ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Συμβούλια - μπροστάρηδες στους μαθητικούς αγώνες»

Ανακοίνωση της Οργάνωσης μπροστά στις εκλογές για τα 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια

«Ελα μαζί μας στον αγώνα! Οργάνωσε την πάλη σου! Ψήφισε αγωνιστές μαθητές! Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΝΕ στους μαθητές μπροστά στις εκλογές για την ανάδειξη των 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων. Η ΚΝΕ στη σχετική ανακοίνωσή της, την οποία τα μέλη της, μοιράζουν και συζητούν με τους μαθητές, περιγράφει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα συμβούλια αυτά, προκειμένου οι μαθητές να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.

«Καμιά αναμονή! Ξεσηκωμός!!!» καλεί η ΚΝΕ τους μαθητές και σημειώνει τα εξής:

«"Το Λύκειο δεν είναι υποχρεωτικό... Το σχολείο δεν είναι για όλους...". Αυτή είναι η καινούργια διαταγή της Διαμαντοπούλου που επαναλαμβάνουν χωρίς ντροπή διευθυντές και καθηγητές σε όλη την Ελλάδα. Εννοούν ότι τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών πρέπει να πεταχτούν έξω απ' τα σχολεία...

Δεν πληρώνουμε την κρίση τους! Είμαστε πολλοί! Είναι μια χούφτα!

Η περσινή χρονιά, με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και απεργίες που πραγματοποιήθηκαν, μας έδειξε πόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη συγκροτημένων και αγωνιστικών 5μελών και 15μελών μέσα στα σχολεία μας.

Για νέα χρονιά με πιο μεγάλους αγώνες! Θέλουμε συμβούλια - μπροστάρηδες στους μαθητικούς αγώνες!

Εκλέγουμε μαθητικά συμβούλια που θα εξασφαλίζουν ζωντανές, μαζικές διαδικασίες, που θα έχουν σταθερή λειτουργία όλη τη χρονιά!

Να ενημερώνουν και να κινητοποιούν τους συμμαθητές τους για τα προβλήματα των μαθητών μέσα και έξω από το σχολείο, για όσα ζουν στο σχολείο αλλά και στο σπίτι, στην οικογένεια.

Να αποφασίζουν οι μαθητές συλλογικά για τα αιτήματα και τις μορφές του αγώνα μας!

Να συντονίζονται με τα άλλα σχολεία, να συμμετέχουν στα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων ανά δήμο και περιοχή, πανελλαδικά.

Θέλουμε μαθητικά συμβούλια που θα στήνουν στον τοίχο την αντιλαϊκή πολιτική.

Για να δοθεί η απάντηση που πρέπει στην ενιαία και συντονισμένη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Για να δοθεί απάντηση σε όσους υπερασπίζονται το Μνημόνιο φανερά ή καλυμμένα. Για να δοθεί απάντηση στον αντικομμουνισμό και τον αυταρχισμό που αποτελεί επίσημη διδασκαλία του σχολείου.

Θέλουμε μαθητικά συμβούλια - οργανωτές της πάλης των μαθητών.

Μαζί με τους φοιτητές και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μαζί με τους εργαζόμενους γονείς μας και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Μαζί με τους γονείς μας που υποφέρουν από την πολιτική αυτή, μαζί με τους αγωνιστές καθηγητές σε κάθε σχολείο.

Θέλουμε μαθητικά συμβούλια που να μην ανέχονται τα ψέματα, τις άχρηστες και ασύνδετες πληροφορίες που μας μαθαίνουν στο σχολείο.

Θέλουμε μαθητικές κοινότητες ζωντανές - κύτταρα δημιουργίας που θα οργανώνουν πολύμορφες μορφωτικές, πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες που δε θα περιορίζονται στο σχολείο, αλλά θα βγαίνουν και έξω από αυτό, στη γειτονιά.

Θέλουμε εκλεγμένους αγωνιστές και όχι πλασιέ της ναρκωκουλτούρας και των εμπορικών συναλλαγών με τα ταξιδιωτικά γραφεία!

Οι ΚΝίτες μαθητές και μαθήτριες, οι φίλοι της ΚΝΕ, δρουν από την αρχή της χρονιάς πρωτοπόρα μέσα στο σχολείο. Συνεχίζουμε και αναλαμβάνουμε εμείς τη διεξαγωγή των μαθητικών εκλογών χωρίς να πειθαρχούμε στον κανονισμό του Υπουργείου και στους διορισμένους διευθυντές της κυβέρνησης!»

Αγνωστο πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα οι εκπαιδευτικοί

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το πότε θα πληρωθούν δεδουλευμένα σε εκπαιδευτικούς από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που οφείλονται ακόμη και από το 2006, δεν υπήρξε από το υπουργείο Παιδείας χτες στη Βουλή, όπου συζητήθηκε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης. Η υφυπουργός Παιδείας, με τις ασαφείς απαντήσεις της, επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία έμμεση περικοπή των αποδοχών των εκπαιδευτικών.

Τη γνωστή τακτική της παραπομπής στην ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης ακολούθησε η υφυπουργός Παιδείας, προκειμένου να δικαιολογήσει τις πολιτικές που συνεχίζει τώρα ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε πως υφίστανται κονδύλια, όπως αυτά για τους συντονιστές, για τα οποία «δεν υπήρχε πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Προσπαθούμε να βρούμε λύση για το θέμα γιατί δεν υπάρχει το πλαίσιο για να πληρωθούν», δικαιολογήθηκε και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν απλήρωτοι εκπαιδευτικοί «από το 2006»!

Χωρίς να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα, παρέθεσε τα κονδύλια που προβλέπονται για την κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, προσθέτοντας πως «μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών του υπουργείου εξασφαλίστηκαν 24 εκατομμύρια ευρώ». Κι ενώ είπε ότι δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να πληρωθούν άνθρωποι που έχουν εργαστεί εδώ και τρία ή τέσσερα χρόνια ...μετά υποστήριξε ότι «τα χρήματα έχουν μεταβιβαστεί στις Νομαρχίες», προσθέτοντας ότι «εάν υπάρχει καθυστέρηση από τις νομαρχίες, αυτό θα αντιμετωπιστεί».

Αυτό που συμβαίνει «είναι μια σιωπηλή περικοπή πρόσθετου χαρακτήρα», τόνισε ανταπαντώντας ο Γιάννης Πρωτούλης, σχολιάζοντας πως «όταν έχετε περικόψει 3 μισθούς από τους εκπαιδευτικούς, δεν μπορείτε να μην καταβάλλετε δεδουλευμένα»! Επισήμανε πως την ίδια περίοδο η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, αναγγέλλει τη μετατροπή της εκπαίδευσης σε επιχείρηση, κάτι που «είναι πρόκληση για κάθε λαϊκή οικογένεια», η οποία καλείται να πληρώσει τις ελλείψεις στην εκπαίδευση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «δώσατε απαντήσεις για το τρέχον έτος», θυμίζοντας ότι φέτος «έχετε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις» με τις προσλήψεις αναπληρωτών. Ανέφερε ακόμα ότι οι φορείς των εκπαιδευτικών απευθύνθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να πληρωθούν και τους απάντησαν ότι «δεν υπάρχει κωδικός για τα οδοιπορικά των εκπαιδευτικών», ενώ την ίδια στιγμή «υπάρχουν απλήρωτοι ωρομίσθιοι από το 2008», «δεν έχουν πληρωθεί οι ωρομίσθιοι που δίδαξαν στην πρόσθετη διδασκαλία», ενώ απλήρωτοι μένουν συντονιστές, επιτηρητές, διορθωτές. Εθεσε ευθέως το ερώτημα: «Πότε θα πληρωθούν;».

Για το δικαίωμα στα δωρεάν βιβλία

Το δικαίωμα και ανάγκη τα ξενόγλωσσα βιβλία να διανέμονται δωρεάν στους μαθητές στο δημόσιο σχολείο υπερασπίζονται με διάφορες πρωτοβουλίες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Τη Δευτέρα, εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ και γονείς έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα στη διεύθυνση του 10ου Λυκείου Περιστερίου και συνομίλησαν για το θέμα με εκπαιδευτικούς του σχολείου. Ανάμεσα σε άλλα τόνισαν ότι η ανάγκη να αναλαμβάνει η πολιτεία να παρέχει στους μαθητές όλα τα βιβλία, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συστρατεύσει τους εκπαιδευτικούς με τους μαθητές και τις λαϊκές οικογένειες. «Με μειωμένες επιχορηγήσεις έως και 60% των χρημάτων των σχολικών επιτροπών σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με τους κατά 50% μειωμένους διορισμούς εκπαιδευτικών σε σχέση με πέρσι, με την ανεργία, την ακρίβεια και τη μείωση του εισοδήματός μας να μεγαλώνει καθημερινά, η χρονιά είναι όντως δύσκολη και θα γίνει δυσκολότερη», σημειώνει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Λυκείου Περιστερίου εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την πληρωμή των ξενόγλωσσων βιβλίων.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του 4ου Λυκείου Ιλίου από εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ και γονείς μαθητών. Οπως σημείωναν εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, οι μαθητές της Α' τάξης ήδη δήλωσαν υπογράφοντας σε κείμενο διαμαρτυρίας την άρνησή τους να πληρώσουν για ξενόγλωσσα βιβλία.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη κίνηση είχαν κάνει οι μαθητές του 40ού Λυκείου στην Γκράβα και όπως φαίνεται, ανάλογες πρωτοβουλίες συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δηλώνουν ότι στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα μαθητών και γονιών για να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για όσα πρέπει να τους παρέχονται δωρεάν.

Και εγκύκλιος κατά της πολιτικής δράσης

Μπροστά στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη η κυβέρνηση και η διοίκηση της εκπαίδευσης ανασύρουν και πάλι την αντιδραστικής έμπνευσης εγκύκλιο 240/5/Γ2/1519/1985 του υπουργείου Παιδείας που ουσιαστικά απαγορεύει την πολιτική δράση στα σχολεία. Ηδη την εφαρμογή της έχει ζητήσει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο (που εκδόθηκε το 1985 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ), απαγορεύεται κάθε ομιλία πολιτικού περιεχομένου προς μαθητές ή εκπαιδευτικούς μέσα στο χώρο του σχολείου από εκπροσώπους κομμάτων, φορείς συλλογικών οργάνων ή άλλα πρόσωπα. Αλλωστε, η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μορφωτικά και άλλα δικαιώματα του λαού πάει χέρι χέρι με την απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Και ειδικά εκείνης που στρέφεται ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, της δράσης του ΚΚΕ, αφού μπροστά σε κάθε εκλογική μάχη «όλως τυχαίως» διάφοροι διευθυντάδες ανασύρουν την εγκύκλιο όταν πρόκειται για περιοδείες του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ