλλευσης, ενάντια στην ΕΕ και τους υποστηρικτές της, μπορεί να οδηγήσει στο σεβασμό των δικαιωμάτων τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους».

ΓΑΛΛΙΑ - ΡΟΜΑ
Ενταση σε Ευρωκοινοβούλιο και Βουκουρέστι

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

«Δεν πρόκειται να σταματήσουν οι απελάσεις Ρομά» διεμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης, από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται για σχετικές συνομιλίες με τη ρουμανική ηγεσία. Ο Ερίκ Μπεσόν, που συνοδεύεται από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιερ Λελούς, υποστήριξε ότι επιδιώκει «δεσμεύσεις από τη ρουμανική Αστυνομία και Δικαιοσύνη για τον τερματισμό της παράνομης μετακίνησης ανθρώπων και για την ενσωμάτωση των Ρομά στη ρουμανική κοινωνία».

Οι δηλώσεις Μπεσόν απαντούν ουσιαστικά στην, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που ζητά τον άμεσο τερματισμό των απελάσεων αλλά και βγάζει λάδι την ΕΕ, που με την πολιτική της οδηγεί στον αποκλεισμό.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Γαλλία, τον τελευταίο μήνα, έχουν απελαθεί περίπου 1.000 Ρομά προς Ρουμανία - Βουλγαρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της πρώτης, Τεοντόρ Μπάκους, δήλωνε ότι «το ζήτημα των περίπου 10 - 12 εκατομμυρίων Ρομά που ζουν στην ΕΕ, πρέπει να λυθεί στο πλαίσιό της με σαφή κοινή στρατηγική».

Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι άδραξε την ευκαιρία για να ξαναρχίσει τις εργασίες διάλυσης καταυλισμών Ρομά έξω από Ρώμη και Μιλάνο, δύο χρόνια μετά το μεγάλο πογκρόμ εναντίον τους. Στη δε Γαλλία, η υπόθεση που λειτούργησε ως αφορμή για το πογκρόμ Σαρκοζί (η δολοφονία ενός 22χρονου Ρομά τον Ιούλη σε έλεγχο της Τροχαίας) λαμβάνει νέα τροπή καθώς πλέον αμφισβητείται η εκδοχή της αστυνομίας περί «νόμιμης άμυνας».

Κλιμάκωση απεργιακών κινητοποιήσεων

Μετά τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με ξεχωριστή ανακοίνωση, τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, στις 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε, χτες, και το «βαρύ πυροβολικό» των Γάλλων εργαζομένων, οι σιδηροδρομικοί (SNCF) με ομόφωνη απόφαση των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, ήδη άρχισαν οι συζητήσεις στα πρωτοβάθμια σωματεία για το πώς θα κλιμακωθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις καθώς, όπως υπογραμμιζόταν, «ξεχωριστές 24ωρες απεργίες, μία στις τόσες, δεν έχουν αποτέλεσμα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Αναψαν φωτιές» οι Ευαγγελιστές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ενάντια στα σχέδια της εκκλησίας των Ευαγγελιστών στη Φλόριντα των ΗΠΑ να κάψουν αντίτυπα του Κορανίου τάχθηκε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, επικαλούμενος «τις αρχές των Αμερικανών για την ελευθερία και την ανεξιθρησκία», προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά και τον αφγανικό στρατό που συστρατεύεται με αυτές. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι τέτοιες ενέργειες τροφοδοτούν την προπαγάνδα των Ταλιμπάν, θίγοντας και τα αισθήματα του συνόλου του μουσουλμανικού κόσμου. Στο Αφγανιστάν συνεχίστηκαν οι αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις, με τους διαδηλωτές να καίνε αμερικανικές σημαίες με σύνθημα «θάνατος στους Αμερικανούς, τους δημιουργούς της δυστυχίας, τους εχθρούς της ανθρωπότητας», ενώ θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου ζήτησαν παρέμβαση ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια των Ευαγγελιστών.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ, από την πλευρά του εξακολουθεί να δηλώνει ότι οι δυνάμεις του κερδίζουν στον πόλεμο τις δυνάμεις κατοχής, καλώντας τους Αφγανούς να θυμούνται ότι πρέπει να «εξαφανίσουν τους άπιστους».

Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν οι πληγές των καταστροφικών πλημμυρών εξακολουθούν να αιμορραγούν, με τους πληγέντες να παραμένουν σε άθλια κατάσταση αβοήθητοι, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι αμερικανικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα σύνορα με το Αφγανιστάν, που χτες είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ακόμα πέντε άνθρωποι φερόμενοι ως «Ταλιμπάν». Παράλληλα, σε επίθεση «Ταλιμπάν» στην περιοχή Κουράμ σκοτώθηκαν ακόμα 10 άνθρωποι.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στον πακιστανικό λαό

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο κάνοντας πράξη το σύνθημα «Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός», καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους αλλά και τους φορείς των επαγγελματοβιοτεχνών και των φτωχών αγροτών, τις οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας, να συμβάλουν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο και από τις καταστροφικές πλημμύρες λαό του Πακιστάν.

Το ΠΑΜΕ αποφάσισε να ορίσει την 4 Οκτώβρη 2010 ημέρα αλληλεγγύης και καλεί τους εργαζόμενους να συμβάλουν εκτός από χρήματα και σε βασικά προϊόντα, νερό - λάδι - ζάχαρη - γάλα σε σκόνη. Οι προσφορές θα γίνονται δεκτές στα ταξικά συνδικάτα καθώς και στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β, 10556 Aθήνα, τηλ. 210.3301842 από τις 8.30 το πρωί ως τις 8 το βράδυ).

ΗΠΑ
Κουκούλωμα της υπόθεσης των φυλακών της CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε κουκούλωμα της υπόθεσης των μυστικών πτήσεων της CIA, που μετέφερε στα διάφορα κολαστήρια τους εμφανιζόμενους ως «τρομοκράτες» προχώρησε το Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο μετά από πιέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα. Αποφάσισε να κλείσει το φάκελο αυτής της πρακτικής που εγκαινιάσθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου επικαλούμενο το «κρατικό απόρρητο». Η Αμερικανική Ενωση για την Υπεράσπιση των Ατομικών Ελευθεριών (Aclu), η οποία υποστηρίζει τους ενάγοντες στην υπόθεση, ανακοίνωσε αμέσως ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Ολομέλεια (11 μέλη) του δικαστηρίου αποφάσισε με έξι ψήφους υπέρ και πέντε κατά, κάνοντας δεκτή τη θέση της Εισαγγελίας περί απορρήτου. Η υπόθεση ξεκίνησε το Μάιο 2007 με τη μήνυση που κατέθεσαν πέντε πρώην κρατούμενοι εναντίον της «Jeppesen Dataplan», θυγατρικής της «Boeing», την οποία κατηγόρησαν ότι παρείχε την πρακτική υποστήριξη στη μεταφορά των «υπόπτων» προς κέντρα κράτησης εκτός των ΗΠΑ, τις μυστικές φυλακές που υπήρξαν σε διάφορες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, όπου έχουν καταγγελθεί και βασανιστήρια.

ΒΟΡΕΙΑ ΟΣΕΤΙΑ
Επίθεση σε πολυσύχναστη αγορά

ΒΛΑΔΙΚΑΒΚΑΖ.--

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 130 τραυματίστηκαν - εκ των οποίων 87 διακομίστηκαν σε νοσοκομείο - χτες από επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας, το Βλαδικαβκάζ. Από την επίθεση υπέστησαν σοβαρές καταστροφές τα γειτονικά κτίρια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο εισχώρησε χτες το μεσημέρι στην πολυσύχναστη κεντρική αγορά της πόλης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας, Ταϊουράζ Μαμσούροφ, εντός του αυτοκινήτου βρέθηκε ακέφαλο πτώμα που προφανώς ανήκει στον καμικάζι.

Λίγο μετά την επίθεση, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε από τον ειδικό εκπρόσωπό του για τον Βόρειο Καύκασο, Αλεξάντρ Κλοπόνιν, να μεταβεί επειγόντως στο Βλαδικαβκάζ, ενώ διέταξε τις αστυνομικές δυνάμεις «να εντοπίσουν και να καταστρέψουν όσους ευθύνονται» για την επίθεση. Χτες το βράδυ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι αρχές βρίσκονταν κοντά στον εντοπισμό των υπευθύνων της επίθεσης.

Η χτεσινή επίθεση θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων χρόνων στην έκρυθμη περιοχή του Καυκάσου. Η κεντρική αγορά της πόλης έχει βρεθεί στο επίκεντρο επιθέσεων, τόσο το 1999 όταν 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν, το 2001, 6, ενώ από επίθεση το 2004 σκοτώθηκαν 11.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ