ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Αγωνιστική απάντηση στις 23 του Σεπτέμβρη

Παρέμβαση - απάντηση στην πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ

«Πατριωτισμός είναι το ενιαίο μέτωπο πάλης αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, εργατών, υπαλλήλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φτωχομεσαίας αγροτιάς, γυναικών και νεολαίας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό είναι μονόδρομος...», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι «την πρώτη απάντηση θα την δώσουμε πανελλαδικά με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή μας στα συλλαλητήρια στις 23 Σεπτέμβρη μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ».

Η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει επίσης: «Πιστοί στις παραδόσεις τους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, προσπάθησαν να "πουλήσουν" στον ελληνικό λαό φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ολες οι γενικολογίες για στήριξη των λαϊκών στρωμάτων χωρίς κανένα συγκεκριμένο μέτρο που εκφώνησε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, κατέληξαν σε συγκεκριμένα κίνητρα, επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις και την παράδοση του πλούτου της χώρας (ΔΕΗ, νερό, λιμάνια, βουνά και λαγκάδια) στους "σοβαρούς επενδυτές", το μεγάλο κεφάλαιο.

Η παραπέρα απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που προσφέρει τζάμπα εργασία στους μεγαλοεργοδότες και η μείωση της φορολογίας άμεσα για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων από το 24% στο 20%, καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων, των αυτοκινητιστών και των μικρών ΕΒΕ που συνθλίβονται στις μυλόπετρες των μονοπωλιακών ομίλων και από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές.

Το χιλιοπαιγμένο έργο του κλεισίματος των ανέλεγκτων χρήσεων αποτελεί νέα φοροεπιδρομή, σε μία περίοδο που εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και χρεοκοπίας με τον μπαμπούλα της εφορίας.

Και όλα αυτά τα ονόμασε πατριωτισμό!..

Αιδώς Αργείοι...

Με τα επιχειρήματα ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο και ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τις λαϊκές αντιδράσεις. Οι θυσίες δεν έχουν ημερομηνία λήξης και γίνονται για να στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί ΕΒΕ πρέπει να πάρουν διαζύγιο από αυτούς και τις πολιτικές τους που τους έχουν μαυρίσει τη ζωή.

Η θέση τους βρίσκεται δίπλα στους εργατοϋπαλλήλους, στους φτωχούς αγρότες, στη νεολαία και την διπλά εκμεταλλευόμενη γυναίκα, που και αυτοί βιώνουν δεκαετίες τώρα τις συνέπειες από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του μνημονίου».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Δυναμώνει η τοκογλυφία

Μέχρι και 8 φορές πάνω τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια! Ολαταχώς για το 150% του ΑΕΠ το κρατικό χρέος

Εντατικότερους ρυθμούς παίρνει η λεηλασία πάνω στα επιτόκια του κρατικού χρέους, ενώ τη ίδια ώρα οι απόλυτα τοκογλυφικοί όροι τόσο από την πλευρά των μηχανισμών στήριξης της πλουτοκρατίας (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) όσο και από τις λεγόμενες «αγορές» προδιαγράφουν τα ακόμη χειρότερα για το λαό και το εισόδημά του.

Το αποτέλεσμα στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας είναι απόλυτα ενδεικτικό για την κατάσταση που διαμορφώνουν. Το μέσο επιτόκιο πέταξε στο 4,82% από 4,65% στην αντίστοιχη έκδοση του Ιούλη και 1,38% το Γενάρη του 2010. Η αντίστοιχη έκδοση τον Οκτώβρη του 2009 στοίχιζε στον κρατικό προϋπολογισμό 0,59%. Σήμερα δηλαδή, μετά την ενεργοποίηση και τις εκταμιεύσεις από τους «μηχανισμούς στήριξης», το κράτος έχει φτάσει να πληρώνει τους τραπεζίτες και τους μεγαλορεντιέρηδες των χρηματαγορών με επιτόκια μέχρι και 8 φορές πάνω!

Τα ληστρικά δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ από τη λεγόμενη τρόικα μαζί με αυτά που η κυβέρνηση θα δανειστεί στα επόμενα χρόνια από τις αγορές, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, αναμένεται να απογειώσουν το κρατικό χρέος σε νέα ύψη-«ρεκόρ» συγκεκριμένα στο 150% του ΑΕΠ ! Είναι δηλαδή απόλυτα βέβαιο ότι η πλουτοκρατία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την κατάσταση που η ίδια διαμορφώνει στην κατεύθυνση και νέων πακέτων απέναντι στο λαό.

Από τη χτεσινή δημοπρασία το κράτος δανείστηκε 1,17 δισ. ευρώ με 4,82%. Ετσι τα ποσά που θα αρπάξουν οι τραπεζίτες για τον εξάμηνο δανεισμό θα φτάσουν στα 28 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώνεται σήμερα στο 1%, γεγονός που δείχνει και το μέγεθος και το δυνάμωμα της συντελούμενης τοκογλυφίας. Οπως ήταν επόμενο, οι τραπεζίτες δεν άφησαν τέτοιο κελεπούρι. Οι συνολικές προσφορές που υπέβαλαν ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδείχνει το μέγεθος των κεφαλαίων που λιμνάζει σε αναζήτηση πηγών πλουτισμού και σε βάρος του καθημερινού ανθρώπινου μόχθου και της εργασίας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να απευθυνθεί και πάλι στις «αγορές» με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ετήσιας και μηνιαίας διάρκειας.

  • Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μαζί με την τρόικα διοργανώνουν από σήμερα και για τις επόμενες μέρες κοινή διαφημιστική καμπάνια για την «ελληνική οικονομία» σε μεγαλοεπιχειρηματίες κρατών της ευρωζώνης. Σε κοινό κλιμάκιο ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επισκέπεται Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη για την παρουσίαση της πολιτικής τους σε «επενδυτές» ενόψει και των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας που ετοιμάζουν για το προσεχές διάστημα.
ΦΑΡΣΑΛΑ
Αγωνιστικό «παρών» των αγροτών

Εκατοντάδες αγρότες έδωσαν το «παρών» στην αγωνιστική συγκέντρωση που διοργάνωσε χτες το πρωί, στα Φάρσαλα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κατήγγειλαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που έγινε ακόμα πιο αντιδραστική, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου. Και διεκδίκησαν την ικανοποίηση μιας σειράς άμεσων αιτημάτων που θέτουν για την ανακούφισή τους.

Στο επίκεντρο της συγκέντρωσης τέθηκε το νέο μεγάλο πρόβλημα των ζημιών που προκλήθηκε στη βαμβακοκαλλιέργεια από το πράσινο σκουλήκι. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, εξαιτίας της επιδρομής του πράσινου σκουληκιού, η παραγωγή στη βαμβακοκαλλιέργεια θα είναι μειωμένη κατά 45% με 50% οδηγώντας σε δραματική μείωση το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

Στην ομιλία του ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΣΝΛ κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να διεκδικήσουν αγωνιστικά την αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ, στο 100% των ζημιών και να μη χαθεί η συνδεδεμένη επιδότηση για τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές και κινδυνεύουν να μην πιάσουν το πλαφόν παραγωγής στο βαμβάκι.

Αναφερόμενος, γενικότερα, στο αγροτικό ζήτημα υπογράμμισε ότι στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ και του μνημονίου η κατάσταση για τους μικρομεσαίους αγρότες θα πάει συνεχώς από το κακό στο χειρότερο. Και υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινών αγώνων με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα για την προοπτική της Λαϊκής Εξουσίας, που θα προωθήσει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του λαού και του τόπου. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα βασίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, θα στηρίζεται σε μεγάλες κρατικές παραγωγικές μονάδες και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, θα αξιοποιεί τις εδαφολογικές συνθήκες κάθε περιοχής, την επιστήμη και την τεχνολογία και θα παράγει αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού και για την πρώτη ύλη των κρατικών μεταποιητικών μονάδων.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Γ. Νικολόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΕΟΑΣΝΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ