ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιμηκύνουν την κοροϊδία και την πρόκληση

Παράταση στις διαδικασίες τζάμπα χρηματοδότησης σε όφελος τραπεζών και πλουτοκρατίας

Τα διαπιστευτήρια προς τις μερίδες της κοιναγορίτικης πλουτοκρατίας και των πολιτικών διαχειριστών τους δίνει ξανά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Με φόντο τον ανταγωνισμό και τις αντιθέσεις που σε αυτή τη φάση εκδηλώνονται γύρω από το κρατικό χρέος της χώρας, τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων στους τραπεζίτες και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ-ΔΝΤ), ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε χτες νέο κύκλο συνεννοήσεων με το σκληρό πυρήνα της ΕΕ, με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.Κ. Τρισέ.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η συνάντηση με το Γερμανό υπουργό επικεντρώθηκε «γύρω από την υλοποίηση του προϋπολογισμού και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» επιχειρώντας να διαψεύσει τα σενάρια για «επαναδιαπραγμάτευση» με τους μεγαλοπιστωστές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συγκεκριμένες συσκέψεις κατέληξαν σε κοινή γραμμή και χειρισμούς. Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γερμανική κυβέρνηση έσπευσαν να διαψεύσουν με κατηγορηματικό τρόπο τα περί «επαναδιαπραγμάτευσης» του χρέους ή για παράταση του προγράμματος στήριξης και μετά το 2013-2014. Εκπρόσωπος του κοινοτικού Επιτρόπου Ο. Ρεν τόνισε ότι «δεν έχει νόημα αφού γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα». Είναι δηλαδή απόλυτα βέβαιο ότι έχουν κλειδώσει και τα νέα βάρβαρα μέτρα και φόροι που θα ξεκινήσουν με τον προϋπολογισμό του 2011.

Είναι απόλυτα φανερό ότι κάτι τέτοιο θα τους δημιουργούσε κακό προηγούμενο, νέες αναταράξεις στις χρηματαγορές και ειδικά ζητήματα στις γερμανικά τραπεζικά μονοπώλια που έχουν μεγάλη συμμετοχή και ειδικά συμφέροντα πάνω στο κρατικό χρέος που έχουν συσσωρεύσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Να σημειωθεί ότι τα σενάρια που κυκλοφόρησαν πυροδότησαν νέες αναταράξεις στο χρέος κρατών όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Επίσης, απόλυτα βέβαιο είναι ότι η κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος θα προχωρήσει σε επιμήκυνση, αναχρηματοδότηση, ακόμη και σε επέκταση της φτηνής σχεδόν τζάμπα ρευστότητας και προς τις ντόπιες τράπεζες, που σήμερα διαμορφώνεται στο αστρονομικό ύψος των 96 δισ. ευρώ. Για τις ανάγκες των τραπεζιτών, συνολικά για την πλουτοκρατία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπαίνει μπροστά με την εφαρμοζόμενη πολιτική και με τις ειδικές συνεννοήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κυβερνητικός παράγοντας εμφανίστηκε «αισιόδοξος» ως προς το ρυθμό πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ δηλώνοντας ότι μπορεί να αποδεχτεί «καλύτερος» από το -4%, ενώ επίσης επιχείρησε να διασκεδάσει τις «ανησυχίες» λεγόμενων επενδυτών σχετικά με τα φορολογικά έσοδα, δηλαδή για τη συντελούμενη φοροληστεία.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο ανταγωνισμός απαιτεί φτωχότερο λαό...

Στο πλαίσιο της ΟΝΕ μόνο με μείωση των μισθών και υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων μπορεί να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα, λέει ο Γ. Προβόπουλος

Η προσαρμογή του ελληνικού καπιταλισμού στο πλαίσιο της ευρωζώνης με ανταγωνιστικές προϋποθέσεις και όρους, απαιτεί ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και μείωση των μισθών. Χωρίς αυτές τις δύο προϋποθέσεις, οι προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις θα οδηγήσουν σε άνοδο της ανεργίας και σε μείωση των ρυθμών μεταβολής της απασχόλησης...

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, στον πρόλογο πολυσέλιδης μελέτης που συνέταξαν οικονομολόγοι του κεντρικού τραπεζικού ιδρύματος, με θέμα «Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος: Αιτίες ανισορροπιών και προτάσεις πολιτικής».

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισημάνσεων αυτών, οι οποίες γίνονται σε περίοδο εφαρμογής των εξοντωτικών μέτρων του μνημονίου, εντοπίζεται στο γεγονός ότι απαντούν στο ερώτημα τι θα γίνει μετά το 2013, όταν και - υποτίθεται - τελειώνει η «θεραπεία σοκ» την οποία υφίσταται ο ελληνικός λαός με μειώσεις μισθών, αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης, δραστικές περικοπές κοινωνικών δαπανών και αθρόες ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα. Και η Τράπεζα της Ελλάδας απαντά ότι μετά το 2013, για να είναι ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της ευρωζώνης, θα απαιτηθεί νέα μείωση μισθών και μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις. Οτι ανταγωνιστικότερο κεφάλαιο προϋποθέτει εξάπλωση της φτώχειας στο διηνεκές. Ο κυνικός και ταξικός ρεαλισμός της κεντρικής τράπεζας «αδειάζει» τον κυβερνητικό λαϊκισμό, ο οποίος, διά στόματος πρωθυπουργού, έδωσε «υποσχέσεις» ότι ...οι πρώτοι που θα ευνοηθούν μετά την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου θα είναι οι χαμηλόμισθοι...

Αντίθετα, ο Γ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι: «Η μεγαλύτερη ευελιξία της αγοράς εργασίας διευκολύνει την προσαρμογή, στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης, στην οποία εξ ορισμού η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τιμών/κόστους δεν μπορεί να προέλθει από υποτίμηση του νομίσματος, αλλά από τη βελτίωση του σχετικού κόστους και των σχετικών περιθωρίων κέρδους σε σύγκριση με τις λοιπές περιοχές της ένωσης». Στη συνέχεια απειλεί ότι «χωρίς αυτή την ευελιξία, οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα συνεπάγονται υψηλότερο κόστος σε όρους ανεργίας και αναξιοποίητων ευκαιριών παραγωγικής απασχόλησης»!

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, και επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην περίοδο συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη (από 0% έως 5% του ΑΕΠ τη δεκαετία του '60 έως και τα τέλη της δεκαετίας του '90 το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 14% του ΑΕΠ το 2008), ο κεντρικός τραπεζίτης εντοπίζει ως αιτία του προβλήματος τους ...υψηλούς μισθούς, υπογραμμίζοντας ότι «από την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, σημειώθηκε μια σωρευτική απώλεια ανταγωνιστικότητας τιμών/κόστους της τάξεως του 20-25%». Είναι ολοφάνερο ότι σημασία δεν έχουν τόσο τα λαθρόβια στοιχεία που επιστρατεύουν οι υπάλληλοι της άρχουσας τάξης για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, όσο η προοπτική που χαράσσουν και σύμφωνα με την οποία για να διατηρηθεί ο ελληνικός καπιταλισμός στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να γίνεται εσαεί φτωχότερος...

ΕΣΟΔΑ ΦΠΑ
Πρεμούρα για τους μικρούς ΕΒΕ

Διαπιστώνουν «αστοχίες» και κινητοποιούν ολόκληρο το μηχανισμό. Τηλεφωνικές κλητεύσεις και διορία 5 ημερών για ΦΠΑ, προβλέπει ειδική κυβερνητική εγκύκλιος

Στην «επιστράτευση» ολόκληρου του ελεγκτικού μηχανισμού για το μάζεμα του ΦΠΑ, των φόρων που έχουν φορτώσει πάνω στη λαϊκή κατανάλωση, προχωρά τώρα το υπουργείο Οικονομικών με νέα ειδική εγκύκλιο. Παρά και τις δυο απανωτές ανατιμήσεις, οι φόροι από ΦΠΑ που μπαίνουν στο κρατικό ταμείο παραμένουν πολύ κάτω από τον πήχη της βάρβαρης πολιτικής τους, συμπιέζονται από την πραγματικότητα που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, τη ραγδαία πτώση του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν και φαινόμενα μη απόδοσης του φόρου, που και αυτό είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Από την άλλη πλευρά και με συνοπτικές διαδικασίες προχωρούν σε επιστροφές μεγάλων ποσών ΦΠΑ επιλεκτικά για την ενίσχυση ισχυρών επιχειρήσεων (μεγαλοεξαγωγείς και άλλους). Τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, όπου θα επικεντρώσουν τους ελέγχους και στη συνέχεια τις ονομαστικές κλητεύσεις από τις εφορίες που σχεδιάζουν για το αμέσως προσεχές διάστημα. Στην πρεμούρα του το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» κάθε καθυστέρηση του ελεγκτικού μηχανισμού και δίνει εντολές για άμεσο ξεκαθάρισμα, μέσα σε 5 ημέρες, όλων των υποθέσεων που ήδη έχουν εντοπίσει και παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, για το επόμενο δίμηνο ολόκληρος ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ασχοληθεί «αποκλειστικά στη διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ που θα αφορούν τις φορολογικές περιόδους από 1/1/2010 και μετά», προφανώς γιατί σε αυτό το διάστημα έχουν εντοπίσει «αστοχίες» και «αποκλίσεις». Το πού στοχεύουν, προκύπτει ανάγλυφα και από την εγκύκλιο. Δίνουν εντολές για την «αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου προσωπικού», δεδομένου ότι «κατά τεκμήριο οι έλεγχοι αυτοί δεν απαιτούν προχωρημένες ελεγκτικές γνώσεις», ολοφάνερα δηλαδή δεν αφορούν σε ισχυρές επιχειρήσεις με κάθε είδους μεγάλες δοσοληψίες μέσα η και έξω από τη χώρα. Οσοι εντοπιστούν να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις ή να μην έχουν αποδώσει το ΦΠΑ, θα καλούνται τηλεφωνικά από τις εφορίες μέσα σε 5 ημέρες να περάσουν από το ταμείο προκειμένου να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ