ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
Η κυβέρνηση... υπόσχεται, γονείς και μαθητές... ακόμα περιμένουν

Σε μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα προχώρησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Ντόλιος και η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, προκειμένου να κατευνάσουν την οργή και την αγανάκτηση χιλιάδων γονέων και μαθητών των σχολείων της Θεσσαλονίκης, που επί μία βδομάδα χάνουν μαθήματα γιατί δεν εξασφαλίστηκε η μεταφορά τους στα σχολεία.

Πραγματοποίησαν σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσαν ότι δίνουν λύση στο πρόβλημα καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου, «δεν παίζουμε, δουλεύουμε». Τόσο πολύ, προσθέτουμε εμείς, που ένα πρόβλημα το οποίο όλοι γνώριζαν ότι θα προκύψει και στη Θεσσαλονίκη και σε πολλούς άλλους νομούς της χώρας, περίμεναν να ξεκινήσει η σχολική χρονιά, να ξεσηκωθούν γονείς και μαθητές, για να καθίσουν να το αντιμετωπίσουν και πάλι μερικώς, αφού και τώρα ακόμη δεν εξασφαλίζεται η μεταφορά για το σύνολο των μαθητών που έχουν αυτή την ανάγκη και υπολογίζονται σε περίπου 8.000.

Οι υφυπουργοί ανακοίνωσαν ότι η μεταφορά 4.000 μαθητών που αφορούν ειδικά σχολεία, ΕΠΑΛ, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Γυμνάσια κτλ. ξεκινά από τη Δευτέρα με βάση το διαγωνισμό ο οποίος έχει ήδη ολοκληρωθεί. Θα διενεργηθεί νέος διαγωνισμός το επόμενο διάστημα, που θα αφορά και τις αστικές περιοχές στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα δρομολόγια που αφορούν μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, όπως και δρομολόγια τα οποία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο ΟΑΣΘ. Θα παραταθούν οι συμβάσεις που τρέχουν για το σχολικό έτους 2009-2010 μέχρι την ανάδειξη νέου αναδόχου με έκπτωση 20%.

Τέλος, σημείωσαν ότι υπάρχουν επαρκείς πιστώσεις για το 2010 και 170 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά μαθητών καθ' όλη τη διάρκεια του 2011, ποσό το οποίο έχει εγγραφεί στους ΚΑΠ της τοπικής αυτοδιοίκηση. Ενώ θα διαμορφωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταφορά των μαθητών το οποίο θα εφαρμοστεί από του νέους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Διαμαρτύρονται για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών

Με καταλήψεις 6 σχολείων της Θέρμης άρχισε η νέα σχολική χρονιά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Γονείς, μαθητές και δάσκαλοι διαμαρτύρονται γιατί το υπουργείο αδιαφορεί να διευθετήσει το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών με λεωφορεία προς και από το σχολείο τους. Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη βρίσκονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης, το 2ο και το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης, το 2ο ΓΕΛ Θέρμης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ραιδεστού και το 5ο Νηπιαγωγείο Θέρμης.

Προχτές το πρωί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν γονείς και μαθητές στην κεντρική πλατεία της Θέρμης αναδείχθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται σε εκατοντάδες οικογένειες μετά τη διακοπή των μαθητικών δρομολογίων, αφού π.χ. πολλοί γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους την ώρα που θα έπρεπε να βρίσκονται στην εργασία τους κ.ά.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε και ο βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Ζιώγας. Οπως τόνισε, το πρόβλημα θα πρέπει να το λύσει άμεσα η κεντρική διοίκηση και θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προτάσεις που γίνονται για ανάθεση των μαθητικών δρομολογίων στους δήμους, αφού αυτό θα σημάνει, ιδιαίτερα τώρα με τον «Καλλικράτη», σταδιακή οικονομική επιβάρυνση των δημοτών για να καλυφθούν τα ελλειμματικά κονδύλια που θα δίνονται από την κυβέρνηση. Παράλληλα, δήλωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα σταθεί δίπλα στους γονείς και τους μαθητές σ' αυτό τον αγώνα που ξεκίνησαν. Στο κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συμμετείχε και ο υποψήφιος δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Ιγνατιάδης.

Κινητοποιήσεις άρχισαν επίσης οι γονείς του 5ου Δημοτικού Περαίας που υπολειτουργεί, καθώς δεν μπορεί να προσέλθει στα μαθήματα, μετά τη διακοπή των μαθητικών δρομολογίων, το 80% των μαθητών. Το διδακτήριο βρίσκεται σε αγροτική περιοχή της Ανω Περαίας, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τις κατοικίες των μαθητών.

Επίσης κατάληψη των διδακτηρίων προαναγγέλλουν οι γονείς και σε άλλες περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης, όπως η Ν. Μεσημβρία και η Γερακαρού.

Στην Ξάνθη

Kινητοποίηση για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών διοργάνωσε χτες το μεσημέρι στη Νομαρχία της Ξάνθης η Γραμματεία Ν. Ξάνθης του ΠΑΜΕ. Γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί με συνθήματα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση για να μεταφέρονται τα παιδιά με λεωφορεία στα σχολεία τους καθώς η σχολική χρονιά ξεκίνησε και πολλοί μαθητές δεν έχουν πάει ακόμα στα μαθήματά τους. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία μέχρι τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, από τις οποίες ζητήθηκε να μην μπουν απουσίες για τις μέρες που τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο εξαιτίας αυτού του προβλήματος.

Σε περίπτωση που δε λυθεί το ζήτημα μέχρι τη Δευτέρα, το ΠΑΜΕ καλεί γονείς, μαθητές, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς σε νέα πιο δυναμική κινητοποίηση τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη στη 1 το μεσημέρι μπροστά στη Νομαρχία. Επίσης το ΠΑΜΕ καλεί τα εκπαιδευτικά σωματεία του νομού να κηρύξουν στάση εργασίας για τη Δευτέρα.

ΛΑΡΙΣΑ
Μετρούν ελλείψεις με το άνοιγμα της χρονιάς

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, κτιριακές υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία της Θεσσαλίας. Στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία, για πολλά παιδιά, η νέα σχολική χρονιά ουσιαστικά δεν ξεκίνησε ακόμα καθώς δεν καλύφθηκαν ακόμα τα κενά σε θέσεις νηπιαγωγών και δασκάλων, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και σε βιβλία.

Επίσης, δεκάδες νηπιαγωγεία, σε όλους τους νομούς, στεγάζονται σε αποθήκες και, γενικότερα, σε υποβαθμισμένους χώρους, ενώ στη Λάρισα υπάρχουν ακόμα σχολεία που λειτουργούν σε διπλή βάρδια. Είναι χαρακτηριστικό, δε, το παράδειγμα του 29ου Νηπιαγωγείου Λάρισας, όπου η διεύθυνση του σχολείου ανακοίνωσε στους γονείς ότι «λόγω κτιριακού προβλήματος δεν μπορούν ν' απορροφηθούν και τα 40 παιδιά που εγγράφηκαν, αλλά μόνο 10 και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις θα ακολουθήσει κλήρωση»! Κάτι που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των γονιών, οι οποίοι ετοιμάζονται να αντιδράσουν αγωνιστικά διεκδικώντας να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο.

Μεγάλα είναι και τα προβλήματα που δημιουργούνται και με τη καθαριότητα των σχολείων, όπου δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις των εργαζομένων. Πολλοί από αυτούς κλήθηκαν από τις διευθύνσεις σχολείων και ξεκίνησαν να δουλεύουν «ξεκρέμαστοι» χωρίς να ξέρουν αν, πώς και από πού θα πληρωθούν. Μάλιστα, σε αρκετές σχολικές μονάδες καλούνται οι γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τους πληρώσουν. Στο νομό Λάρισας, οι συμβασιούχοι του κλάδου, εκτός από το καθεστώς εργασιακής ομηρίας και αβεβαιότητας που βιώνουν, έχουν πληρωθεί μόνο το 40% των περσινών δεδουλευμένων.

Να σημειωθεί ότι στη Λάρισα η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών είναι, φέτος, κατά 50% μικρότερη από πέρσι, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να μην έχουν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς για το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, το πετρέλαιο, ή το φυσικό αέριο.

Εξοπλισμός σχολείων με ... χορηγίες

«Πάτημα» στο μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων που υπάρχουν στα σχολεία του Νομού Λάρισας βρήκε η πολυεθνική ΙΚΕΑ, για να διαφημίσει την «πραμάτεια» της. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η «πρωτοβουλία» της να γίνει χορηγός ανακαίνισης των εσωτερικών χώρων του Νηπιαγωγείου Νίκαιας.

Μάλιστα, στην τελετή έναρξης της νέας χρονιάς, στο σχολείο παραβρέθηκε και η διεύθυνση του καταστήματος «ΙΚΕΑ Θεσσαλίας». Εκεί δέχτηκε, δε, τις ευχαριστίες και τους επαίνους «για την ευγενική χορηγία της» του δημάρχου Νίκαιας και εκ νέου υποψήφιου στον διευρυμένο, πλέον, Δήμο Κιλελέρ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Κομίτσα. (Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμαρχος είχε δώσει στην πολυεθνική την έκταση για την εγκατάσταση του «ΙΚΕΑ Θεσσαλίας» στη Νίκαια , παρά τις καταγγελίες κατοίκων και φορέων της περιοχής ότι πρόκειται για παράνομη ενέργεια).

Η τάχα «ευαίσθητη» για τα παιδιά επιχείρηση, για να τροφοδοτήσει 150 καταστήματά του σε 22 χώρες, εκμεταλλεύεται τη φτηνή εργασία παιδιών στην Ινδία, το Πακιστάν, το Βιετνάμ και την Ινδονησία.

Αλλά ακόμα κι έτσι να μην ήταν τα πράγματα, το γεγονός της παραπάνω «χορηγίας» είναι ενδεικτικό του πώς θα λειτουργούν όλα τα σχολεία σε λίγα χρόνια: Προκειμένου να έχουν θρανία, έδρες, εξοπλισμό, προκειμένου να είναι βαμμένα και καθαρά κ.ο.κ. θα ψάχνουν χορηγούς ή θα κλείνουν αυτοτελώς συμφωνίες με τους επιχειρηματίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τσέπες των γονιών και των δημοτών των «καλλικρατικών» δήμων που θα πληρώνουν διπλούς και τριπλούς φόρους για την Παιδεία και στο τέλος θα πληρώνουν επιπλέον και ως γονείς για τον εξοπλισμό των σχολείων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ