ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι «εποικισμοί» σημείο τριβής

Το Ισραήλ επιδιώκει τη συνέχιση της καταπάτησης των παλαιστινιακών εδαφών

Υπό αμερικανική επίβλεψη οι συνομιλίες Ισραήλ - Παλαιστινίων
Υπό αμερικανική επίβλεψη οι συνομιλίες Ισραήλ - Παλαιστινίων
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε βαρύ κλίμα άρχισε, χτες, η δεύτερη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Παλαιστινίου ηγέτη στο πλαίσιο των άμεσων συνομιλιών που δρομολόγησαν πιεστικά οι ΗΠΑ. Και σε αυτήν παρέστησαν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ. Οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα στην Ιερουσαλήμ και κυριαρχούνται, σχεδόν αποκλειστικά, από την αναζήτηση τρόπου υπερσκελισμού του τεράστιου σκοπέλου της προγραμματισμένης, για τις 26 του μήνα, άρσης του «παγώματος» της εποικιστικής δραστηριότητας.

Η Κλίντον, πριν συναντηθεί χωριστά με τους Αμπάς, Νετανιάχου, αλλά και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ, άσκησε επιπλέον πιέσεις, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει πολύς χρόνος για μια τελική συμφωνία». Ζήτησε παράταση του μορατόριουμ στην εποικιστική ανοικοδόμηση, αλλά, προκειμένου να διευκολύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «κομβικό είναι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος».

Μετά το τέλος των χτεσινών επαφών, δηλώσεις πάλι έκανε μόνο ο Μίτσελ, αρκούμενος να επαναλάβει ότι «όλες οι πλευρές επιμένουν στη δέσμευσή τους για αντιμετώπιση των ζητημάτων που βρίσκονται στον πυρήνα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης». Παρά τις ισραηλινές διαρροές περί «καλών προθέσεων» του Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μία μέρα νωρίτερα, δήλωνε ότι «δε θα παραταθεί το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας, αλλά θα υπάρξουν περιορισμοί». Από την άλλη, ο στενός συνεργάτης του Αμπάς, Νάσερ Ισταγιέχ, τόνιζε ότι «το πάγωμα των εποικισμών δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης: Είναι μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μέρος της διαπραγμάτευσης είναι η απομάκρυνσή τους».

Γαλλική «σφήνα»

Το δικό του «ζωτικό χώρο» στις ανακατατάξεις και στις αντιθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι διεκδικεί δυναμικά ο γαλλικός ιμπεριαλισμός. Ετσι, μετά την «αποκλειστικότητα» που η Ουάσιγκτον διασφάλισε ως προς τις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, το Παρίσι, από τον Αύγουστο, όρισε ειδικό απεσταλμένο με στόχο να αναθερμάνει τις ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις, με επίκεντρο τα υψώματα του Γκολάν. Πρόκειται για τον πρώην πρέσβη στην περιοχή και πρώην επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας, Ζαν Κλοντ Κουσεράν, ο οποίος επισκέφτηκε, ήδη, τη Δαμασκό και το Τελ Αβίβ και θα μεταβεί και στην Αγκυρα, για να συζητήσει με Τούρκους αξιωματούχους, καθώς η Τουρκία είχε ηγηθεί της συγκεκριμένης διαμεσολάβησης μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις με το Ισραήλ.

Καθεστώς ατιμωρησίας

Ο ισραηλινός στρατός, τα τελευταία χρόνια, δεν ερευνά διόλου τους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων, με αποτέλεσμα να εντείνει την καλλιέργεια ενός κλίματος ατιμωρησίας, στη βάση του οποίου στρατιώτες και αξιωματικοί μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς καμία συνέπεια. Αυτό κατήγγειλε η ισραηλινή οργάνωση «B'tselem», υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ 2006-2009 από τις 148 περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν, κατά τις οποίες 288 Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν, μόνο 23 ερευνήθηκαν και καμία κατηγορία δεν απαγγέλθηκε. Το ίδιο χρονικό διάστημα σκοτώθηκαν 1.510 Παλαιστίνιοι άμαχοι, εκ των οποίων οι 617 δεν είχαν καμία ανάμειξη σε επεισόδια και σε αυτούς δε συμπεριλαμβάνεται ο απολογισμός από την επιχείρηση στη Γάζα, στις αρχές του 2009.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέες συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων και «μαχητών των Ταλιμπάν» ανακοίνωσαν χτες οι κατοχικές δυνάμεις, σημειώνοντας ότι από τη Δευτέρα μέχρι και χτες, τουλάχιστον 30 «Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν σε αυτές στην επαρχία Χελμάντ, Βαρντάκ και Ζαμπούλ. Παράλληλα, οι Ταλιμπάν έχουν ήδη ανακοινώσει κλιμάκωση των επιθέσεών τους ενόψει των «βουλευτικών εκλογών» του Σαββάτου, απειλώντας υποψηφίους και ψηφοφόρους, που θα δεχτούν να συμμετάσχουν σε αυτές, με βασικό στόχο τα εκλογικά κέντρα. Δηλώσεις που δίνουν έναυσμα στις κατοχικές δυνάμεις και τη φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση να δικαιολογήσει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση των επιχειρήσεων, με στόχο την «προστασία της διαδικασίας».

Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν συνεχίζονται οι επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 άνθρωποι, φερόμενοι ως Ταλιμπάν, να σκοτωθούν χτες στην περιοχή των φυλών. Παράλληλα, η κατάσταση λόγω των πρόσφατων πλημμυρών παραμένει απελπιστική, με εκατομμύρια πρόσφυγες να προσπαθούν να σωθούν από το ενδεχόμενο νέων πλημμυρών, ενώ οι περισσότεροι εξακολουθούν να μένουν στους δρόμους, με τους κινδύνους επιδημιών να αυξάνονται, λόγω των ελάχιστων καταυλισμών και την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνομιλίες υπό την ιμπεριαλιστική «σκέπη»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Κεντρικό ρόλο» θα έχει η ΕΕ στην πραγματοποίηση των επικείμενων συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός για θέματα Κοσσυφοπεδίου Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, εκφράζοντας τη μεγάλη ετοιμότητα της χώρας του για τέτοιες διαπραγματεύσεις. Εντούτοις, ο υπουργός πρόσθεσε πως «δίχως την εμπειρία και την επιρροή του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ» θα είναι δύσκολη η συνέχιση της σύνθετης και περίπλοκης διαδικασίας του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Μπογκντάνοβιτς μιλώντας σε συντάκτη της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» επανέλαβε ότι μόνον ο διάλογος θα μειώσει την ένταση και θα οδηγήσει στην εξεύρεση μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δε γνωρίζει από τώρα ούτε το χρονοδιάγραμμα αλλά ούτε και την ατζέντα των αναμενόμενων συνομιλιών. Πρόσθεσε πως στο τραπέζι των συνομιλιών θα μπορούσαν να τεθούν και ζητήματα που σχετίζονται με τη σερβική κοινότητα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, παρόλο που αυτό απορρίφθηκε προχτές από τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι σαν «εσωτερικό ζήτημα» του προτεκτοράτου.

Το ίδιο 24ωρο στην Πρίστινα η οργάνωση «Αυτοδιάθεση» του Αρμπέν Κούρτι που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, ξεκίνησε εκστρατεία κατά των επικείμενων συνομιλιών με τον ισχυρισμό πως αυτές «θα οδηγήσουν σε περισσότερους συμβιβασμούς» σε βάρος του Κοσσυφοπεδίου. Μάλιστα, ο Κούρτι κατηγόρησε την ηγεσία του προτεκτοράτου πως είναι πρόθυμη «να πουλήσει» το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία «για προσωπικό πλουτισμό...

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Σκεντέρ Χισένι, επαναπροώθησε στον ΟΗΕ επιστολές προς χώρες - μέλη του Οργανισμού (με πρώτη τη ...Ρωσία) που δεν έχουν αναγνωρίσει το προτεκτοράτο να το πράξουν.

ΡΩΣΙΑ – ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέοι αινιγματικοί θάνατοι

Οπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι», στις 13 Σεπτέμβρη στην αεροπορική βάση «Σουλτάν Χασανουντίν» της Ινδονησίας, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πέθαναν 3 Ρώσοι μηχανικοί της ρωσικής εταιρείας που κατασκευάζει τα πολεμικά αεροπλάνα «Σουχόι». Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των γιατρών και οι 3 θάνατοι των Ρώσων μηχανικών, που σημειώθηκαν το ίδιο βράδυ, οφείλονται σε καρδιακή προσβολή.

Τα ινδονησιακά ΜΜΕ αναφέρουν πως δυο ομάδες Ρώσων ειδικών, αποτελούμενες από 3 πιλότους και 37 μηχανικούς έφτασαν στην αεροπορική βάση στην πόλη Μακασάρ από το Κομσομόλσκ-να-Αμούρε για να βοηθήσουν τους Ινδονήσιους στο χειρισμό των 3 αεροπλάνων «Σου-27» και των 3 καταδιωκτικών αεροπλάνων «Σου-30» που αγοράστηκαν από τη Ρωσία.

Να σημειωθεί πως η Ρωσία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κόσμο στις εξαγωγές όπλων, κατέχοντας μερίδιο 23% στο σύνολο των εξαγωγών όπλων, ενώ τα εξάγει σε παραπάνω από 50 χώρες του κόσμου.

Η εταιρεία «Σουχόι» είναι η μεγαλύτερη ρωσική αεροπορική επιχείρηση, στην οποία ασχολούνται πάνω από 29 χιλιάδες εργαζόμενοι. Είναι ο μεγαλύτερος ρωσικός εξαγωγέας πολεμικών αεροπλάνων τύπου «Σουχόι», που αποτελούν πρωτοπόρα μοντέλα της παγκόσμιας αγοράς όπλων. Πρόκειται για την εταιρεία που καταλαμβάνει την 3η παγκόσμια θέση στην κατασκευή σύγχρονων καταδιωκτικών αεροπλάνων.

Το 2003 η Ινδονησία αγόρασε από τη Ρωσία 4 πολεμικά αεροπλάνα, ενώ το 2007 οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια ακόμα 6 καταδιωκτικών αεροπλάνων «Σουχόι».

Να σημειωθεί πως τον Αύγουστο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έχασε τη ζωή του στη Συρία ο Ρώσος στρατηγός, Γιούρι Ιβανόφ, υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Κατασκοπίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, στον οργανισμό του Γ. Ιβανόφ είχαν βρεθεί ίχνη φαρμάκων που η υπερβολική δόση τους μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο. Η υπόθεση του θανάτου του συνδέθηκε με τις προθέσεις της Ρωσίας να πουλήσει αυτήν την περίοδο στη Συρία πυραύλους «Γιαχόντ» (θαλάσσης - θαλάσσης), αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενάντια στη συμφωνία τάσσεται κατηγορηματικά το Ισραήλ, ενώ ανησυχίες έχουν εκφράσει και οι ΗΠΑ.

Οι νέοι αινιγματικοί θάνατοι Ρώσων μηχανικών στην Ινδονησία δημιουργούν την εντύπωση πως μπορεί η διαπάλη ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ιδιαίτερα στον τομέα της αγοράς όπλων να παίρνει πλέον στοιχεία ενός «παιχνιδιού» χωρίς κανόνες.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ