ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΙΔΝΕΪ 2000
Το «φιλέτο» στην Αυστραλία

Μετάλλιο στο Σίδνεϊ είναι ένα απίστευτο όνειρο για τον Αγγελο Παυλακάκη
Μετάλλιο στο Σίδνεϊ είναι ένα απίστευτο όνειρο για τον Αγγελο Παυλακάκη
Πολλά κέφια είχαν χτες οι 35 αθλητές μας του στίβου και της άρσης βαρών που αναχώρησαν για το Πορθ, με τελικό προορισμό το Σίδνεϊ. Το κλίμα που κυριαρχεί στην ελληνική αποστολή είναι το ιδανικότερο, καθώς η αισιοδοξία για το θετικό αποτέλεσμα είναι διάχυτη. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός στο στίβο, Οδυσσέας Παπατώλης, μίλησε για τα όνειρα και τους στόχους των αθλητών μας λέγοντας τα εξής: «Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε τουλάχιστον δύο Ολυμπιακά μετάλλια και να έχουμε 10 ελληνικές παρουσίες σε τελικούς». Για τους δικούς του στόχους, όμως, μίλησε ο κορυφαίος Ελληνας σπρίντερ, Αγγελος Παυλακάκης, που, μεταξύ άλλων, είπε: «Η είσοδος στον τελικό των 100 μέτρων απαιτεί ένα χρόνο κάτω από 10.10». Προβληματισμένη αλλά παράλληλα και αισιόδοξη φάνηκε να είναι η Ολυμπιονίκης μας Νίκη Μπακογιάννη, η οποία ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι πέρασα πολλά με τον τραυματισμό μου και μόλις πρόσφατα κατάφερα να κάνω ένα άλμα στο 1.88μ. που εγώ θεωρώ καλό. Κατεβαίνω στον αγώνα για τη συμμετοχή και αν δεν πονάω, θα επιχειρήσω την είσοδό μου στον τελικό». Τον τελικό, όμως, στόχο έχει και ο άλτης του μήκους Κώστας Κουκοδήμος, που τόνισε: «Εύχομαι να δικαιώσω όλους όσοι με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και να είμαι στον τελικό». Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των αρσιβαριστών μας επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο προπονητής της Εθνικής μας, Χρήστος Ιακώβου, χωρίς πολλά λόγια, οριοθέτησε το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής αποστολής: «Οι αθλητές μου θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διακριθούν και θα δείξουν ποιοι είναι». Ωστόσο, την πικρία τους εξέφρασαν αρκετοί αθλητές μας για την απουσία από τους Ολυμπιακούς του Λεωνίδα Κόκκα, μεταξύ των οποίων και ο Βαλέριος Λεωνίδης: «Λυπάμαι πολύ που δεν είναι μαζί μας ο Λεωνίδας Κόκκας. Σε σχέση με μένα, όμως, είναι ακόμα μικρός και έχει μπροστά του δύο ακόμα Ολυμπιάδες». Ο ίδιος ο Κόκκας, στην προσπάθειά του να εμψυχώσει τους συναδέλφους του, είπε: «Πάρτε το αίμα μου πίσω».

Πράξεις και όχι λόγια

Μαθήματα ηθικής και διαφάνειας προσπάθησε να παραδώσει χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης, και άλλα «πράσινα» στελέχη. Εμπνευση τουλάχιστον άστοχη όπως και η απέλπιδα προσπάθεια να παρουσιαστεί η κυβέρνηση σαν «αταλάντευτη στο δρόμο της πλήρους εξυγίανσης αυτού του σαθρού κυκλώματος που καταδυναστεύει το ποδόσφαιρο». Η ιστορία δε γράφεται με λόγια αλλά με πράξεις. Και εκεί το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί συντριπτική ήττα, σ' όλους τους τομείς.

Απέναντι στις κορόνες περί διαφάνειας και ηθικών αξιών υπάρχουν πράξεις εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος για τη συνεργασία του ΟΠΑΠ με συγκεκριμένο επιχειρηματία. «Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις» η «κάθετη» άρνηση συμμετοχής ελληνικών ομάδων στο «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» έγινε «ναι υπό προϋποθέσεις»... Ετσι ο διοργανωτής θα 'ναι ταυτόχρονα και συμμετέχων... Η αποθέωση της αξιοπιστίας! Ο ΟΠΑΠ ιδιωτικοποιείται και παρέχεται η δυνατότητα στο μέλλον τα προϊόντα του, άρα και το «φιλέτο» των κερδών, να έχουν επιχειρηματίες... Ημέτερος παράγοντας διευκολύνεται με υψηλότατο δάνειο από τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο...

Ολους αυτούς, που (ξανα)καταγγέλλονται ως «άνομοι και σκοτεινοί μηχανισμοί», η κυβέρνηση, διαχρονικά, πρώτα «τους έφτυνε και μετά τους φίλαγε». Από «εχθροί» γίνονταν «δικοί» της σε χρόνο ρεκόρ. Και φυσικά, κάθε απαίτηση των επιχειρηματιών-παραγόντων ικανοποιούνταν από τον κρατικό κορβανά μέχρι να πεις κύμινο. Για να μην εξετάσουμε και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου τα «μαχαιροπίρουνα πήραν φωτιά».

Οσο για τους νόμους, τους ελέγχους και άλλα ομορφόλογα, χάνονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσεις αλλά και την υποχρέωση να κρατάει ισορροπίες. Πράγμα δύσκολο, που πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα. Γιατί οι κατέχοντες διαχέουν τις δραστηριότητές τους σε πολλές πλευρές. Πώς λοιπόν να επιτευχθεί ικανοποίηση όλων. Αυτοί σήμερα φιλιώνουν και αύριο τσακώνονται. Εύκολο είναι να μοιράσεις σωστά την πίτα; Πάντα θα υπάρχουν ριγμένοι που θ' αντιδρούν...

Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι το ποδόσφαιρο απλά χρησιμοποιείται ως πεδίο ξεκαθαρίσματος άλλων μεγαλύτερων λογαριασμών. Γι' αυτό γελούν με τις αποσπασματικές «προσπάθειες εξυγίανσης». Ξέρουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για κινήσεις εντυπωσιασμού. Στην ουσία αυτό που απεγνωσμένα κάνει η κυβέρνηση είναι να κρατήσει ισορροπίες. Και σε κάθε ευκαιρία να δηλώνει πιστή στους επιχειρηματίες και την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων τους. Από την άλλη, όταν στριμώχνεται δηλώνει αναρμόδιος θεατής. Ας σταματήσουν λοιπόν οι «λεονταρισμοί», οι δηλώσεις και οι υποδείξεις γιατί, όπως λέει και ο λαός μας, «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί».


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Ψυχραιμία παιδιά

Μπορεί όλος ο φίλαθλος κόσμος της Φόρμουλα 1, να περιμένει με αγωνία το ιταλικό Γκραν Πρι της Μόντσα που θα διεξαχθεί αύριο, όμως οι δύο «μονομάχοι» του Παγκόσμιου Τίτλου, Μίκα Χάκινεν και Μίκαελ Σουμάχερ τονίζουν ότι αυτός ο αγώνας είναι σαν τους άλλους. «Δεν είναι ένας σημαντικός αγώνας, αν και κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα», δήλωσε ο Γερμανός πιλότος της Φεράρι ενώ ο Φινλανδός, δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, δήλωσε: «Αυτό το γκραν πρι είναι το ίδιο σημαντικό όσο και τα προηγούμενα. Η υποχρέωσή μου πάντως, να μαζέψω όσο πιο πολλούς βαθμούς, παραμένει η ίδια».

Οι δύο οδηγοί έχουν χαρίσει στο κοινό της Φόρμουλα 1 αξέχαστες στιγμές φέτος, ειδικά στα τελευταία δύο Γκραν Πρι όπου και ο Χάκινεν πέρασε μπροστά στη γενική κατάταξη. Σε περίπτωση νίκης του Φινλανδού στην Ιταλία, ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο για το φετινό τίτλο ενώ αν ο Σουμάχερ δει πρώτος τη σημαία του τερματισμού, τότε όλα πάλι είναι ανοιχτά. Η συμβουλή; Δέστε τις ζώνες σας...

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Πάει για «θαύμα» ο Πανελλήνιος

Νίκη με πέντε γκολ θέλει ο Πανελλήνιος απέναντι στη Στεάουα Βουκουρεστίου για να πάρει την πολυπόθητη πρόκριση στην επόμενη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ στο χάντμπολ. Ο αγώνας που γίνεται σήμερα στο κλειστό της Κυψέλης (19.00) είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς οι παίκτες του Γιώργου Κρανάκη θέλουν να αποδείξουν ότι η ήττα στη Ρουμανία ήταν καθαρά δικό τους λάθος. Σε περίπτωση που οι Ελληνες παίκτες επικρατήσουν των αντιπάλων τους θα αντιμετωπίσουν την πορτογαλική Μπράγκα.

Από την άλλη οι παίκτες του Κιλκίς ταξίδεψαν στη Βουλγαρία προκειμένου να αντιμετωπίσουν στη Βάρνα τη Λοκομοτίβ. Η ομάδα του Δημήτρη Σκούφα είχε νικήσει στο Κιλκίς το βουλγαρικό σύλλογο με 28-16 και είναι με το ένα πόδι στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε χαμηλούς τόνους

Χωρίς δυνατά παιχνίδια συνεχίζεται την Κυριακή και τη Δευτέρα το Κύπελλο Ελλάδας με την 8η αγωνιστική. Το κυρίως «πιάτο» των αγώνων είναι αύριο και το παιχνίδι που ξεχωρίζει είναι αυτό του ΟΦΗ, που υποδέχεται στο Ηράκλειο την Προοδευτική (19.00). Οι «βυσσινί» δείχνουν ότι βρίσκονται σε εξαιρετική αγωνιστική φόρμα και θέλουν να πάρουν με τον καλύτερο τρόπο την πρόκριση στην επόμενη φάση. Από την άλλη, ο ΟΦΗ, που είναι δεύτερος στο βαθμολογικό πίνακα του ομίλου, θέλει να πάρει την άτυπη ρεβάνς για το 2-0 του α΄ γύρου αλλά και να ξεφύγει από τα Γιάννενα που ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής. Οι Γιαννιώτες είναι στην τρίτη θέση και αναμένεται να έχουν εύκολο έργο στην έδρα τους απέναντι στον Παναιτωλικό (17.00).

Τα υπόλοιπα αυριανά παιχνίδια έχουν ως εξής: (17.00) Λύκοι-Λεωνίδιο, Πανσερραϊκός-Αρης, (17.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) Λαμία-Μαρκό, (19.00) Πανηλειακός-Παναιγιάλειος, (19.00) Ιωνικός-Καλλιθέα, (17.00) Πιερικός-Αχαρναϊκός, (17.00) Απόλλων Αθ.- Αθηναϊκός, (17.00) Ναυπακτιακός Αστέρας-Παναχαϊκή, (17.00) Αναγέννηση Καρδίτσας-Πατραϊκός, (19.00) Τρίκαλα-Αιγάλεω, (17.00) Κοζάνη-Εθνικός, (19.00) Λάρισα-Ολυμπιακός Βόλου, (17.00) Ιάλυσος-Κιλκισιακός, (17.00) Πανελευσινιακός-Ξάνθη, (17.00) Νάουσα-Βέροια.

Η όγδοη αγωνιστική συνεχίζεται τη Δευτέρα με τα εξής παιχνίδια: (17.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), Ακράτητος-Αρης, (17.00) Αμπελόκηποι-Ατρόμητος Αθ., (17.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) Καλαμαριά- Πανιώνιος.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Κοντά σε Καργκόλ ο ΠΑΟΚ

Ψώνισε... ισπανικά ο ΠΑΟΚ. Ο Χοσέ Καργκόλ θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η τελευταία μεταγραφή του «δικέφαλου» για φέτος. Ο Ισπανός φόργουορντ φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση σε αυτό που ψάχνει ο Κώστας Φλεβαράκης για τον αντικαταστάτη του Βαλερί Νταϊνένκο, μέχρι ο τελευταίος να αποθεραπευτεί, αλλά και για τον παίκτη που θα πλαισιώσει το Λευκορώσο φόργουορντ, όταν επιστρέψει στα παρκέ.

  • Ολα βαίνουν καλώς στον Αρη και ο Ντράγκαν Σάκοτα τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση όσον αφορά στην πορεία της προετοιμασίας της ομάδας στο Καρπενήσι. Ο Γιουγκοσλάβος κόουτς (που μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να υπογράψει το συμβόλαιό του με την ΚΑΕ) δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη διάθεση των παικτών του, αλλά και από τις συνθήκες που βρήκε ο Αρης στο Καρπενήσι.
  • Θετικά ήταν τα μηνύματα που έλαβε η FIBA στη διαμάχη με την ULEB. Η παγκόσμια ομοσπονδία έλαβε «χείρα βοηθείας» από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο στη διάρκεια της συζήτησης, που είχε χτες με θέμα τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού, εξέδωσε ψήφισμα που συγκλίνει υπέρ της FIBA. Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η Κοινότητα οφείλει να λάβει υπόψη την αυτονομία και την αρμοδιότητα των αναγνωρισμένων αθλητικών φορέων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ