ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θερίζουν η φτώχεια και η ανεργία

Συσσίτιο στην Νέα Υόρκη
Συσσίτιο στην Νέα Υόρκη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η πιο σημαντική προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχειας είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και η δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας», είχε δηλώσει προ ημερών ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Δήλωση που μεταφράζεται «ανάπτυξη» για το κεφάλαιο και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ομοσπονδιακά κονδύλια για τα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας, τη στιγμή μάλιστα που δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί είναι άνεργοι και ο αριθμός αυτών που ζουν στα όρια της φτώχειας να πλησιάζει τα επίπεδα - ρεκόρ της δεκαετίας του '60.

Σύμφωνα τα δημογραφικά στοιχεία για το 2009, δηλαδή την πρώτη χρονιά στην προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν επισήμως αύριο, καταγράφεται μία αύξηση του ποσοστού εκείνων που ζουν στα όρια της φτώχειας, από το 13,2% στο 15% μόνο μέσα σε ένα χρόνο και ραγδαία αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς η φτώχεια για το 2008 είχε αυξηθεί στο 13,2% και θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη, ετήσια αύξηση από την εποχή που η κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει στοιχεία, το 1959. Μεταξύ του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση του ποσοστού εκείνων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας πάνω από το 12%, έναντι 11,7% και είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1965. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι οι μητροπολιτικές περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι το Ντιτρόιτ, η πάλαι πότε καρδιά της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το Λος Αντζελες και το Μοντέστο στην Καλιφόρνια, το Λας Βέγκας και το Φορτ Μέιερς στην πολιτεία της Φλόριντα.

Οι δημογραφικές εκτιμήσεις για αύξηση του ποσοστού φτώχειας, σημαίνει ότι περισσότεροι από 47 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα - ή περισσότεροι από έναν στους επτά Αμερικανούς - ζούσαν πέρυσι σε συνθήκες φτώχειας της οποίας το επίπεδο καθορίζεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο σε ετήσιο εισόδημα 22.000 δολαρίων για μία τετραμελή οικογένεια, που δεν επαρκεί ωστόσο για μία αξιοπρεπή διαβίωση, ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός των Αμερικανών που αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσπραγίες αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ή το ένα τρίτο του πληθυσμού! Σύμφωνα επίσης με τα επιμέρους στοιχεία, το ποσοστό των παιδιών σε συνθήκες φτώχειας εκτιμάται ότι έχει υπερβεί το 20%, έναντι 19%.

Η άνοδος της φτώχειας σε συνδυασμό με την ανεργία που παραμένει επισήμως γύρω στο 10% και ο συνδυασμός του αριθμού των ανέργων με αυτό των υποαπασχολούμενων που έχει αγγίξει το 17%, καθώς και την αύξηση των αιτήσεων για στέγαση σε καταφύγια αστέγων (αυξήθηκαν μεταξύ 20% έως 30% για την χρονιά που πέρασε), σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «New York Times», συνθέτουν μία πολύ ζοφερή εικόνα για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Αν και η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δείξει σαφή δείγματα της πολιτικής της, πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, οι δηλώσεις του Προέδρου Ομπάμα συνοδεύτηκαν και από δηλώσεις περί του κόστους της διατήρησης των φορολογικών ελαφρύνσεων που ισχύουν για τους πλούσιους, καθώς είναι πολύ υψηλό τη στιγμή που οι ΗΠΑ βγαίνουν από την ύφεση με ένα τεράστιο έλλειμμα. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι τα συντριπτικά στοιχεία για τους Αμερικανούς εργαζόμενους έρχονται μόλις επτά βδομάδες πριν τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και θεωρούνται ότι θα προξενήσουν σημαντικό πλήγμα στους Δημοκρατικούς που χάνουν συνεχώς έδαφος. Εξάλλου, όπως ήταν αναμενόμενο, ο «συμβιβασμός» που πρότεινε ο Ομπάμα προς το Κογκρέσο, όσον αφορά την κατάργηση του νόμου για τις «φορολογικές ελαφρύνσεις» απορρίφθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς... και το βέβαιο είναι ότι το θέμα του νόμου Μπους που λήγει στο τέλος του χρόνου μετατίθεται μετά τις εκλογές και με βάση τη νέα σύνθεση του Κογκρέσου και προφανώς και τον έλεγχό του.

ΡΩΣΙΑ
Το 64% ντρέπεται για την κατάσταση στη χώρα

Σύμφωνα με την παρρωσική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Σεπτέμβρη από την εταιρεία «Κοινή γνώμη», η πλειοψηφία των Ρώσων (το 64% των ερωτηθέντων) ενίοτε αισθάνεται ντροπή για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα του. Το 39% των ερωτηθέντων δήλωσε πως συχνά ντρέπεται για τη Ρωσία, ενώ το 25% αισθάνεται ντροπή κάποιες φορές. Ο βασικός λόγος αυτής της αίσθησης είναι το χαμηλό κοινωνικό - οικονομικό βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Το 25% ντρέπεται για τους χαμηλούς μισθούς, την έλλειψη κοινωνικής προστασίας, την τεράστια κοινωνική διαστρωμάτωση. Αλλα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που προκαλούν ντροπή είναι η ανεργία, η κατάσταση της οικονομίας, η διαφθορά στη χώρα, η ανομία, ο αλκοολισμός, η διάλυση της ΕΣΣΔ, ο πόλεμος στην Τσετσενία, η θέση της Ρωσίας στον κόσμο, το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, οι πρόσφατες πυρκαγιές.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ
Σκληρή διαπάλη στους κυρίαρχους αστικούς κύκλους

Η πλουσιότερη γυναίκα στη Ρωσία, η πρόεδρος της εταιρείας «Inteko», Ελενα Μπατούρινα (που η περιουσία της, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» ξεπερνούσε το 2008 τα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, για να συρρικνωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης στα 900 εκατομμύρια δολάρια το 2010), κι η οποία τυγχάνει να είναι η σύζυγος του δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, προτίθεται να υποβάλει μήνυση σε δύο ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια ομοσπονδιακής εμβέλειας «για να υπερασπιστεί την τιμή και την αξιοπρέπειά της», μετά από «ομοβροντία» τηλεοπτικών ρεπορτάζ. Σε ανάλογες ενέργειες ανακοίνωσε πως θα προβεί και η κυβέρνηση της Μόσχας, μετά την τηλεοπτική επίθεση, που δέχτηκε στα ίδια τηλεοπτικά ρεπορτάζ ο Γ. Λουζκόφ, που να σημειωθεί πως είναι και ηγετικό στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας». Και οι δύο τηλεοπτικές εκπομπές, που προβλήθηκαν το σαββατοκύριακο που μας πέρασαν, εστίαζαν σε φαινόμενα διαφθοράς στο Δήμο της Μόσχας, καθώς και στην αμύθητη περιουσία της συζύγου του δημάρχου.

Η επίθεση αυτή σχετίζεται με «άνωθεν εντολή» από τη ρωσική Προεδρία, λόγω σύγκρουσης του δημάρχου της Μόσχας με το Κρεμλίνο. Στόχος της επίθεσης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, είναι να οδηγηθεί ο δήμαρχος της Μόσχας σε παραίτηση και στη αντικατάστασή του από πρόσωπο εμπιστοσύνης του Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ