ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προωθεί αύξηση των ορίων ηλικίας και «ευελφάλεια»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις «Κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση»

Νέα φωτιά βάζει στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά η ΕΕ, προωθώντας τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική «Ευρώπη 2020», που πρέπει να πολεμηθεί από την εργατική τάξη και το λαό
Νέα φωτιά βάζει στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά η ΕΕ, προωθώντας τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική «Ευρώπη 2020», που πρέπει να πολεμηθεί από την εργατική τάξη και το λαό
Την επιδίωξη του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του να φτηνύνει στα κατώτερα δυνατά όρια την εργατική δύναμη, με τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών - μελών», κατήγγειλε με παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για την απασχόληση και η σχετική Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν μέρος της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ «Ευρώπη 2020» και των «Ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών» της. Αποτελούν το ενιαίο πλαίσιο της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να προωθηθεί με ακόμη πιο αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οι 10 «Ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την Ευρώπη 2020» δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27/4/2010. Οι έξι πρώτες αφορούν τις οικονομικές πολιτικές των κρατών - μελών και οι τέσσερις τελευταίες την πολιτική τους για την απασχόληση.

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές, οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη καλούνται να εκπονήσουν τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, στα οποία θα περιγράφονται με ακρίβεια οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την εκπλήρωση των στόχων που θέτει η «ΕΕ 2020».

Σ' αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις και οι πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου στα κράτη - μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκουν και προωθούν με τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση την αύξηση του χρόνου παραμονής στη δουλειά, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με πρόσχημα τη δημογραφική γήρανση και τη «βιωσιμότητα» των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων, την κυριαρχία της «ευελφάλειας», των ελαστικών, προσωρινών, μερικών μορφών και σχέσεων εργασίας, το σάρωμα κάθε εργατικής κατάκτησης.

Ακόμη, την προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων στην κατάρτιση απασχολήσιμων εργατών για τις ανάγκες του κεφαλαίου, την εξασφάλιση φτηνού εργατικού επιστημονικού δυναμικού - μισθωτής διανόησης για τις επιχειρήσεις, τη διαμόρφωση ενός διχτυού στα όρια της εξαθλίωσης για τις ακραίες περιπτώσεις φτώχειας, ώστε να αποτρέπονται οι κοινωνικές εκρήξεις που γεννάει η αγριότητα της εκμετάλλευσης.

«Στον αντεργατικό αυτό πόλεμο του κεφαλαίου η εργατική τάξη πρέπει να απαντήσει με πόλεμο. Ανασύνταξη και αντεπίθεση του ταξικού εργατικού κινήματος. Διαμόρφωση της κοινωνικοπολιτικής της συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους της υπαίθρου και της πόλης για να ανατραπεί η κυριαρχία των μονοπωλίων και τα πολιτικά τους στηρίγματα και οι ενώσεις τους, να διεκδικήσει την εξουσία, να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Τούσσας στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η φιλομονοπωλιακή ανάπτυξη καταδίκασε τον Εβρο

Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Β. Εβρου του Κόμματος για τα εγκαίνια του συνοριακού σταθμού Κυπρίνου - Ιβαΐλοβγκραντ

Το παραμύθι περί «ανάπτυξης», από την οποία θα ευνοηθεί δήθεν ο λαός του Εβρου, που καταδικάστηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην ανεργία και το ξερίζωμα της αγροτοκτηνοτροφίας, επιχείρησαν να λανσάρουν και χτες οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου συνοριακού σταθμού Κυπρίνου - Ιβαΐλοβγκραντ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Γκεόργκι Παρβάνοφ, παρουσία υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των αιρετών τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απαντώντας με ανακοίνωσή της στην προπαγάνδα που κορυφώθηκε με αφορμή τα εγκαίνια, η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Κανένας δεν είναι αντίθετος σε έργα και υποδομές που διευκολύνουν την επικοινωνία μιας χώρας με τους γείτονές της. Ομως πάει πολύ να καλλιεργούμε αυταπάτες, μπλέκοντας το ζήτημα της ανάπτυξης με τη λειτουργία ενός ακόμα μεθοριακού σταθμού.

Αλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι η λειτουργία των πέντε (5) Τελωνειακών Σταθμών της περιοχής μας (Κήπων, Ορμένιου, Καστανεών) και των σιδηροδρομικών (Πύθιου και Ορμένιου) δεν απέτρεψαν από την περιοχή μας το μαρασμό, την ερήμωση, την οικονομική και πληθυσμιακή συρρίκνωση.

Κανέναν εργαζόμενο δεν πρέπει να ξεγελάσουν. Τον ένοχο για το μαρασμό της περιοχής μας δεν πρέπει να τον αναζητήσουμε στην έλλειψη μεθοριακών σταθμών, αλλά στο δρόμο ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα μας, που ακολουθούν η ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αυτόν το δρόμο ανάπτυξης πρέπει να απορρίψουν οι εργαζόμενοι, δεν τους συμφέρει και χρόνο με το χρόνο θα χειροτερεύει τη ζωή τους.

Υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που θα αξιοποιεί τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη μιας μειοψηφίας καπιταλιστών. Με πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, με λαϊκό έλεγχο, με τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία, θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας προς όφελος των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Εβρου να μη γίνουν χειροκροτητές ανούσιων εκδηλώσεων. Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτές. Να αξιοποιήσουν τις ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και να στείλουν μήνυμα καταδίκης της κυρίαρχης πολιτικής και του μνημονίου, καταψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια που θα συγκροτήσουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για να εκλεγούν αγωνιστές που θα συγκρουστούν με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Για να διευκολυνθεί ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αναιμική η ανάκαμψη βρέξει - χιονίσει

Τον αναιμικό χαρακτήρα της όποιας ανάκαμψης από την κρίση επιβεβαιώνουν οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά 1,5% για το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ θεωρεί σε έκθεσή του ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνεται πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμενόταν, αρπάζοντας μ' αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να ζητήσει από τις κυβερνήσεις επιπλέον φιλομονοπωλιακά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

Σε άλλη έκθεση του World Economic Forum (WEF), η Ελλάδα εμφανίζεται το 2010 στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ 139 χωρών, από την 71η που κατείχε το 2009. Η Ελλάδα καταλαμβάνει και την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη προβλέπει και το «Ρόιτερς», κάτι που επιβεβαίωσαν και τα στοιχεία για την πτώση των εξαγωγών στη Γερμανία. Μιλώντας σε συνέδριο τραπεζιτών στη Φραγκφούρτη, ο Αξελ Βέμπερ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της Μπούντεσμπανκ, απέκλεισε το ενδεχόμενο πτώχευσης για οποιαδήποτε υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης, εξηγώντας ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με το ΔΝΤ, κρίνονται επαρκή.

Υπό το φως αυτών των εκτιμήσεων, ανακοινώθηκαν χτες τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας ανήλθε τον Ιούλιο σε επίπεδα - ρεκόρ, καθώς διευρύνθηκε στα 8,7 δισ. στερλίνες από 7,5 δισ. στερλίνες που ήταν τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Διάχυτη η λαϊκή δυσαρέσκεια

Τη διάχυτη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης και ΝΔ καταγράφει μία ακόμα δημοσκόπηση, της «Pulse RC», που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας το «Ποντίκι». Αθροιστικά, ο δικομματισμός κινείται κάτω από το 50%. Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 26,5% (από 31% τον περασμένο Μάρτη), η ΝΔ 19% (όσο και στην προηγούμενη μέτρηση), το ΚΚΕ 7% (7%), ο ΛΑ.Ο.Σ. 5% (από το 6%), ο ΣΥΡΙΖΑ 2,5% (από το 4%), οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,5% (από 1%). Η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 32,5%. Σύμφωνα τέλος με την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής που κάνει για το μήνα Σεπτέμβρη το «Βαρόμετρο» της «Public Issue» (ΣΚΑΪ), το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 44%, η ΝΔ 27%, το ΚΚΕ 10,5%, το ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, οι Οικολόγοι 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά 2%. Η αποχή υπολογίζεται στο 33%. Στο ερώτημα ποια είναι καλύτερη κυβέρνηση για τον τόπο, το 60% απάντησε καμία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ