ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
Ανάγκη συνολικής αντιπαράθεσης

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αρνείται το «διάλογο» για τα εργασιακά και τον ...δέχεται για την «απασχόληση». Σε κλιμάκωση του αγώνα, με    ταξικό περιεχόμενο και συνολική αντιπαράθεση, καλεί το ΠΑΜΕ

Η καθολική αντίσταση, η συσπείρωση των εργαζομένων και η κλιμάκωση του αγώνα, για να μην περάσει η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ύστερα και από τη χτεσινή συνάντηση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Μια συνάντηση κατά την οποία, η πλειοψηφία της διοίκησης, ενώ εμφανίστηκε να μη συζητά το «νέο» πακέτο προτάσεων του υπουργού Εργασίας, άνοιξε ένα νέο πεδίο «διαλόγου» με την κυβέρνηση, συνολικά για τις πολιτικές απασχόλησης, την οικονομία, την ανεργία, ακόμα και για το ασφαλιστικό..!

Το ΠΑΜΕ έχει υπογραμμίσει από την πλευρά του ότι «διάλογος» και αγώνες δε συμβιβάζονται, καλώντας την εργατική τάξη της χώρας να συμμετάσχει στην πανεργατική απεργία και να επιβάλει με τη συμμετοχή της ταξικό πλαίσιο διεκδίκησης και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι ταξικές δυνάμεις τονίζουν την ανάγκη ενός ισχυρού αγώνα, για αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς, την υγεία, την παιδεία, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις. Πάνω σε αυτούς τους άξονες ξεδιπλώνεται, εξάλλου, και το αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ, έτσι όπως συγκεκριμενοποιήθηκε και στη συνεδρίαση της Γραμματείας του την περασμένη Πέμπτη. Το Μέτωπο καλεί, επίσης, σε πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, στις 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα και θα συμμετάσχει σε αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις στην Πράγα, κατά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ το ίδιο διάστημα.

Μετά τη λήξη της χτεσινής συνάντησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ.Πολυζωγόπουλος και ο γγ Γ. Μανώλης, με δηλώσεις τους, ισχυρίστηκαν ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ δε θα συζητήσει τα «εργασιακά», αλλά ότι θα ξεκινήσουν διάλογο με την κυβέρνηση «εφ' όλης της ύλης», για την... απασχόληση.

Με τον τεχνητό αυτό «τεμαχισμό» του αντεργατικού πακέτου της κυβέρνησης, επιχειρείται αφ' ενός να μείνει ανοιχτή η πόρτα του «κοινωνικού διαλόγου», και αφ' ετέρου να διασωθεί η αξιοπιστία της πλειοψηφίας, με δεδομένη την απόφαση της ΕΕ για την 24ωρη απεργία στις 10 Οκτώβρη. Ετσι, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ακροβατώντας ανάμεσα στο «διάλογο» και τους «αγώνες», το μόνο που πετυχαίνει είναι να συνεχίζει τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και να αποδυναμώνει τη διάθεση για αντίσταση, παρέχοντας, ταυτόχρονα, τη «νομιμοποίηση» που έχει ανάγκη η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μεθεπόμενη βδομάδα που υποτίθεται ότι η ΓΣΕΕ, θα έπρεπε να προετοιμάζει την 24ωρη απεργία του Οκτώβρη, παράλληλα, θα διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση την «ατζέντα» και το χρονοδιάγραμμα του «κοινωνικού διαλόγου»..!

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμα και στο υπόμνημα, το οποίο η ΓΣΕΕ παρέδωσε χτες στον υπουργό Εργασίας και διατυπώνει την «άρνησή της», να συζητήσει τα 4 σημεία που τινάζουν στον αέρα τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, ταυτόχρονα αφήνει περιθώρια να συζητήσει πολλά απ' αυτά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Τ.Γιαννίτσης δε φάνηκε να πτοείται από την άρνηση της ΓΣΕΕ να συζητήσει τα επίμαχα σημεία των κυβερνητικών μέτρων, αφού η έναρξη ενός νέου «διαλόγου» με τη Συνομοσπονδία - και ενώ παράλληλα θα εξελίσσεται ο διάλογος με τις εργοδοτικές οργανώσεις- «λύνει τα χέρια» στην κυβέρνηση, ώστε στο τέλος της διαδικασίας, έχοντας εξασφαλίσει και τη νομιμοποίηση των «κοινωνικών εταίρων» να νομοθετήσει.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμφανίστηκε ευχαριστημένη από την εξέλιξη του «κοινωνικού διαλόγου», έστω και αν κάποια από τα ζητήματα της κυβερνητικής ατζέντας δε συζητηθούν από κάποιους από τους «εταίρους». Αλλωστε, όπως έκανε καθαρό, στις δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, η κυβέρνηση θεωρεί τα εννέα σημεία «ένα ενιαίο πακέτο» και από αυτό δεν αποσύρει κανένα σημείο. Μάλιστα, ο Τ. Γιαννίτσης -όχι χωρίς νόημα- σημείωσε ότι μετά τη συνάντηση «έχουν αρχίσει να αίρονται παρεξηγήσεις, που έχουν σκιάσει μέχρι τώρα τη διαδικασία...».

Την Τρίτη αναμένεται να γίνει η συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και την Τετάρτη, με την ηγεσία του ΣΕΒ, ενώ θ' ακολουθήσει και η συνάντηση με τους Εμπόρους.

ΒΟΛΟΣ
Κάλεσμα για συντονισμένο αγώνα
Δήλωση συνδικαλιστών για την ανάγκη ενεργοποίησης των εργαζομένων ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια

Τη συνολική απόρριψη του κειμένου με τις θέσεις της κυβέρνησης, καθώς αυτές χτυπάνε τον πυρήνα των εργατικών κατακτήσεων, επισημαίνουν με κοινή τους δήλωση οι Κ. Κούδας, Κ. Παπαδόπουλος και Τ. Τριανταφυλλάκος, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.

Στη δήλωσή τους οι συνδικαλιστές καλούν τους εργατοϋπαλλήλους «να πάρουν την υπόθεση των κινητοποιήσεων στη δική τους ευθύνη, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική και των διάφορων πολιτικών της στηριγμάτων, παίρνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες ώστε να μην υπονομευτεί η κλιμάκωση των αγώνων» και συμπληρώνουν: «Το κάθε πρωτοβάθμιο Σωματείο να γίνει ο κεντρικός πυρήνας των αγωνιστικών πρωτοβουλιών για να μην περάσουν αυτά τα αντεργατικά τερατουργήματα».

Οπως επισημαίνουν, με το κείμενο του υπουργείου: Διαλύεται ο ΟΑΕΔ, εφαρμόζονται τα ΤΣΑ, αυξάνονται τα όρια απολύσεων, καταργείται η πλήρης απασχόληση, μειώνονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, δίνονται κίνητρα για τη μερική απασχόληση, καθιερώνεται η διακεκομμένη εργασία και καταργείται η αμοιβή των υπερωριών.

Οπως σημειώνουν στη συνέχεια, οι προτάσεις - θέσεις της κυβέρνησης έχουν στόχο να χτυπήσουν το 7ωρο ή 8ωρο, την πλήρη σύνταξη, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τη μονιμότητα στο δημόσιο, τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, χτυπάνε το θεσμό της λαϊκής οικογένειας και υπονομεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Η επίθεση από κυβέρνηση και βιομηχάνους που δέχεται η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να αποκρουστεί, όχι με κινητοποιήσεις "από υποχρέωση", όχι με αποσπασματικές κινήσεις, ούτε με "ήξεις αφίξεις". Κοινωνικοί διάλογοι και αγώνες δε χωράνε μαζί», επισημαίνουν και καλούν σε συντονισμένη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργατοϋπαλλήλων με τους μικροαγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, και τη νεολαία.

Αναφερόμενοι τέλος στην πλειοψηφία του ΕΚ Βόλου, σημειώνουν ότι η εργατική τάξη της περιοχής γνωρίζει ότι έχει εγκληματικές ευθύνες καθώς έχει ταυτιστεί με την κυβερνητική πολιτική συμμετέχοντας σε όλους τους κοινωνικούς διαλόγους απάτης και ότι κήρυξε απεργία κάτω από την αγωνιστική δράση και πολύμορφες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Πάλη με ταξικό πλαίσιο

Σύσκεψη για συμμετοχή στο πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ και στην απεργία στις 10 Οκτώβρη

Κάλεσμα προς όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους συνδικαλιστές της Κορίνθου να πάρουν μέρος σε συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη, στις 8 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, προκειμένου να καθορίσουν τη συμμετοχή τους στο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ, που έχει ήδη αναγγελθεί, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών του νομού.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο αγώνας για την αποτροπή εφαρμογής των αντεργατικών κυβερνητικών μέτρων συνεχίζεται. Η μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, η πρόβλεψη της φτώχειας και της εξαθλίωσης που θα προκαλέσουν τα κυβερνητικά μέτρα, καθώς και η πίεση που ασκούν καθημερινά το ΠΑΜΕ, ταξικά συνδικάτα και οι Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων, στις εργοδοτικές κυβερνητικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αναγκάζουν τις τελευταίες σε ελιγμούς τακτικής, προκειμένου να διατηρήσουν τα τελευταία ίχνη της χαμένης τους συνδικαλιστικής αξιοπιστίας».

Οσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην Κόρινθο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «στην περιοχή μας το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου και το Νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ απέδειξαν ότι ακολουθούν για μια ακόμα φορά την τακτική της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, γιατί δεν προχώρησαν στο διάστημα που πέρασε ούτε σε μια σύσκεψη για το "θεαθήναι"».

Η δραστηριοποίηση των ταξικών δυνάμεων πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, υπογραμμίζει η Συντονιστική, στο επόμενο χρονικό διάστημα και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μεταξύ άλλων και στην καθολική και μαχητική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη, με το πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφώσει η Συντονιστική, για τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, τη Δημόσια Διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανεργία.

Πούλμαν για την Πράγα

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ για να διευκολύνει τη συμμετοχή στις αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Πράγα στις 23 Σεπτέμβρη 2000, με αφορμή την εκεί συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ναυλώνει πούλμαν από την Αθήνα. Το πούλμαν θα φύγει την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα από την πλατεία Κάνιγγος (κάτω από το Συνδικάτο Οικοδόμων) και θα επιστρέψει τη Δευτέρα 25 Σεπτέμβρη. Η τιμή κατ' άτομο είναι 50.000 δραχμές. Σ' αυτή την τιμή περιλαμβάνονται η μεταφορά, μια διανυκτέρευση στην Πράγα και η βίζα για τη Γιουγκοσλαβία. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στα γραφεία του ΠΑΜΕ. Απαραίτητα δικαιολογητικά 2 έγχρωμες φωτογραφίες και διαβατήριο.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία πήρε και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που συμμετέχει στις αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις. Η αναχώρηση θα γίνει την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη στις 10 το βράδυ. Η τιμή ανά άτομο είναι επίσης 50.000 δραχμές και χρειάζονται τα ίδια δικαιολογητικά. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ