ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
«Ερμουπόλεια» τέχνης

Εργο του Σ. Σόρογκα
Εργο του Σ. Σόρογκα
Πολύμορφες και δημιουργικές ήταν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν - και συνεχίζονται με την ίδια επιτυχία και τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, στην πανέμορφη Σύρο. Τα «Ερμουπόλεια 2000», που φέτος διοργανώθηκαν για ένατη συνεχή χρονιά, αποτέλεσαν «όαση» πολιτισμού για το νησί και βρήκαν θερμή ανταπόκριση από τους κατοίκους της Σύρου και τους επισκέπτες. Μουσική, θέατρο, εικαστικά, αλλά και κάποιες κινηματογραφικές και χορευτικές βραδιές, φιλοξενήθηκαν σε κεντρικούς χώρους της Ερμούπολης. Ανάμεσά τους και το ιστορικό δημοτικό θέατρο «Απόλλων», που, αφού αποκαταστάθηκε, επαναλειτούργησε και αποτελεί πάλι ένα μοναδικό πολιτιστικό χώρο αισθητικής και λειτουργικότητας.

Οπως μας είπε ο δήμαρχος Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας «επιδίωξή μας είναι η συνεχής ανανέωση και η ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού των Ερμουπολείων, ούτως ώστε οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, που διαρκούν πάνω από δύο μήνες, να έλκουν όλο και περισσότερους φιλότεχνους. Στόχος μας είναι η τόνωση της πολιτιστικής δημιουργίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των πολιτιστικών σχημάτων και δημιουργών».

Τα τελευταία χρόνια, οι εικαστικές εκθέσεις κατέχουν ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις των Ερμουπολείων. Η συνεργασία του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου της Ερμούπολης με τον συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, που συμπλήρωσε την έκτη χρονιά της, απέδωσε ένα ενδιαφέρον εκθεσιακό πρόγραμμα. Το φιλότεχνο κοινό, εκτός των «τειχών» της πρωτεύουσας, είχε τη δυνατότητα να γνωριστεί με τις δημιουργίες σημαντικών εικαστικών δημιουργών μας. Από το φετινό πρόγραμμα σημειώνουμε την έκθεση γλυπτικής της Ρόζας Ηλιού με τίτλο «Είκοσι χρόνια γλυπτικής». Την έκθεση ζωγραφικής «Μνήμες και εικόνες» του Θεόδωρου Μανωλίδη. Τον Αύγουστο ακολούθησε η έκθεση ζωγραφικής του Θεόδωρου Πανταλέων με τίτλο «Ονειρο και πραγματικότητα» και του Σωτήρη Σόρογκα που παρουσίασε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων έργα ζωγραφικής με τίτλο «Εμμονές». Μαζί με αυτές πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, κοσμήματος κ.ά. Αυτό το μήνα φιλοξενούνται οι εκθέσεις: «Βυζαντινές διαδρομές σε Θηραϊκά πανωπόρτια» της Φρειδερίκας Νομικού (17/9-30/9) και έκθεση ζωγραφικής του Wojtek Ksiazek (έως τις 17/9).

Ερωτικά και μικρά ψηφιδωτά

Εως τις 16 του Σεπτέμβρη στην γκαλερί ΜΙΝΙΜΑ στη Μύκονο, η ζωγράφος Μάτω Ιωαννίδου παρουσιάζει τα ερωτικά (έργα μεγάλων διαστάσεων, λάδια και ακριλικά) και μικρά ψηφιδωτά εμπνευσμένα από την αγορά της οδού Αθηνάς. Πρόκειται για δύο ενότητες αντίθετες με διαφορετικά υλικά και χρώματα που αποκαλύπτουν εικόνες από τον ίδιο κόσμο. Το πινέλο, η σπάτουλα, οι πέτρες, το κονίαμα αποτυπώνουν με γρήγορες χειρονομίες την υφή των πραγμάτων, αισθησιακή στα ερωτικά, γυαλιστερή στα παζάρια. Τα ερωτικά συμπλέγματα που πάλλονται και τα εμπορεύματα που «φωνάζουν» προδίδουν μια ασταμάτητη κίνηση των στιγμών, μικροστιγμών που δεν πιάνονται. Είναι η ίδια η ζωή με ένταση και τραγικότητα.

Οπως σημειώνει ο Κ. Καρτελιάς για τα «ερωτικά», «Η Μ. Ιωαννίδου μ' αυτή τη δουλειά βρήκε ακριβώς το χώρο ανάμεσα στους ανθρώπους ως ύλη και τους ανθρώπους ως ιδέα. Ο συνειδητός διάλογος των σωμάτων αναδύει την άλεκτη αίσθηση της αλήθειας, που μόνο η τρέλα ή η τέχνη, από άλλες διαδρομές η καθεμιά, μπορούν να ανασύρουν. Εδώ, μ' αυτές τις εικόνες, υπάρχουν και τα δύο. Από τη μια, ο ιερός παροξυσμός της πράξης, το παραλήρημα, που οργανώνεται αυστηρά σε μια ελευθερία συνομιλίας (λόγου) άπειρων ψηγμάτων αγνοημένης γνώσης, κι από την άλλη, η αίσθηση που μένει στο θεατή της αναγνωστικής ματαιότητας (...). Ισως αυτά τα έργα της Μάτως δεν είναι ερωτικά σχέδια, αλλά μια αντιστασιακή πράξη απέναντι στην άδικη δικτατορία του μάταιου».

Χρώματα της Ελλάδας

Στον «Αιγόκερω» της τέχνης (Αριστοδήμου 4 και Δεινοκράτους), το φθινόπωρο του 2000 εγκαινιάστηκε με μια μεγάλη περιήγηση στα ελληνικά παράλια και νησιά. Τίτλος της: «Τοπία της Ελλάδας». Γνωστοί Ελληνες καλλιτέχνες μας ταξιδεύουν από το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, το γοητευτικό Ναύπλιο, τις ακτές της Πάρου, της Μήλου, τα απόκρημνα βράχια της Σαντορίνης, τα φιλόξενα λιμάνια της Κρήτης, τη γραφική Ικαρία, τη Χίο, τα καταγάλανα νερά της Σκοπέλου, μέχρι το Καστελόριζο, την άκρη της Ελλάδας. Παρουσιάζονται έργα των: Πάρι Πρέκα, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Μαλάμου, Κώστα Γραμματόπουλου, Μερόπης Πρέκα Τόνιας Νικολαΐδου κ.ά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 του Σεπτέμβρη.

Μέτσοβο πολιτισμού

Εκθεση με τίτλο «Συλλογές Ευάγγελου Αβέρωφ: Ταξιδεύοντας στο χρόνο από την αρχαιότητα ως σήμερα» και διήμερο συμπόσιο με θέμα «Τέχνη και συλλέκτης», διοργανώνει σήμερα και αύριο στο Μέτσοβο η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 15 του Γεναρη, παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά αντικείμενα τέχνης, που σήμερα κοσμούν διάφορους μουσειακούς χώρους, πολιτιστικά ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές. Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Ολγα Μεντζαφού - Πολύζου, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό η Σόνια Χαραλαμπίδου - Διβάνη.

Στο συμπόσιο, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου, θα διερευνηθούν οι ιστορικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση και ανάπτυξη της συλλεκτικής δραστηριότητας, καθώς και η συμβολή του συλλέκτη στην ανάπτυξη της τέχνης. Τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ο συλλέκτης σήμερα - προβληματισμοί και προοπτικές» θα συντονίσει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. Συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Τέτσης, Νέλλη Μισιρλή, Στάμος Παπαστάμου, Ειρήνη Οράτη, Δάκης Ιωάννου, Κατερίνα Κοσκινά κ.ά.

«Αναφορές στη θάλασσα»

«Ρεμβασμός στην παλιά Θεσσαλονίκη». Εργο του Ν. Στεφάνου
«Ρεμβασμός στην παλιά Θεσσαλονίκη». Εργο του Ν. Στεφάνου
Οι αίθουσες τέχνης «Αστρολάβος» επιμελήθηκαν την έκθεση που οργάνωσε ο ΟΛΘ στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β` του Λιμανιού, με θέμα: «Αναφορές στη θάλασσα και στη Θεσσαλονίκη». Το υλικό της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης, που θα διαρκέσει έως τις 24 του Σεπτέμβρη, είναι ζωγραφικά έργα, αλλά και κατασκευές, εμπνευσμένα από τη Θεσσαλονίκη, το λιμάνι της και τον ευρύτερο χώρο του Θερμαϊκού. Επίσης εκτίθενται έργα εμπνευσμένα από τη θάλασσα, το υγρό μπλε στοιχείο που συγκινεί, ιδιαίτερα, τους καλλιτέχνες. Παρουσιάζονται έργα των: Βασιλειάδη, Γεωργά, Γκολφίνου, Γραμματόπουλου, Κοκκινίδη, Λεβεντάκου, Μυταρά, Νικαλαΐδη, Πατρασκίδη, Πατρικαλάκι, Σαχίνη, Στεφάνου, Τέτση, Τσακίρη, Τσόκλη, Φασιανού και Χάρου, καθώς και έκθεση γλυπτικής του Γιώργου Τσάρα με γλυπτά από την ενότητα «Ορίζοντες». Την έκθεση πλαισιώνει κατάλογος με κείμενο της Ντόρας Ηλιοπούλου - Ρογκάν.

Εραστής της ζωγραφικής

Ο Σύλλογος Ζερβάτων Σάμης, στην Κεφαλονιά, τον Ιούλιο, βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει, στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης στα Ζερβάτα, μια έκθεση ερασιτεχνικής ζωγραφικής. Επρόκειτο για την πρώτη έκθεση (100 και πλέον) έργων του ντόπιου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Καλογηράτου, ο οποίος ζωγραφίζει με μαύρους και χρωματιστούς μαρκαδόρους. Τα έργα που εκτέθηκαν εικόνιζαν πρόσωπα και ομορφιές της πατρίδας μας. Αρχαία μνημεία, νεοκλασικά αρχοντικά και δημόσια κτίρια, βουνά, σπηλιές, θάλασσες, λιμάνια, ακρογιαλιές, χωριά και πόλεις από όλη την Ελλάδα.

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα «Β. Παπαντωνίου» στο Ναύπλιο, από τις 16 Σεπτεμβρίου (εγκαίνια στις 8μμ) μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, θα φιλοξενήσει μια πρωτότυπη έκθεση με υφασμάτινες δημιουργίες της Αννας Καζάκου-Σιδηροπούλου . Πρόκειται για επιτοίχια πανώ, μοναδικά παπλώματα, παραβάν, λευκώματα και άλλες συνθέσεις με υλικό το ύφασμα, σε ευαίσθητες χρωματικές συνθέσεις και δουλεμένα με το χέρι, με τη σχετική παραδοσιακή τέχνη του 18ου αιώνα.

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) στην πλατεία Γαρδέλη του Δήμου Αμαρουσίου, έκθεση έργων γλυπτικής του Γιάννη Παρμακέλη. Εως τις 30/9 θα παρουσιαστεί μία μικρή αναδρομή από τη σειρά «Μάρτυρες και θύματα» και «Μηχανικά», καθώς επίσης και 8 μεγάλα γλυπτά έργα από τις πιο σημαντικές φάσεις του γνωστού καλλιτέχνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ