ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Αρχισε το μοίρασμα της Αρκτικής

Στις 15 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Γενς Στολτενμπέργκ, στη ρωσική πόλη Μούρμανσκ, όπου παρουσία του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπογράφτηκε ρωσο-νορβηγική συμφωνία για το διαχωρισμό της θαλάσσιας περιοχής και τη συνεργασία των δύο χωρών στη θάλασσα Μπάρεντς και στον Αρκτικό Ωκεανό.

Το Γραφείο Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας αναφέρει πως η υπογραφή της συμφωνίας «δείχνει την ιστορική διάσπαση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας. Η λύση αυτού του βασικού άλυτου ζητήματος στις διμερείς μας σχέσεις πρέπει να βοηθήσει τη δημιουργία μιας ποιοτικά νέας πολιτικής ατμόσφαιρας, που θα χαρακτηρίζεται από την ενίσχυση του πνεύματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας». Υπογραμμίζεται πως με την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας ανοίγονται προοπτικές εμβάθυνσης της ρωσο-νορβηγικής συνεργασίας σε διάφορες σφαίρες. Ετσι, το μοίρασμα της αμφισβητούμενης περιοχής, που κάλυπτε έκταση 175.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κυρίως στη θάλασσα Μπάρεντς, ανοίγει και νομικά το δρόμο για την εκμετάλλευση από τα ενεργειακά μονοπώλια των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που βρίσκονται στην Αρκτική.

«Ιδιαίτερα η συμφωνία προβλέπει λεπτομερειακό μηχανισμό διαχείρισης της ρωσο-νορβηγικής συνεργασίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που θα τέμνονται από διαχωριστική γραμμή. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για την από κοινού εκμετάλλευσή τους. Η υπογραφή της συμφωνίας θα οδηγήσει σε ένα νέο επίπεδο και τη διμερή συνεργασία στον τομέα της αλιείας. Ο καθαρισμός των ακριβών συνοριακών ζωνών της Ρωσίας και της Νορβηγίας διαμορφώνει πιο ξεκάθαρες και ευνόητες συνθήκες για την αλιεία, αντικειμενικά μειώνει την πιθανότητα των συγκρουσιακών καταστάσεων στον τομέα αυτό», αναφέρεται στο γραφείο Τύπου της ρωσικής Προεδρίας.

Στο μεταξύ, η συγκεκριμένη συμφωνία δημιουργεί στη Ρωσία και αντιδράσεις, από εμπειρογνώμονες που θεωρούν πως το Κρεμλίνο έκανε υποχωρήσεις από κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή της συμφωνίας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο «πόλεμος» της ενέργειας φουντώνει και σε αυτή την περιοχή του πλανήτη και οι άλλοι ανταγωνιστές στο ιμπεριαλιστικό σύστημα θα απαντήσουν άμεσα.


Ι.Π.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Στους δρόμους κατά των μέτρων λιτότητας

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Σειρά λαϊκών διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν χτες στη Ρουμανία από εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, δημόσιους υπαλλήλους και εργαζόμενους στην καθαριότητα, ενάντια στη μείωση των μισθών τους κατά 25%, τις περικοπές σε επιδόματα και την αύξηση της ανεργίας, μέτρα που είχαν παρθεί από την κυβέρνηση σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.

Μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν έξω από το νοσοκομείο Μπράιλα όταν οι συγκεντρωμένοι αντιμετώπισαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Βρανσέα, περίπου 1.000 εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση διαμαρτυρήθηκαν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να περικόψει τη χρηματοδότηση κατά 34 εκατομμύρια λέι (8 εκατομμύρια ευρώ) από τις περιφερειακές αρχές. Την ερχόμενη βδομάδα, οι αστυνομικοί έχουν προειδοποιήσει πως θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των μισθών τους κατά 25%.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο δημοσίευσε χτες πως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων τον Ιούλιο του 2010 μειώθηκε κατά 6.200 από τον προηγούμενο μήνα, από τους οποίους οι 2.600 απολύθηκαν από τον τομέα Υγείας, οι 2.400 από την Εκπαίδευση και 1.200 από την κεντρική διοίκηση.

Τέλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων (SNFP) Σεμπάστιαν Οπρέσκου, δήλωσε χτες πως είναι διατεθειμένος να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη για τις 27 Σεπτέμβρη γενική απεργία αν η κυβέρνηση πάρει πίσω τις περικοπές στους μισθούς από την 1η Οκτώβρη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εννιά Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου και εξερράγη όταν πέρασε το λεωφορείο που τους μετέφερε. Από την επίθεση, κοντά στη Μοσούλη, τραυματίστηκαν άλλοι πέντε στρατιώτες. Την ίδια ώρα, ανακοινωνόταν η δεύτερη «συμμετοχή» σε μάχη των, κατά τον Πρόεδρο Ομπάμα, «μη μάχιμων» αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν μείνει στο Ιράκ, μετά από αίτημα του ιρακινού στρατού. Πραγματοποίησαν κοινή επιδρομή κατά υπόπτων της αλ Κάιντα στη Φαλούτζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωπο.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-- Για εκφοβισμό κατηγόρησαν το Ιράν εκπρόσωποι δυτικών χωρών που συμμετέχουν στο συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με αφορμή την εκδίωξη των επιθεωρητών. Την ίδια ώρα, εντός Ιράν, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο, σκοτώθηκαν 29 πολίτες και τραυματίστηκαν 11.

MΠΟΓΚΟΤΑ.-- Αυξήθηκαν οι δολοφονίες συνδικαλιστών στην Κολομβία σύμφωνα με τον Λουίς Αλμπέρτο Βανέγκας, επικεφαλείς του τμήματος της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (CUT) για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς για τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους δολοφονήθηκαν 36 συνδικαλιστές σε σύγκριση με τους 28 που είχαν δολοφονηθεί για το ίδιο διάστημα το 2009.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή στη Σουηδία όπου καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 7 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, από τους οποίους οι 500.000 είναι νέοι εκλογείς. Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας έχει βρεθεί η εκπαίδευση, η ποιότητα των σχολείων καθώς και η ανεργία στους νέους, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2009, φτάνει το 25% στους νέους ηλικίας 15-24 χρόνων.

ΡΩΜΗ.-- Περιουσιακά στοιχεία της μαφίας ύψους 1,9 δισ. δολαρίων κατασχέθηκαν στην Ιταλία σε μια επιχείρηση εξάρθρωσης ομάδας εγκληματιών που είχε εμπλακεί στην «πράσινη ανάπτυξη» μέσω ξεπλύματος βρόμικου χρήματος σε επιχειρήσεις όπως αιολικά πάρκα, εργοστάσια που παράγουν ηλιακή ενέργεια κ.ά. Οι ανακριτές ανέφεραν ότι τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν περισσότερες από 40 εταιρείες, εκατοντάδες αγροτεμάχια, κτίρια, εργοστάσια, τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, αυτοκίνητα και γιοτ πολυτελείας.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) - την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει η Ουγγαρία, το δεύτερο εξάμηνο του 2011 - η ουγγρική μειονότητα στη Σλοβενία και η σλοβενική μειονότητα στην Ουγγαρία αναμενόταν να είναι κεντρικά θέματα των συνομιλιών που έχει από χτες στη Σλοβενία ο Ούγγρος πρόεδρος Παλ Σμιτ.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Φονικό απεδείχθη το πέρασμα του τυφώνα «Κομπάσου» στις αρχές του μήνα πάνω από τη ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έκαναν χτες οι βορειοκορεατικές αρχές, εξαιτίας του τυφώνα σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, καταστράφηκε σημαντικό τμήμα του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της περιφέρειας, ενώ πάνω από 3.300 σπιτικά καταστράφηκαν, με συνέπεια πολλές οικογένειες να μείνουν άστεγες βρίσκοντας προσωρινά καταφύγιο σε δημόσια κτίρια και σχολεία.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΚΙΝΑ
Στα ... σκαριά κοινοπραξία

ΣΟΦΙΑ.--

Η σύσταση Βουλγαρο - κινεζικής κοινοπραξίας για τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης, τρία χιλιόμετρα δυτικά της Σόφιας, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υφυπουργού Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Εβγκένι Ανγκέλοφ με τον κυβερνήτης της επαρχίας Ζετζιάνγκ, Λου Ζούσαν και τον αναπληρωτή κυβερνήτη Γκονγκ Ζενγκ.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι για τη δημιουργία της ζώνης εξασφαλίστηκε έκταση 2.000 στρεμμάτων, εκ της οποίας τα δύο τρίτα θα τα εκμεταλλευτούν κινεζικές επιχειρήσεις. Η κινέζικη πλευρά αναμένεται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα τον εκπρόσωπό της στην κοινοπραξία, ενώ από τη βουλγαρική πλευρά, θα συμμετέχει η εθνική υπηρεσία της Βουλγαρίας, αρμόδια για θέματα βιομηχανικών ζωνών.

Στο μεταξύ πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως το 2011 θα ξεκινήσουν την παραγωγή αυτοκινήτων στο εργοστάσιό τους, στο Λόβετς της βόρειας Βουλγαρίας, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία «Great Wall Motor Co» και η βουλγαρική «Litex Motors». Η κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία υπέγραψε συμφωνία με τη βουλγαρική ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύσταση κοινοπραξίας για την κατασκευή κινεζικών αυτοκινήτων και σύμφωνα με εκτιμήσεις, το εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει 50.000 μονάδες σε ετήσια βάση και να συναρμολογεί συνολικά τέσσερα διαφορετικά μοντέλα.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με αντικείμενο την υπογραφή διμερών συμφωνιών συνεργασίας στρατιωτικής συνεργασίας ξεκίνησε χτες η διήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Ρώσου υπουργού Αμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ και η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ενώ αναμενόταν να συνεδριάσουν τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνολικά, οι δύο υπουργοί Αμυνας συνομίλησαν για τουλάχιστον πέντε ώρες κατά τη διάρκεια τριών διαδοχικών συναντήσεων που είχαν ενώ υπέγραψαν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «RIA NOVOSTI», μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πενταγώνου και του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, καθώς και για τη σύσταση κοινής ομάδας για τη στρατιωτική συνεργασία.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, προβλήματα στρατηγικής σταθερότητας, την πυραυλική άμυνα και την επικύρωση της συμφωνίας που θα αντικαταστήσει τη START-1.

Πριν από την επίσκεψη του Ανατόλι Σερντιούκοφ στην Ουάσιγκτον, ο Ρόμπερτ Γκέιτς είχε δηλώσει στο ρωσικό πρακτορείο «Interfax» ότι «τα προγράμματα εκσυγχρονισμού που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της νέας συνθήκης START είναι απολύτως νόμιμα. Θα έχουμε τα δικά μας προγράμματα εκσυγχρονισμού. Δν θεωρώ τη Ρωσία ως μία απειλή. Θεωρώ τις σημερινές ρωσο-αμερικανικές σχέσεις ως αυτές μεταξύ δύο κανονικών κρατών».

ΡΩΣΙΑ
Πιέσεις για τους αγωγούς

ΜΟΣΧΑ.--

Η ρωσική εταιρεία «Τράνσνεφτ» εκτιμά πως οι συνομιλίες με την Τουρκία για το σχέδιο υλοποίησης του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τζεϊχάν έχουν «κολλήσει», όπως διατύπωσε χτες ο επικεφαλής της εταιρείας Νικολάι Τοκάρεφ μιλώντας σε εκδήλωση του πρακτορείου «Ρόιτερ» στη Μόσχα. Χαρακτήρισε επίσης πιο ελκυστικό το έργο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που θα παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου καθώς όλα είναι έτοιμα, όπως είπε, για την έναρξη της κατασκευής του από φέτος.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, ο εκπρόσωπος Τύπου της «Τρανσνεφτ» Ιγκόρ Ντιόμιν είχε δηλώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Ρωσίας» ότι το τουρκικό σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τζεϊχάν είναι λιγότερο επιθυμητό απ' ό,τι το Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, σχέδιο που προέκυψε μόνο λόγω της αδιαλλαξίας της Βουλγαρίας, η οποία εξέφρασε φόβους, για τη δήθεν, επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το σχέδιο συμφέρει τη Βουλγαρία, επειδή τα τέλη διέλευσης, ύψους 30 εκατ. ευρώ στην πρώτη φάση και 50 εκατ. ευρώ στη συνέχεια, θα αποτελούσαν μια αξιόλογη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Βουλγαρίας, το οποίο εκτιμάται σε 30 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ